זכרונות, משחקים, חלומות ורודים וכל מה שילדים אוהבים - החזרה לילדות הוא הנושא המרכזי שילווה את שבוע העיצוב בחולון ומרבית העבודות שיוצגו בתערוכות בחול המועד פסח (16-24 באפריל), יעסקו בנוסטלגיה ובילדות תמימה וחסרת דאגות. לרגל הפתיחה ערכנו סקירה של התערוכות שווה לבקר בהן.

שבוע העיצוב, עקידה רונן שהרבני וסמי די (צילום: איליה מרקוס ותום אבירם)
ארכיאולוג של זיכרונות. "תור "הזהב | צילום: איליה מרקוס ותום אבירם

תור הזהב

התערוכה "תור הזהב" הינה פרי שיתוף פעולה ראשון בין האמן הרב תחומי רונן שהרבני לבין מעצב הקרמיקה סמי די. העבודות בתערוכה עוסקות באותה ילדות זהובה תמימה ומלאת רגעי אושר ומשחקות על קו התפר בין זיכרון למציאות. המשחק מביא למפגש המערער את מיתוס הילדות הזהובה. לצד עבודות וידיאו של שהרבני יוצגו פסלים של סמי די ועבודות משותפות המשלבות הקרנות וידיאו על אובייקטים תלת מימדים.

בעבודה "ארגז החול", מציג שהרבני את המציאות הסובייקטיבית, התלויה בנקודת המבט: וידיאו המוקרן על ארגז חול, מקים לתחייה זיכרונות ילדות ומעיר סצנה תלת ממדית הנחווית באופן שונה מנקודות מבט שונות. עבור הילדים, ארגז החול הוא עולם שלם בו הם מכירים לעצמם מציאות חלופית, לעתים ממלכה קסומה, לעתים זירת מלחמה. הדימויים המוקרנים מזמינים את הצופה להצטרף ולחפור כארכיאולוג של זיכרונות, ולחשוף מתוך חול הנשייה את אוצרות הזיכרון. ה"טוטם", אותו יצר סמי די, העשוי ראשי בובות מפויחים לצד ראשים מתכתיים הנתונים תחת "מכבש" החושף בפני הצופה את חוויית הילדות האחרתעל  הפינות האפלות החבויות בה. 

"תור הזהב הינה תערוכה אישית עבורי בשל העובדה שאפשרה לי להתעסק בזיכרונות ילדותי והמאבק הפנימי איתו התמודדתי בשל היותי בן לאם יהודיה ואב נוצרי", מספר סמי די בראיון ל-living. "אני מאמין שהמתח הזה בא לידי ביטוי בשל באופן שהתערוכה מתעסקת בקשר שבין ילדות לפולחן. עבודתי ידועה בצבעוניות העזה ובשימוש בזהב, בתערוכה זו החלטתי להפשיט את גוף העבודה מאותם סממנים מוכרים ולהתרחק ככל האפשר מאפקט ה'וואו'. באופן זה אני מאפשר לצופה להתמקד בעבודה עצמה, בנושא ובטכניקה, רעיון זה נולד בעקבות התערוכה בגוגנהיים, שהציגה את עבודותו של פיקאסו בשחור לבן ונדהמתי לגלות את עבודותיו הכל כך מוכרות מחדש. תערוכה זו מהווה שיתוף פעולה ראשון מסוגו עבורי. זו הפעם הראשונה שאני משתף פעולה כאשר היצירה של שני האומנים מהווה גוף עבודה אחד ולא מנהלת מערכת יחסים סימביוטית המאפשרת לאומנים לחלק נושא וחלל".  

"ערכו של המקום הוא באין מקום", מוסיפה אוצרת התערוכה, שירי שוץ-חלקאי. "בפרפרזה על מסיבת התה המטורפת של אליס בארץ הפלאות, גרעין המשחק הוא ההדרה, החסר, המקום החסר. מהותו של המשחק, תחרות על מקום מוגבל, מאבדת את משמעותה. כאשר יש יותר מדי מקום – המקום מאבד מערכו". התערוכה מוצגת בגלריית החווה – רחוב הנחושת פינת רחוב המלאכה, א.ת. חולון. 

