פסח בפתח, כולם תקועים בסגר והמשימה הגדולה והמאיימת של ניקיון יסודי בכל הבית הולכת ומתקרבת. איך משתלטים על הפרויקט הזה? חקרנו, שאלנו, חפרנו, התייעצנו והכנו עבורכם את המדריך המקיף והמפורט לניקיון הבית – כמו שצריך, בלי לחפף ועם המון טיפים שיקלו עליכם את החיים. מוכנים?

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הצצה נדירה לארמון של הנסיך ויליאם וקייט מידלטון

>> לזה לא ציפינו: הפריט המפתיע של איקאה

לפני הכל

דאגו לחומרי ניקוי. הכינו ספריי לניקוי חלונות, נוזל ניקוי לרצפות, נוזל לניקוי אסלות, סבון כלים, אקונומיקה, תרסיס חיטוי אנטיבקטריאלי, כפפות גומי, מטליות, סקוצ'ים וסמרטוטי רצפה. הצטיידו גם במים חמים, מיץ לימון, סודה לשתייה, חומץ ושמן זית.

חומרי ניקוי טבעיים (צילום: iva/Shutterstock, שאטרסטוק)
חומרי ניקוי טבעיים | צילום: iva/Shutterstock, שאטרסטוק

סדרו את הבלגן. לפני שמתחילים לנקות, כדאי לפנות עד כמה שניתן את כל המשטחים – רצפה, רהיטים, שולחנות, מזנון, שיש, שידות וכיורים מכל מה שלא חייב להיות בחוץ. אל תכניסו הכל בחופזה לארונות אלא קחו את הזמן לסדר כל דבר במקומו, לאסוף צעצועים, ספרים, נעליים ובגדים ולהכין את הבית לניקיון.

נקו את שואב האבק שלכם. בין אם יש לכם שואב רובוטי או ידני, זה הזמן לפרק אותו ולנקות היטב ובזהירות את החלקים השונים. ב"דייסון", למשל, ממליצים על ניקיון של המסננים אחת לחודש תוך שטיפה במי ברז וסבון כלים מתחת למים זורמים. את המברשות יש לפרק, להוציא מהן את השערות שנתפסו בעזרת מספריים (בעדינות!) ואז לנקות – את מברשת ה"פלאפי" יש לפרק ולשטוף את הגליל במים ובמעט סבון כלים, ואת המברשת החובטת במטלית יבשה או מעט לחה. ומה עם מיכל האיסוף שאליו נאסף כל הלכלוך ששאבתם? באופן שוטף מספיק לרוקן את המיכל מתכולתו, אבל יש להקפיד לנקות מדי פעם גם את המיכל עצמו באמצעות מטלית לחה או יבשה. גם החלקים המחברים בין גוף השואב למוט ובין המברשת למוט נוטים לצבור לכלוך וגם אותם מנקים במטלית. את החלקים השונים, המברשות והמסננים יש להחזיר למקומם רק לאחר ייבוש מלא, כי כל טיפת מים עלולה להזיק לשואב האבק שלכם.

המטבח

מה צריך? שואב אבק, מטליות, מיץ לימון, אבקת סודה לשתייה, חומץ ושמן זית.

1. נקו את המדיח: רוקנו אותו והסירו את המדף התחתון. בדקו את חור הניקוז – אם הצטברו שם שאריות מזון, הוציאו אותן. בדקו אם החורים בזרוע ההתזה נסתמו. אם כן, נקו אותה באמצעות מברשת שיניים ישנה טבולה בחומץ. החזירו את המדף התחתון למדיח. הניחו במדף העליון של המדיח קערה מלאה בחומץ לבן – החומץ מפרק משקעים מינרליים ומחטא. הפעילו את המדיח בתוכנית הארוכה על החום הכי גבוה. כשהמדיח מסיים לעבוד, פתחו אותו ופזרו אבקת סודה לשתייה בתחתית המכשיר. הפעילו את המכשיר בתוכנית קצרה על החום הכי גבוה.

