בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת בצריכה החשמלית שלנו, כך שכמעט כל דבר בחיים שלנו, ובעיקר בבית, פועל על חשמל. אך למרות ההתפתחות הטכנולוגית, אנו עדיין חווים תקלות חוזרות ונשנות בחשמל הביתי, שחלקן אף מסכנות באופן ממשי את ביטחוננו האישי. שוחחנו עם החשמלאי משה שי על התקלות השכיחות ביותר שעלולות לקרות בחשמל הביתי, הגורמים להן והדרכים המומלצות ביותר לפתירתן ואף למניעתן בעתיד, בייחוד אם אתם נמצאים לקראת שיפוץ בית או מתכננים אחד כזה בקרוב.

התקלה: זליגת חשמל

גורמים שכיחים: שימוש במכשיר חשמלי לא תקין או בשקעים ובמנורות שאינם מוגנים

מכשירים חשמליים שלא עברו בדיקת תקן או שהתבלו עם הזמן, עלולים לגרום לזליגות (חישמולים) או לקצרים חשמליים, וכתוצאה מכך לקפיצה של מפסקי הזרם בבית ("חצי אוטומט") או של מפסק המגן נגד התחשמלות (ממסר פחת) ולהפסקת החשמל בבית. לעיתים, הם גם עלולים לגרום לשריפת נתיך חברת החשמל שבנקודת חיבור החשמל לבית. "במקרה של 'קפיצת' מפסק זרם או מפסק מגן יש לנתק את המכשיר מהחשמל ולנסות להרים את הרכיב שקפץ בחזרה", אומר משה שי, חשמלאי ראשי. "אם הבעיה נפתרת, מדובר במכשיר. אם הבעיה לא נפתרת ומפסק המגן או מפסק הזרם עדיין קופץ, כנראה מדובר בתקלה בתשתית החשמל. במקרה כזה, אין לנסות להמשיך להרים את הרכיב הקופץ ויש להזמין חשמלאי מורשה לאיתור התקלה ולתיקונה. חשוב לציין שאם החשמל קופץ לכם בתדירות גבוהה ייתכן כי מערכת החשמל שבביתכם אינה מותאמת לצרכי השימוש שלכם. זה יכול לקרות בעקבות מערכת חשמל מיושנת שאינה מתאימה לצריכת החשמל המודרנית, ועל כן חשוב לבדוק האם יש צורך לעדכן אותה בהתאם. כדי לענות על הצורך הזה, חברת החשמל העמידה לרשותכם מערכת הזמנות דיגיטלית, שבה ניתן לבצע הזמנות חיבורי חשמל וכן הגדלת חיבור בצורה מקוונת, קלה ומהירה - לחצו כאן להזמנה. אגב, אם אתם נמצאים בעת שיפוץ בית או דירה, זו יכולה להיות הזדמנות מצוינת בשבילכם לעשות זאת, שכן אחת הפעולות החשובות ביותר שחשוב לבצע בעת שיפוץ היא בחינת מערכת ההארקה ומערכת החשמל הביתית והתאמתה לצרכים שלכם ולבית המחודש שלכם.

מלבד מכשירים לא תקינים, מפסק המגן עלול לקפוץ כתוצאה משימוש בציוד שאינו מתאים למקום ההתקנה, למשל שקעים שאינם מוגנים בפני חדירה של מים או מנורות שלא מתאימות להתקנה בחוץ. "הציוד של סביבת החוץ צריך להיות מיועד להתקנה בסביבה רטובה, מוגן מים, גם אם ההתקנה הראשונית תקינה", הוא מוסיף, "חשוב לקחת בחשבון שמכסה עלול להישבר עם הזמן, להתיישן או שיכולות להיווצר תקלות בשקעים – ואם אלה אינן מטופלות, מים יחדרו לציוד. לרוע המזל, הגינות או המרפסות מוזנות בדרך כלל מהמעגל של הסלון, ואזורים שלמים מושבתים עד התיקון. ולכן, חשוב למצוא את הנקודה בה חודרים המים, לסדר את השקע או להחליף את קופסת החשמל. כמו כן, מומלץ לתכנן מראש מעגל נוסף, מופרד לאזור חיצוני, המוזן ממפסק מגן נפרד".

