שוכרים בחו"ל - פריז  (צילום: www.airbnb.com)
הנוף מהדירה. קרובה להכל | צילום: www.airbnb.com

אסף מתתיהו,31, מוסיקאי, פריז, צרפת

 

מידע כללי: בירת צרפת היא אחת הערים המבוקשות ביותר למגורים במערב אירופה. כבר מאז המאה העשירית היא מהווה אחד ממוקדי ההשכלה, התרבות, הדת והכוח הראשיים של היבשת ואת המרכז הפיננסי השני בגודלו באירופה. היא נחשבת כסמל תרבותי המהווה מוקד משיכה ליותר משלושים ושניים מיליון תיירים בכל שנה – המשמעות היא, שאם תרצו לשכור דירה ולהתגורר בעיר, צפויה לכם חוויה תרבותית ועשירה ועם זאת, יקרה במיוחד.

לפי אתר נומבו, על דירת חדר אחד, בגודל של כ-30 מ"ר, תשלמו בין 1,350 אירו במרכז העיר ל-600 אירו ברובעים המרוחקים יותר. עבור דירה גדולה יותר, של 3 או 4 חדרים תצטרכו להיפרד מכ-3,000 אירו בכל חודש לדירה במרכז העיר, אך אם תתרחקו קצת ותסמכו על המטרו המצוינת של פאריז תוכלו להוריד את המחיר בחצי ולשלם כ-1,500 אירו לחודש.

בימים האחרונות פורסם כי בעקבות העלייה במחירי השכירות בעיר שוקלים בעיריית פריז לחוקק חוק שיאסור השכרת דירות נופש לתקופות זמן קצרות משנה, במטרה להוריד את מחירי השכירות המאמירים בעיר – חדשות טובות לשוכרים, קצת פחות לתיירים.

על מה חותמים? בפריז קיימים שני סוגי חוזים: חוזה סטנדרטי וחוזה לדירה מרוהטת. החוזה הסטנדרטי בדרך כלל תקף לשלוש, שש או תשע שנים, מתחדש באופן אוטומטי ורק אחרי תשע שנים נפתח מחדש לדיון שמאפשר לבעל הדירה להעלות את שכר הדירה או להחליף דייר. עם זאת, לפי החוק הצרפתי, שכר הדירה עולה כל שנה בצמוד למדד שכר הדירה שמפרסמת הממשלה. החוזה השני, זה של הדירה המרוהטת, הוא בעל תוקף של שנה אחת ודורש חידוש מול בעל הדירה, שיכול להעלות את שכר הדירה או להוציא את הדייר, ממש כמו בישראל.

שכר ממוצע בעיר: 2,600 אירו (12,560 שקלים)

כמה זמן? "לפני קצת יותר משנתיים הגעתי לפריז. מכיוון שהיה לי ברור ששוק הנדל״ן הפריזאי לא אמור להיות שונה מזה בתל-אביב ובירושלים, קפצתי על ההזדמנות להשכיר דירה עוד כשהייתי בישראל, מבעלת בית ישראלית, אפילו שלא היה לי מושג איך היא נראית או מה רוח האזור בו היא ממוקמת - טיילתי ברחובות קצת עם גוגל מאפס אבל זהו בערך".

כמה כסף? "המחיר של הפינוק הזה התחיל מ-900 אירו (4,300 שקלים) ועולה באחוז וחצי כל שנה. עליית שכר הדירה מעוגנת בחוק ולפני מספר שבועות ביקר אצלי נציג של ממשלת צרפת לבדוק כמה אני משלם ובאיזה תנאים אני חי, במסגרת הסקר השנתי לקראת פרסום אחוז העלייה הקרוב".

חשבונות: "אני משלם 60 אירו (290 שקל) עבור ועד בית ומים, 40 אירו (190 שקל) לחברת החשמל (כולל חימום, הדירה מבודדת בצורה פסיכית), 35 אירו (168 שקל) על תקשורת (נייד, נייח + שיחות לארץ, אינטרנט וכבלים) ועוד כ-15 אירו (72 שקל) ארנונה וביטוח חובה (בסך הכל 720 שקלים על חשבונות). יחד עם זאת, כסטודנט, גם ללא דרכון אירופאי, אני זכאי לעזרה מהעירייה בתשלום שכר דירה ואני מקבל בין 200 ל-300 אירו (1,000-1,450 שקל) בחודש. 

