בתל אביב, בקו ראשון לים, בבניין ישן מסוף שנות ה-30, מתגוררים בני זוג בשנות השלושים לחייהם ושני ילדיהם הקטנים. הדירה היא למעשה שתי דירות קטנות, שחוברו יחד לדירה ששטחה כעת 120 מ"ר ובה ארבעה חדרים. דירה אחת הייתה מוזנחת - קירות מתקלפים, קרמיקות שבורות, מטבח פורמייקה מתפרק - ולא שופצה מעולם. הדירה השנייה שופצה בשיפוץ סטנדרטי והייתה מיועדת להשכרה. בני הזוג פנו אל המעצבת ורד כדורי וביקשו ממנה לתכנן מחדש את המרחב, אחרי פירוק מן היסוד של שתי הדירות.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

חמש אופציות תכנוניות

"לאחר שיחת היכרות מעמיקה עם הדיירים, הבנתי שמדובר בזוג שרגיל לארח על בסיס כמעט יומיומי ולכן נדרשים להם אזורי אירוח מרווחים", מספרת כדורי על תהליך התכנון. "הבעל חובב בישול ויין והאישה חובבת אפייה - דבר שעזר לנו לאפיין מטבח גדול ופרקטי. נדרשתי לתכנן הרבה אזורי אחסון, לתת התייחסות לנושא האיטום האקוסטי של אזור השירות שבו מכונת הכביסה והמייבש. דרישה נוספת ומפתיעה הייתה הצורך בהפרדה מוחלטת בחדר רחצה הורים בין מיקום האסלה למקלחת".

הקווים המנחים לשפה העיצובית היו ליצור דירה בעיצוב מודרני, צנוע ובעלת צבעוניות שקטה ונעימה עם מראה גלייריסטי. "הלקוחות הרגישו שהדירה הייתה יכולה להיות מושלמת אם תהיה בה מרפסת שלא תבוא על חשבון מספר חדרי השינה. הם לא ציפו שהרצון הזה יתאפשר, ומבחינתי זה הפך להיות כמעט האתגר התכנוני העיקרי של הפרויקט. לבני הזוג הוגשו חמש אופציות תכנוניות, שאחת מהן כללה מרפסת פנימית – וזו הייתה התוכנית הנבחרת.

ורד כדורי, מרפסת, ג (8)
המרפסת החיצונית. ירוק בקו ראשון לכחול של ים | צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, מרפסת , ג (8)
צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, סלון (15)
המרפסת מרוצפת אריחי בטון משושים בגוון שמנת | צילום: יחסי ציבור
ורד כדורי, סלון (16)
החלונות מחופים בצלון חשמלי | צילום: שירן כרמל

המרפסת השקופה כמרכז הבית

מרגע תחילת התכנון נמשך התהליך שמונה חודשים. השיפוץ כלל הריסה מוחלטת של הישן. תכנון מחדש של הדירות למרחב אחד, עיצוב, תשתיות חשמל ואינסטלציה חדשות לחלוטין, החלפת כל החלונות בבית, עבודות קונסטרוקציה ותמיכה של עמודים וקירות נושאים, חיפוי גבס על כל מעטפת הדירה בגלל הקירבה לים שיוצרת סדקים רבים במבנה, מעקות, נגרות אומן של דלתות הפנים וכמובן נגרות מותאמת לכל הדירה.

לאחר ששתי הדירות נהרסו כליל, נפתח חלל רחב ששטחו 120 מ"ר עם תקרה בגובה 3.30 מטר. תהליך החיזוק של המבנה מבפנים ופתיחת החללים וחיבורם דרש פרטי הנדסה רבים ומורכבים. התוכנית הנבחרת איפשרה שינוי מיקום דלת הכניסה, כך שהדלת נפתחת לכיוון פטיו פנימי – מרפסת סגורה, שדרכה ניתן לראות את המטבח המרווח.

המרפסת הסגורה נגישה מכל אזור בדירה. היא למעשה מרכז הבית במובן מסוים – קרובה לאזור חדרי השינה, פינת האוכל, הסלון והמטבח. המרספת רוצפה באריחי בטון בצורת משושים בגוון שמנת, במטרה לתת אזכור נוסטלגי לתקופת הבנייה של הבניין. כמו כן, בגלל הקרבה למבנה שממול מוצנע האזור באמצעות צלון חשמלי – שגם שומר על הפרטיות וגם מאפשר כניסת אור טבעי נעים במהלך היום.

