בעקבות מגפת הקורונה עלתה המודעות שלנו להיגיינה - פתאום כל משטח נראה חשוד, וחוץ משטיפת ידיים אובססיבית מזכירים לנו שאנחנו צריכים לחטא פחות או יותר כל דבר שאנחנו באים איתו במגע. זה כולל גם מוצרי מזון שאנחנו רוכשים בסופרמרקט, בהם ירקות ופירות טריים. איך צריך לשטוף אותם כדי לוודא שהם לא נושאים איתם נגיפים למיניהם?

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> במקום לזרוק את השידה השבורה עשתה לה מהפך היסטרי

>> האם שיתפה ברשת: טיפ קטן לחיסכון בצריכת נייר טואלט

ד"ר שאן סו-לין, מומחית לרפואה ניסיונית, מיקרוביולוגיה וחקר מערכת החיסון, אמרה לאתר hunker.com שכשחוזרים עם הקניות הביתה (או מקבלים את המשלוח מהסופר) הוא להוציא את המוצרים מהשקיות ולזרוק את השקיות לזבל. זרקו גם את השקיות שבהן השתמשתם לאיסוף פירות וירקות שנמכרים בתפזורת. אם הפירות והירקות מאוחסנים בקופסאות פלסטיק, נגבו את הקופסאות במטליות אנטי בקטריאליות. שטפו את הירקות והפירות לפני שאתם מכניסים אותם למקרר. הקפידו לשטוף ידיים לפני ואחרי התהליך.

האם צריך לחטא פירות וירקות? על פי המיקרוביולוג ג׳ייסון טטרו, התשובה היא לא. זכרו שיש הבדל בין ניקוי לחיטוי. ניקוי פירושו הסרה של לכלוך ואבק באמצעות סבון ומים. חיטוי, לעומת זאת, פירושו השמדת חיידקים באמצעות כימיקלים שעלולים להזיק לנו. לדברי טטרו, מספיק לנקות את הפירות והירקות במים וסבון, אבל אל תחששו לקרצף בכוח.

קערת פירות (צילום: שאטרסטוק)
צילום: שאטרסטוק

ד"ר טובי שמידט ממליצה להשתמש בסבון כלים רק כשמדובר בפירות וירקות עם קליפה חלקה (כמו תפוחים). "חשוב לשטוף את הסבון היטב מכיוון ששאריות סבון עלולות לגרום לבעיות עיכול ואף לשלשול", היא מזהירה. ירקות שקשה במיוחד לשטוף כמו כרובית או ברוקולי מומלץ שלא לאכול טריים אלא לבשל, מכיוון שגם זה תהליך של חיטוי.

אפשר לנקות פירות וירקות בחומץ, שהוכח שהוא יעיל נגד חיידקים מסוגים שונים (חשוב לדעת שאין הוכחה שחומץ מועיל נגד וירוס הקורונה). השרו את הפירות והירקות בקערה ובה שלוש כוסות מים על כל כוס חומץ, והשאירו חמש דקות. שטפו במים זורמים.

המלצות המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) לטיפול בפירות וירקות לפני אכילתם

- הסירו חלקים פגומים לפני האכילה או הבישול.

- שטפו וקרצפו ירקות ופירות תחת מים זורמים אפילו אם אתם לא מתכוונים לאכול את הקליפה. מכרוב וחסה - הסירו את העלים החיצוניים ביותר.

- יבשו אותם באמצעות נייר מגבת נקי.

- אחסנו אותם הרחק ממוצרים לא מבושלים מהחי, כמו בשר, דגים וכו׳.

- אם חתכתם, קילפתם או בישלתם ירקות ופירות - אחסנו אותם במקרר תוך שעתיים או תוך שעה אם הטמפרטורה בחוץ היא מעל 32 מעלות.

לסיכום, המומחים ממליצים לשטוף את הירקות והפירות מיד כשמביאים אותם לבית. השתמשו במים זורמים, אבל לא חייבים להשתמש בחומרים כמו סבון או חומץ. הקפידו לאחסן אותם במקום נקי. כלומר – גם יש לחטא בקביעות גם את המקרר, המקפיא, המזווה ושאר המקומות שבהם אתם מאחסנים מזון.