קארים ראשיד, אחד ממעצבי העל המפורסמים והמצליחים בעולם, חובר לחברת HAP Investments הישראלית במסגרת שיתוף פעולה שישנה את קו הרקיע של מנהטן: ראשיד הופקד על תכנון חזות הבניין והחללים הפנימיים של שני פרויקטים למגורים בצפון העיר שמפתחת החברה בימים אלה. שני המגרשים ממוקמים באזור המזרחי של שכונת הארלם, אחת מהשכונות המתפתחות בניו יורק שהולכת והופכת לאחד ממרכזי המגורים והבילוי החמים ביותר בעיר. 

פרויקט "HAP Five Pleasure" נמצא ב-329 Pleasant Avenue באזור שנחשב לשקט ומאופיין בעיקר באוכלוסייה איטלקית ותיקה, והוא יכיל 9 קומות, 20 יחידות דיור בגודל של 60-80 מ"ר, ערוגת גינה פרטית לכל דירה, וגג משותף. פרויקט "HAP Six Diamond", אשר ממוקם ב-1653-1655 Madison Avenue ומרוחק בלוק אחד בלבד מהסנטרל פארק, יכיל 8 קומות ו-19 יחידות דיור בגודל של כ-60-80 מ"ר. המחירים של יחידות הדיור בפרויקטים הם החל מ-430 אלף דולר לדירת 1 BR (סלון וחדר שינה) ועד ל-650 אלף דולר לדירת BR 2 (סלון + שני חדרי שינה). לאחר השלמת הפרויקטים, יושכרו הדירות למגורים.

אין תמונה
ראשיד הופקד על תכנון חזות הבניין והחללים הפנימיים של שני פרויקטים למגורים בהארלם. צילום הדמיה
אין תמונה
הבניין יכיל 9 קומות, 20 יחידות דיור בגודל של 60-80 מ"ר. צילום הדמיה

אור, צבע וסנטרל פארק: הקונספט העיצובי של ראשיד

קארים ראשיד השתמש בכמה עקרונות מקבילים בעיצוב שני הבניינים, כשהראשון הוא התאמתם לסביבה. "עבורי, עיצוב בניינים חייב להיות מותאם לאזור ולשכונה שבהם הם נמצאים, אבל לא בהכרח בצורה מילולית", הוא אומר ל-living. "העיצוב חייב להתכתב לוקלית וגלובלית עם הדרך בה אנחנו חיים ומתנהגים. Hap Six Diamond, למשל, שואב המון מסנטרל פארק שממוקם לידו, משדרת מדיסון ומתעשיית היהלומים, אבל עדיין מושפע מהדרך שבה השמש משתקפת על קו הרקיע של מנהטן. ניסינו גם לשפר את איכות הגינה המשותפת על ידי הדגשת האופי האורבני שלה, ובו בזמן ליצור תחושה שהיא פתוחה לכל הקהילה".

"כל יחידת דיור נהנית מזרימת אור יום טבעי שמקנה לה מימד נוסף מעבר לחלל הפנימי שלה, וגורמת לה להיראות גדולה יותר, ארוכה יותר ובהירה יותר. בנוסף, מיקסמנו את החלל הפנימי של כל אחת מהיחידות והתאמנו את השימוש בו כדי שיאפשר כמה שיותר נקודות תצפית לנוף החיצוני".

בנוסף מיישם ראשיד ב-HAP Five ו-HAP Six את שיטת העיצוב הדמוקרטית, המשלבת לדבריו עיצוב במחירים נגישים ללא התפשרות על סטנדרטים גבוהים. "היוקרה כיום איננה מוגדרת ביהלומים, בשנדלירים ובפנינים אלא בהארה", מציין ראשיד, "אור היום חיוני ביותר לחשיבה חיובית ולבריאות הנפש שכן הוא מעלה את רמת הסרטונין בגופנו. בכל פעם שאני מעצב חלל אני חושב תחילה כיצד אני יכול למקסם את ההארה שלו ביום ובלילה תוך שימוש במספר כלים במשולב כגון חלונות גג, חלונות רחבים, קירות זכוכית למעברי תאורה מחדר לחדר, הסתרת ארונות בנישות, שימוש במראות וכן הלאה".

ראשיד טוען כי הוא שואף ליצור בניינים שמשתמשים באור ובצבע על מנת לספק יוקרה לבריאות הנפש של הדיירים. "ראשית, השתמשנו ב-HAP Five במרפסת כמרכיב מרכזי המייצר דינמיות ושונות בחזית הבניין. הזכוכית הצבעונית במרפסת מחדירה אור לחלל הפנימי וכל יחידה מקבלת הארה בצבע שונה, מה שמאתגר את החושים ושוב מעניק לדייר תחושה של דירה גדולה יותר מהנראה לעין".

