בשיכון ותיקים ברמת גן, בדירת גן בת 70 שנה בערך בבניין שבו ארבע דירות, מתגוררים בנקאית בכירה ושני ילדיה (19, 22). בדירה ארבעה חדרים והיא דו מפלסית: שטח המפלס העליון 100 מ"ר, וקומת המרתף 60 מ"ר. במשך השנים הורחבה קומת הכניסה, ונחפרה תוספת קומת מרתף מתחת לחלק משטח קומת הכניסה. החפירה והבנייה הצריכו תוספות של קורות וחיזוקים הנדסיים שונים, והקונסטרוקציה המאסיבית הקשתה את תהליך התכנון והציבה אתגר גדול.  

"הלקוחה ביקשה ליצור עבורה ועבור ילדיה קן. לחדש את כל הבית וליצור בית מואר, מיוחד, מסקרן, ידידותי ונעים, שיהיה עבורם מקום מפלט ורוגע מהחיים האינטנסיביים שלהם", מספרת תמי שריר, מעצבת הפנים. "הם רצו בית מחבק, מכיל ונותן תחושה של חופש. הקו העיצובי שבחרנו מדבר בשפה של ערבוב והתאמה ובא לידי ביטוי בבחירות חומריות מעולמות שונים: שילוב ריצוף אבן טבעית לצד אריחי גרניט פורצלן  מצוירים, מטבח כפרי ופינת אוכל קלאסית, שידה בארוקית וספרייה צבעונית וקלילה".

תמי שריר, סלון (34)
הקונסטרוקציה המאסיבית הציבה אתגר | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, סלון (35)
התוצאה: בית מחבק, מכיל ונותן תחושה של חופש | צילום: סוזי לוינסון

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

ליצור אווירה כפרית נינוחה

בקומת הכניסה מבואה צרה לדירה, תקרת גבס נמוכה עבור יחידת מיזוג אוויר וסלון שממנו יציאה דרך דלת הזזה צרה לחצר. שלוש מדרגות בחצר מובילות לעוד שטח קטן, מעין במה. משמאל לדלת הכניסה היה מטבח גדול וסגור בקירות, ובהמשך אזור שהיה מעין פינת אוכל מוזנחת. עוד בקומה שני חדרי שינה, שלאחד מהם מקלחת צמודה ושירותי אורחים. ירידה לקומת המרתף דרך גרם מדרגות מתעקל, ושם שני חדרי שינה, ממ"ד, מקלחת ויציאה לחצר אנגלית צרה. 

תהליך התכנון, בחירת החומרים המדוקדקת ותוכניות הביצוע כולל מכרז לקבלנים נמשך חודשיים, והשיפוץ עצמו עוד שלושה חודשים. השיפוץ היה מקיף וכלל הריסות, בנייה, תשתיות חדשות: חשמל, תאורה, אינסטלציה וצבע. עוד נערכו רכישות שונות: מטבח, סניטציה, ריצופים וחיפויים, דלתות, חלונות ודלתות ופרטי נגרות רבים ומפורטים. מחלל חשוך וצפוף הפך לבית פתוח עם אווירה כפרית ונינוחה, חומרים טבעיים ונקיים וגינה קטנה ומחבקת.

מרבית הקירות הפנימיים נהרסו. שירותי האורחים שהיו בין שני חדרי השינה עברו לאזור מקלחת חדר השינה הישנה. לצורך כך נפתח מעבר חדש דרך קיר קיים, ויחידת חדר השינה של בעלת הבית הפכה ליחידה עצמאית נפרדת ובה חדר ארונות, מקלחת מרווחת וחדר שינה. הקירות שהקיפו את המטבח הישן נהרסו והמטבח עבר לחלק שבו הייתה פינת אוכל מבודדת. שטח המטבח הישן הפך לחלל חדר אוכל מרווח ופתוח לסלון מצד אחד ולמטבח מהצד השני.

תמי שריר, סלון (37)
פתח היציאה מהסלון לחצר האנגלית הוגדל | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, סלון (36)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, סלון (38)
הספרייה הצהובה ששופצה. במקור מעץ בוק בסגנון מיושן | צילום: סוזי לוינסון

לערבב סגנונות בצורה הרמונית

נכנסים לדירה דרך חדר מדרגות משותף לארבע הדירות בבניין. החלל הציבורי הפתוח חולש במבט אחד שמאלה לכיוון פינת האוכל המטבח והחצר האחורית, ומימין לכיוון הסלון, פינת העבודה המוגבהת והחצר הקדמית. קיר מפריד בין החלל הציבורי והפרטי ובתוכו ועליו חלקים נוספים. מול דלת הכניסה, על גבי הקיר המפריד, יש ספרייה גדולה ומעבר לה חדר שינה פרטי של בעלת הבית הכולל חדר ארונות ומקלחת פרטית. בהמשך, מעבר לגרם המדרגות היורד לקומת המרתף, שירותי אורחים מרווחים.

