המטבח הוא אחד האזורים הכי שימושיים בבית ויעיד על כך הכיור שלעולם לא נשאר ריק מכלים ליותר מכמה שעות. ומכיוון שזהו חדר שכל בני המשפחה עושים בו שימוש, סידור נכון של המטבח יכול להפוך את החיים בבית לקלים, פשוטים ונעימים יותר. במקום להשתמש בזיכרון, יוביל אתכם ההיגיון של הסדר החדש וכך תחסכו זמן על חיפושים מיותרים, שלא לדבר על הכסף שלא ייצא על קניות מיותרות. איך עושים את זה? בעזרת תכנון נכון ושלב אחרי שלב.

סידור ארונות, מדפים מעל (צילום: personalorganizing.about.com)
הגדירו: מי משתמש במטבח ולאלו צרכים | צילום: personalorganizing.about.com

לפני שמתחילים: כמה קושיות

כדאי לעצור לרגע לפני שמתחילים לעשות סדר ולשאול את עצמנו כמה שאלות שיסייעו לנו לתכנן את הסדר בצורה יעילה וחכמה:

1. יש להגדיר מי משתמש במטבח ולאלו צרכים. אם יש ילדים והחלטתם שאתם רוצים לתת להם עצמאות במטבח - שימו את כלי הפלסטיק והכוסות שלהם במדפים הנמוכים יותר, ואולי אף הנמיכו את המיקום של המיקרוגל.

2. יש לבדוק עד כמה כל פריט במטבח שימושי, ובאיזו תדירות אנו משתמשים בו. מי שאופה בכל סוף שבוע, כדאי שישאיר את התבניות בהישג יד, אך אם  הן נשלפות רק בחגים או בנסיבות מיוחדות, נעלה אותן לקומות העליונות של הארון. השאלה איפה אנחנו משתמשים באותם כלים תאפשר לנו להחליט היכן לשים אותם. כך, למשל, אם יש כלים שמשתמשים בהם רק ביום שישי ובשולחן השבת במקום בשולחן המטבח, אולי נוכל לאחסן את הכלים הללו במזנון או במקום ייעודי ליד שולחן השישי, ביחד עם כוסות היין וכלי ההגשה.

סידור ארונות מזווה (צילום: www.mrsneatfreak.com)
בדקו אם אתם באמת צריכים את כל מה שיש לכם במטבח | צילום: www.mrsneatfreak.com

3. כדאי ורצוי לרכז נושאים דומים במקום אחד ולא לערבב מזון עם כלים, בכדי למנוע התרוצצות ופתיחה של מספר ארונות מטבח בעת הכנת האוכל. לדוגמה: קערות לסלטים, כלי הגשה, קערות לקורנפלקס וכדומה יהיו ביחד. כדאי לרכז את כל הקשור בהכנת הקפה – הקפה והסוכר, הקומקום, הכפיות והספלים בסמוך אלו לאלו, ואם ניתן - גם בסמוך למקרר. את התבלינים, למשל, נמקם בקרבת הגז, יחד עם השמן ובקבוקים אחרים.

סידור ארונות צבעים (צילום: www.tidymom.net)
לא לערבב מוצרי מזון עם כלים | צילום: www.tidymom.net

4. אם יש מדיח כלים, מקמו את הצלחות השימושיות בסביבתו כדי שיהיה קל לפרוק אותו, ואם יש מתקן לייבוש כלים, החליטו היכן לשים אותו לפי היד הדומיננטית שלנו, וכמובן לפי המקום על השיש. 

5. כדאי  לבצע מיון לפני הסידור. לכולנו יש פריטים ואביזרי מטבח שאיננו עושים בהם שימוש אבל הם תופסים לא מעט מקום במטבח שלנו. מיון שלהם והעברתם למישהו שצריך אותם יותר, יסייע לסדר את ארון המטבח טוב יותר ובהזדמנות זו יש סיכוי טוב שתגלו דברים חדשים ששמרנו ומעולם לא השתמשנו בהם.

