עוד רגע יציפו פרחי העונה החורפיים את המשתלות. הם משגעים, אין ספק בכך, הדובדבן שבקצפת, אבל כמה טרחה נדרשת מאיתנו בשתילתם. עלינו לסור למשתלה, לעמוד מול ההיצע האינסופי ולבחור. עניין לא פשוט כשלעצמו. אחר כך צריך לשלם עבורם, להכין את הערוגה לקליטתם, לשתול, להשקות ולהמתין להתפתחות. תארו לכם שלא תצטרכו לנקוף אצבע ובכל זאת, באורח פלא, הם יצוצו פתאום בערוגה, מוכנים, בשיא פריחתם. נשמע כמו קסם? יש כזה.

_חמציץ_וורוד (צילום: עמוס כרמי עבור משתלת שתיל)
מרשים בפריחתו. החמציץ הוורוד, משתלת שתיל | צילום: עמוס כרמי עבור משתלת שתיל

החמציצים: עד הסתיו הבא

בתוך המגוון האינסופי של פרחי עונה שמספק לנו החורף, נחבאת קבוצה מנצחת – החמציצים. יש המכנים אותם הפורטולקה (פרחי שמש) של החורף, שכן בדומה להם הם פורחים בשפע וללא הפסקה בשלל צבעים, מתחילת הסתיו ועד סוף האביב וכמותם - הפרחים נסגרים עם רדת הערב ונפתחים באור יום. יתרונם המובהק של החמציצים הוא היותם צמחים רב שנתיים. עם בוא החום הם נכנסים לתרדמה מוחלטת, העלים והפרחים נעלמים לחלוטין אבל מתחת לפני הקרקע - הבצלצלים הקטנטנים חיים וקיימים ובסתיו הבא הם יצוצו בהמוניהם.

איפה לשתול? החמציצים מתאימים לשתילה בערוגה, באדנית או בעציץ, מומלץ ליצור איתם גושים צפופים. תנו להם מים, שמש ודשן והם ישמחו אתכם עד בלי די.

חמציץ ורוד: מכונה גם "חמציץ של פעם". פורח בוורוד או בלבן ויוצר כדור חביב בקוטר של כ-20 ס"מ. יתרונו הגדול של החמציץ הוורוד הוא בדרישות השמש הצנועות שלו – להבדיל מחבריו (חמציץ יואש וחמציץ בויי) הוא דורש מעט שמש, כך שניתן לשתול אותו בערוגות מוצלות חלקית. החמציץ הוורוד נותן גלי פריחה מרשימים ושופעים בסתיו ובאביב, אבל עלוותו הירוקה, הנעימה והרעננה, תלווה את הערוגה כל החורף. מכל החמציצים הוא האמין ביותר. רב שנתי אמיתי שהולך ומתרבה עם השנים שעוברות ואף זורע את עצמו בסביבה. מומלץ ביותר.

חמציץ_וורוד (צילום: עתר ארזי)
החמציץ הוורוד מכונה חמציץ של פעם | צילום: עתר ארזי
חמציץ_וורוד (צילום: עתר ארזי)
לא דורש הרבה שמש | צילום: עתר ארזי

חמציץ_וורוד (צילום: עתר ארזי)
עלוותו הרעננה תלווה את הערוגה כל החורף | צילום: עתר ארזי

חמציץ של קיץ: חמציץ משולש יפיפה עם עלים בסגול עמוק, שדועך עם בוא החורף ומתאים לשתילה בצל מלא או חלקי. אם שותלים אותו בצמידות לחמציץ הוורוד, הם יעשו החלפת משמרות.

חמציץ בויי – מלך החמציצים: הראשון לצוץ בערוגה ובמשתלות. פורח בשפע של פרחים גדולים בוורוד זוהר, ללא הפסקה, מתחילת הסתיו ועד האביב. העלים הגדולים והרעננים שלו יוצרים גוש גדול ומרשים. הוא נראה נפלא באדנית על מעקה המרפסת, בעציץ או בערוגה. בעציצים הוא תמיד חוזר, כל סתיו, כמו שעון. בשתילה ישירה באדמה הוא לעיתים דועך עם השנים. חצי יום שמש ייטיב עימו.