ורד כדורי, סלון (14)
צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, סלון (13)
על הרצפה: פרקט אלון תלת שכבתי | צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, סלון (18)
ספסל העץ מוסיף חספוס | צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, מטבח ג (15)
מטבח ענק, עם שפע מקומות אחסון | צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, מטבח ג (16)
צילום: שירן כרמל

הצללה ללא וילונות

המטבח מקביל למרפסת הפנימית, ומיקומו מאפשר קשר עין עם הילדים המשחקים בחוץ וגישה נוחה ליציאה החוצה. ארונות המטבח לבנים ובחלקם העליון ממסגרים חלון לאוורור. תכנון המטבח כלל אי עבודה גדול מאוד שכל שקעי החשמל שבו נשלפים מהאי. האי מאפשר גם ישיבה נוחה בצמוד לחלון המשקיף לחצר פנימית ולהרבה ירוק. גופי התאורה מעל האי עוצבו במיוחד, יוצרים תחושה של רצף ועדינות ומעצימים את אורכו של האי. צד אחד של האי משמש לאחסון ובצדו השני, הפונה אל המרפסת, אזור אחסון פתוח בשילוב מקרר יינות.

הסלון עוצב באופן מינימליסטי. הריהוט עבר מהדירה הקודמת, ומתחת לקיר הטלויזיה תוכנן ספסל בטון שנותן מראה קצת יותר מחוספס לעדינות של הדירה. לכל החלונות בדירה צלון פנימי: הלקוחה לא אוהבת וילונות שדורשים תחזוקה, אך עדיין היה חשוב לה לקבל מראה רך לדירה במהלך היום. כל הדירה רוצפה בפרקט אלון טבעי תלת שכבתי במראה סקנדינבי עם קורות צרות. הפרקט מעניק מראה רך, נקי ואחיד לדירה, והוא בסיס ניטרלי לצבעוניות הטבעית של הבית.

בחדר הרחצה הכללי רצפת טראצו אפורה שהגיעה במיוחד מאיטליה כמחווה לדירה המקורית. ארון ויטרינה עומד משמש לאחסון. "יצרתי מסדרון רחב שמצדו האחד אזור שירות גדול מאוד, שלתוכו הכנסנו את מכונת הכביסה והמייבש וחפצים נוספים שאף פעם לא מוצאים להם מקום בארונות הסטנדרטיים. דלתות ארון האחסון נצבעו בגוון הקיר ובקו אפס עם הקיר, על מנת לקבל מראה נקי ומוצנע".

חדר ההורים, בקצה הרחוק של הבית, מרווח ואלגנטי ובו ארון קיר לבן ענק. בחדר גם פינת קריאה נעימה וספסל שהוצמד לחלון שמשקיף לירוק ולים. חדר הרחצה הופרד מהשירותים, לבקשת הלקוחות: שני חדרים נפרדים שלכל אחד מהם כיור וארון אחסון שהכניסה אליהם דרך דלתות הזזה בקו אפס עם הקיר.

ורד כדורי, שינה (2)
חדר ההורים: בקצה המרוחק של הבית | צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, שינה (3)
צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, שינה, ג (1)
צילום: שירן כרמל

לא לחשוש מאתגרים

"תמיד קורה משהו מיוחד כשאתה מעצב לאנשים את הבית. מידת ההקשבה והדו שיח שמתקיים במהלך הפרויקט מאוד משפיעים על התוצאה הסופית", מסכמת כדורי. "בפרויקט הזה נפגשתי עם זוג לקוחות מקסימים, שהיו מעורבים מאוד בתהליך העיצוב וההלבשה. היה חשוב להם לשמור על סגנון עיצובי צנוע בלי להתפשר על איכות הבנייה, הקפדה על פרטים וחומרי הגמר. העבודה הייתה מאוד מספקת ומעניינת והצלחנו להגיע לרמת עיצוב גבוהה.

"חשוב לציין, שמכיוון שעבדנו תחת אילוצים אובייקטים בגלל אופיו של הבניין ומורכבות הפרויקט, נדרש מאיתנו לבחור בעלי מקצוע סבלניים ומאוד מקצועיים. לא כדאי לחשוש מאתגרים בכלל והנדסיים בפרט – היתרונות ברוב המקרים שווים את המאמץ הכספי ומאפשרים משחק מרחבי מעניין שמשדרג את הנכס. דיירי הבית יצאו מאוד מרוצים ממהלך הפרויקט והתוצאה הסופית והדגישו שנכנס אור גדול לחייהם".

ורד כדורי, ילדים ג (2)
צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, רחצה ג (7)
צילום: שירן כרמל
ורד כדורי, רחצה ג (6)
צילום: שירן כרמל

רשימת מכולת

מטבח: דה קוצ'ינה, 60,000 שקלים
פרקט: אטמוספירה, רשפון, 300 שקלים למ"ר
אלומיניום: אלומתריס, 100,000 שקלים
גופי תאורה בייצור אישי מעל האי: קרן אור, 250 שקלים לגוף
דלתות פנים: נגרות אומן האחים אלעזר, 3,900 שקלים לדלת

תכנון ועיצוב פנים: ורד כדורי אדריכלית ומעצבת פנים  
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?