רק לפני 55 שנה נמנמה דובאי במרחבי המדבריות של חצי האי ערב ותושבי התפרנסו בעיקר מדיג ושליית פנינים. ב-1966 התגלה באזור נפט, והחיים באמירות הקטנה השתנו לחלוטין. הרבה נפט זרם מאז במימי המפרץ הפרסי, ועוד יותר גרגירי חול עפו במדבריות סביב, והיום דובאי היא חלק מאיחוד האמירויות הערביות ושם נרדף למודרניות וחדשנות על גבול הפנטסטיות. את השם הזה קנתה לעצמה הרבה בזכות גורדי השחקים העצומים, הארכיפלגים מעשי ידי אדם, הקניונים הגרנדיוזיים ופרויקטים שאפתניים תת ימיים, שרק הקורונה האטה והכניסה אותם לסלואו מושן.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ניסינו את טיפ הכביסה הוויראלי - והופתענו

 >> יחידת הדיור של הצעירה שוברת את הרשת - ובצדק

במשך השנים ביקרו בדובאי אנשי עסקים ישראלים בעלי דרכון זר שפעלו בתחומים שונים, כמו ביטחון אזרחי, מסחר, הייטק או חקלאות, בעיקר מאחורי דלתות סגורות ומסוגרות, אבל ההסכם המתגבש בין ישראל לאיחוד האמירויות צפוי לפתוח את המקום לתיירים ישראלים.

"אם אבו דאבי היא הבירה של איחוד האמירויות, דובאי היא הבירה הפוליטית והפיננסית שלה,  המאוכלסת ביותר, המפורסמת, המתוקשרת והנוצצת", אומר אלכס סופינסקי, בעל חברת דקאטור, שמארגנת טיולים לדובאי, עד עתה לישראלים בעלי דרכון זר אבל כשהעט של ביבי, טראמפ ומוחמד בן זאיד, יורש העצר של איחוד האמירויות, תשרבט את החתימות הנכונות והשמים ייפתחו – גם לכל שאר הישראלים ההרפתקנים. "דובאי היא ה'האב' של העסקים, התיירות והמסחר, וכשהקורונה עצרה את הכול, אין פלא שההסכם קיבל דחיפה", הוא בטוח.

מה יש בדובאי שמושך את כולם?
"דובאי נבנתה כדי לשמש יעד תיירותי, ובשל המיקום המרכזי שלה – בין אסיה לבין רוסיה ואירופה – היא הפכה גם ל'האב' גיאוגרפי. היא ידעה שלא תוכל להסתמך על מקורות הנפט שלה בלבד ותצטרך מקורות הכנסה נוספים, וכשחיים במדבר שחון רוב השנה, נאלצים ליצור יש מאין – משקיעים הרבה כסף ועושים את הכי גדול, הכי מושקע, הכי וואו - כדי להתחרות עם שאר העולם. לכן יש בדובאי את הבניין הכי גבוה, פארק הפרחים הכי גדול, שדה תעופה מבין הגדולים ועוד. זה המסלול שלה להצלחה, מכאן היא רק ממריאה. הסטייס אוף מיינד שלהם אומר 'אנחנו לא פחות טובים מאף מדינה אחרת' והם משאירים אבק לשאר העולם, בטח לעולם הערבי".

איך ישראל משתלבת בהלך הרוח הזה?
"הם אומרים לעצמם, ישראל מדינה קטנה כמונו, חדשה, שגם היא משאירה אבק לעולם הערבי, אז נשתף איתה פעולה".

פיוז'ן ויזואלי בין המערבי למסורתי

דובאי, אחת משבע האמירויות והאמירות השנייה בגודלה באיחוד, שוכנת על חופו הדרום-מזרחי של המפרץ הפרסי ובירתה דובאי מוגדרת כ"עיר עולם" - עיר בעלת השפעה כלכלית, חברתית תרבותית או פוליטית על הזירה הבינלאומית. בתחילת המאה ה-21, לאחר שמיקדה את עיקר מאמצי הפיתוח שלה בתיירות ובמסחר חופשי עולמי, המבנים בה נעשו יותר ויותר פנטסטיים עם גורדי שחקים ששוברים זה את שיאו של זה. המוכר ביותר מביניהם הוא בורג' ח'ליפה, הבניין הגבוה בעולם, המגיע לגובה 828 מטר וכולל 163 קומות. מגדל נוסף שהפך לסמלה של דובאי הוא מלון בורג' אל-ערב דמוי סירת המפרש, זכה ל-7 כוכבים. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Burj Khalifa (@burjkhalifa) on

 

דובאי (צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק)
דמוי סירת מפרש. מלון בורג' אל-ערב | צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק

