איש חכם אמר לי פעם שיש שני דברים שלא מתפשרים עליהם בבית: האחד הוא מזרן טוב לשינה והשני הוא נייר טואלט רך. לגבי האחרון נראה לי שאין צורך להרחיב, אבל לגבי המזרן דווקא יש. הרי ידוע כי שליש מחיינו אנחנו מבלים בשינה, אז איך למען השם נדע שקנינו מצע איכותי שמעניק תמיכה טובה ובריאה לגוף שלנו?

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הטיפ של הגולשת לשקית האשפה משגע את הרשת

בדרך כלל, לפני קניית פריט כלשהו אנחנו בודקים קודם כל את המראה והמחיר, אבל במקרה של בחירת מזרן, אלה פרמטרים חשובים, אבל ממש לא הכי חשובים. "כצרכנים אנו מתחילים את תהליך הקניה עם העיניים ובוחנים את הנראות של המזרן, הצבעוניות והעיצוב, אך במקרה של בחירת מזרן זו עלולה להיות טעות", אומר קובי פודה, מומחה לשינה ומנכ"ל חברת המזרנים פולירון. "בראש סדר העדיפויות בבחירת מזרן צריכות להיות הנוחות וההתאמה. בחירת מזרן זו בחירה אישית המורכבת מכמה משתנים, בהם תחושת נוחות, מקסימום תמיכה בגוף, מבנה ומשקל הגוף, תנוחת השינה, מחיר ונראות".

פרמטר נוסף הוא הגודל. של המזרן כמובן. ככלל, ככל שהמזרן גדול יותר כך הוא טוב יותר, והדבר תקף במיוחד כאשר נמצאים בזוגיות. "כפיות" היא תנוחה זוגית טובה אולי למספר דקות אולם לא ללילה שלם. כשאנשים מתבגרים שנתם פחות רגועה והם זקוקים ליותר מרחב במיטה. אדם בריא זז או מסתובב 15-30 פעמים במשך הלילה, ותנאי שינה צפופים עלולים לגרום לאי נוחות ולבעיות. נעז ונציין שמחקרים מוכיחים ששינה לבד נינוחה יותר מאשר שינה עם בן זוג. כמובן שיש לקחת בחשבון שעם הגודל המחיר עולה.

View this post on Instagram

A post shared by פולירון polyron (@polyron_zikim)

בשוק קיימים כמה סוגי מזרנים שכדאי להכיר:

מזרני ספוג: מורכבים ממספר שכבות ספוג שונות (ללא קפיצים). סוגי הספוגים מעניקים אלסטיות וקפיציות משתנה.

מזרני ספוג משולבים: בסיס המזרן הוא ספוג ועליו שכבות נוחות על בסיס לטקס, ויסקו, קפיצונים או אפילו שילוב ביניהם.

מזרני קפיצים: מורכבים מליבת קפיצים מחוברים או מבודדים (שאינם מחוברים פיזית ביניהם), ועליהם שכבות נוחות של ספוג, לטקס, ויסקו או שילוב ביניהם.

מזרני פילוטופ: למזרנים מסוג זה (הן מזרני קפיצים והן מזרני ספוג) נוספת שכבת נוחות מפנקת וונבדלת המיוצרת מלטקס, ויסקו או קפיצים (ניתן גם ליצור שילוב ביניהם).

איך תדעו איזה מזרן מתאים לכם? לדברי פודה, אם אתם מעדיפים מזרן אלסטי, גמיש, מומלץ לבחור במזרן עם בסיס ספוג ומרכיב לטקס עבה. מצד שני, אם אתם מעדיפים תחושת חיבוק ועיטוף, מזרן עם שכבת ויסקו הוא המומלץ ביותר מכיוון שהוא נותן תחושת שקיעה רכה ומשחרר לחצים בחלקים שונים של הגוף. לבסוף, אם אתם אוהבים את המזרן שלכם קפיצי, מומלץ - הפתעה - לבחור במזרני קפיצים, שאליהם מתווספות שכבות ספוג או נוחות של לטקס או ויסקו.