2. רוקנו את תכולת המקרר, מיינו וזרקו לפח מה שכבר פג תוקף. ערבבו חומץ, סודה לשתייה ומים ומרחו את העיסה על המדפים והחלקים הפנימיים של המקרר. אל תשכחו לנקות גם את דלתות המקרר והדפנות החיצוניות.

3. הוציאו את כל המצרכים והכלים מהארונות, ונקו את פנים הארונות והמדפים במטליות לחות. השאירו פתוח כדי שיתייבשו, והחזירו הכל למקום. נקו את הדלתות החיצוניות של ארונות המטבח.

אישה מנקה (צילום: kitzcorner, Shutterstock)
צילום: kitzcorner, Shutterstock

4. הסירו את המבערים והפלטות של הכיריים והשרו אותם במים וחומץ למשך כמה שעות. התיזו מים רותחים על הכיריים ותנו להם להמיס את משקעי השומן. לאחר מכן נקו היטב במטלית.

5. אם לתנור שלכם אין מנגנון ניקוי עצמי, ערבבו שלוש אבקת כפות סודה לשתייה, שלוש כפיות סבון כלים ושתי כפות חומץ. את העיסה מרחו בתוך התנור והמתינו כמה דקות. לאחר מכן קרצפו בעזרת ספוג או מברשת רכה. כתמי שמן עקשנים במיוחד אפשר להסיר עם חצי לימון שעליו טפטפתם קצת סבון כלים. שפשפו את הכתם עם הלימון ונגבו במטלית.

6. ערבבו מיץ לימון עם חצי כוס מים בקערה, הכניסו למיקרוגל והפעילו על החום הגבוה ביותר במשך חמש דקות (אם אתם מקפידים לנקות את המכשיר לעתים קרובות, אפשר גם להשתמש בקליפת לימון סחוט). השאירו את המכשיר סגור חמש דקות נוספות, הוציאו את הקערה (בזהירות! הנוזל חם) ונגבו את פנים המיקרוגל בסמרטוט או בנייר מגבת.

7. נקו את הברזים מאבנית: קחו חצי לימון, פזרו עליו סודה לשתייה וסחטו מעט. שפשפו את הברז בעזרת הלימון ואז הכניסו את הפיה לתוך חצי הפרי. אחרי כרבע שעה, שטפו היטב.

8. פזרו אבקת סודה לשתייה בכיור, הספיגו כמה מטליות נייר בחומץ והניחו על הקרקעית. אחרי עשרים דקות, הוציאו את המטליות ושטפו את הכיור במים חמים וסבון כלים.

9. רוקנו את הפח, נקו היטב באמצעות מטלית ספוגה בסבון ומים, ולסיום פזרו בתחתית אבקת סודה לשתייה לפני שאתם מכניסים אליו שקית חדשה. האבקה תספוג ריחות לא נעימים.

10. כן, אתם יודעים מה אנחנו הולכים לומר לכם לעשות. אין ברירה. את המקרר חייבים להזיז מדי פעם, לנקות מתחתיו ולהחזיר למקום. נצלו את ההזדמנות גם לשאוב את המסננים בעזרת החלקים המתאימים של שואב האבק. הדחקה? לא בבית הזה.

פינות נשכחות: אם המקרר הוא ממלכת נרניה, החלק העליון של ארונות המטבח שלכם הוא אטלנטיס. כדי לנקות שם, השתמשו במאריך של שואב האבק או טפסו על כיסא ונקו בעזרת מטליות לחות.

טיפ מאיתנו: השתמשו בשמן זית כדי לנקות משטחים מפלדת אל-חלד, הם יבריקו ויישמרו נקיים לאורך זמן.

השירותים וחדר הרחצה

מה צריך: סקוצ'ים, מטליות, חומץ, סבון כלים, תרסיס אנטי בקטריאלי, תרסיס לניקוי חלונות, אקונומיקה, נוזל לניקוי אסלות.

1. כבסו את המגבות ושטיחוני הרצפה. החליפו את ספוג הרחצה או הליפה שלכם בחדשים.