"ליצירת רצף הרמוני בין הבית לחצר הגדלנו את פתח היציאה מהסלון לחצר. גרם המדרגות המתעקל לקומת חדרי השינה השתנה לגרם במהלך אחד ישר, וכך התאפשרה הגדלת חדרי השינה בקומת המרתף על חשבון מסדרון מיותר. נוספה יציאה נוחה ונעימה לחצר האנגלית, המאפשרת כניסה נפרדת ועצמאית לקומה זו", מתארת שריר, "התוספות ההנדסיות שנעשו במשך השנים והקירות החיצוניים שהיו בנויים כקירות תומכים אתגרו אותנו בתהליכי ההריסה ויצירת הפתחים החיצוניים החדשים. נשכר מהנדס בניין שהיה צמוד לתהליך ההריסה והבנייה, ונוספו חיזוקים נוספים לפי צורך".

החלל המרכזי כולל מבואה, סלון ופינת אוכל. הריצוף הכללי במראה טבעי, מרצפות אבן טבעית טרוורטין בגוון שמנת בהירה. הספות בסלון בגוון אפור-תכלת, הכורסאות והכריות בשילובים מעניינים כתום וירוק בקבוק, ושטיח צבעוני. בפינת האוכל שולחן אוכל וכיסאות עץ במראה עתיק מעודן וריפוד קלאסי. לאורך הקיר מאחורי שולחן האוכל שידה שחורה בסגנון בארוק קל. ממולם הספרייה הצהובה שחודשה ושטיח עגול צבעוני ביניהם. כל הסגנונות האלה מתמזגים בצורה הרמונית ומעניינת כאילו נועדו זה לזה, ויוצרים את הסגנון האישי והייחודי לחלל זה.

תמי שריר, מטבח (36)
המטבח. שתי צלעות מקבילות בסגנון כפרי | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (31)
משטח בוצ'ר אלון שקיבל אופי משומש | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (34)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (33)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (30)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (29)
כיור בסגנון כפרי | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מטבח (26)
אריחים מצוירים תלת ממדיים | צילום: סוזי לוינסון

משא ומתן והחלטות משותפות

הספרייה הגדולה הצהובה שניצבת מול דלת הכניסה לבית הפכה לרהיט דומיננטי ויפה. "ספרייה זו הייתה כבר בדירה הישנה, וכשהלקוחה אמרה שהיא רוצה להעביר אותה הבנתי שעוד אתגר עומד בפניי. הספרייה, מעץ בוק בסגנון מיושן במקור, הותאמה לדירה החדשה, ובעזרת שיוף, צביעה מחדש והוספת קרניז עליון ותחתון, הפכה לרהיט יפה וחדשני העומד בגאון בכניסה לבית", מספרת שריר על התאמת הריהוט הישן לבית החדש. "פריטי נוי מהממים, שהלקוחה אספה במהלך השנים במסעותיה בעולם, נחשפו בפניי עם המעבר בחזרה לדירה החדשה, וזו הייתה הפתעה גמורה עבורי. הם היו חלק מהבית טרום השיפוץ, שלא יכול היה, כנראה, להכיל אותם ואת חינם".

המטבח, שתוכנן בצורה מדוקדקת ונבנה בידי נגר פרטי, בנוי משתי צלעות מקבילות בסגנון כפרי בגוון תכלת-סגלגל. על הצלע שלאורך הקיר מוקמו כיור בסגנון כפרי עם חזית מחורצת חיצונית וברז תואם חום מוברש, משטח עמוק ומתרחב באזור החלון, כיריים מיוחדות ורחבות המעוטרות בפסיפס מאריחים מצוירים שונים, תלת ממדיים. הצלע השנייה היא מעין אי ארוך המשמש גם כמשטח עבודה לבישול ולאחסון כלים. עליו הונח משטח בוצ'ר אלון אשר עבר עיבוד מסיבי וקיבל אופי משומש על ידי דפיקות ושריטות. לאורכו, בחלק שמחוץ למעבר בין שני צדי המטבח, מוקמו ארבעה כיסאות בר שמעליהם גופי תאורה תלויים היוצרים חמימות, אינטימיות ותחושה של יחד.

"במהלך ההריסות היו לי הרבה פעמים תחושות של התקפת לב, בכל פעם שקיבלתי הודעה מהמהנדס על זה שאי אפשר להרוס קיר כזה או אחר שרציתי להרוס. בכל פעם כזו ערכנו משא ומתן וקיבלנו החלטות משותפות. לפעמים אני הייתי צריכה לחשוב מחוץ לקופסה וגם המהנדס נדרש לכך".

