בבית בן 20 בשכונה שקטה בגבעת עדה מתגוררת משפחה שחזרה לארץ אחרי שנים ארוכות בפיליפינים. זוג הורים ושלושה ילדים בני 6-14. הבית, המתפרש על פני כ-200 מ"ר, עבר שיפוץ לפני כמה שנים על ידי דייריו הקודמים בחללים הפרטיים, אך החלל הציבורי נותר קטן, חשוך וללא טיפול. בני הזוג שרכשו את הבית רצו בראש ובראשונה להרחיב את מרחב המחיה הציבורי – המטבח והסלון.

"עבורנו המעצבים הפרוגרמה הזו היתה רק תירוץ לשינוי מהיסוד של החלל", אומרות עדי קליין ותמר הרדוף מסטודיו דולו, שנבחרו לעצב את החלל, "היות שכתוצאה מההרחבה, שכללה בעיקרה סיפוח של שתי מרפסות הבית – הקדמית והאחורית, התקבל חלל ריבועי, שאפשר טריפה מחדש של הקלפים ובחינה מחדש של מיקום כל הפונקציות. כחלק מהשיפוץ בקומת הכניסה שופצה גם מקלחת הילדים, שנשארה מאחור בשיפוץ המקורי שעבר הבית.

סטודיו דולו, סלון (4) (צילום: עוזי פורת)
תירוץ לשינוי יסודי של החלל | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, סלון (11) (צילום: עוזי פורת)
הספה הסגולה חיכתה במפתיע | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח (12) (צילום: עוזי פורת)
הדיירים נמצאים בלב העשייה | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח(6) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת

החזון שעמד בפני המעצבות היה לייצר עבור דיירי הבית החדשים מרכז חיים גדול ופתוח, מואר ומאיר. תהליך השיפוץ ארך כחמישה חודשים, ועלותו היתה כ-500 אלף שקל, עד רמת הסטיילינג – ריהוט ותאורה.  

האילוץ הגדול ביותר עמו נאלצו המעצבות להתמודד היה עמוד טורדני שמחזיק את כל הקומה השנייה. בסופו של תהליך תכנוני, ועם העתקת המטבח לצדו השני של החלל, הפך העמוד לסמן המגדיר את פינת האוכל.

האילוץ השני היה גובה התקרות הנמוך יחסי (2.6 מ') שכמובן כחלק משמירה על חלל פתוח וגדול לא רצו להנמיכו. דבר זה חייב פתרונות יצירתיים בתכנון מיזוג האוויר. כך הוטמנו שתי יחידות נסתרות של מזגנים, האחת מעל קיר הגבוהים של המטבח, ולשנייה, שמוקמה מאחורי טלוויזיות הסלון, תוכנן רהיט נגרות נעלם כצבע הקיר הממשיך את הספרייה המרכזית ובה גם אחסון נסתר לאזור הסלון.

מאחר שגם לאחר ההרחבות מדובר בחלל ציבורי קטן יחסית, של כ-80 מ"ר, ניתן דגש רב לפתחים החדשים, חיבור הגינה הוותיקה והיפה הקיימת שעוטפת את הבית ("באחד הפיקוחים מצאנו את עצמנו בפגישה עם הקונסטרוקטור, אוכלים ענבים של גפן עקשנית שהניבה פרותיה מבין ברזלי ההרחבה") עם החלל החדש והכנסת אור רב לחלל.

אילוץ נוסף היה חלל המדרגות העולה לקומת ההורים ויורד למרתף שיועד לבת הגדולה. "הבנו כמובן את המרכזיות שלו לכל חללי הבית", מספרות עדי ותמר, "אך דאגנו מתחושת המחנק שהיתה בו. לשמחתנו אושר לנו לפתוח חלון רצפה תקרה, שהאור הנכנס ממנו מציף כובן את פיר המדרגות ומגיע עד הכניסה לבית. ביום טוב, גילינו במהרה, רואים מעל הגגות האדומים של השכונה את הים התיכון". 

סטודיו דולו, פינת אוכל (14) (צילום: עוזי פורת)
גוון אפור בהיר חם במטבח | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח (19) (צילום: עוזי פורת)
מעין ספרייה עם מקום לבקבוקים באי המטבח | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח (13) (צילום: עוזי פורת)
ידיות חפורות בגמר עץ נותנות טאץ' עיצובי | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח (9) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