שבוע העיצוב, סמי די . אוצר תור הזה (צילום: ירון עייני)
בקשר שבין ילדות לפולחן | צילום: ירון עייני

שבוע העיצוב, גלילים רונן שהרבני (צילום: תום אבירם)
הפינות האפלות יותר שבחוויית הילדות | צילום: תום אבירם

עוד באתר לעיצוב הבית:

משחקים במוזיאון העיצוב

התערוכה "משחקים במוזיאון העיצוב" נוגעת בשני קצוות מנוגדים המבטאים את הקשר שבין עולם המעצבים, האדריכלים, המאיירים והמהנדסים לבין עולם הילדות והילדים. בין עולם האפשרויות הבלתי מוגבלות ועולם המגבלות הבלתי אפשריות. התערוכה נחלקת לשני חלקים: תערוכת איור ספרי ילדים שאצר יובל סער, המבטאת את עולם האפשרויות הבלתי מוגבלות ועוסקת בדמותו של הילד בשדה האיור המקומי, כפי שהוא משתקף ב-24 ספרים ילדים עכשוויים. נקודת המבט המרתקת המשותפת לכל הספרים היא נקודת המבט של הילד, הינה הקו המקשר של התערוכה כולה. בין הסופרים שכתבו את הספרים נמצאים הסופרים המוכרים, דויד גרוסמן, נורית זרחי, נתן אלתרמן, ע. הלל, שירה גפן, מאיה חנוך, שהם סמיט, רותו מודן, דליה רביקוביץ ועוד.

החלק השני של התערוכה עוסק בעולם המגבלות הבלתי אפשריות ובגני המשחקים הנעלמים. חלק זה של התערוכה אותו אצרה גלינה ארבלי עוסק בהיכרות מחדש עם עולם מגרשי המשחקים ההולך ונעלם. התערוכה סוקרת תמונת מצב של התפתחות גני המשחקים וחשיבותם לתרבות העירונית כבר לפני מאתיים שנה. מאחר וקשה לתאר את עולם גני המשחקים בחלל המוזיאון, יצרו בחלל זה לקטנים וגדולים כאחד 7 חוויות מתוך גן המשחקים המיועדות להזכיר דרך הרגליים את התחושה הראשונית של חווית הביקור בגן: מבוכים, טיפוס על גשר רהיטים ישנים, כסאות סביבון וצלחות סחרור.

שבוע העיצוב, איור של בתיה קולטון (צילום: מתוך הספר מלכי מונרו מורדוך)
איור של בתיה קולטון מתוך הספר "מלכי מונרו מורדוך" מאת נורית זרחי | צילום: מתוך הספר מלכי מונרו מורדוך
שבוע העיצוב, איור של גלעד סופר (צילום: מתוך הספר יונתן בלש ממש)
איור של גלעד סופר מתוך "הספר "יונתן בלש ממש מאת דויד גרוסמן | צילום: מתוך הספר יונתן בלש ממש

שבוע העיצוב, איור של אורית ברגמן (צילום: מתוך הספר יומגדול עם צפרנגול)
איור של אורית ברגמן מתוך "ספרה "יומגדול עם צפרנגול | צילום: מתוך הספר יומגדול עם צפרנגול

העיצוב יוצא לרחוב

"העיצוב יוצא לרחוב" הוא פרויקט ייחודי של סטודנטים מהפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון (HIT) לרגל שבוע העיצוב, בהנחיית לוקה אור וטל צור, אליו נבחרה קבוצה של סטודנטים יוצרים ופעילים במיוחד, הנקראים ״צוות בלוקה״, שהקימו סביב שבוע העיצוב יחד עם מוזיאון העיצוב והמדיטק פעילויות מגוונות. נושא העל שנבחר לתערוכות הפקולטה הוא ״ילדות״. במסגרת הפרויקט יציגו הסטודנטים מיני תערוכות במרחב האורבני בעיר חולון, כאשר ארבע מתוך מיני התערוכות יוצגו לראשונה בקניון עזריאלי בחולון והשאר בבתי עסק ברחבי העיר, כיכר ויצמן, מוזיאון העיצוב חולון ומתחם המדיטק. התערוכות מתרכזות בחוויות ילדות מנקודות מבטם של ילדים ויצירה של ילדים.

בין מיני התערוכות בקניון עזריאלי חולון: משחקים בגובה העיניים: ברחביי הקניון יוצגו אבע קוביות שקופות ובתוכן צעצועים שונים. בכל קובייה מפאה אחת תהיה שקופה וכל היתר  הקופסא תהיה אטומה. כדי לראות מה יש בקופסה חייבים לעמוד מולה ולהתכופף לנקודת מבטו של הילד. סוסי נדנדה:  12 סוסי נדנדה שונים ומגוונים יתלו מתקרת הקניון בגבהים ורווחים שונים כדי ליצור תחושה של קרוסלה.

