mako
פרסומת

ניקוי עצמי בתנור: הטריק שנשמע מבריק – והאזהרות

אם חשבתם שלהפעיל את תוכנת הניקוי העצמי של התנור עם תבניות מלוכלכות בתוכו זה רעיון טוב, מגיע הסרטון שמבהיר מעל לכל ספק: החום הקיצוני עלול לגרום לעשן כבד, תקלות במנגנון הדלת ואף סכנת שריפה

מערכת עיצוב הבית
mako
פורסם: | עודכן:
תנור אפייה מלוכלך
צילום: MyImages - Micha, Shutterstock
הקישור הועתק

אם חשבתם שלהפעיל את תוכנת הניקוי העצמי של התנור עם תבניות מלוכלכות בתוכו זה רעיון טוב – כדאי לחשוב שוב. סרטון ויראלי שמתפשט ברשתות החברתיות מציף אזהרה מטרידה: הפעלת תוכנית הניקוי העצמי בתנור, במיוחד כשהוא לא ריק מתבניות אפייה מלוכלכות, עלולה לגרום לעשן כבד, תקלות ואף סכנת שריפה.

בסרטון נראה יוצר תוכן אמריקאי שמזהיר מפני השימוש בניקוי עצמי - ניקוי פירוליטי - וטוען כי לאחר שהפעיל את התוכנית כשבתוך התנור היו תבניות שומניות, התקבלו אצלו תגובות מאנשים שהזדהו ככבאים, טכנאי תנורים ואף רופאים – כולם הזהירו מפני הסכנות האפשריות.

חום קיצוני ושומן דליק

ניקוי פירוליטי מבוסס על חימום התנור לטמפרטורות קיצוניות של כ-480–500 מעלות צלזיוס, במטרה לשרוף שאריות מזון ולהפוך אותן לאפר. אלא שלפי מומחים בתחום, כאשר בתנור נשארות תבניות אפייה עם שכבות שומן, החום הקיצוני עלול לגרום להתלקחות, לעשן כבד ולהפעלת אזעקות – ובמקרים חריגים אף לשריפה בתוך התנור.

גם יצרני תנורים מציינים במדריכי השימוש כי יש להוציא מהתנור את כל התבניות, הרשתות והאביזרים לפני הפעלת תוכנית הניקוי העצמי.

תקלות במנגנון הנעילה

טענה נוספת שחוזרת גם בסרטון וגם בדברי טכנאים היא פגיעה אפשרית במנגנון הנעילה של הדלת. בזמן ניקוי עצמי דלת התנור ננעלת מטעמי בטיחות, אך החום הגבוה עלול לגרום לבלאי מואץ של רכיבים פנימיים, לתקלות בכרטיס הפיקוד ואף למצב שבו הדלת אינה נפתחת לאחר סיום התוכנית.

עשן, אדים וכאבי ראש

בסרטון נטען גם להשפעה בריאותית: יוצר התוכן סיפר כי הוא ואשתו סבלו מכאבי ראש לאחר הפעלת הניקוי, ולטענתו רופאים קשרו זאת לשאיפת אדים וגזים שנפלטו מהתנור. מומחים מציינים כי ניקוי עצמי אינו אמור לפלוט פחמן חד--חמצני בתנור תקין, אך כן ידוע ששריפת שומנים ושאריות מזון מלווה בעשן, ריחות חריפים ואדים שעלולים לגרום לגירוי בדרכי הנשימה, בעיניים ולכאבי ראש – במיוחד במטבח שאינו מאוורר היטב.

פרסומת

ומה אומרים הטכנאים בישראל?

האזהרות האלו אינן חדשות גם בישראל. בסקר שפורסם במאקו בעבר בקרב טכנאי תנורים, 73 אחוז מהמשיבים ציינו כי אינם ממליצים על רכישת תנור פירוליטי. לטענת הטכנאים, תוכנית הניקוי העצמי גורמת לריבוי תקלות, בהן בעיות במפסק הנעילה, כרטיסי פיקוד שנפגעים ובלאי גבוה יותר של המכשיר.

עוד צוין כי גם לפי המלצות יצרנים, את התוכנית הפירוליטית מומלץ להפעיל מספר מצומצם של פעמים בשנה בלבד – לרוב עד פעמיים – מה שמעלה סימן שאלה לגבי הכדאיות הכלכלית של הפונקציה, במיוחד נוכח פער המחיר בין תנורים רגילים לפירוליטיים.

תנורים פירוליטיים עומדים בתקני הבטיחות ונמכרים כחוק, אך השימוש בהם מחייב הקפדה יתרה על הוראות היצרן. מומחים מדגישים: יש להפעיל ניקוי עצמי רק כשהתנור ריק לחלוטין, לאוורר היטב את המטבח, ולא להפעיל את התוכנית לעיתים תכופות. במקרים רבים, ניקוי ידני יסודי ובטוח עשוי להיות פתרון פשוט – ופחות מסוכן.