הם נחשבים לחלוצים בתחומם: מבשלים, כותבים ומגישים תכניות אוכל. הם מרכיבים ומגדירים את התרבות הקולינרית הישראלית ומנהלים צוותים במטבחי הענק של המסעדות הנחשבות בישראל. אבל מה קורה כשכל אחד מהשפים המפורסמים נכנס למטבח הפרטי שלו, ככה סתם באמצע הלילה, להכין חביתה? ביקשנו להציץ להיכלי הקודש האיניטימיים - המטבחים הביתיים - של השפים המובילים בארץ ולגלות מה הם הכי אוהבים בעיצובו, מה היו משנים בו ומה הפריט הכי שימושי שלהם. התוצאות, האמת, די מפתיעות.

חיים כהן: משחזר זכרונות ילדות

הוא שף ומסעדן ותיק ומוערך, ונחשב לאחד השופטים האהובים בתכנית "מאסטר שף". חיים כהן פרץ לתודעה כשפתח את מסעדת "קרן" הצרפתית, אי שם בשנות ה-80, ומאז הוא מבשל ומגיש לנו שיעורים בנושאי רגישות ואוכל בתכניות טלוויזיה ובספרי בישול. בנוסף, הוא מייעץ למסעדות בארץ וברחבי העולם, ובשנים האחרונות פתח את מסעדת "יפו תל אביב" ובעל מסעדת "דיקסי". כהן נשוי לסיגל, לבני הזוג שלושה ילדים והם מתגוררים בסביון.

מטבחי שף, חיים כהן, חיים גובה (צילום: בני גמזו)
המטבח הוא לב הבית | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, חיים כהן, פירות (צילום: בני גמזו)
חלונות בלגיים גדולים מכניסים את הגינה הפורחת לבית | צילום: בני גמזו
IMG_5746 (צילום: בני גמזו)
מבשל בין 4 ל-5 ארוחות משפחתיות בשבוע | צילום: בני גמזו

המטבח שלי: "חלונות בלגיים גדולים מכניסים את יופייה של הגינה הפורחת, ודלת נוספת שמשמשת כנקודת יציאה לחצר, הפכה לדלת הכניסה הלא רשמית שלנו - שני דברים שמאוד מזכירים לי את בית ילדותי ומשחזרים תחושות נעימות. בדמיוני ראיתי את בני ביתי והאורחים יושבים מסביב לאי בישול, ואני עומד ומבשל לכולם, לכן היה לי חשוב למקם אי ושולחן אוכל בחלל המטבח".
העיצוב: "המטבח הוא לב הבית וההתרחשות והוא פתוח לחלל. הוא עוצב באינטרפטציה מודרנית לסגנון הכפרי עם ארונות מעץ בהיר, שיש מאבן קיסר בגוון אפור ושחור, מקרר מנירוסטה, תנור גז, כיריים עם שישה ראשי גז גדולים במיוחד, כמו שיש במסעדות. בנוסף, בגינה אנחנו נהנים מטאבון עצים".
מה אתה הכי אוהב במטבח שלך? "אני אוהב את תנור הגז - אני חושב שבגלל שהוא לא מדויק ובגלל שאין כפתורים, הוא מאתגר לתפעול. ברמת הבישול הוא מפיק אוכל הרבה יותר טעים, אבל ברמת האפייה הוא עושה לי הרבה צרות".
מה היית משנה או מוסיף?: "הייתי רוצה שבין ראשי הגז, יהיו גם שני ראשים קטנים יותר, בשביל בישול האורז".
הפריט הכי פחות שימושי? "המיקסר. אני אמנם פחות אופה אבל סיגל אשתי, היא האופה בבית. חוץ מזה, אני אוהב אותו כי הוא מיקסר kenwood של פעם".
טריק או עצה לסידור חכם במטבח? כ"ל מה שטבח צריך במטבח זה שיהיה לו מקום למוטת הידיים שלו, כל סנטימטר מעבר לכך זה עניין קוסמטי ולפעמים אפילו שטח מבוזבז. כשמתכננים מטבח צריך לחושב על כך שהכל יהיה קרוב אחד לשני ונגיש".
כמה פעמים בשבוע יוצא לך לבשל במטבח הביתי? "4-5 פעמים בשבוע, ארוחות לכל המשפחה".
מי אחראי על שטיפת הכלים? "כל בני הבית".
כמה אתה מסודר מ-1 עד 10? "8. גבר שיגיד מעל 8 משקר".