"הייחודיות בדובאי, מעבר לעטיפה הארכיטקטונית, היא התוכן התרבותי שממלא את המבנים המיוחדים ושמייצג פיוז'ן ויזואלי בין המערבי למסורתי", טוענת ד"ר מורן זגה, חוקרת מדינות המפרץ באוניברסיטת חיפה. "בעוד מדינות שכנות בונות לגובה כשהעולם התרבותי שלהן נותר יחסית דליל, איחוד האמירויות משקיעה בסיפור התרבותי שלה, בהצגת המורשת וההיסטוריה שלה. בעקבות ביקורת שהופנתה אליהם על ההתעסקות במבנים האלה, הם חזרו גם לבתים המסורתיים כחלק משימור המסורת והארכיטקטורה המקומית". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Al Seef Heritage Hotel Dubai (@alseefheritagehoteldubai) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Al Seef Heritage Hotel Dubai (@alseefheritagehoteldubai) on

דובאי (צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק)
צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק
דובאי (צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק (2))
צילום: Kateryna Galkina שאטרסטוק (2)

צד פחות זוהר של המאסה האדריכלית המתנוססת לגובה בגאווה, הם תנאי העבודה של מאות אלפי פועלים זרים ממדינות דרום אסיה ואפריקה, המהווים כ-90 אחוז מכוח העבודה באיחוד האמירויות. תנאי העבודה הקשים, לעתים אף מובילים למוות בשל חשיפה לחום כבד ולאבק. למרות רפורמות שנכנסו לשוק העבודה לפני שנים אחדות, הפועלים עדיין משוללי זכויות בסיסיות וחשופים לניצול והתעללות, בהם שעות עבודה רבות, משכורות נמוכות, החרמת דרכונים ותנאי עבודה מסוכנים.

מי שסבור כי כינון היחסים עם ישראל ישפיע גם על הארכיטקטורה במדינה הוא מהנדס ישראל דוד, ממלא מקום יו"ר איגוד המהנדסים ויו"ר CTBUH, המועצה העולמית לגורדי שחקים בישראל, שביקר בדובאי במסגרת תפקידו. "בזכות הקשר עם ישראל דובאי תתמקד בהסכמי אנרגיה, חדשנות, טכנולוגיה, הייטק, תקשורת, רפואה ועוד כמנועי צמיחה כלכליים. רוב הפרויקטים המגלומניים שם נעשו עד לפני כעשור ודי מיצו את עצמם כמסה תכנונית. הבנייה המסיבית עוברת היום לסין, והפרויקטים הארכיטקטוניים יימשכו, אך בעוצמה פחותה מבעבר. אני מאמין שהיתרון של האדריכלים הישראלים בעתיד הקרוב לעין יתבטא בקריות הייטק, בארכיטקטורה של ביו טכנולוגיה, ולא בתחום האייקוני של מגה פרויקטים".

הנה כמה מהמבנים המפורסמים ויוצאי דופן שמהווים חלק מהאדריכלות הפנטסטית של דובאי: 

איי התמרים וארכיפלג העולם

דובאי מפורסמת בריכוז האיים המלאכותיים שמול חופיה. בעקבות בנייתן של וילות פרטיות החל קו החוף לסגת ולכן הוחלט להרחיק אותו באמצעות סוללות אבנים וחול ים בצורה של עץ דקל, המסמל חיים במדבר. הסוללות משמשות שוברי גלים ומגינות מסחף, ובנויים עליהן בתים צמודי קרקע, מלון אטלנטיס פאלם, מסעדה תת ימית ואקווריום.

ארכיפלג העולם, The World Islands, הוא קבוצה של 300 איים מלאכותיים מבודדים, שעוצבו יחד כמפת העולם ומצויים כ-4 ק"מ מול חופי דובאי. באיים יש בתים פרטיים, בתי מלון, אתרי נופש, מסחר ומסעדות, והתנועה ביניהם נעשית בספינות ומטוסים. את הפרויקט השאפתני, ששם כביכול את העולם בכף ידה של דובאי, הגה אמיר דובאי לשעבר, מכתום בן ראשד אל מכתום. הוא בנוי מחומרים טבעיים בלבד, וכדי להגן על האיים ולמזער את הפגיעה בסביבה, הם מוקפים בשובר גלים ותוכננו כך שתישמר בהם איכות המים. 

דובאי (צילום: Mario Hagen שאטרסטוק)
איי התמרים וארכיפלג העולם | צילום: Mario Hagen שאטרסטוק
דובאי (צילום: Funny Solution Studio שאטרסטוק)
שוברי גלים. איי התמרים | צילום: Funny Solution Studio שאטרסטוק
דובאי (צילום: Delpixel שאטרסטוק)
כל העולם אצלם. ארכיפלג העולם | צילום: Delpixel שאטרסטוק

מוזיאון העתיד, Museum of the Future

ליד מרכז העסקים של דובאי נבנה בימים אלה אחד הפרויקטים המורכבים בעיר - מוזיאון העתיד, יוזמה של אמיר דובאי, מוחמד בן ראשד אל מכתום, המזמינה את המבקרים לחקור כיצד הטכנולוגיה יכולה לפתח את הגוף והמוח ולהשפיע על החיים החברתיים והכלכליים. במרכזו של המבנה האליפטי, המזכיר לולאה ענקית, שתוכנן במשרד האדריכלות Killa Design, מצוי חלל ריק, שמדמה את הלא ידוע, כלומר את העתיד. הוא בנוי מפסי פלדה אלכסוניים, המחופים ביותר מאלף לוחות מעוטרים בשורות שירה שכתב האמיר. האותיות משמשות כחלונות ובלילה הן יוארו בתאורת לד.  