התחושה שאנחנו מקבלים היא סובייקטיבית: לכל אחד מסוגי המזרנים יש 2-3 דרגות קושי הנובעות משוני בגמישות הקפיצים, באלסטיות הספוג או בשינויים בגיאומטריית הספוג (הוספה או הורדת חללים פנימיים בספוג וחיתוכים פנימיים). אולם אסור להתבלבל בין תמיכה לבין קושי - גם מזרן רך יכול לתמוך באופן מלא בגוף. לבעלי משקל רב ומבנה גוף גדול נדרשת תמיכה רבה יותר ולכן מומלץ לבחור מזרן בשילוב לטקס בשכבה החיצונית.

גם לתנוחת השינה יש השפעה על בחירת המזרן: למי שישן על הצד מתאים מזרן בקושי ממוצע ומטה, למי שישן על הגב מתאים מזרן בעל קושי ממוצע, ולמי שישן על הבטן מתאים מזרן בעל קושי ממוצע פלוס.

תקראו: ממה המזרן שלכם מורכב

"כשקונים מזרן חדש חשוב מאוד לבדוק ממה הוא מורכב", מסביר אננדה לב, הבעלים והמנכ"ל של חברת סוהם, מותג מזרנים כחול לבן המתמחה בייצור מזרני היבריד וכלי מיטה. "כדאי לדעת מהם סוגי הספוגים והדחיסות שלהם. ככל שהשכבות יהיו פחות צפופות כך יתחילו משקעים מוקדם יותר במזרן, דבר שישפיע לרעה על הגוף ועל איכות השינה", הוא מפרט.

לדבריו, מזרן טוב הוא מזרן שמורכב ממספר שכבות, כשהשכבה הקשה ממוקמת בתחתית המזרן ומעניקה לו יציבות, והשכבה העליונה רכה יותר ומעניקה תמיכה נעימה לגוף. מזרן שמורכב ממספר שכבות בעלות דרגות קושי ורמות דחיסות שונות תומך בחלקי הגוף בצורה המיטבית וגם יוצר תחושה של ערסול ועיטוף במקומות הנכונים (אזור הכתפיים והישבן).

אננדה החל את דרכו בעולם המזרנים לפני מספר שנים ועסק בייבוא מזרנים מסין. בשנה האחרונה החליט להעביר את עיקר הפעילות לישראל והקים את "סוהם", מותג כלי מיטה ובו שלל מצעי כותנה ושני דגמים של מזרנים בלבד – כל המוצרים מיוצרים בישראל ונמכרים באתר החברה. המכירה נעשית באונליין בלבד, ללא אולמות תצוגה וללא אפשרות להתרשם מהפרטים ולחוש אותם. אבל אמרנו שבבחירת מזרן מראה עיניים פחות חשוב. אז איך קונים מזרן או מצעים על פי תמונה בלבד?

"באתר יש מפרט מדויק ממה מורכב כל מזרן – סוגי הספוגים, הבדים, רמת הצפיפות והקפיצים. לכן גם יש רק שני דגמים כדי לא ליצור עומס ובלבול", מסביר אננדה. בנוסף, כמו שנהוג במותגי מזרנים רבים בארץ ובעולם, בחברה מזמינים את הצרכן להתנסות במזרן במשך 100 לילות רצופים, ואם מכל סיבה שהיא הוא לא נוח או שאינכם מרוצים, בחברה מתחייבים להחזיר לכם את כל כספכם ללא עלות משלוח (בשלב זה היינו ממליצים לכם לשמור את המזרן הקודם למקרה שהתחרטתם). 

