בחודשים האחרונים נכפה עלינו לבלות ימים שלמים בבית, כמעט מבלי לצאת. ההכרות המעמיקה שנוצרה בנינו לבין פינות הבית הולידה אצל רבים מאיתנו את הרצון לחדש ולהתחדש, לשדרג את השידה שליד המיטה, להחליף את הכיסאות במטבח ובמילים אחרות פשוט להכניס לבית מעט נופך חדש.

להתחדש זה תמיד נחמד, אבל הרבה יותר כיף לדעת שהרהיטים שאנחנו בוחרים נולדו מתוך מחשבה ורצון לשמור על הסביבה. ומה אם נספר לכם שאתם יכולים לייצר את הרהיטים האלה בעצמכם?

כאן נכנס לתמונה האדריכל ארי ליברסון, שעלה לישראל מארגנטינה לפני 7 שנים. כשהיה סטודנט לאדריכלות במדינה הדרום אמריקאית, הוא וחבריו נחשפו לתחרות שביקשה מהמשתתפים למצוא שימושים למשטחי העץ שנזרקים ברחובות. המטרה הייתה חברתית – לרהט את הדירות של אזורי הסלאמס בארגנטינה. "תמיד אהבתי עץ ובגלל זה מאוד התחברתי לרעיון", הוא אומר. "כשהייתי מסתובב ברחובות ומבחין במשטח זרוק, זה היה עושה לי מעין צביטה בלב. זה עץ מלא שנזרק ברחוב – אומנם הוא מגיע בצורה לא מלוטשת, אבל מדובר בחומר גלם מצוין שאפשר לעשות איתו המון".

כשליברסון עלה לישראל הוא פגש את אלי סער ואסף עציון, שניהם מעצבים תעשייתיים, שחלקו את אותה התשוקה, ויחד עם הידע המשותף של שלושתם הם החלו ב-"THE PALLET REVOLUTION". כך בעצם נולד סטודיו MOLET, סטודיו אינטרדיספלינרי לאדריכלות, עיצוב, קיימות וחינוך מעשי, שמונחה על ידי העיקרון והאמונה שעיצוב חכם, כנה ומשותף יכול לשנות ולשפר את מצב הרוח ואת רווחתם של אנשים, קהילות והחללים בהם אנו חיים.

MOLET (צילום: הילה עידו)
סטודיו MOLET | צילום: הילה עידו

עולם שלם שנולד ממשטח עץ פשוט

חומר הגלם העיקרי איתו הם יוצרים הוא משטחי העמסה ישנים אותם הם אוספים מרחובות העיר. בחמש השנים האחרונות הם פיתחו, עיצבו ויצרו מגוון רחב של פרויקטים עבור מגוון רחב של לקוחות, מהמגזר העסקי-מסחרי ומהמגזר הפרטי, כאשר בכל הפרויקטים הם משלבים חשיבה עיצובית פונקציונאלית יחד עם שילוב חומרים שונים ועץ ממוחזר. "הבנו שבתור אדריכלים יש לנו אפשרות לעשות משהו הרבה יותר אסטטי עם משטחי העץ וכך נולד הקונספט המודולרי. אנחנו מפרקים את המשטח, משחקים עם האלמנטים שלו ויכולים לייצר אינסוף דברים".

הפרויקטים השונים שלנו עוסקים בהענקת חיים חדשים לחומרים שמשלבת עבודה עם לקוחות וקהילות, מתוך מטרה לקחת בעלות על המחזור החיובי ולחשוב מחדש על המרחבים סביבנו, הוא מוסיף ומספר, "אנו מאמינים בעיצוב כנה ובשיתופי פעולה ונותנים לכל אחד את הכלים לבצע שינוי חברתי חיובי באמצעות ארכיטקטורה, עיצוב מוצר, התקנות, התערבויות עירוניות ואירועי תרבות".

אחד הפרויקטים המעניינים שעשו ב-MOLET הוא עיצוב חנות שופרא בקניון רמת אביב: "שילבנו בחנות צינורות נחושת, משטחי זכוכית, שיש קררה, עור ועץ ממוחזר ויצרנו מפגש קלאסי-טרנדי, ממש כמו הנעליים של שופרא". פרויקט מעניין נוסף הוא M.ONDA, מייצב בקניון עזריאלי גבעתיים, בו הם יצרו רשת גמישה המורכבת מ-1,350 קוביות עץ ומ-2,600 מוטות ופרושה בחלל הקניון מקצה לקצה. הרשת בנויה ממודל יחיד וגמיש שחוזר על עצמו, דבר שאפשר למעצבים למתוח ולקמר את רשת העץ ממש כמו יריעת בד.

שופרא (צילום: הילה עידו)
עיצוב חנות "שופרא", קניון רמת אביב | צילום: הילה עידו

מייצב בקניון עזריאלי (צילום: הילה עידו)
רשת גמישה המורכבת מ-1,350 קוביות עץ ומ-2,600 מוטות | צילום: הילה עידו


מעבר לפרויקטים הגדולים, ב-MOLET מפתחים גם מערכות המדפים בסגנונות שונים. "זה היה אתגר מאוד מעניין" אומר ליברסון. "פיתוח ריהוט מודולרי, אסתטי ופונקציונלי מעץ משוחזר במחיר הוגן זה לא קל, אבל גם לא בלתי אפשרי". המחירים של הרהיטים משתנים ונעים בין 90 ל-1000 שקלים, תלוי ברהיט. "חשוב להבין שרהיט ממחוזר הוא לא מילה נרדפת לזול. לכל התהליך של הפיכת משטח העץ לשמיש יש עלויות. יש פה צורך באיסוף המשטחים מהרחובות, פירוק וניקיון, הוצאת המסמרים ושיוף. אנו עדיין מציעים מחירים אטרקטיביים שיכולים להתחרות בשוק הרגיל, אך מאוד קשה להתחרות עם הריהוט שמיוצר בסין עם עץ למינציה. היתרון שלנו הוא שאנחנו מייצרים רהיטים מעץ מלא עם 'נשמה'. כל רהיט הוא אחד מסוגו ויש לו את הסיפור שלו". עכשיו תנסו לדמיין את כל המקומות המוזרים והיפים בהם המשטחי העץ האלה ביקרו לפני שהגיעו ל-MOLET.