בין מיני התערוכות בבתי עסק ברחבי העיר: פעם הייתי פינג'ן: בתערוכה יוצגו כמה מכונות קפה בעיצוב עכשווי של סטודנטים מHIT, בנוסף כוסות אספרסו מודפסות בקרמיקה של סטודיו אנדר. הפינג'ן בתור מוצר נוסטלגי שליווה אותנו בתור ילדים והיה חלק מהחיים שלנו, הוא היה המכונה שמייצרת קפה שחור. היום, בעולם המודרני מכונת הקפה הפכה למוצר מבוקש בכל בית ומייצרת קפה יוקרתי. מיני התערוכה תתקיים במתחם "קפה קפה" ברחוב סוקולוב בחולון. קלאסי בקלאסה: עיצוב משחקי רחוב מהילדות מחדש: קלאס, 5 מקלות, ים יבשה, גומי, קפיצה בחבל, דגלים, שח, דמקה, איקס עיגול, גוגואים, גולות, קלפי משחק, חמור, תופסת ועוד. מיני התערוכה תתקיים  במתחם כיכר וייצמן ורחבת מוזיאון העיצוב חולון. ספריית פופ אפ: מוציאים את האנשים משגרת יומם כשהם עוברים ברחוב וגורמים להם לעצור לרגע לקרוא סיפור ולראות איור ספרי ילדים. התערוכה הינה ניידת ותעבור בגני הסיפור השונים בעיר חולון.

שבוע העיצוב, סוס נדנדה
לעצב ולתלות על התקרה. "סוסי נדנדה"
שבוע העיצוב, סוס נדנדה קרטון
ארגזים ממוחזרים. "סוסי נדנדה"
שבוע העיצוב, סוס נדנדה מושב
נדנדה בלי סוס. "סוסי נדנדה"
שבוע העיצוב, פעם הייתי מכונה עץ
מכונת קפה בעיצוב עכשווי. "פעם הייתי פינג'ן"
שבוע העיצוב, פעם הייתי, מכונה
מוצר נוסטלגי. "פעם הייתי פינג'ן"
  

פלטפורמה: איך באמת מעצבים נעליים

"פלטפורמה" היא תערוכה ראשונה מסוגה של מעצב הנעליים עודד ארמה בה יציג ארמה את תהליכי עבודתו המלווים אותו בדרכו ליצירת קולקציית נעליים, זאת לצד שיתופי פעולה אמנותיים של ארמה עם מעצבים ואמנים מובילים. ביניהם,  האמנית דינה שנהב שיצרה עבור התערוכה את ה"סנדלר", חדר עבודה בגודל של טבעי של בונה נעליים העשוי כולו מספוג. חדר העבודה הינו מינימליסטי בעל אופי של מלאכה ידנית, הכולל רק מה שדרוש לבניית הנעל: כיסא, שולחן מדף, כלי עבודה וחומרי עבודה.

האמן רונן רז יצר במיוחד לתערוכה את Splash Arama עבודה תפורה מעור המבוססת  על גפות נעליים המשמשות את ארמה בעבודתו. מדובר באותן בטנות כחולות הנסתרות בתוך הנעליים שהפכו לתגית הזיהוי של ארמה. "חי בתל אביב חולם על ניו יורק סיטי" הינו שיתוף פעולה בין ארמה לאמנית הפלסטית קרן שפילשר אשר הביא ליצירתה של קולקציה מוגבלת של נעליים מצוירות עשויות קנבס עם סוליות גומי ללא עור.

הקולקציה מבוססת על דגמים אייקונים של ארמה וכל זוג נעליים צויר ונצבע ידנית על ידי האמנית קרן שפילשר כך שאין נעל הדומה לזוגתה. החלל המרכזי של הגלריה יעוצב כגינה העשויה כולה קרטון סרוג בשיתוף מעצבת הטקסטיל אדווה ברונר. הגינה מדמה את מרפסת ביתו של עודד שם נהג לקבל את לקוחותיו הראשונים. התערוכה תתקיים בגלריית המשכן בית מאירוב, רחוב הרצפלד 31, בחולון.