מטבחי שף, חיים כהן, חיים בוחש (צילום: בני גמזו)
עוד שני ראשי גז קטנים לאורז, והוא מסודר | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, חיים כהן,דלפק צד (צילום: בני גמזו)
אינטרפטציה מודרנית לסגנון כפרי | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, חיים כהן, שיש (צילום: בני גמזו)
מאוהב בתנור למרות שהוא עושה לו בעיות | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, חיים כהן, מטבח כללי (צילום: בני גמזו)
לא מוותר על המיקסר למרות שהוא פחות שימושי לו | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, חיים כהן, חוץ אוטו (צילום: בני גמזו)
הטאבון בחצר הבית | צילום: בני גמזו

יונתן רושפלד: המיקרו? יחמם את המטרנות של הילד בקרוב

יונתן רושפלד, שף ושופט כן, שלא חוסך ביקורת ממתמודדי העונה הרביעית של "מאסטר שף, כנראה יודע על מה הוא מדבר. הוא למד בישול בקאן, התמחה בבישול המטבח הצרפתי ופתח שלל מסעדות מפורסמות ביניהן "הרברט סמואל", "טאפאס אחד העם", "יבנה מונטיפיורי" ועוד. הוא אב לשלושה ילדים, ומצפה לילד נוסף מבת זוגו הנוכחית שרון וקס. בני הזוג מתגוררים בתל אביב.

מטבחי שף, רושפלד, רושפלד במטבח (צילום: בני גמזו)
מטבח מודרני ופרקטי מאוד. רושפלד | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, תנור גובה (צילום: בני גמזו)
לא חשוב העיצוב, העיקר שיהיה נעים לעבוד בו | צילום: בני גמזו

המטבח שלי: "המטבח מתוכנן באופן מודרני ופרקטי לחלוטין ויש בו את כל מה שצריך: שיש גדול, מקרר טוב וסירים כבדים. בבישול אני מעדיף מכשיר שלא פועל על גז אלא אינדוקטיבי, אז יש אינדוקציה חזקה, והחומרים הם שיש ונירוסטה כמו בכל מטבח רגיל".
העיצוב: "המטבח פתוח ויש בו חלונות גדולים ויפים. הוא פונה למרפסת מצד אחד ולסלון מצד שני. כשנכנסתי לגור בבית, המטבח כבר היה קיים, אז לא שיניתי בו דבר. העיצוב לא חשוב לי אלא רק שיהיה לי נעים לעבוד בו כמו שנעים לי כמעט בכל מטבח, למרות שאני לא מבשל הרבה בבית כי אני עסוק".
מה אתה הכי אוהב במטבח? "את עצמי".
מה היית משנה או מוסיף? "הייתי מוציא את עצמי משם לגמרי. המטבח הוא פרפקט ולא הייתי משנה בו כלום".
הפריט הכי פחות שימושי: "המיקרו יחמם את המטרנות של התינוק, שהולך להגיע בעוד שבועיים. חוץ מזה אין לו עוד שימוש".
טריק או עצה לסידור חכם במטבח: "הדבר היחידי זה לא להעמיס על השיש, שהכל יהיה בארונות והשיש יהיה פנוי, כי בדברים שעל השיש לא משתמשים בדרך כלל. יש נטייה לשים הכל בחוץ, אבל עדיף שהשיש יהיה נקי והכל יכנס לארונות. גם תבלינים ופסטות אוהבים חושך ולא אוהבים להיות חשופים לאור".
כמה פעמים בשבוע יוצא לך לבשל במטבח הביתי? "כמעט כל יום, אבל מעט זמן. אני מבשל בדרך כלל מאכלים כמו פסטה או דג".
מי אחראי על שטיפת הכלים? "יש לי עוזרת".
כמה אתה מסודר מ-1-10? "יש לזה רפרנטים אבל אני הפוך מלא מאורגן, אני מסודר".