חמציץ_בויי (צילום: עתר ארזי)
מלך החמציצים. חמציץ בויי | צילום: עתר ארזי

חמציץ_בויי (צילום: עתר ארזי)
פורח בוורוד זוהר מתחילת הסתיו ועד האביב | צילום: עתר ארזי

עוד שתי המלצות לחמציצים, לאו דווקא רב שנתיים, ובכל זאת – שווה וכדאי לשתול אותם:
חמציצי יואש: חמציץ יואש הוא כינוי לא רשמי לסדרה של זני חמציצים שפותחו במשתלת יואש שבמושב יודפת. הם מקסימים, בעלי שלל צבעים עזים וממש קשה לעמוד בפניהם. לא תמיד הם חוזרים בשנים הבאות, תלוי בזן ובתנאים. חמציצי יואש שטוחים למדי, גובהם לא עולה על 5 ס"מ, מה שמקשה על שילובם. אפשר לשתול בערוגות מחופות (טוף, חלוקי נחל וכו'), בקדמת הערוגה או בעציץ. הם זקוקים לשמש מלאה ומגיעים בשלל צבעים מטריפים.

חמציץ_יואש 5 (צילום: עתר ארזי)
זן שפותח במשתלת יואש | צילום: עתר ארזי
חמציץ_יואש (צילום: עתר ארזי)
הם אינם רב שנתיים | צילום: עתר ארזי
חמציץ_יואש (צילום: עתר ארזי)
שטוחים למדי | צילום: עתר ארזי
חמציץ_יואש (צילום: עתר ארזי)
זקוקים לשמש מלאה | צילום: עתר ארזי

פרגים_בתל_אביב (צילום: עתר ארזי)
ומגיעים בשלל צבעים מרהיבים | צילום: עתר ארזי

חמציץ וולקני: להבדיל מאחיו, החמציץ הוולקני לא נעלם בקיץ, אבל במקרים רבים גם לא שורד אותו. במקומות קרירים יחסית הוא עובר אותו בשלום, במקומות חמים יש להתייחס אליו כאל עונתי לכל דבר. למרות חיסרון בולט זה – ראוי לשבץ אותו בגינה בגלל העלווה הכהה המשגעת שלו. הוא מתפתח בזריזות ופורח בפרחים זעירים צהובים שזוהרים על רקע העלווה החומה/סגולה שלו. דורש שמש מלאה או צל חלקי.

כמה פשוט ככה יפה:  זריעת פרגי בר

יש הרבה סוגים ומינים של פרג, אבל זה הפשוט, המוכר, הארץ ישראלי – אהוב עלי יותר מכל. הצמח הזה מהפנט – מביא אתו ניחוח של בר, תחושה של שדה, עדין ועם זאת נוכח. איפה שיש שמש בגינותיי, באביב יפרחו שם פרגים. עם תחילת הגשמים אני נוהגת להסתובב עם מלחייה מלאה בחול ובזרעי פרג ומפזרת אותם להנאתי. הזרעים זעירים, אבקה ממש, לכן מומלץ לערבב אותם עם חול, על מנת להשיג פיזור טוב. מלחיית תבלינים היא כלי נוח למלאכה זו. לרכוש זרעים ולפזר לכל עבר – יותר פשוט מזה אין. איפה לפזר? בשטחי בור, באזורים ריקים בגינה. בכל מקום שהשמש מצויה בו.

פרגים_בתל_אביב (צילום: עתר ארזי)
זורעים אותם בחורף והם פורחים באביב | צילום: עתר ארזי
מדור חורף (צילום: עתר ארזי)
ניחוח של בר באמצע העיר | צילום: עתר ארזי
 

פרג הוא צמח עונתי. עם בוא החום יקמלו הפרחים והצמח יתייבש, לא לפני שהספיק לייצר אלפי זרעים שינבטו בשנה הבאה. דאגו להשאיר אותם בגינה. אפשר לגזום את הצמח ולהניח את הגזם על הקרקע. האסטניסטים שביניכם יכולים להסתפק בקיטום הלקטים היבשים ופיזורם בגינה. זרעי פרג בר ניתן לרכוש ב"זרעים מציון" (04-9841499, 052-4471444, אפשר לבצע הזמנה למשלוח בדואר).

במדור הקודם: איך לטפח גינה מטריפה בבניין משותף
לכל הכתבות במדור המשתלה

גם אתם רוצים לעצב לכם גינה בבניין? שתפו את החברים בפייסבוק

עיצוב גינות - עתר ארזי

יש לכם טיפים שווים לטיפוח עציצים ושתילים? שלחו לנו סיפורים ותמונות לכתובת: living@mako.co.il