תמי שריר, רחצה (15)
שירותי האורחים. קירות חשוכים בגוון חום-סגלגל מעושן | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (13)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, מדרגות , ג (18)
המדרגות. חיפוי עץ טבעי מלא | צילום: סוזי לוינסון

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ניגודיות צבעים ותחושת מסתורין

חדר הרחצה של בעלת הבית עוצב כחלל מרווח. הרצפה חופתה באריחי גרניט פורצלן מצוירים במראה מיושן וטבעי בצורת משושים. קירות חדר הרחצה חופו באריחים מלבניים בצבע לבן מבריק במראה מקומט. עוד הוצבה שידת ארון ייחודית בסגנון פרובנס בצבע סגול כהה ומעליה משטח עץ אלון טבעי, עם כיור מלבני מונח וברז תוצרת איטליה בסגנון  קלאסי-כפרי. לכל אלה נוספו גופי תאורה ייחודיים שיוצרים מעין טקסטורות ופסים על קירות החדר. כל האלמנטים השונים יחד משווים לחדר מראה רומנטי, נעים ומעניין.

גם שירותי האורחים עוצבו בסגנון קצת שונה, שמתקיימים בו הניגודים שבין קירות חשוכים בגוון חום-סגלגל מעושן עם תאורה שיוצרת ציורי קיר המעצימים את תחושת המסתוריות, לחיפוי קיר לבן מבריק ולאביזרי נוי מעניינים מאחורי האסלה.  

אל קומת המרתף יורדים במדרגות מחופות בעץ אלון טבעי מלא. זו קומת הילדים ובה שני חדרי שינה גדולים שביניהם מפריד גרם המדרגות, כך שלכל אחד מהם פרטיות. היציאה לחצר האנגלית מאפשרת גם כניסה נפרדת לחלק זה. קומת המרתף כולה חופתה בפרקט תלת שכבתי מעץ אלון טבעי מוברש במאה מיושן.

חדר הרחצה בקומת המרתף עוצב במראה קליל, חם וצעיר. הרצפה חופתה באריחים מצוירים בגוני שמנת, תכלת וחרדל. הקירות חופו באריחים מלבניים בגון שמנת במראה משי. ארון הכיור נצבע בגוון כחול פטרול עם ידיות צהובות בסגנון כפרי, משטח עץ אלון טבעי, כיור מונח מרובע וברזים מיוחדים (כל החיפויים, הריצופים, הפרקט, הכלים הסניטריים והברזים נרכשו מחברת א.א קרמיקה).

תמי שריר, רחצה (27)
חדר הרחצה בוויטת ההורים. קלאסי-כפרי | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (17)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (22)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (20)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (19)
צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (18)
צילום: סוזי לוינסון

תזמורת של סגנונות

"אני מאמינה שאמנם קיימים סגנונות עיצוב רווחים, אבל הם באים לפתוח אותנו להשראה. היכולת ליצור אקלקטיות מעניינת היא האתגר האמיתי. הסגנון של הבית שלנו יהיה האהבות שלנו, הזיכרונות, הרגשות והאישיות של כל אחד מאיתנו. תכנון ועיצוב של בית כאן, בעיניי, הם כמו תזמורת ישראלית. ערב רב של תרבויות ובני אדם התקבצו כאן, מגוונים ושונים אנו. יחד אנו נעים בתוך המנגינה הזו, חופשיים ומקשיבים לתזמורת המתנגנת, ואני, כמעצבת, דואגת להרמוניה בין הצלילים הרבים והסגנונות, ויחד אנו יוצרים את הסגנון האישי", מסכמת שריר. "מאוד נהניתי משיתוף הפעולה המלא עם הלקוחה, מתהליך האמון ההדדי שנרקם בינינו. לעתים נדרשתי לחקור וללמוד חלקים שאני כבר עושה באופן אוטומטי לאורך שנים רבות של ניסיון מול לקוחות שונים, דבר שיכול היה להיחוות כקושי, ואני נהניתי לצאת מאזור הנוחות, מההרגלים ומהמוכר והידוע ולצאת לדרך באהבה וללמוד דברים חדשים, ולראות את זה כהזדמנות להתחדש.

"אל תפחדו להעז, לפתוח את הראש לשילובים מיוחדים ומעניינים, לערבב סגנונות שונים, להשתמש בצבע. הכל בעדינות ובהקשבה לתנועה שהבית המיוחד שלכם ואתם מבקשים לצקת שם. היו פשוט חופשיים", מסכמת שריר.

תמי שריר, רחצה (16)
חדר הרחצה בקומת המרתף. מראה קליל, חם וצעיר | צילום: סוזי לוינסון
תמי שריר, רחצה (26)
צילום: סוזי לוינסון
 

תכנון: תמי שריר - תכנון ועיצוב פנים