מטבחי שף, רושפלד, שולחן אוכל (צילום: בני גמזו)
לא משנה בו כלום. פרפקט | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, שולחן רוחב (צילום: בני גמזו)
מבשל כל יום אבל מעט זמן | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, כיסאות (צילום: בני גמזו)
מצד אחד פתוח למרפסת, מצד שני לסלון | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, כיסאות (צילום: בני גמזו)
ושולחן האוכל באמצעו | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, מבט (צילום: בני גמזו)
לאחסן הכל בארונות. גם תבלינים ופסטות אוהבים חושך | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, רושפלד, רושפלד במטבח גובה (צילום: בני גמזו)
מגדיר את עצמו כמאוד מסודר. האמת? רואים | צילום: בני גמזו

ניר צוק: רציתי ליצור מטבח ביתי וכיפי

ניר צוק, שף מנוסה ומנהל מתחם אוכל קסום ביפו העתיקה, שמורכב ממסעדת השף "קורדיליה", הביסטרו "נועה", ועוד. צוק, עוד לא בן 40, מצליח כבר למעלה מעשור לרענן, להעיז ולחדש בסצנה הקולינרית המקומית. הוא כותב טורי אוכל, מחבר ספרי בישול ויוצא להרפתקות קולינאריות כמו פתיחת מסעדת ה"בלק אאוט" ביפו, בה מלצרים עיוורים מגישים את האוכל לסועדים. צוק מתגורר בבית אבן יפהפה ועתיק ביפו.

מטבחי שף, ניר צוק, כלבים גובה, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
"אני הכי לא פרקטי, יעיל או מסודר. השף ניר צוק | צילום: בני גמזו

המטבח שלי: "המטבח נמצא בחלל פתוח, כחלק מהסלון, והוא ממוקם ממש בכניסה לבית. המיקום שלו נבחר משום שזו היתה הפינה עם הכי הרבה חלונות וכיווני אוויר".
העיצוב: "המטבח תוכנן ביחד עם הנגר מוטי סעד, אשר בנה אותו. הוא מעוצב בצורת ר' עם משטח עבודה מעץ אלון, כיורי נירוסטה ובר קטן סביבו ממוקם הגז. רציתי ליצור מטבח שירגיש ביתי וכיפי, שאפשר יהיה לבשל ולפטפט עם חברים בו זמנית וכמובן, שישתלב עם אופיו העתיק של הבית עצמו".
מה אתה הכי אוהב במטבח? "אני הכי אוהב את דלפק הישיבה - כיף לשבת סביבו בזמן שהסירים על האש, כך שאני יכול לצאת לאתנחתה ולקרוא איזה ספר, או כשבאים אורחים ומארחים לי חברה מבלי להפריע בדרך".

מטבחי שף, ניר צוק, קשתות, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
המטבח מעוצב בצורת ריש | צילום: בני גמזו
IMG_3348 (צילום: בני גמזו)
הכי אוהב את דלפק הישיבה | צילום: בני גמזו
IMG_3355 (צילום: בני גמזו)
ממוקם בכניסה לבית | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, ניר צוק, מבט, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
בר קטן סביבו יושב הגז | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, ניר צוק, מחבתות, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
שוטפים ותולים על המוט | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, ניר צוק, סירים, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
כבר לא מפחד מסיר לחץ | צילום: בני גמזו
 

מה היית משנה או מוסיף? "הייתי מוסיף עוד אי קטן כמשטח עבודה על גלגלים. כדי שאפשר יהיה להשתמש בו בזמן שנערכות פה ארוחות גדולות".
הפריט הכי שימושי: "טוחן האשפה הוא הכלי הכי שימושי מבחינתי. כשעושים ארוחות גדולות רוב הפסולת היא אורגנית, כך שבסופו של יום, חוץ מפלסטיקים ובקבוקים אין לי הרבה פסולת לזרוק וזה מקל עלי, כי הפח החיצוני מאוד רחוק. וגם סיר לחץ של חברת ל"גיול" שרכשתי לאחרונה. כל השנים לא השתמשתי בסירי לחץ מפני שפחדתי שהם יתפוצצו, עד שמצאתי את הסיר הזה שאפשר לפתוח אותו באמצע הבישול. כרגע אני מבשל בו הרבה ארטישוקים".
לא שימושי אבל אין מצב שתוותר עליו: "מדף ספרי הבישול שתלוי מעל משטח העבודה והמקרר. הוא לא משמש אותי אבל אני מת על הלוק שלו".
טריק או עצה אחת לסידור חכם של המטבח: "אני הכי לא פרקטי, יעיל או מסודר, אז אין לי איזה טיפ או טריק להציע".
כמה פעמים בשבוע יוצא לך לבשל במטבח הביתי? "יוצא לי לבשל ארוחות ביתיות כשלוש פעמים בשבוע  ואחת לחודש אני מכין ארוחה גדולה ורבת משתתפים".
מי אחראי על שטיפת הכלים בבית? "אני".
כמה אתה מסודר מ-1 עד 10? "הייתי אומר שאני מקרה קיצוני ומדרג את עצמי כ-1".

