ביישוב באזור מודיעין, בבית דו קומתי ששטחו הבנוי 220 מ"ר על 400 מ"ר מגרש, חיים זוג הורים בשנות ה-40 לחייהם, וילדיהם: בן 18, בת 15 ובת 8. האב בעל מפעל לדפוס משי והאם יועצת. בבית חמישה חדרים. בקומת הקרקע החללים הציבוריים וחדרי הילדים ובקומה העליונה יחידת ההורים. הבית בן 25 שנה ובזמן הקנייה היה מוזנח, חשוך ובעל מטבח קטן מאוד.

"בעלי הבית חזרו משליחות ורכשו את הבית", מספרת המעצבת מיכל מודריק, "הם אוהבים מאוד לבשל ולנצל כל אירוע משמח לאירוח של המשפחה הגדולה והחברים. הם ביקשו להגדיל את המטבח ובעיקר את משטחי העבודה שכן הם אוהבים לבשל ולאפות יחד". החצר הייתה גדולה, מוזנחת, עם בריכת דגים ישנה, ובעיקר לא מנוצלת כיוון שהיציאה מהסלון אליה הייתה קטנה וצדית. בעלי הבית רצו לחבר את החצר אל הבית ולהגדיל את היציאה, כך שיהיה אפשר לארח כמות גדולה של אורחים בחצר.

מיכל מודריק, חוץ
היציאה מהסלון לחצר הייתה קטנה וצדית | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, חוץ
ריהוט החוץ נבנה על ידי אב המשפחה | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, שולחן
צילום: שירן כרמל

עוד בערוץ עיצוב הבית:

לחבר את החצר

"מתוך רצון ליצור אווירה חמה ומשפחתית, ביקשו בעלי הבית להרחיב את המטבח על חשבון החצר ולעצב מחדש את קומת הקרקע והחלל הציבורי. אב המשפחה, מוכשר מאוד ובזמנו הפנוי מתעסק בנגרות, בנה את רוב הרהיטים במו ידיו והתכנון נעשה יחדיו. בעלי הבית רצו להמשיך ולהתגורר בבית בזמן השיפוץ, אתגר נוסף שהיה צורך להתמודד איתו. בנוסף, התגלו שני עמודים באזור המיועד למטבח שעלות הורדתם הייתה גדולה והוחלט להשאירם", ממשיכה מודריק לתאר את תהליך התכנון.

התכנון נמשך חצי שנה, והשיפוץ נמשך כחודש. השיפוץ כלל את הרחבת המטבח ופתיחת דלת ויטרינה גדולה אל החצר, קנייה ובנייה של ריהוט חדש לחלל הציבורי, הריסה ובנייה, החלפת תשתיות, חשמל, אינסטלציה, ריצוף מחדש של כל הקומות, טיח וצבע, תקרות גבס, תאורה, חיפוי דק וגינה.

מיכל מודריק, חוץ
גם את שולחנות הסלון והמזנון בנה אב המשפחה | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, חוץ
שטיח הסלון עובר במשפחה בירושה | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, חוץ
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, חוץ
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, קמין
צילום: שירן כרמל

העמודים שהפכו ליתרון

בכניסה לבית מבואה המשדרת חמימות, כשאר חלקי הבית. הבית נקנה עם קמין והוחלט להשאירו לימי החורף הקרים. לצדו הוצבה כורסה שנרכשה משוק הפשפשים ובכניסה הוצב שטיח פרסי שעבר בירושה במשפחה. על הקיר צילומי המשפחה וציור של טלי יאלונצקי. כל קומת הקרקע חופתה באריחים דמויי בטון.

המטבח הישן היה קטן וחשוך. הקיר החיצוני נהרס והמטבח הורחב על חשבון החצר הגדולה. "בתהליך תכנון המטבח התגלו שני עמודים שבתחילה היו מכשול, אך הוחלט להשאירם כיוון שהריסתם הייתה כרוכה בהוצאה גדולה. העמודים שולבו באי גדול במטבח: בצד אחד של האי משטח עבודה גדול, ובצדו האחר מקום לאכילת ארוחות מהירות לתושבי הבית", מסבירה מודריק כיצד הפך חיסרון תכנוני ליתרון. "תוכננה יציאה מהמטבח לחצר כדי שיהיה אפשר לארח בצורה נוחה יותר. המטבח תוכנן בצבע לבן עם נגיעות צבעוניות של הכלים. ממקום חשוך ולא נוח, המטבח הפך לאזור שטוף שמש שנוח וכיף לבשל בו".