מתחילים: נא להתמקד

שלב אחר שלב: קודם כל חשוב לזכור שאת הסדר עושים שלב אחר שלב. מתחילים לסדר מדף מדף או מגירה מגירה, כך שהמלאכה תהיה ממוקדת ויעילה.

ארונות מטבח, מסדרים פיצ'פקס (צילום: שרית גושן פנטי )
מסדרים כל מגירה בנפרד | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, מסדרים סכום (צילום: שרית גושן פנטי )
שלב אחרי שלב | צילום: שרית גושן פנטי

מה נשאר ומה הולך: שאלו את עצמכם, מתי השתמשתם בחפץ זה או אחר, האם הוא משמש אתכם ואם לא למה הוא אצלכם? לאחר שעניתם על השאלות, קבלו החלטה האם הוא נשאר או הולך. במידה והוא נשאר, הניחו אותו בצד אחד ואם הוא הולך מכם, הניחו אותו בארגז/שקית למסירה.

מחלקים לפי קבוצות: לאחר שנשארתם רק עם מה שהנכם זקוקים לו ומשתמשים בו, התחילו לחלק את החפצים לפי קבוצות. לדוגמה: סירים, מחבתות, פלסטיקים. יש כמה אפשרויות לחלוקה לנושאים: לפי חומר – עץ, פלסטיק, זכוכית וכדומה ולפי סוג השימוש כמו: קערות לסלט, כלים להגשת עוגות, תבניות אפייה וכדומה. אחת הטעויות הנפוצות שרצוי להימנע מהן בעת סידור ארונות מטבח ובסדר בכלל, היא ערבוב נושאים. כאשר מפזרים את הכלים השייכים לאותו נושא, נדרשים לפתוח יותר ארונות בדרך לבישול.

סידור ארונות, צלחות וקערות (צילום: www.skcnis.com)
מסדרים לפי נושאים | צילום: www.skcnis.com
ארונות מטבח, אחרי תבניות (צילום: שרית גושן פנטי )
כל התבניות במקום אחד | צילום: שרית גושן פנטי

כל קבוצה במגירה או במדף: סדרו כל נושא במגירה או במדף ואת המיקום קבעו לפי רמות השימוש. כלומר, מה שמשתמשים בו יותר, יהיה קרוב אלינו ודברים בהם משתמשים בתדירות נמוכה, יעלו למדפים גבוהים או נמוכים או פחות נגישים.

לאחסן לפי גובה: חשוב להתאים את המרווחים בין המדפים בארון המטבח לכלים. הכוסות, התבלינים ופריטים נוספים במטבח שלנו אינם בעלי גובה כה רב, וחלל יקר מתוך הארון מתבזבז אם לא מתאימים את המדפים לגובה המתאים לחפצים המאוחסנים בהם. אם אין לכם אפשרות לשנות גובה מדפים בארון, תוכלו להשתמש במגוון מתקנים שיסייעו לכם לנצל טוב יותר את חלל הארון.

ארונות מטבח, אחרי שקיות (צילום: שרית גושן פנטי )
יש לשמור על מרווחים אחידים בין המדפים | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, אחרי מגבות (צילום: שרית גושן פנטי )
חשוב להתאים את הפריטים לגובה המדף או המגירה | צילום: שרית גושן פנטי

מאחסנים את כלי הפלסטיק: מצאו לכל קופסה מכסה. רכזו את כל המכסים בקופסה אחת ולמדקדקים – מספרו כל קופסה ולמכסה שלה תנו את אותו המספר וכך תוכלו להתאים בקלות.