לגבי תכנון החלל הפנימי במבנה מציין ראשיד כי מה שהנחה אותו היה מראה אופן ספייס נקי שיאפשר לתאורה החיצונית לנדוד ביתר קלות וללא הפרעה בתוך הדירה. לצורך כך החליט להכניס את כל תשתיות המטבח וארונות הבגדים לאזורים מצומצמים ומוסתרים יותר בדירה, כדי שלא יפריעו לזרימת האור.

אין תמונה
התאים את עיצוב החלל לסביבה. צילום הדמיה
אין תמונה
כל יחידת דיור נהנית מזרימת אור יום טבעי. צילום הדמיה

אין תמונה
שיטת העיצוב הדמוקרטית משלבת עיצוב במחירים נגישים ללא התפשרות על סטנדרטים גבוהים. צילום הדמיה

 יש ראשיד - יש קונים

בפרויקט HAP Six Diamond, שתוכנן בשיתוף עם משרד האדריכלים הניו־יורקי המוביל TPG, מציין ראשיד כי ניסה ליצור שילוב מושלם בין גיאומטריה טהורה, טכנולוגיה ומרקם. "השתמשנו בדפוסי מבנה יפניים ואיסלאמיים מסורתיים, ועשינו להם אינטרפרטציה עם אלגוריתם המבוסס על גיאומטריה, כדי ליצור משטח דינמי וחזק". לדבריו, "הדפוס התלת־ממדי נפרס על פני החזיתות המערביות והמזרחיות של הבניין ולאורך מעקה המרפסת, ומאפשר משחק באור המחלחל אל חדר המגורים. גם קירות המקלחת ועורף המיטות צבועים בצבעים עזים, והרהיטים הם הכלאה בין הסדרה המצוירת העתידנית ה-Jetsons עם עיצוב מודרני מאמצע המאה ה-20. ארונות הקיר ביחידות הדיור עטופים בצבע לק לבן ומשטחי קירות לבנים ונוצצים משתרעים בכל רחבי היחידה". ראשיד אף מציין כי בפרויקט זה יחידות המטבח והמרפסות הן מודולריות וזהות בכל הבניין, מה שמבטיח עלויות נמוכות יותר.

איך בעצם אפשר לעצב דירות "יוקרה" תחת עיקרון של חיסכון בכסף?

"אני חייב לציין שאני הולך ומתמחה בפיתוח פרויקטים בתקציבים מאוד נמוכים אבל עדיין מאוד מעוצבים. בדיוק סיימתי מגדל בן 127 קומות במיאמי שנמכר כולו בשישה שבועות בלבד, והדירה הכי יקרה בו (פנטהאוז) עלתה 200,000 דולר. שאר הדירות עלו פחות מ-100,000 דולר. אני יודע איך ליצור חדשנות ב-200 דולר לכל מטר מרובע. אם הייתה לי הזדמנות הייתי מעצב יחידות דיור מגניבות שמיועדות לבעלי הכנסה נמוכה כדי לעזור לאנשים לרכוש בתים שהם יכולים להרשות לעצמם".

הושפעת בצורה כלשהיא על ידי העיצוב המצרי, שממנו אתה מגיע?

"לא באופן שאני מודע אליו, אבל לכולנו יש אלמנטים בדי.אן.איי שיוצאים באופן לא מודע. לפני עשר שנים, למשל, שמתי לב שהסמלים שאני משתמש בהם דומים קצת להירוגליפים מצרים. אף פעם לא חשבתי על זה לפני, וזה גרם לי לתהות למה פיתחתי דווקא את השפה הזו".

למעשה, מודה ראשיד, דווקא השפה העברית הייתה בעיני רוחו כשעיצב את המגדלים:
"HAP 6 הוא למעשה אותיות עבריות שהופשטו כדי לאיית את המילים 'אהבה' ו'חיים'. יש לי אפילו את המילה 'חיים' בעברית מקועקעת על הגוף".

אין תמונה
קארים ראשיד

לדברי ניר אמזל, מבעלי HAP Investments, "עיצוב הבניין על ידי קארים ראשיד תורם לעליית הערך הכלכלי של הבניין ולהשאת התשואה למשקיעים, שכן העיצוב מהווה אבן שואבת לרוכשים ולשוכרים בבניין ומבדל אותו מבניינים אחרים באותו אזור".

"הבידול מהווה שני יתרונות בסיסיים", מוסיף אמזל. "ניתן להשכיר או למכור את הדירות במחירים הגבוהים מהממוצע של השוק בשל הטרנדיות של הבניין ועצם היתרונות הפונקציונליים שגלומים בתכנון המוקפד של קארים (לדוגמא, חיסכון באנרגיה והוצאות שוטפות). כמו כן, ההשכרה או מכירה של דירות שראשיד חתום על הפרויקט תהיה מהירה יותר בשל יצירת עודפי ביקוש לבניין שהוא בניין אופנתי שמדברים עליו".

מהמלון של קארים ראשיד עד לאחרון השווקים: סצינת העיצוב בברלין
איך נראות הדירות המזעזעות להשכרה בניו יורק?