מזרן סוהם (צילום: סטודיו דג הזהב)
מזרן היבריד, סוהם | צילום: סטודיו דג הזהב

אנחנו החלטנו להתנסות במזרן היבריד, שלדברי אננדה מורכב משכבות עבות של ספוגים ובסיס מקפיצים מבודדים – את הקפיציות לא מרגישים אבל היתרון שלו הוא התנועתיות. בעוד שמזרן ויסקו רגיל מתאים את צורתו ללחץ שאתם מפעילים עליו, גם כשהייתם רוצים לקבל ממנו ׳דחיפה׳ חזרה שתסייע לתנועה שלכם (למשל כשקמים מהמיטה, כשמתהפכים מתוך שינה, ובעוד מגוון פעילויות ליליות), הקפיציות של מזרן ההיבריד נכנסת לפעולה בדיוק ברגעים אלה בזמן ערות או שינה. מזרן היבריד מורכב משכבה עליונה שעשויה מבד במבוק עם שכבת ויסקו דקה, שכבת נוחות בעובי של 8 ס״מ, ויסקו בדחיסות גבוהה, שכבת מעבר בעובי 3 ס״מ לַטֶקּס גמיש ושכבת בסיס המורכבת מקפיצים מבודדים ארוזים בתוך שכבות ספוג קשיח.

מזרן ההיבריד מגיע בגובה של 33 ס"מ, כלומר קצת גבוה יותר ממזרן ממוצע. הגובה מקנה למיטה מראה מרשים ומקל על כניסה למיטה ויציאה ממנה. החיסרון היחידי שמצאנו הוא שלא כל המצעים מתאימים לשוליים הגבוהים של המזרן, אבל בשבילנו זו הייתה הזדמנות טובה לעשות סדר ולהיפטר מאלו שלא עמדו בסטנדרט.

רמת הקשיחות של המזרן ההיבריד היא בינונית, ולכן המזרן מתגמש לפי התנועתיות של הגוף ושוקע במקומות מסוימים. כחובבת של מזרנים קשיחים, אני עדיין מתרגלת, ואולי אגלה שהאלסטיות הזו היא לא משהו שמתאים לי, אבל חשוב לציין שהעובדה הזו לא גרעה מאיכות השינה שלי, גם כשבן הארבע מגיע באמצע הלילה לביקור ונדחף בין שנינו. המזרן מרווח ונעים לרביצה או שינה.

הצעות לשיפור: לאחר שהסרנו את הניילון מהמזרן וגררנו אותו לחדר השינה, החלל התמלא מהר מאוד בריח חריף שהקשה עלינו לישון בחדר באותו הלילה. לדברי אננדה, מדובר בריח הדבק שבו משתמשים במפעל לייצור המזרנים, דבק על בסיס מים שאינו מכיל רעלנים. לאחר יום הריח התנדף לגמרי.    

והמחיר: מזרן היבריד של סוהם 200X180 ס"מ, 5,490 שקל. זמן אספקה 7-15 ימי עסקים, 10 שנות אחריות ו-100 לילות ניסיון ללא התחייבות. 

View this post on Instagram

A post shared by Soham (@soham.home)

מזרן עם כדוריות שמן: המרזן החדש סנרייז 

המזרן השני שהתנסינו בו בחודש האחרון מגיע היישר ממפעל SIESTA שבנאפולי, שנחשב ליצרן המזרנים השלישי בגודלו באיטליה. לדברי היבואן אליקו שטרקר, הדבר הכי חשוב שצריך לבדוק לפני שרוכשים מזרן חדש הוא אם הוא מתאים למשקל הגוף. "אין דבר כזה מזרן אורטופדי, זו המצאה ישראלית", הוא קובע וממליץ: "שימו לב לדרגת הקושי של המזרן ותוודאו שהיא תואמת למשקל הגוף שלכם ושל בן הזוג. מזרן שיתאים למשקל שלכם יהיה גם נוח יותר וישמור על בריאותכם וגם יישמר לאורך שנים".

