אסלת השירותים היא ללא ספק אחד המקומות הפעילים ביותר בבית שלנו, בגלל זה כל כך חשוב לנקות אותה באופן קבוע, וביסודיות. מעבר לתחזוקה היומיומית והשבועית שכדאי לאמץ, חשוב לשים לב אם מתפתח באסלה שלכם לכלוך מסוג מסוים שהוא גם מסוכן – עובש שחור.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> תקרת הגבס בבית קרסה: "עשינו ברכת הגומל לתינוקת"

>> שדרגה מטבח ב-1,400 שקל: "אף אחד לא מאמין שזה לא מטבח חדש"

 

עובש שחור, הידוע בכינוי המדעי Stachybotrys chartarum, משגשג בסביבות לחות, מה שהופך את האסלה לקרקע גידול אידאלית עבורו. מעבר למפגע האסתטי, קיומו של עובש באסלה צריך להדאיג בגלל התרכובות הרעילות שהוא מייצר, שחשיפה ממושכת אליהן עלולה להוביל לבעיות נשימה, אלרגיות ובעיות בריאותיות אחרות. אם אתם מבחינים בנקודות השחורות חשוב לפעול באופן מידי ולבלום את ההתפתחות שלהן (על פי הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאית EPA, צמיחת עובש יכולה להתחיל בתוך 48 שעות על משטחים לחים).

מה גורם לעובש להתפתח באסלה?

  1. הסיבה העיקרית להופעת עובש שחור בשירותים היא, כאמור, רמת הלחות הגבוהה והקבועה באסלה ובחלל סביבה. נבגי עובש, הנמצאים באופן טבעי באוויר, נצמדים למשטחים ומתחילים לגדול, וחדרי הרחצה – שהם גם לחים וגם לא מספיק מאווררים בדרך כלל, מספקים את הסביבה המושלמת לכך.
  2. סיבה נוספת, שאנחנו בטוחים שלא רלוונטית עבורכם, היא פשוט הזנחה של האסלה. אם לא מנקים אותה באופן קבוע נבגי עובש עלולים להשתקע בה, בעיקר באזורים החבויים לעין שקל לפספס.
    אסלה מלוכלכת, עובש (צילום: Socialtruant, SHUTTERSTOCK)
    צילום: Socialtruant, SHUTTERSTOCK
  3. גם נזילות לא מטופלות בחדר הרחצה עלולות להוביל לצמיחת עובש באסלה, כי הן תורמות לרמות הלחות הכלליות בחלל. את הנזילות האלה לא קל לגלות עד שהן הופכות להיות משמעותיות, לכן חשוב לבדוק את הקירות, התקרה, החלונות והארונות באופן קבוע.
  4. אם העובש באסלה חוזר שוב ושוב, גם כשהיא מנוקה בתדירות גבוהה ונמצאת בחלל מאוורר, יכולה להיות לזה סיבה מפתיעה במיוחד שקשורה לבריאות של אחד מבני הבית, כמו סוכרת לא מאובחנת או לא מטופלת – וכתוצאה מכך לרמות הגלוקוז הגבוהות בשתן, שנחשבות למזון אהוב על פטריות עובש.

 כך מחסלים את העובש עם מוצרים שיש בבית

על פי אתר housedigest, אפשר להשמיד את העובש המתפתח לבד, באמצעות 3 פריטים זמינים ויעילים: מי חמצן, חומץ וסודה לשתייה.

למי החמצן (H2O2) יש תכונות אנטי-פטרייתיות ואנטי-ויראליות והם פועלים כחומר מחטא לאסלה: לוקחים תמיסת מי חמצן 3 אחוז, יוצקים כוס אחת ממנה לתוך האסלה ומשאירים למשך 15 דקות. לאחר מכן משפשפים את הדפנות עם מברשת כדי להסיר שאריות עובש שנותרו ולהבטיח שהאסלה נקייה מעובש. לסיום שוטפים את האסלה.

בקבוק זכוכית שקוף עם מי חמצן h2o2 (צילום: RHJPhtotos, SHUTTERSTOCK)
תמיסת מי חמצן | צילום: RHJPhtotos, SHUTTERSTOCK

לא מעוניינים להשתמש במי חמצן? נסו לשפוך כוס אחת של חומץ לבן ישירות לתוך האסלה. במקרים של עובש עיקש יותר, שילוב של חומץ עם סודה לשתייה באסלה למשך שעה יגביר את היעילות (הסודה לשתייה מסייעת בהסרה הפיזית של העובש). אם יש עובש במיכל הניאגרה, הוסיפו לתוכו ישירות כוס חומץ או אקונומיקה ושפשפו. רק אל תשכחו: לפני שמנקים נבגי עובש, חשוב להתאבזר בכפפות, משקפי מגן ומסכה למניעת מגע ישיר וחשיפה.

והנה טיפ לניקוי האבנית שהצטברה באסלה

לכלוך הרבה יותר שכיח באסלה היא האבנית הצהבהבה שמצטברת בתחתית, שאמנם לא מסוכנת כמו עובש אבל בהחלט מבאסת למראה. גולשת אוסטרלית שיתפה בטיקטוק את התסכול שלה בניסיונות לאורך השנים להיפטר מזה באמצעות חומרי ניקוי יקרים, עד שאחותה הציעה לה להשתמש במלח לימון (חומצה ציטרית המכונה גם חומצת לימון), שאפשר לקנות בזול בכל סופר. הגולשת שפכה לאסלה קופסת מלח לימון 75 גרם, השאירה למשך הלילה, בבוקר ניקתה במברשת וסיכמה: "זה הטיפ הכי טוב שלמדתי".

@_naturallychey I sound so sick in this has anyone else tried it though #cleantok #relocating #queensland #canberratok #australia #toiletclean ♬ You Found Me - Instrumental Pop Songs

באתר The Pink Plumber ממליצים להשתמש בחומרים חומציים כדי לנקות את משקעי האבנית באסלה: שופכים פנימה חומץ או מיץ לימון לא מדוללים, משאירים למשך כמה שעות ורצוי ללילה שלם, ואז משפשפים עם מברשת אסלה בעלת זיפים קשים. בנוסף הם ממליצים להוסיף למכל האסלה כוס חומץ או מיץ לימון מדי יום כדי למנוע חזרת כתמים.