שבוע העיצוב, נעליים מאוירות של עודד ארמה בשיתוף קרן שפילשר (צילום: דדי אליאס)
נעליים מאוירות. עודד ארמה בשיתוף קרן שפילשר | צילום: דדי אליאס
שבוע העיצוב, סנדלר. מתוך התערוכה פלטפורמה (צילום: טל קירשנבאום)
סנדלר. מתוך התערוכה "פלטפורמה" | צילום: טל קירשנבאום

שבוע העיצוב, קרטון סרוג מתוך התערוכה פלטפורמה (צילום: טל קירשנבאום)
קרטון סרוג. מתוך התערוכה "פלטפורמה" | צילום: טל קירשנבאום

 Piece of Mind

תערוכה מקורית של  הארטדירקטור רוני שוקרון והצלם עידו וולפמן בעלי המיזם, “House of Nona”, בית ליצירה ישראלית בדגש על אוונגרד. בתערוכה יוצגו אביזרי ראש אופנתיים העשויים מחומרים שונים כדוגמת מתכת, נייר, פלסטיק ועוד בהשראתה של מלכת הדראג נונה שלאנט. לצד האביזרים יוצגו בתערוכה צילומים של נונה המדגמנת את אביזרי הראש השונים. כך למשל יצרה מעצבת שמלות הערב, רותם קשני, אביזר לראש המורכב מסיכה, בלוק וחוטים תוך קבלת השראה ממבניו הארכיטקטוניים של סנטיאגו קלטרווה, יערית וקריסטין יצרו אביזר ראש המשלב סיליקון, ברגים ואומים לחוט תפירה. סטודיו לרוסה יצר מסיכת זהב עשויה מעיסת נייר, שרשראות, אבני סברובסקי ומתכות מעוטרות. התערוכה תוצג במתחם עזריאלי החדש באזור התעשייה חולון, רחוב הרוקמים פינת רחוב הלהב.

שבוע העיצוב, נונה שלאנט (צילום: עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind)
נונה שלאנט. מתוך התערוכה piece of mind | צילום: עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind
שבוע העיצוב, אמסיכת זהב (צילום: עידו וולפמן, מתוך התערוכה piece of mind)
אמסיכת זהב, צילום עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind | צילום: עידו וולפמן, מתוך התערוכה piece of mind

שבוע העיצוב, אביזר ראש מסמרים יערית וקריסטין (צילום: עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind)
אביזר ראש מסמרים. יערית וקריסטין, צילום עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind | צילום: עידו וולפמן מתוך התערוכה piece of mind

על משחק, ריהוט משרדי ומה שביניהם

חברת פיטרו ריהוט-משרדי מצטרפת לשבוע העיצוב בחולון וכמחווה לחגיגת הילדות של המוזיאון העיצוב משיקה מיצב אינטראקטיבי "משחקי מנהלים", אותו אצר והפיק המעצב הבינתחומי טל גור, בשיתוף פיטרו. הקהל יוזמן להתנסות ולחוות בדרך מיוחדת את סביבת העבודה כמגרש משחקים. בין היתר יוכלו המבקרים ליהנות מחללים שונים הממחישים את מגמות הריהוט העכשוויות: חלל עם ריהוט אקוסטי שביום יום מיועד לחדרי ישיבות ועסקים בהם קיימת חשיבות לצמצום רעשים. בחלל זה יוכלו המבקרים  לתופף על תופים בלי להפריע למבקרים נוספים; חלל בו ניתן לצפות בסרטים תוך כדי ישיבה על פופים נינוחים שבדרך כלל ממוקמים בחדרי המתנה ולוביים, או בפינות מנוחה; חלל בו ניתן לקשקש על ריהוט מקרטון שבדרך כלל ממוקם בחללים עסקיים ותערוכות, ועוד. הריהוט מקרטון מודולרי, נייד, וקל לקיפול ואחסו, כך שלמעשה הוא מאוד פרקטי לחללים משתנים.