"הנושא המסובך ביותר בתהליך שכירת הדירה הינו הערבות.  מכיוון שאינני מרוויח הרבה וכשהגעתי לא הרווחתי כמעט כלל, הייתי צריך מישהו צרפתי בעל הכנסה גבוהה שיסכים לחתום על מסמך המאפשר לבעל הבית לעקל לו את החשבון הפרטי באופן מיידי במידה ואני לא משלם.  למזלי יש לי חבר טוב שהסכים לעזור לי.  הערבות הזו קיימת בעיקר כיוון שלפי החוק הצרפתי אין כמעט אפשרות לפנות דיירים גם אם הם אינם משלמים את שכר הדירה".

שוכרים בחו"ל - פריז  (צילום: www.airbnb.com)
הדירה הגיעה מרוהטת, אולי אפילו יותר מדי | צילום: www.airbnb.com

שוכרים בחו"ל - פריז  (צילום: www.airbnb.com)
חדר השינה משמש גם כחדר עבודה | צילום: www.airbnb.com

מה כלול? "זו דירה מחולקת, בחוכמה, והיא הגיעה מרוהטת לחלוטין (יותר מדי אפילו, הייתי זורק הרבה דברים). הדירה התבררה כמושלמת לזוג (בחודשים הראשונים גרתי כאן עם בת זוג). 34 מ״ר, חדר שינה ענק שמשמש גם חדר עבודה וחלל מכובד לסלון ומטבח. לפני שנכנסתי לדירה בעל הבית היה חייב לפי חוק לעשות בדיקה של חשמלאי לוודא שהיא בטיחותית". 

איפה? "הדירה ממוקמת ברובע העשירי של פריז. האזור עצמו מושלם, מרחק של 10 דקות הליכה מפלורנטין הפריזאית, תעלת סן-מרטין, בוט שומו שהינו הפארק היפה בפריז וכיכר רפובליק. 10 דקות באופנים וכבר נמצאים ב-90% מהמקומות הכי מגניבים בעיר. החיסרון היחיד הוא הרעש מהרחוב, שמצטמצם משמעותית אם סוגרים חלונות, אבל אני אדם שצורך הרבה חמצן".

בישראל "במשך חמש שנות הלימודים באוניברסיטה שקדמו למעבר, גרתי ארבע שנים בדירת "ארון" בירושלים בשכונת קטמון הישנה, אולי היפה ביותר בעיר. הצלחתי לשלם פחות מאלף לחודש, אבל לא הייתה לי שליטה מתי יש מים חמים ואחריהן שנה אצל ההורים כדי לחסוך כסף".

למה עברת? "לפני שנתיים, בגיל 29, החלטתי לעבור לחו״ל, חיפשתי עיר גדולה, רציתי לקבל פרספקטיבה על החיים, גם המקצועיים מוסיקליים אבל גם בכלל.  בצרפת המושג 'תרבות פנאי' קיים.  מיליוני האנשים שנמצאים כאן וסדר עדיפויות לאומי מאפשרים לאומנות להתקיים. כמות ורמת הקונצרטים שאני רואה כאן הינה עצומה.

הכי טוב בפריז: "אפילו שפריז היא כנראה העיר היקרה באירופה, אני נפעם כל פעם מחדש כמה נוח לי לחיות כאן. בישראל אני יכול לקנות 3-4 כוסות יין ממשכורת של שיעור פרטי בפסנתר, ובפריז לפחות עשר כוסות. חוץ מזה, עם תחבורה ציבורית כמו שיש כאן, אני מרגיש צורך עז לשלם מיסים. אפשר להעביר חיים שלמים בניפוץ בועות רק כדי לגלות שנמצאים בבועה יותר גדולה.  מה יוליד יום? מתי ארגיש צורך לפוצץ גם את הבועה הזו? אין לי מושג".

שוכרים בחו"ל - פריז  (צילום: www.airbnb.com)
מים חמים כל הזמן | צילום: www.airbnb.com

שוכרים בחו"ל - פריז  (צילום: www.airbnb.com)
720 שקלים על חשבונות חודשיים | צילום: www.airbnb.com

לבלוג של אסף

>> שוכרים בחו"ל - כל הכתבות

>> בשבוע שעבר ביקרנו אצל ימית בלונדון