מטבחי שף, ניר צוק, ארן, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
כוסות ליד משקאות תואמים | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, ניר צוק, ארון פתוח, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
בארון עתיק היומין | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, ניר צוק במטבח, צילום בני גמזו (צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב)
היה מוותר על מדף ספרי הבישול | צילום: בני גם זו לטובה, אוכל טוב
 

ישראל אהרוני: המטבח האמיתי הוא מה שקורה בתוך הארונות

השף הוותיק ישראל אהרוני, שהכיר לנו את המטבח הסיני והמטבח העילי בכלל ונחשב לבעל ידע עצום בתחומו, כותב כבר למעלה מעשרים שנה טור אוכל שבועי, מחבר ספרי בישול רבי מכר, מנחה ומשתתף בתוכניות טלוויזיה מגוונות. הוא נשוי לגיגי ואב לארבעה ילדים, מתוכם שלושה ביולוגים. בני המשפחה מתגוררים בתל אביב.

מטבחי שף, אהרוני במטבח גובה, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
"המטבח הוא רק הקופסה של כל העסק". השף ישראל אהרוני | צילום: בני גמזו

המטבח שלי: "המטבח שלי הוא גדול, רחב, נוח ופונקציונלי לגמרי. בעיני, מה שאנחנו קוראים 'מטבח' הוא רק הקופסה של כל העסק. ה'מטבח' האמיתי הוא מה שקורה בתוך הארונות: הסירים, המחבתות, הסכינים, ושאר הכלים והאבזרים".
העיצוב: "מדובר במטבח פשוט ולא מתוחכם. אני תכננתי אותו שיתאים בדיוק לדרישותי: שיהיה אפשר לבשל בו בנוחות ובהנאה לבני המשפחה (שש נפשות) לארוחות גדולות, ולאורחים".

מטבחי שף, אהרוני שולחן, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
גדול, רחב, נוח, פונקציונלי. המטבח של אהרוני | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני, כלל, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
עיצוב פשוט ולא מתוחכם | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני מקרר, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
"לבשל בנוחות ובהנאה" | צילום: בני גמזו

מה אתה הכי אוהב במטבח? "את המרחב שבו, את הפשטות שלו ובעיקר את כל מה שיש בתוכו".
מה היית משנה או מוסיף? "האמת? כלום".
הפריט/הכלי הכי שימושי: "מה השאלה, הסכינים והמחבתות, כמובן".
מהו האביזר הכי לא שימושי, שלא תוותר עליו במטבח? "מתקן קטן שמחברים לעצם של שוק טלה כדי שתשמש מעין ידית לאחיזה בזמן הפריסה. אני קורא לו "אחז-תפס שוק טלה".
טריק או עצה אחת לסידור חכם של המטבח: "כדאי לשים בארונות הקרובים לכיריים את הדברים הכי שימושיים, שיהיו זמינים ונוחים לגישה בכל פעם שרוצים לבשל".
כמה פעמים בשבוע יוצא לך לבשל במטבח הביתי? "אני מבשל בערך ארבע פעמים בשבוע לבני המשפחה וזה לא כולל ארוחת שבת קבועה לבני המשפחה המורחבת".
מי אחראי על שטיפת הכלים בבית? "זה לא אני".
כמה אתה מסודר מ-1 עד 10? "תלוי את מי שואלים. לדעתי 10. שאר בני הבית היו נותנים לי 6 לכל היותר".

מטבחי שף, אהרוני משטח, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
משטח עבודה רחב ידיים | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני מגירות גובה, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
"המטבח האמיתי הוא מה שקורה בתוך הארונות" | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני מגירות, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
לשים קרוב לכיריים את כל כלי הבישול | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני כיריים, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
מבשל בבית 4 פעמים בשבוע | צילום: בני גמזו
מטבחי שף, אהרוני סכינים גובה, צילום בני גמזו (צילום: בני גמזו)
הכלים הכי שימושיים הם הסכינים והמחבתות | צילום: בני גמזו

ארז קומרובסקי: מטפח אוסף מכתשים

באמצע שנות ה-90 הוא הפך את אפיית הלחם לאמנות וחולל פריצת דרך בתחום כשפתח את המאפייה "לחם ארז" - מאפייה שההפכה לרשת ענפה ונמכרה לפני כשש שנים. מאז, ארז קומרובסקי, שף, אופה, ומחבר ספרי בישול, מארח ומנחה סדנאות בישול ואפייה בביתו שביישוב הגלילי, מצפה מתת. חי עם בן זוגו, מיכאל גלוזמן.