דובאי (צילום: Chris worldwide שאטרסטוק)
האותיות הן חלונות | צילום: Chris worldwide שאטרסטוק
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by سعود الياسي (@saud_alyassi) on

Dubai Frame

בניין דמוי מסגרת תמונה ענקית, בגובה 150 מטר ו-50 קומות. הבניין המצופה זהב בנוי משני עמודים שביניהם מחבר גשר זכוכית, המקשר כביכול בין דובאי העתיקה לחדשה. את המבנה תכנן אדריכל פרננדו דוניס כמסגרת שממנה ניתן יהיה לראות את כל סמליה של דובאי, ויש בו  גלריה המספרת את סיפורה של דובאי עוד מימיה הצנועים. 

דובאי (צילום: Travel Faery שאטרסטוק)
מסגרת בגובה 150 מטר | צילום: Travel Faery שאטרסטוק

THE OPUS

בניין במפרץ העסקים של העיר שתכננה האדריכלית עטורת הפרסים המנוחה זאהה חדיד. הבניין, שגובהו 95 מטר, הוא למעשה קובייה עם מגרעת חלולה המוארת בשעות החשכה. הוא מורכב משני מגדלי זכוכית אליהם מצטרף גשר זכוכית ופלדה תלת קומתי א-סימטרי, ויש בו מסעדות ומשרדים. 

דובאי (צילום: Efired שאטרסטוק)
גם זאהה חדיד בנתה כאן | צילום: Efired שאטרסטוק
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Roman Poleshuk (@romanpoleshuk) on

מגדל התצפית של נמל דובאי, Dubai Creek Observation Tower

האדריכל הספרדי סנטיאגו קלטרווה תכנן בנמל דובאי מגדל תצפית שצפוי לעלות בגובהו על בורג' ח'ליפה. מספר הקומות והגובה המדויק עדיין חסויים, אבל כבר ידוע שהוא תוכנן בהשראת פרח השושן, והצריחים שבו אופייניים לאדריכלות אסלאמית מסורתית. יהיו בו מרפסות תצפית, בתי קפה, חללי אירועים וגנים. הוא יקושר לקרקע במערך כבלים המדמה נבל, בדומה לגשר שתכנן קלטרווה בירושלים, ועמדות התצפית יתאגדו למעין ניצן בראש המגדל.

אדריכל רפאל דה לה פונטיין, ששותף היום במשרד ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין אדריכלים ומרצה במחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, היה בין מתכנני הפרויקט, כשעבד במשרדו של קלטרווה בציריך והישראלי היחיד בצוות, אבל גם הוא לא מסגיר פרטים ("אני חתום על סודיות"). הוא מספר כי המבנה מצוי כרגע בבנייה, ומצטרף לשורת המבנים היוקרתיים המהווים מפלט מהחום הקיצוני השורר ברוב שעות היום וחודשי השנה ומסופות החול שמכסות מדי פעם את פני הקרקע ואת המבנים. "אין ממש תחושה של עיר, כשחווים רצף מתחמים גדולים מאוד שמתחרים ביניהם על השואו, והקשר ביניהם הוא נסיעה במכונית, בדרך כלל עם נהג". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Calatrava (@calatravaofficial) on

 קניון Global Village 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Global Village القرية العالمية (@globalvillageuae) on

דובאי (צילום: Laborant שאטרסטוק)
דובאי | צילום: Laborant שאטרסטוק

קניון פתוח בסגנון שוק, Souk Madinat Jumeirah 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Souk Madinat Jumeirah (@soukmadinatjumeirah) on

  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Souk Madinat Jumeirah (@soukmadinatjumeirah) on

דובאי (צילום: pio3 שאטרסטוק)
דובאי | צילום: pio3 שאטרסטוק

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק 

פאר, מסורת ומודרניות גם בבנייה הפרטית

בדובאי אפשר למצוא גם כמה מהבתים הפרטיים המפוארים בעולם, כאלה המשלבים מודרניות ואלמנטים ערביים מסורתיים. 

Jumeirah Villa בתכנון Creato Architects 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Creato (@creatoarquitectos) on

וילה בסגנון מרוקאי שעיצבו SPAZIO INTERIOR DECORATION 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Spazio Interior Decoration LLC (@spazio_international) on

אז מתי נוכל לראות את הפנטזיה הזאת במו עינינו? דוד וסופינסקי לא יתפלאו אם זה יקרה כבר ב-2021, וסופינסקי מוסיף: "לא אגזים אם אומר אפילו 2020".

ומי הבאה בתור אחרי האמירויות, לדעתך?
סופינסקי: "אני מהמר על בחריין, מדינה קטנטנה במפרץ עם בית מלוכה סוני".

מוכנים ל-50 מעלות צלזיוס, רוח מדברית ומבנים עוצרי נשימה? התחילו לחמם מנועים.