2. פנו את כל בקבוקי השמפו, המרכך, הסבונים וסכיני הגילוח מהאמבטיה או המקלחון. זה הזמן לזרוק את מה שכבר ריק ועוד לא זרקתם לפח.

3. שפכו נוזל לניקוי אסלות או אקונומיקה בתוך האסלה. בינתיים, נקו בנוזל אנטי בקטריאלי את האסלה, מושב האסלה ומכל ההדחה. לאחר מכן, הרימו את מושב האסלה וקרצפו היטב את קרקעית האסלה עם המברשת. הורידו את המים ושטפו את חומר הניקוי.

אישה מנקה שירותים (צילום: VH-studio, shutterstock)
צילום: VH-studio, shutterstock

4. חממו מעט במיקרוגל כוס חומץ והכניסו לבקבוק התזה. הוסיפו כוס של סבון כלים. נערו היטב את הבקבוק והתיזו את החומר על האמבטיה, על המקלחון ועל הקרמיקה מסביב. הקפידו להשתמש בכפפות גומי ואווררו היטב את החדר. תנו לחומר לעבוד במשך כשעה (אתם יכולים לעבור בינתיים לניקיון של חדר אחר). חזרו וקרצפו הכל עם סקוץ' ואז שטפו במים.

5. כעת נקו את הכיור וסביבתו – קודם עם סקוץ' טבול במים וסבון, ולאחר מכן במטלית לחה. הקפידו לקרצף היטב משקעי סבון ושאריות משחת שיניים שהתייבשו.

6. התיזו על המראות נוזל לניקוי חלונות ושפשפו עם עיתונים ישנים בתנועות סיבוביות. נקו את הברזים מאבנית כפי שעשיתם במטבח.

7. נקו את ארונות האמבטיה מבפנים ומבחוץ. זה הזמן לעבור גם על ארון התרופות ולבדוק אם יש לכם תרופות שפג תוקפן.

פינות נשכחות: אל תשכחו לחטא היטב את הידית של הניאגרה וגם לשטוף (עם סבון כלים) את הכלי של מברשות השיניים. עוד פינה שנוטים להזניח היא בסיס האסלה, קרוב לרצפה.

טיפ מאיתנו: רוצים כיור מבריק? ערבבו סודה לשתייה, סבון כלים וכמה טיפות סבון. את העיסה מרחו על הכיור והקרמיקה, המתינו עשר דקות ונגבו במטלית רטובה.

חדרי השינה

מה צריך? מטליות, סבון, שואב אבק, נוזל לניקוי חלונות, חומץ, תרסיס אנטי בקטריאלי.

1. הסירו את המצעים מהמיטה ומהכריות וכבסו. אם הכריות שלכם ניתנות לכיבוס, זה הזמן לכבס גם אותן. יש לכם וילונות בד? הסירו אותם וכבסו באותה הזדמנות.

2. נקו את המזרן שלכם: פזרו על המזרן אבקת סודה לשתייה והשאירו 4-3 שעות. נקו בשואב אבק - המיקרוביולוגים של דייסון ממליצים להשתמש בשואב בעל פילטר HEPA שמונע את חזרת החלקיקים לאוויר החדר. חזרו על התהליך בצד השני.

מזרן (צילום: VGstockstudio, Shutterstock)
מזרן | צילום: VGstockstudio, Shutterstock

3. סדרו את ארון הבגדים – זה הזמן להחליף בין בגדי החורף החמים, שכבר לא יילבשו כנראה, לבגדי מעבר קלילים יותר. את הבגדים שלא לבשתם כבר שנים הוציאו לתרומה. סדרו את הארונות והמגירות כך שתוכלו לראות בכל זמן נתון אילו בגדים יש לכם, והימנעו ככל האפשר מערימות בעומקו החשוך של הארון.

4. בעזרת מטלית לחה נקו את השידות, את דלתות הארונות, הידיות וראש המיטה. אם יש לכם שואב אבק עם חלקים מתאימים, שאבו קודם את האבק לפני שתעברו עם מטליות לחות כדי למקסם את הניקיון.