שבוע העיצוב, חלקים (צילום: PITARO)
מיצב אינטראקטיבי. "משחקי מנהלים" | צילום: PITARO
שבוע העיצוב, רהיטים (צילום: PITARO)
סביבת העבודה כמגרש משחקים. "משחקי מנהלים" | צילום: PITARO

שבוע העיצוב, רכבת (צילום: PITARO)
לקשקש על ריהוט מקרטון. "משחקי מנהלים" | צילום: PITARO

וירוסים במוזיאון העיצוב

את המיצג "וירוסים", שימוקם בבמוזיאון העיצוב חולון ובמתחם המדיטק, יצרו תלמידי הפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון והוא יכלול: "קלאס": משחק קלאס ענק המצויר על רחבת המוזיאון; גדר מוזיקלית: כלי הקשה ענק המתכתב עם זיכרון הילדות של העברת מקל על גבי גדר. צינורות הכלי יהיו באורכים שונים, כך שמעבר עם מקל עליהם ייצור צלילים ואף מנגינה; מוטציות של שירי ילדים: חלקי משפטים משירי ילדים, אשר מתמגנטים על פסי המתכת באמפי המוזיאון. סידור מחדש של המשפטים ייצור שירים מוכרים חדשים; חדר אינטראקציה במוזיאון: הפעלה אינטראקטיבית המשלבת אור וצליל המושפעת מתנועתם של האנשים הנמצאים באותו זמן בחדר; מחסן צעצועים: הפיכת מחסן חומרי הניקוי לתערוכת צעצועים, בה יוצגו בובות מ"מחסן הצעצועים" שביפו; "מתקן לגלגול מטבעות": מתקן לגלגול מטבעות הממוקם בראש כל אחד מהמעקות בכניסה לגלריה הראשית במוזיאון. בסוף המעקה ישנה קופה לתוכה נאגרים הכספים אשר ייתרמו.

הומור בראש חוצות

"הומור בראש חוצות" הינה תערוכה של 40 כרזות הומוריסטיות וסאטיריות של קריקטוריסטים ידועים ולא ידועים שהתפרסמו במהלך 70 השנים האחרונות. כרזות הומוריסטיות אלו הינם מתוך מסעות הסברה של גופי שלטון, מפלגות, מוסדות תרבות ועד והודבקו על לוחות מודעות ברחובות הערים, בבתי ספר, במפעלים, בבסיסי צה"ל, בבתי חולים ובמרפאות. האמנים המשתתפים: פרידל שטרן, זאב (יעקב פרקש), אריה סנדיג, אריה רוטמן, עידו שמי, יוסף בס, יהושע אדרי, אריה נבון, מישל קישקה, עמוס אלנבוגן, , דני לבקוביץ, שמואל כץ ואמנים שהעדיפו להישאר אלמונים. אוצר התערוכה הינו יורם א. שמיר. התערוכה תוצג בשדרות דב הוז.

שבוע העיצוב, פופוטיך, יוצר אריה סנדיג (צילום: מתוך ארכיון הספריה הלאומית)
פטפוטיך גרמו לכך, שנות ה-50. יוצר אריה סנדג, ארכיון הספריה הלאומית | צילום: מתוך ארכיון הספריה הלאומית
שבוע העיצוב, מפלגת מפאי (צילום: מתוך ארכיון הספריה הלאומית)
בגין, רוקח, סנה ומיקוניס כורתים את המדינה. מפלגת מפאי מארכיון הספריה הלאומית 1949. | צילום: מתוך ארכיון הספריה הלאומית
שבוע העיצוב, אל תתהלל (צילום: אריה סנדיג, מתוך ארכיון הספריה הלאומית)
שבוע העיצוב, אל תתהלל | צילום: אריה סנדיג, מתוך ארכיון הספריה הלאומית
שבוע העיצוב, יוצרים זאב ודידי מנוסי (צילום: מתוך ארכיון המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס)
חובשת אחת ושמה ציפי. זאב ודידי מנוסי, מתוך ארכיון המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס | צילום: מתוך ארכיון המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס

שבוע העיצוב, מבלבלים לך את המוח (צילום: מכון לבון)
מבלבלים לך את המח. עבור מפלגת מפאי, שנת 1961 | צילום: מכון לבון

פופ אפ ילדות

יריד מעצבים חדשניים ובולטים העוסקים במגוון תחומי העיצוב האמנות והיצירה כשהמשותף ביניהם הוא העיסוק הייחודי שלהם בתכנים הקשורים לתינוקות, ילדים, הורות ונוסטלגיה. כחלק מההשתתפות באירוע, היוצרים המגוונים יציעו פרשנות משלהם לשיר ילדים קלאסי, במיני-תערוכה שתלווה כל דוכן. בין המוצרים יוצגו פריטי וינטג' נוסטלגיים, עבודות קרמיקה, איורים, עבודות סריגה וקרושה, מוצרי נייר, צעצועים, בגדים, נעליים, תכשיטים ועוד.