mako
פרסומת

גיליתם שריטה במחבת - לזרוק מייד או להמשיך לבשל?

משפשוף קל אפשר להעלים עין אבל מה קורה כשהשפשוף מעמיק והופך לשריטה במחבת האהובה. האם זה באמת מסוכן מה ניתן לעשות כדי לשמור על מחבת לאורך זמן

לימור קלר
עיצוב הבית
פורסם:
מחבת שרוטה
צילום: Maliflower73, SHUTTERSTOCK
הקישור הועתק

אם יש משהו לוהט יותר מטרנדים לקראת השנה החדשה, אלה כנראה הסירים והמחבתות שמתחממים על בסיס יומי במטבח שלנו. כל כך יומי, שהשימוש החוזר שוחק אותם ולאורך זמן הוא עלול לגרום להם לנזקים או שריטות, או לשחרר דרכם חומרים רעילים לתוך המזון. 

"כאשר לכלי יש שריטות עמוקות במגע עם מים, עלולה להיווצר חלודה שלא תמיד תהיה נראית לעין. המגע בין חלודה למזון אינו בריא כמובן וצריך למנוע אותו ככל הניתן", אומרת ריקי כהן, מנהלת הסחר של נעמן, "סירים העשויים מנירוסטה עמידים בפני שריטות, וסירים עם ציפויים שונים כמו נון סטיק (טפלון, קרמי או שיש) עלולים להישרט כתוצאה משימוש לא נכון, למשל כאשר מחממים את הכלי ריק ללא נוזל, משתמשים במזלגות וסכינים לצורך הערבוב ועוד". כדי לזהות אם הכלי שברשותכם בלוי, יספיק בדרך כלל מבט אחד כדי לגלות בו שריטה. בנוסף, אומרת כהן, אם לכלי יש ציפוי נון סטיק והמזון בכל זאת נדבק במהלך הבישול, הדבר מעיד על ציפוי פגום ומוצר מתבלה. 

מחבתות קרמיות עם שריטה חושפות אותנו למתכות וגם מחבת המצופה טפלון, שיש בה שריטה, יכולה לשחרר חלקיקי פלסטיק זעירים שיש בהם סיכון בריאותי. לא רק זאת, אלא שחתיכות מזון שמצטברות על גבי השריטות עלולות להיות נגועות בזיהומים חיידקים שונים. ככלל, מחבתות וסירים עם ציפוי נון סטיק נשחקים עם הזמן ומאבדים את הציפוי בשימוש לא זהיר, ולכן ההמלצה היא לנקות אותם באופן שוטף עם ספוג רך ולא בספוג ברזל. במקרה של שריטות או פגמים כמו שבר, עיוות או אפילו המסה של ידיות, ההמלצה חד משמעית: לזרוק ולהחליף. גם אם נקשרים לאחד מכלי הבישול האלה מסיבה זו או אחרת, חשוב להחליף אותם בזמן בעיקר למען הבריאות אבל גם כדי שהבישול יצליח וחוויית הבישול תישמר.

פרסומת

הנה דוגמה למחבת שרוטה שכבר ממש כדאי להחליף, כפי שהעירו כמה גולשים:

ומצד שני, הטיקטוקרית הזו ממש לא אהבה את השריטות הקטנות שהופיעו על המחבתות שלה 14 יום בלבד לאחר שרכשה אותן:

בישראל קונים מדי שנה מאות אלפי מחבתות וסירים הנבדלים זה מזה בחומר, בנפח, בצורה ובייעוד. כלי בישול טובים אינם כה זולים, אבל מחזיקים לשנים רבות ולכן מחזירים את ההשקעה. מדובר בתחום שמתעדכן כל הזמן בחומרים עמידים, בריאים יותר וקלים יותר לניקוי בזכות טכנולוגיות חדשות. ציפויי NON STICK (לא נדבק) הופכים את הכלי לעמיד בטמפרטורות גבוהות ומאפשרים שימוש בכמות שמן מופחתת או ללא שמן בכלל. את הציפוי הזה מוסיפים לבסיסי הכלים, שעשויים מהחומרים הבאים: 

פרסומת

פלדת אל-חלד (נירוסטה): סירים ומחבתות מפלדת אל-חלד ניחנים בעמידות גבוהה במיוחד, מתאימים לשימוש בכל סוגי הכיריים (גז, קרמי ואינדוקציה) וניתן להכניס אותם למדיח. בסירי נירוסטה אפשר לבשל מגוון רחב של סוגי מזון, ללא חשש של ריאקציה כימית. ברכישת סירי נירוסטה חשוב לבחור כלי עם תחתית תלת-שכבתית, שבה השכבה האמצעית עשויה נחושת או אלומיניום. זה משפר משמעותית את מוליכות החום ואת פיזורו האחיד והופך את סיר הנירוסטה לכלי רב-תכליתי להכנת סוגים שונים של מאכלים, כולל מרקים, רטבים, תבשילי קדרה, בישולים מהירים, תוך שימוש במגוון רחב של חומרי גלם. 

אלומיניום: סירי האלומיניום כיכבו בעבר במטבח של הסבתות בגרסה של סירים דקים קלים ללא ציפוי, מהסוג שפחות מומלץ בגלל פליטת רעלים למזון. סירי האלומיניום של היום קיבלו שדרוג ושיפור משמעותי: הם עבים, עברו תהליך אנודיזציה (Hard Anodized) ויש עליהם שכבת ציפוי המעניקה לסיר הולכת חום אחידה ומקצרת את זמן הבישול. סירי האלומיניום מתאימים להכנת מגוון רחב של תבשילים וניתן להכניסם למדיח כלים. 

ברזל יצוק: סירים ומחבתות מברזל יצוק מצטיינים בעמידותם לאורך זמן והם יכולים לשמש לסוגים רבים של בישול. לכלים אלו אגירה והולכת חום טובה, כמו גם פיזור חום אחיד. לכלי יציקה לוקח זמן להתחמם, אבל כשהוא חם דיו, הוא מתאים מאוד לסגירת נתחי בשר, והוא הסיר האידאלי לתבשילי קדרה.

פרסומת
נעמן כלי בישול מיציקת אלומיניום סדרת קסרולה
נעמן כלי בישול מיציקת אלומיניום סדרת קסרולה צילום תמי בר שי | צילום: תמי בר שי, יחצ

סיר זכוכית על כיריים
צילום: Aleksei Isachenko, SHUTTERSTOCK

  

זכוכית: סירים ומחבתות עשויים מזכוכית מיוחדת המתאימה לשימוש בתנור, במיקרוגל וגם במקפיא. הם נוחים לבישול בזכות המראה השקוף, שמאפשר לראות את המתרחש בפנים. 

פרסומת

כמה שנים כלי יכול להחזיק מעמד?

כהן: "כלי נירוסטה הם לכל החיים, וזה אחד היתרונות הבולטים של חומר הגלם הזה. סירים עם ציפויים יכולים לשמש כמה שנים טובות, אך הכול תלוי באופן השימוש. כשהכלי מתבלה וכבר לא בטוח להכנת המזון מומלץ להחליף אותו בכלי חדש, ובכלי הישן לעשות שימוש חוזר, כמו עציץ".