5. הקפידו לנקות גם את כל מה שנמצא על השידות שלכם – מנורות לילה, מוצרי טיפוח, קופסת תכשיטים וכן הלאה.

6. זה הזמן לנקות את החלונות! את הזגוגיות נקו באמצעות נוזל לניקוי חלונות ומטליות יבשות. אם ניתן לפרק את השמשה, נקו אותה בתוך הבית. את התריסים אפשר לנקות עם מטליות או עם גרב ישן (ונקי!) טבול בחומץ מדולל במים.

פינות נשכחות: יש לכם נברשת או מאוורר תקרה? זה הזמן להעביר עליהם ניגוב במטלית לחה או לשאוב אותם היטב. פנו את המגירות בשידות הלילה שלכם ונקו אותן כשהן ריקות. הקפידו לעבור גם על הידיות עם תרסיס אנטיבקטריאלי או עם קצת חומץ מדולל במים.

טיפ מאיתנו: רוצים כריות פלאפיות ורכות? אחרי הכביסה, הכניסו אותן למייבש עם שני כדורי טניס. במהלך הייבוש הכדורים יתנגשו בכריות ויתפיחו מחדש את המילוי, כאילו הבאתם אותן כרגע מהחנות.

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

הסלון

מה צריך? שואב אבק, מטליות, נוזל אנטי בקטריאלי, נוזל לניקוי חלונות, סודה לשתייה.

1. הסירו וילונות וכבסו. פרקו את השמשות של החלונות, נקו אותן בנוזל לניקוי חלונות והחזירו בחזרה. את התריסים ניתן לנקות כאמור במטליות בד לחות או עם תערובת של חומץ ומים.

2. הסירו את הכריות של הספה ושאבו מתחת ובחריצים בתוך הספה. שאבו היטב את הכריות עצמן. אם לספה שלכם יש כיסוי שניתן להסרה, נצלו את ההזדמנות לכבס אותו.

3. שאבו את השטיחים וגלגלו אותם, כדי לפנות מקום לשטיפת הרצפות בהמשך.

ניקוי שטיחים, סלון (צילום: Photographee.eu, Shutterstock)
צילום: Photographee.eu, Shutterstock

4. עם מטלית לחה נקו מסגרות של תמונות וחפצי נוי שמונחים בסלון. מה שאפשר לפנות, שימו בצד או בתוך ארון.

5. נקו את כל המשטחים בסלון – שולחן הקפה, המזנון, מסעד הכורסה וכו' – במטלית לחה. רהיטי עץ מומלץ לנקות בחומר להברקת רהיטים. כדי להסיר כתמי מים ממשטחי עץ, חממו את את במקום באמצעות מייבש שיער.

6. נקו במטלית יבשה או כמעט יבשה את הממיר והטלוויזיה, ואם יש לכם מכשירים נוספים המחוברים בסלון – נקו גם אותם.

7. שאבו עם שואב אבק את המנורות ואת המוט של הווילון.

פינות נשכחות: השלט של הטלוויזיה הוא כנראה אחד החפצים המזוהמים ביותר בבית. תנו לו ניגוב עם מטלית מרוססת בחומר אנטי בקטריאלי.

טיפ מאיתנו: כתמים על הספות או על השטיח? פזרו עליהם אבקת סודה לשתייה, תנו לה לספוח את הכתם ושאבו אותה בשואב אבק.

ולסיום

מה צריך? שואב אבק, סמרטוט רצפה ונוזל לניקוי רצפות.

כשכל הבית נקי ומסודר, הרימו כל מה שניתן מהרצפה – כן, גם כיסאות – ושאבו את כל הרצפות בכל הבית, בלי לחפף: גם בפינות ומתחת לרהיטים. לאחר מכן שטפו את הרצפה עם סמרטוט טבול במים ובנוזל לניקוי רצפות (הקפידו לשטוף את הסמרטוט בין חדר לחדר) ואז שוב עם סמרטוט יבש. כשהרצפה יבשה, אפשר להחזיר הכל למקום. הבית שלכם נקי! חג שמח!