MOLET (צילום: כפיר עינב)
580 שקל | JANGER | צילום: כפיר עינב

MOLET (צילום: כפיר עינב)
680 שקל | CLASSIC | צילום: כפיר עינב

ומה לגבי התגובות מהלקוחות? "למרבה המזל אנו מקבלים משוב נהדר מהלקוחות שלנו", אומר ליברסון. "הם מבינים כבר מההתחלה שאנחנו מציעים גישה שונה לעבודה. החיבור למטרה והתהליך בדרך להשגתה מגיעים מנקודת מבט אחרת. אנו מכנים זאת תהליך 'עיצוב אנושי'".

MOLET (צילום: כפיר עינב)
680 שקל | ASYMMETRIC | צילום: כפיר עינב

MOLET (צילום: כפיר עינב)
630 שקל | SCALA | צילום: כפיר עינב

מגיעים עם פנטזיה שהופכת למציאות

במקביל לפרויקטים של האדריכלות והעיצוב, השלושה יצרו פלטפורמה חדשנית של סדנאות, המאפשרת לכל אחד לעצב רהיטים עבור בעצמו. "צריך להבין שאנחנו לא נגרים ולכן לא מלמדים נגרות", אומר ליברסון. "אנחנו מלמדים פה את הפן העיצבי שיש מאחורי תהליך היצירה – מדובר בתהליך ברור עם חוקים מאוד ברורים, ממש כמו בהייטק, ולכן, אנשי ההייטק שמגיעים אלינו לסדנאות מאוד מתחברים. אנשים מגיעים לסדנאות עם פנטזיה, ואנשי הצוות של MOLET מתאימים את הפנטזיה לאחת מהמערכות העיצוביות הקיימות, בעיקר כי חשוב לנו שהמשתתף יסיים את הסדנא עם רהיט מוכן", הוא אומר.

עלות הסדנה היא 560 שקל ליחיד ו-740 שקל לזוג והיא נמשכת 5 שעות. המחיר כולל את כל החומרים והכלים הדרושים, ארוחת בוקר קלה, קפה ותה וכמובן מדריך צמוד. "המשתתפים רק צריכים לבוא עם נעליים סגורות וראש פתוח". בצל משבר הקורונה, בסטודיו מציעים את הסדנאות בהנחה של 25 אחוז דרך קמפיין Headstart.

אבל גולת הכותרת של הסדנאות הללו מגיעה דווקא מזווית אחרת. הכוונה היא לסדנאות ש-MOLET יוזמים למען הקהילה, בהן נוצרים קשרים עם ארגונים ועמותות של אוכלוסיות קצה אשר זקוקות לתמיכה ונבנת עבורם תוכנית עיצובית שתגשים את הרצונות וחלומות שלהם. כך, בסדנאות שהם מארגנים המשתתפים יוצרים יחד את הרהיטים, שלאחר מכן יתרמו לעמותות השונות איתן הם בקשר. 

אחת הדוגמאות היפות היא הקשר שנוצר עם "הופכות את היוצרות", עמותה שפועלת להעצמה אישית וכלכלית של נשים היוצאות ממעגל הזנות​. במסגרת הסדנה יוצרו עבור העמותה על ידי צוות תגלית אקסל שולחנות וספסלים לחדר האוכל שמאפשרים ישיבה משותפת של הבנות המגיעות למרכז. צוות של פייפאל עבד על קופסאות מודולריות שנתלו במרכז ובהן מוצגים התוצרים של הבנות מעבודות היד העומדים למכירה.

הופכות את היוצרות (צילום: MOLET)
יוצרים למען ארגונים ועמותות של אוכלוסיות קצה | צילום: MOLET

הופכות את היוצרות (צילום: MOLET)
קופסאות מודולריות שנתלו במרכז | צילום: MOLET

פרויקט נוסף נעשה עבור ספריית גן לוינסקי. כבר שנים שלא מדובר רק ב"ספרייה", אלא במרכז קהילתי ייחודי שמתקיימות בו פעילויות חינוכיות ותרבותיות למאות ילדים וילדות שגדלים בדרום תל אביב. בסדנה שנערכה מטעם MOLET, צוות העובדים של וויקס יצר עבור הספרייה ארונות חדשים למשחקים, ספסלים ומדפים ואפילו עגלות ציוד חדשות.

ספריית גן לוינסקי (צילום: MOLET)
ארונות חדשים למשחקים | MOLET | צילום: MOLET

"התגובות שאנחנו מקבלים על הסדנאות הן מדהימות", מסכם ליברסון. "התגובה שאני שומע בעיקר היא: 'אני לא מאמין שאני יצרתי את זה!' ועוד הרבה דברים בסגנון. כיף לדעת שיש לנו את האפשרות לעשות טוב לאחרים, וכמובן גם לכדור עליו אנחנו חיים".