המזרן החדש מדגם "סנרייז" מגיע בגובה של 30 ס"מ, ועשוי מבד שהופק מכדוריות של שמן זית. ייחודו של הבד הוא שהוא אנטי בקטריאלי, מסייע לבעיות עור ודוחה את קרדית האבק, כך לפחות מבטיחים היצרנים. וכיצד תורמים כדורי השמן לשינה? לדברי שטרקר, במהלך השינה השמן מופרש לעור, מרכך אותו ותורם לגמישותו. בנוסף הוא תורם לנשימה טובה יותר, לתחושה של הרפיית השרירים ולהתחדשות של תאי העור. "חומרי הגלם של המזרנים המגיעים ממפעל ותיק באיטליה הם  איכותיים", מפרט שטרקר, "גם מבחינת צפיפות הספוגים, מבחינת הבדים של המזרנים שמגיעים במשקלים גבוהים. המזרנים בעלי תו תקן אירופאי".

אז להגיד שהרגשנו שהעור שלנו רענן יותר ורך בכל בוקר, קצת קשה לנו בתום חודש של התנסות (לדברי שטרקר, רק אחרי חצי שנה של שימוש במזרן מתחילים להרגיש את השינוי). אנחנו כן יכולים להעיד שהיתרון הגדול של המזרן הוא היותו דו צדדי לשימוש: מצד אחד שכבת ויסקו שמספקת תמיכה טובה לכל חלקי הגוף, והמצד השני שכבת לטקס טבעי ורך יותר אבל קשיחה. באמצע המזרן שכבת פולואוריטן מוקצף בצפיפות גבוהה התומכת בשכבות המשולבות של הויסקו והלטקס.

צד אחד קשיח יותר (הצד שאנחנו העדפנו) וצד אחד גמיש יותר ומקבל את צורתו של הגוף. השינה על המזרן הייתה טובה ומהנה. המזרן יציב וחזק ולא מזיז לו שהילדים קופצים עליו במרץ. מעבר לפיתוח הטכנולוגי, אהבנו מאוד את העובדה שהמזרן מגיע מגולגל בוואקום ולכן שכל מזרן בכל מידה יכול להיכנס בקלות לכל רכב ואין צורך בהובלה או גגון לאוטו כדי להסיע אותו ממקום למקום. המוצר חוזר לצורתו הטבעית לאחר פתיחת הוואקום, בתוך 10-15 דקות.

והמחיר: דגם Sunrise 140X190 ס"מ, 3,250 שקל; 160X190 ו-160X200 ס"מ, 3,550 שקל; 180X200 ס"מ, 3,850 שקל. פרטים והזמנות: http://www.siesta.co.il/ ובחנויות המבוחרות לשינה. זמן אספקה: עד 14 ימי עבודה, 30 לילות ניסיון, ואחריהם אפשר להחליף דגם או לקבל את הכסף החזרה.

מזרן סיאסטה (צילום: דימה קרמינצקי)
סנרייז, מזרני סיאסטה איטליה | צילום: דימה קרמינצקי

View this post on Instagram

A post shared by סיאסטה ישראל (@siesta_israel)

כל כמה זמן יש להחליף מזרן וכמה טיפים לשמירה עליו לאורך שנים:

לדעת מומחי שינה, כדאי ורצוי להחליף מזרן כל עשר שנים הן בשל הבלאי של המזרן, שעשוי לאבד מאיכויותיו ולאבד את היכולת לספק תמיכה טובה לכל חלקי הגוף, והן בשל העובדה שהגוף שלנו משתנה במהלך השנים ומזרן שהיה נוח בעבר לא בהכרח מתאים בהווה. סיבה לא פחות חשובה היא ההגיינה של המזרן והצטברות חיידקים ואלרגנים כמו קרדית אבק, פטריות ועובש. אלו עלולים לגרום לאלרגיות ולהשפיע על איכות השינה שלנו.  

מזרני לטקס מלא בדרך כלל מאריכים ימים (כ-10 שנים) לעומת מזרני קפיצים. אמנם מזרן הוא הוצאה משמעותית, אך אם נחלק את המחיר בדקות השימוש במוצר, נגלה שזה כמעט המוצר הכי זול ומשתלם שקנינו.

יש לכם מזרן חדש? הקפידו לשאוב אותו מדי חודש באופן יסודי. תתפלאו כמה אבק וג'יפה יצאו ממנו.