חשמלאי (צילום: Virrage Images, shutterstock)
אם החשמל קופץ בתדירות גבוהה - חשוב שתבדקו את מערכת החשמל שבביתכם ואת התאמתה לצרכים שלכם | צילום: Virrage Images, shutterstock

התקלה: שריפה

גורם שכיח: שימוש לא מבוקר במפצלים ובכבלים מאריכים

אנשים רבים נוטים להוסיף מכשירים חשמליים לשקעים קיימים בעזרת כבלים מאריכים או מפצלים, אך אלה עלולים לגרום למגעים רופפים וכתוצאה מכך לשריפות. "למרות שחוטים נמשכים החוצה ושקעים זועקים 'הצילו', אנשים רבים ממשיכים להשתמש בכבל או בשקע עד כמה שאפשר", אומר שי. "חיבור שנובע מחוסר בשקעים יוצר עומס על הנקודה, מאמץ את החוטים, 'מבשל' אותם ועלול לגרום לשריפתם. לכן, יש להתאים את כמות המכשירים שמחברים על שקע אל הזרם החשמלי המותר להעביר במעגל החשמלי ובשקע (מרבית מעגלי השקעים הביתיים מיועדים לזרם שלא יעלה על 16 אמפר ואף ישנם מעגלים שתוכננו רק עבור 10 אמפר), לבדוק שכמות המכשירים המחוברים תואמת לעובי הכבל המאריך ולוודא באמצעות חשמלאי אם המגעים רופפים או אם יש צורך להחליף שקע שרוף".

התקלה: קצר חשמלי ו/או שריפה

גורם שכיח: החזקה ושימוש בציוד חשמלי מיושן

מגעים רופפים בחיבור של ציוד חשמלי מיושן, סדקים, התרופפות החיבור לקיר או סימני חריכה דורשים החלפה של הציוד, שכן המשך שימוש עלול לגרום לסכנה בטיחותית, לקצרים חשמליים ולשריפות. "שריפה לא מתחילה פתאום", קובע שי, "אפשר לזהות סימנים מקדימים כמו ריח פלסטיק שרוף או חריכה. אני פונה לכל בעלי הבתים: אל תחכו לניצוצות של אש. גלו רגישות לציוד שנמצא אצלכם בבית והזמינו חשמלאי מורשה מבעוד מועד".

.

קצר חשמלי (צילום: Tsyb Oleh)
שמתם לב לריח של פלסטיק שרוף או חריכה בבית? אל תזניחו את המצב ובדקו את מערכת החשמל | צילום: Tsyb Oleh

עוד מדגיש שי, כי גם אם מדובר בתקלות בציוד החשמל הביתי אשר מצטיירות כמלאכה פשוטה לביצוע, כמו למשל החלפת בית תקע או גוף תאורה, אסור לבצע אותן לבד אלא על ידי חשמלאי מורשה בלבד. "אנשים רבים מתחילים להתעסק עם החלפה של גוף תאורה הכי פשוט וכך מוצאים את עצמם עם אוסף חוטים, קופסת חיבורים מנותקת ומעגל שרוף או מכשיר שרוף – מה שעלול לגרום לסכנה בטיחותית של ממש. ולכן, חשוב שגם פעולות מסוג זה יתבצעו רק על ידי חשמלאי מורשה".

לסיכום, ציוד תקול, חוטים רופפים או לוח חשמל רעוע צריכים להיות מטופלים או מוחלפים מוקדם ככל האפשר. כמו כן, עדיף לבחון את הלוח הראשי אחת לחצי שנה כולל חיזוק ברגים כללי, וכאמור, במיוחד לפני שיפוץ בית או שיפוץ דירה, כדי לחיות בנוחות ובבטחה עם חשמל איכותי, שמותאם לצורת החיים המודרנית בכלל ולצרכים האישיים שלכם בפרט.

מזדהים עם התקלות וחושבים שאתם צריכים לשדרג את מערכת החשמל הביתית שלכם? כדאי לפעול ואף להתייעץ עם חשמלאי מוסמך. כאן תוכלו לבצע הזמנת חיבורי חשמל או להגדיל חיבור קיים.