מטבחי שף, ארז מבשל, צילום אלון לוין אפשטיין (צילום: אלון לוין אפשטיין)
"הכל אצלי הכי פשוט ומאוד לואו-טק". השף ארז קומורובסקי | צילום: אלון לוין אפשטיין

המטבח שלי: "המטבח מעוצב כחלל פתוח אשר ממוקם בסמוך לסלון".
העיצוב: "המטבח עוצב על ידי בעיצוב פתוח וחשוף לגמרי. אין כאן אף ארון והכל פרוס מול העיניים. אין פה ארונות סגורים שצריך לפתוח, לחפש ולהוציא - הכל כאן מוצג במידוף פתוח או תלייה באמצעות מוטות ברזל. העיצוב הוא מאוד פונקציונלי ופשוט להתמצאות: מדפים מעץ אורן, שיש מאבן חברון ומיכשור מנירוסטה".
מה אתה הכי אוהב במטבח? "מוטות הברזל שעליהם תלויים הסירים והמחבתות".
מה היית משנה או מוסיף? "סביר להניח שהייתי קונה תנורי גז במקום התנורים החשמליים. קודם כל, זה היה עוזר לי במקרה של הפסקות חשמל, כפי שקרה לי לאחרונה בדיוק כשהייתי באמצע אפייה. שנית, מפני שתנורי גז הם הרבה יותר טובים".
הפריט/ הכלי הכי שימושי: "אני הכי אוהב את אוסף המכתשים שלי. אין לי מעבד מזון או בלנדר. הכל אצלי הכי פשוט ומאוד לואו-טק, הדבר הכי מתוחכם פה זה שעון מעורר. אוסף המכתשים שלי כולל סוגים רבים מאוד של כלים ידניים אשר בהם אני כותש עשבי תיבול, תבלינים, שמנים, רטבים כמו: סחוג ואריסה ואפילו פירה".
מהו האביזר הכי לא שימושי, שלא תוותר עליו במטבח? "הסמובר כסף שקיבלתי מתנה לחתונת הכסף שלי".
טריק או עצה אחת לסידור חכם של המטבח: "מאוד פשוט: תשברו את הדלתות של הארונות וכך תיאלצו לשמור על  הסדר".
כמה פעמים בשבוע יוצא לך לבשל במטבח הביתי? "כל יום".
מי אחראי על שטיפת הכלים בבית? "המדיח".
כמה אתה מסודר מ-1 עד 10? "הייתי נותן לעצמי 5. באופן כללי אני לא טיפוס מסודר, אבל כשזה קשור למטבח אני מקפיד להיות מסודר".

מטבחי שף, ארז כללי, צילום עידן קינן (צילום: עידן קינן)
עיצוב פתוח וחשוף לגמרי. המטבח של קומורובסקי | צילום: עידן קינן
מטבחי שף, ארז תנור, צילום עידן קינן (צילום: עידן קינן)
מטבחי שף, ארז תנור, צילום עידן קינן | צילום: עידן קינן
מטבחי שף, ארז רצפה, צילום עידן קינן (צילום: עידן קינן)
אוסף מכתשים הכולל סוגים רבים מאוד של כלים ידניים | צילום: עידן קינן
מטבחי שף, ארז ירקות, צילום עידן קינן (צילום: עידן קינן)
סודות הבישול האורגני | צילום: עידן קינן
מטבחי שף, ארז מבשלים, צילום ארז שלו (צילום: ארז שלו)
"אין לי מעבד מזון או בלנדר" | צילום: ארז שלו
מטבחי שף, ארז שולחן חוץ גובה, צילום afik gabay (צילום: afik gabay)
פינת אוכל מול הנוף הגלילי | צילום: afik gabay

הבית המרגש של השפית בעין כרם 
טיפים לעיצוב מטבח קטן ומטריף