ארונות מטבח, לפני מגירה (צילום: שרית גושן פנטי )
מצאו מכסה לכל קופסה. לפני הסדר | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, אחרי עוד תבניות (צילום: שרית גושן פנטי )
ורק אז פנו לסדר את המגירה. אחרי הסדר | צילום: שרית גושן פנטי
מזון יבש לפי קטגוריות:
הפרידו בין מזון יבש – אפונה יבשה, חומוס יבש, פסטות, אורז, בורגול, קינואה וכדומה, לבין השימורים. לאחר שריכזתם את תכולת המגירה לפי קטגוריות, יש לרדת לתת קטגוריות, כלומר הפרידו בין פסטות לקטניות, בין ממתקים לחומרי אפייה. כל קבוצה שימו בסלסילה כדי שיהיה לכם קל לזהות את המוצר וגם - לנקות את המדף מתחת לסלסילה.

מומלץ גם לסדר את מוצרי האפייה בסלסילה כדי שנוכל לשלוף אותה כנושא מהארון וממנה את המוצרים הדרושים לנו בלי מאמץ.

ארונות מטבח, אחרי קופסאות (צילום: שרית גושן פנטי )
הפרידו בין המזון היבש לקופסאות השימורים | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, אחרי קטניות (צילום: שרית גושן פנטי )
הפרידו בין פסטות לקטניות | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, אחרי כל מיני (צילום: שרית גושן פנטי )
סדרו את מוצרי האפיים בסלסילה | צילום: שרית גושן פנטי

מצד אחד חמוצים, מצד שני מתוקים: במקרה של קופסאות השימורים: הפרידו בין חמוצים – מלפפונים, זיתים, כרוב חמוץ וכו' לבין פירות – לפתן אננס, תפוחי עץ, אפרסקים וכדומה וצרו קבוצה של כל השימורים עם מכנה משותף. לדוגמה: קטשופ, רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות ועוד, ירוכזו כקבוצה שהמשותף לה הוא עגבניות. לפי הגיון זה, סדרו את שאר השימורים. בתוך הארון סדרו בטורים כמו בסופר ואז תדעו שכל מה שנמצא באותו הטור שייך לאותה קבוצה. מה שיעזור גם כשתרצו לעשות רשימת קניות ולברר מה חסר באמת.

ארונות מטבח, שימורים (צילום: שרית גושן פנטי )
את השימורים חלקו לנושאים | צילום: שרית גושן פנטי

מבדילים בין יום חול לחג: צרו חלוקה והפרידו בין צלחות שמשמשות ביומיום ולאלו שמשמשות אותכם בחגים או בימי שישי. הפרידו בין סוגי הכוסות: שתייה חמה, קרה וכוסות יין. אם יש בר מים חמים או מכונת קפה, השתדלו למקם את הכוסות קרוב למתקן. צלחות, כוסות, סכום וכלים שנכנסים למדיח אחסנו במקום שקרוב למדיח ויהיה קל לסדר בעת פריקת הכלים.

ארונות מטבח, אחרי צלחות (צילום: שרית גושן פנטי )
חלקו את הסרוויסים לפי ימי חול וחג | צילום: שרית גושן פנטי

מפרידים בין הסירים: כדאי שהסירים הכבדים יהיו במדפים התחתונים. כמובן שאם יש ארונות עמוקים, כמו למשל הארונות מעל המקרר או המיקרוגל, יש לשים בהם את הדברים הגדולים יותר ושאינם נכנסים לארונות הרגילים. הפרידו בין המכסים לבין הסירים והמחבתות כדי לנצל נכון את שטח המגירה או הארון.

ארונות מטבח, לפני סירים (צילום: שרית גושן פנטי )
מצאו את המכסים של כל הסירים | צילום: שרית גושן פנטי
ארונות מטבח, אחרי סירים (צילום: שרית גושן פנטי )
והניחו אותם בצד, במגירת הסירים | צילום: שרית גושן פנטי

פינת קפה ותה: מקמו את הקפה, התה והכפיות במקום אחד, כך שלא תצטרכו לטייל מצדו האחד של המטבח לצדו השני בכדי להכין כוס קפה אחת.

הכותבת: שרית גושן פנטי , מנכ"לית סידורים.

אם אתם כבר במטבח - כך תסדרו ותנקו את המקרר
וגם: איך שומרים על הסדר בארון הילדים?