את השולחן בפינת האוכל בנה בעל הבית בתכנון ובשיתוף פעולה עם המעצבת. השולחן בקווים נקיים ולבנים נפתח ומאפשר אירוח רב, ומעליו תוכננה נקודת חשמל. כקונטרסט לצבע השולחן נתלתה מעליו תמונה צבעונית. את פינת האוכל תוחמים מדפים ועליהם ספרים ופריטים כגלובוס ישן, רדיו טייפ, טלוויזיה וסיפולוקס שאספו עם הזמן בני המשפחה בשיטוטים בשוק הפשפשים – המקום האהוב עליהם.

מיכל מודריק, סלון
ויטרינות יציאה גדולות המחברות את הבית אל החצר | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, פינת אוכל
גם את שולחן פינת האוכל בנה אב המשפחה | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, פינת אוכל
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, פינת אוכל
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, סלון
צילום: שירן כרמל

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בעל הבית בונה דק, וגם רהיטים

בסלון הישן היו חלונות קטנים ודלת יציאה צדית לחצר. קיר זה נהרס ובמקומו נבנו ויטרינות יציאה גדולות המחברות את הבית אל החצר. מהלך זה הכניס אור רב אל הבית ואל חלל האירוח. המזנון ושולחנות הסלון נבנו גם הם על ידי בעל הבית והם מתכתבים ביניהם ועם השולחן שבפינת האוכל. נרכשה ספת רביצה גדולה וכריות ססגוניות וצבעוניות מעטרות אותה. גם כאן הונח שטיח שעבר בירושה במשפחה הנותן נקודת צבע חמה ותוחם את החלל.

החצר הייתה מוזנחת ובלתי שמישה. נפתח פתח גדול המחבר בינה לבין הסלון וכן קשר אל המטבח. מרכז התכנון היה חיבור בין החצר לבית, וכעת ניכרת החצר מכל מקום בבית ונכנסת פנימה אל הבית. על מנת לאפשר אירוח מספר גדול של אורחים הוחלט לחפות את רובה בדק עץ. את דק האיפאה בנה בעל הבית בעזרת החברים הירושלמים, חברי הילדות משבט אריאל מהצופים ובני הבית.

ריהוט החוץ גם הוא נבנה על ידי בעל הבית - הוא ריתך קונסטרוקציית ברזל, הרכיב אדני רכבת ונקנו מזרנים וכריות גב. שולחן הפסיפס הצבעוני בחצר נבנה על ידי בעל הבית וכל ילדי הבית היו מעורבים בהכנתו. מסביב לחצר הושארו חלקים לא מחופים בדק לגידול צמחי תבלין וירקות.

מיכל מודריק, מטבח
העמודים הפכו לחלק מן האי | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, מטבח
המטבח הפך לאזור שטוף שמש | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, מטבח
המטבח הורחב על חשבון החצר | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, מטבח
צילום: שירן כרמל

חפצים מההיסטוריה המשפחתית

רצפת חדר השינה של ההורים חופתה בפרקט עץ מולבן. המזרן הונח על הרצפה ולידו שטיח פרסי. כדי לתת אוירה נעימה ונינוחה נבחרה סקלת צבעים בהירה בשילוב עץ. על המיטה הונחו כריות רבות לתחושת הנוחות בקריאת עיתוני סוף השבוע. בצד אחד של המיטה שרפרף עץ מואטסו ובצדה השני הדום סרוג מבית ילדים. כורסת תכלת נקנתה בשוק הפשפשים וציור בגוונים משתלבים של טלי יאלונצקי המופלאה.

גם חדרי הילדים חופו בפרקט עץ מולבן. חדר השינה של הילדה עוצב לבקשתה בגוונים ורודים. על הקיר נתלו תמונות שמוסגרו מתוך ספר ילדים ישן שעבר בירושה במשפחה. אוסף הצעצועים הקטנים סודר במגירות של בית דפוס שנקנו בשוק הפשפשים - נקודה צבעונית ומשמחת בחדר.

"העבודה עם דיירי הבית הייתה מהנה ביותר", מסכמת מודריק, "תכנון ועיצוב רהיטי הבית היו בשיתוף פעולה מלא עם בעל הבית וזו הייתה חוויה נהדרת. כל ביקור בבית הסתיים בארוחה דשנה ומהנה. המשפחה חמה ומארחת וכל חוויית התכנון והעבודה הייתה משמחת. דיירי הבית היו שותפים מלאים בתכנון ובעיצוב הבית כיוון שגישתי היא שהבית נועד לדייריו ושיתוף הפעולה משיג את חלום הדיירים לכדי מימוש".

מיכל מודריק, ילדים
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, שינה
חדר השינה. אווירה נעימה ונינוחה | צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, שינה
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, שולחן
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, שירותים
צילום: שירן כרמל
מיכל מודריק, לפני השיפוץ
לפני השיפוץ | צילום: צילום ביתי
מיכל מודריק, מטבח לפני השיפוץ
המטבח לפני השיפוץ | צילום: צילום ביתי
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

תכנון ועיצוב: מיכל מודריק אדריכלית