כניסת הסגול בתרועה אדירה

לא רק חלל מרווח ביקשו לעצמם הדיירים, אלא גם חם. מהר מאוד התגלה שהצבע האהוב על הלקוחה הוא סגול, ומבחינתה ניתן לטבול בו את הבית כולו, על כל רהיטיו ונגיעותיו. כאן נכנס לתמונה איזון מרגש בין רצון של לקוח ליצירת עיצוב. "מצאנו יחד עם הלקוחה את הדרך לשלב את הסגול", מספרות המעצבות, "אם מחטטים בתיק העבודות של הסטודיו, ניתן לראות שזו הפעם הראשונה שצבע זה זכה להיכנס כחלק מפלטה ובתרועה אדירה - בדרך שיבלוט ויינתן לו המקום שלו הוא זקוק בנפש הלקוחה ובמרכז ביתה. בשיתוף פעולה עם מיקי מן מסטודיו fe עיצוב במתכת ייצרנו ספרייה שחובקת את המדרגות ומהווה מחיצת הפרדה ומעקה בין הסלון לחלל המדרגות, ובה יכולנו לתת ללקוחה לבחור מתוך מניפת הראל לצבעי מתכת את דגראדה הסגולים האהוב עליה ביותר. הרקע הנבחר לאזן את דגראדה הסגולים העשיר של הספרייה המרכזית היה רצפה אפורה וקירות הצבועים בלן שבור. אין ספק שזה היה שיעור חשוב שבא להזכיר לכולנו שעיצוב בית פרטי עוסק בדייריו, ובלב העשייה שלנו, מעבר לפרקטיקה של הדיזיין ומימוש הפרוגרמה, נמצא החומר על כל צבעיו, שמפעיל את עצב השמחה ותחושת השייכות של הדייר לביתו".

סטודיו דולו, מטבח (8) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מטבח (7) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו (22) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, פינת אוכל (15) (צילום: עוזי פורת)
פינת אוכל עגולה ממתכת עם כיסאות ירוקים אפורים | צילום: עוזי פורת

נותנים פייט לסגול

ביום שהלכו המעצבות עם הלקוחות לחפש ספה מרכזית לסלון נכונה להם הפתעה. במרכז אולם התצוגה של טולמנס אאוטלט בבית יהושוע עמדה ספה סגולה למכירה מתצוגה מורכבת משני גוונים של סגול (חלק השזלונג וחלק הספה). "עמדנו מולה ארבעתנו המומים", הם מספרים, "כי עוד לפני שהנחנו עליה את מניפת הראל, זיהינו שאלו שני גוונים מתוך גווני הספרייה. את הלקוחה שחיה שנים ארוכות במזרח הסיפור לא הפתיע, מבחינתה הספה פשוט חיכתה לה שם. לי, לעומת זאת, בכל שנותיי כמעצבת לא יצא לי להיתקל כבדרך אגב בספה סגולה שלא בהזמנת בד מיוחדת.

הפעם השלישית שנכנס הסגול לפלטת הפרויקט המורכבת מצבעים חמים של עץ ואפור חם על רקע לבן שבור היתה באמבטיית הילדים, שם על רקע ירוק מנטה ומסגרת ליבנה, נגע הסגול שוב בלב כולם.

סטודיו דולו, מדפים (24) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, מדרגות (16) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, ג, רחצה (3) (צילום: עוזי פורת)
גם חדר הרחצה נכנס לשיפוץ | צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, ג, רחצה (2) (צילום: עוזי פורת)
צילום: עוזי פורת
סטודיו דולו, נוף (17) (צילום: עוזי פורת)
הפתחים תורמים לתחושת המרחב | צילום: עוזי פורת

במקום המטבח הכוכי הקיים, נוצר מטבח מרכזי פתוח לחלל שבמרכזו אי גדול. חלק מהאי פונה לסלון ובו מעין ספרייה ומקום לבקבוקים.למטבח נבחר גוון אפור בהיר חם, המשמש רקע לאושר העיצובי שבחלל. את העניין מייצרות הידיות החפורות, בגמר עץ אלון אירופי, שתוכננו בסידור א-סימטרי בחזיתות המטבח.

גם פינת האוכל של הבית מרכזית וחשובה. בגלל צמצום השטחים בחרה פינה עגולה ממתכת (אף היא בעיצוב סטודיו fe) שסביבה כיסאות אפורים וירוקים שבאים לתת פייט ואיזון לנוכחות הסגול בחלל. מעליה נבחר גוף תאורה של ingo maurer ZETTEL’S (יאיר דורם תאורה) בעל נוכחות הפיסולית בחלל.

צוות תכנון סטודיו דולו: עדי קליין ותמר הרדוף

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק 

 רשימת מכולת:
ספריית הסלון – כ- 20,000 שקל, סטודיו fe, מיקי מן  
שולחן פינת האוכל והכסאות ממתכת - כ- 9,500 שקל, סטודיו fe, מיקי מן
אי המטבח הייחודי (פרטי הידיות הייחודי) – כ-15,000 שקל, נגר בכפר ארז אלקיים
מנורה ingo maurer  ZETTEL’S (יאיר דורם תאורה) כ- 4,000 שקל
ספת סלון טולמנס אאוטלט – מתצוגה 12,000 שקל
אלומיניום בדגש על חלונות היציאה למרפסת – פרופיל וורונה (פרופיל דק למפתחים גדולים) מבית כוכב אלומיניום כולל תריסי רפפה - כ-70,000 שקל.