גאווה ישראלית: בתחרות האדריכלים היוקרתית European Property Awards הנערכת זו השנה ה-15, זכתה במקום הראשון וילה מודרנית באשדוד בעיצובם של משרד "זהבי אדריכלים" בקטגוריית בתים פרטיים באירופה. הבית בעל המראה הפיסולי, עמד בסטנדרטים האדריכליים האירופיים ועיצובו הייחודי כמו גם שילוב רעיונות בנייה אקולוגיים ושמירה על איכות הסביבה, הציבו אותו בראבש הקטגוריה.

בית באשדוד, בריכה
הקונסטרוקצייה והעמודים הובלטו על רקע קירות הבית | צילום: שי אפשטיין
בית באשדוד, חזית
הבית כולל מערכת למחזור וטיהור מים וגג סולארי | צילום: שי אפשטיין

הפרס בשלב הראשון: תעודה והכרה

המוסד International Property Awards עורך מדי שנה תחרות שנתית בין פרויקטים יוקרתיים ברחבי העולם (לפי חלוקה של אזורי יבשות). התחרות מחולקת לקטגוריות שונות, ביניהן, יזמות למגורים, ארכיטקטורה, עיצוב פנים, ועוד. פאנל של 70 שופטים מומחים בתחומים שונים בענף הנדל"ן, מדרגים את הפרויקטים ובוחרים את המצטיינים. כשמטרת התחרות היא להכיר במצוינות של פרויקטים שונים ולקדם את הסטנדרטים הבינלאומיים בענף. יש לציין, שזו הפעם הראשונה בה ישנה נציגות של משרד אדריכלים ישראלי בתחרות.

איך התגלגל הבית לתחרות? אחרי שפורסם במספר אתרים ברשת, קיבלו האדריכלים הזמנה להשתתף בתחרות האירופית. "בשלב הבא של התחרות, הווילה תייצג את ישראל באירופה ותתחרה נגד יתר היבשות באותה קטגוריה", מסבירים האדריכלים. בינתיים הם השתתפו בערב גאלה שנערך בחודש שעבר בלונדון וקבלו תעודה על זכייתם, וחשיפה תקשורתית רחבה.

בית באשדוד, מסדרון גובה
שלוש קומות כולל מרתף ומעלית אחת | צילום: שי אפשטיין
בית באשדוד, ספה
קומת הכניסה צופה לבריכת השחיה | צילום: שי אפשטיין
בית באשדוד, סלון
שני מטבחים - אחד גלוי, שני נסתר | צילום: שי אפשטיין

עוד באתר לעיצוב הבית:

בהשראת סלע מהים

הווילה האשדודית שזכתה בתואר הנכסף מתפרשת על שטח של 450 מ"ר במגרש ששטחו 600 מ"ר בשכונת "בנה ביתך" הסמוכה לחוף בעיר. הקונסטרוקציה של הבית מקיפה ועוטפת את חללי המגורים, נוטה לצורניות אמורפית, ונראית כאילו נחצבה מאבן. בניגוד למרבית הבתים הנבנים בישראל ובעולם, בהם מוסתרים קונסטרוקציית העמודים והקורות, בבית זה הבחירה הייתה הפוכה. האדריכלים החליטו להבליטה על רקע קירות הבית, שחופו בגרניט-פורצלן בצבע חום ונדמים שקועים.

בווילה מתגוררים זוג הורים וארבעת ילדיהם. "בעלי הבית הם פריקים של בנייה ירוקה, אנרגיה סולארית ומחזור מים", מסביר האדריכל דניאל אוחנה מצוות "זהבי אדריכלים". "במובן העיצובי, מכיוון שהבית נבנה ליד הים התייחסנו אליו כמו גוש סלעי ממנו החסרנו חלקים. רצינו שהוא יהיה מאד פיסולי".

הווילה כוללת שלוש קומות ומעלית משנעת את הדיירים מהמרתף עד הגג. "בקומת המרתף חדר משחקים גדול ומשרד של בעל הבית שהוא רואה חשבון במקצועו", מפרט אוחנה. "במרתף תוכננה יחידה עם חדר רחצה, משרד וחדר מנוחה שהוא אגף פרטי יותר. כמו כן יש אולם גדול עם משחקיה שכולל פינג פונג וקולנוע ביתי".

בקומת הקרקע ממוקמים הסלון כמו גם שני מטבחים מינימליסטיים ומודרניים. המטבח הגדול כולל אי מרווח באורך של כחמישה מטרים ומשטח עבודה באורך של שבעה מטרים. המטבח הקטן מיועד ל"בישולים מאחורי הקלעים". הקומה הציבורית משקיפה לבריכת השחייה בחצר. שם נבנתה יחידת דיור נפרדת לבת הסטודנטית.  

בית באשדוד, פינת אוכל
בחצר יחידת דיור נפרדת לילדה | צילום: שי אפשטיין
בית באשדוד, מטבח
המרתף כולל משחקיה ואגף פרטי | צילום: שי אפשטיין

שער לזריחה

על הגג מחכים לדיירים ג'קוזי ומיטות שיזוף, עם חיפוי דק והצללה. "בגג הקצנו שטח לגג סולארי שטרם נחנך. בהמשך יוצבו פאנלים סולאריים בשטח של כ-80 מטרים שיספקו חשמל לכל צרכי הבית", מסביר אוחנה. "בבית הותקנה גם מערכת למחזור מים וטיהורם. ובחנייה מוצבת עמדת טעינה למכוניות חשמליות. בעל הבית עדיין משתמש ברכב חשמלי למרות שהחברה נסגרה".

הבית זוכה לאור טבעי רב ועיצובו הושפע ממסלולה של השמש. הצורה שיצרה המעטפת באזור הסלון מהווה מעין שער לזריחה. "הקונספט היה של 'בוקר טוב עולם'", מוסיף אוחנה.

בית באשדוד, מדרגות
בקומה הראשונה חדרי הילדים וההורים | צילום: שי אפשטיין