לעתים קרובות אנחנו מחליטים לנקות חדר או משטח מכיוון שהם נראים לנו מלוכלכים, אבל חשוב לזכור שיש הבדל בין ניקיון להיגיינה. גם אם לכלוך לא מפריע לכם, שמירה על היגיינה בבית חשובה לשמירה על הבריאות, בעיקר בתקופה זו, של חששות מהתפשטות נגיף הקורונה (ולפניו השפעת).

כדי לעשות זאת לא צריך להצטייד בחומרים מיוחדים. סטפן מורס, פרופסור לאפידמיולוגיה במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, אומר שרוב חומרי הניקוי הביתיים, בהם מטליות לניקוי כללי, יכולים להשמיד חיידקים במרחב הביתי. אפילו ניגוב המשטח במים וסבון יעשה את העבודה. לדעתו מצטרפת טריש פרל, ראשת אגף המחלות הזיהומיות במרכז האוניברסיטאי לרפואה של טקסס, שמממליצה להקפיד על ניקוי יסודי של המשטחים הביתיים - אלו שאיתם אתם באים במגע יומיומי - כמו המשטחים במטבח ובחדר השירותים.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> האחוזה של פארל ויליאמס הדהימה את הגולשים

>> השרון: הווילה מטריפה - והשוס הוא חדר הארונות

חשוב לזכור שיש חפצים ומשטחים רבים שאנחנו נוגעים בהם כל הזמן אבל כמעט ולא מנקים אותם – כי הם לא נראים לנו מלוכלכים. הנה כמה דוגמאות:

הטלפון הנייד: במחקר אחד נמצא שעל טלפון נייד של תלמיד תיכון יש בממוצע 17 אלף חיידקים – פי 10 מאשר על מושב האסלה. כדי לנקות את המכשיר ערבבו אלכוהול ומים, התיזו על המכשיר ונגבו עם מטלית רכה.

כרטיסי אשראי: במחקר שערכה חברת אשראי אמריקאית נמצא שכרטיסי אשראי מזוהמים יותר משטרות כסף או מטבעות. נקו אותם מדי פעם במגבוני חיטוי.

ספוג הכלים: מדובר בפריט המזוהם ביותר בבית. במחקר שפורסם ב-2017 גילו חוקרים גרמנים 362 מיני חיידקים בספוגי הכלים המשומשים שאספו, בכמות של 45 מיליארד בסנטימטר רבוע. יש שיטות שונות לחיטוי, אבל הכי חשוב להחליף את הספוג לעתים קרובות.

המקלחת ווילון המקלחת: נקו את המקלחת לעתים קרובות גם אם היא לא נראית מלוכלכת. את הווילון כדאי לכבס במכונת הכביסה בתוכנית עדינה ולתלות לייבוש.

הכי מלוכלכים, ידית של ברז (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נקו ידיות, מתגים ומשטחים שאתם באים איתם במגע יומיומי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

השלט רחוק: כל בני הבית נוגעים בו כל הזמן, לכן חשוב לנקות אותו לפחות פעמים בשבוע ולעתים קרובות יותר אם מישהו בבית חולה. הוציאו את הסוללות ונקו עם מטלית טבולה באלכוהול.

כיור המטבח: באחד המחקרים התגלה שבחצי מהכיורים שנבדקו היו חיידקי קוליפורם. באתר reviewed.com ממליצים לערבב כפית של אבקת סודה לשתייה ורבע כוס מיץ לימון, למרוח על הכיור ולהשאיר למשך הלילה. בבוקר שטפו את הכיור עם מים רותחים וייבשו במגבת נקייה.

הכלי של מברשות השיניים: חוקרים מהארגון הבינלאומי לבריאות הציבור NSF גילו כי אחוז הכלים של מברשות השיניים שהיו בהם קוליפורמים וסטפילוקוקוס היה גדול יותר מאחוז האסלות. רק אומרים.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

שטיחים: השטיח בחדר שינה מלוכלך בממוצע פי עשרה יותר ממושב השירותים, ויש בו כמות כפולה של חיידקים מזו הנמצאת בשטיח הסלון, ופי עשרה יותר חיידקים מאשר על רצפת חדר הכושר. מומחים ממליצים לשאוב אבק מהשטיח לפחות פעמיים בשבוע ולנקות אותו באופן מקצועי לפחות פעם בשנה.

מברשת השיער: פעם בחודש הסירו את השיער שנתפס במברשת והשרו אותה בקערה עם מים חמים, כמה טיפות שמפו ומעט אבקת סודה לשתיה. שטפו במים נקיים וייבשו על מגבת נקייה. 

כמה טיפים לניקוי אפקטיבי בבית

כדי לנקות באופן יעיל ולהיפטר מחיידקים ונגיפים, השתמשו במטלית מיקרופייבר והתיזו עליה ישירות את חומר הניקוי. מומלץ להשתמש במטלית נפרדת לכל אזור בבית.

נגבו כל משטח מלמעלה למטה. תנועות מעגליות רק יערבבו את האבק על המשטח ולא יסירו את שאריות הלכלוך והחיידקים.

חטאו גם את החפצים במשרד או בפינת העבודה: תיקים, מקלדות, עכברי מחשב, שולחן העבודה ודלת המשרד.

הרבו בשטיפת ידיים: שטפו את הידיים במשך 20 שניות, רצוי בסבון ומים חמים.