בשכונת ל' בצפון תל אביב, בדירה ששטחה כ-110 מ"ר, ובה ארבעה חדרים, גרים זוג הורים באמצע שנות השלושים לחייהם, עם שני בנים קטנים בני 3ו-5. שני בני הזוג אנשי כספים במקצועם. הבניין נבנה בתחילת שנות ה-70, והדירה לא עברה שום שינוי מבני פנימי מאז. הדירה שופצה מעט מאוד במהלך השנים, כל התשתיות היו ישנות מאוד ומצב הדירה לפני השיפוץ היה לא טוב. הדירה הייתה במצב די מוזנח והתכנון המקורי יצר תחושה של חלל מרכזי מלבני מאוד וארוך. בנוסף, חדר פנימי שמוקם במרכז החלל הציבורי הסתיר חלק גדול מחלון משמעותי של הסלון ויצר תחושה חשוכה.

הדיירים רצו דירה שתתאים לצורכיהם היום כהורים לשני ילדים קטנים אך גם בהמשך כשהילדים יגדלו וחלק מהצרכים ישתנו. היה חשוב להם שהעיצוב לא יהיה על חשבון הפרקטיקה ושננסה למצוא פתרונות אחסון רבים ויצירת מרחב ציבורי נדיב ונעים למגורים. הדיירים רצו לשמור על קווים נקיים ועיצוב מודרני אך אקלקטי. השיפוץ נמשך כשלושה חודשים כולל זמן התכנון, ועלותו 500,000 שקלים כולל הכל. תקציב שהוגדר מראש ונשמר בקפידה.

יעל גוטרייך, הכניסה (2)
הכניסה. ארון צר ויעיל | צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, סלון (14)
צילום: תמר אלמוג

עוד בערוץ עיצוב הבית:

חלון רחב עם פרופיל שחור

"לדירה נכנסים דרך מבואה קטנה שבה תיכננו ארון שמכיל בתוכו את ארון החשמל והתקשורת", מספרת המעצבת יעל גוטרייך-אורון, "מאחר שלא רצינו לגזול חלל מחדר ההורים שנמצא מצדו השני של הקיר וכמובן לא ליצור כניסה קלסטרופובית וצרה מדי, הארון תוכנן בעומק 25 ס"מ בלבד. הצלחנו להפוך אותו לפרקטי מאוד על ידי יצירת מקום לשורות של נעליים, נישה דקורטיבית פתוחה מעץ אלון להניח את המפתחות ומשקפי השמש וכאמור הסתרה של ארון החשמל והתקשורת".

לאחר הכניסה נפתח החלל המרכזי אשר במקור היה מלבני וצר. שבירת חדר פנימי שמוקם במרכז החלל אפשר לנו להפוך אותו לריבועי מאוד, מרווח והכי חשוב להכניס חלון ברוחב 6 מטרים אל תוך החלל שחציו היה מוסתר עד כה על ידי אותו חדר פנימי. בסלון ובמטבח פרופיל החלון השחור מדגיש את גודלו העצום של החלון (6 מטרים) ומכניס לחלל הרבה עוצמה ואת הנוף הירוק של הגינה בחוץ.

העברנו את המטבח מקצה הדירה אל תוך אותו חלל ריבועי ויצרנו חלל מאוד פתוח, נדיב, מואר ומאוד הרמוני. הנוף הירוק היפהפה שצופה מחלון החלל המרכזי (ושלא מאוד מאפיין דירות תל אביביות) נכנס אל תוך החלל ותרם גם הוא לתחושת מרחב, אור וגודל.

יעל גוטרייך, סלון (3)
החלון הרחב ממוסגר בפרופיל שחור ואלגנטי | צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, סלון (7)
העמודי הפכו מאילוץ לאלמנט עיצובי | צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, סלון (4)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, סלון, ג (1)
צבעי פסטל בניגודיות לבטון החשוף | צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, פינת אוכל (15)
צילום: תמר אלמוג

ניגודיות הרמונית

שבירת החדר הפנימי חשפה שני עמודים שעמדו כמעט במרכז החלל ולא היו ניתנים להזזה. בשלבי התכנון הראשוניים אותם שני עמודים נראו כאילוץ מגביל במיוחד ותוך גיבוש התכנית הסופית ועם קבלת ההחלטה לקלפם בעדינות ולחשוף את הבטון, האילוץ הפך ליתרון עיצובי. עמודי הבטון החשופים עזרו לסמן את החלוקה האבסטרקטית שנוצרה בין המטבח והסלון שפתוחים בחלל אחד והכניסו חומריות מעניינת נוספת לחלל. מבלי להתכוון הם הפכו לאלמנט מרכזי בחלל שמושך הרבה תשומת לב ותורם לייחודיות שלו.

באופן כללי השימוש בחומרים בדירה שם דגש על ניגודיות שמאוד תורמת להרמוניה. מצד אחד פרופילים שחורים של חלונות ומצד שני צבעי פסטל בהלבשה של החלל (שטיח, ספה, כריות וצבעוניות כללית בבית). מצד אחד עמודי בטון חשופים ומהצד השני שימוש רב בעץ וברצפת פרקט שיוצרים מראה מאוד חם.

יעל גוטרייך, פינת אוכל (6)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, מטבח (5)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, פינת עבודה (11)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, שינה (10)
שפע אחסון גם בחדר השינה | צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, שינה (9)
צילום: תמר אלמוג

שפע אחסון ומבט עתידי

בדירה תוכננו שלושה חדרי שינה. חדר ההורים שכולל מקלחת צמודה ומוקם היכן שבמקור היה המטבח, חדר נוסף שכיום בעיקר משמש כחדר משחקים ופינת עבודה וחדר שינה שלישי של הילדים (שבהמשך יתפצלו בין שני חדרי הילדים). בין שני חדרי הילדים ממוקמת אמבטיה כללית שמשמשת גם כשירותי אורחים. בקרבת המטבח לקראת ההגעה למסדרון קטן של חדרי הילדים תוכנן ארון שירות נדיב שמכיל בתוכו את מכונת הכביסה אך גם מקום לא מבוטל לאחסנה רבה נוספת.

בכל חדר שינה תוכנן ארון גדול מאוד שמאפשר אחסון רב. בחדרי הילדים שולבו נישות מדפים בארונות שלא רק שתרמו למראה העיצובי אלא גם איפשרו מקום להניח ספרים ומשחקים וגישה נוחה לילדים. ארונות הילדים גדולים בהרבה מגודלו הממוצע של ארון ילדים טיפוסי ועל כן מאפשרים אחסנה רבה של צעצועים, משחקים, מצעים ויתר פריטים שתמיד חסר להם מקום.

יעל גוטרייך, שינה (13)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, ילדים
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, ילדים, ג (12)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, חדר משחקים
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, משחקים (10)
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, רחצה
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, רחצה הורים, ג
צילום: תמר אלמוג
יעל גוטרייך, תכנית העמדה, ג
תכנית העמדה | צילום: יעל גוטרייך אורון
_OBJ_OBJ

נגרות בהתאמה אישית

"חוויית עיצוב הדירה הייתה מהנה ביותר", מסכמת גוטרייך-אורון, "הדיירים היו מאוד פתוחים לרעיונות חדשים. עוד בשלב הסקיצות היו מאוד מהירי החלטה לגבי החלופה המועדפת עליהם של חלוקת החלל מה שסייע בהתנעת התהליך במהירות ויעילות. בשלב גיבוש הקונספט העיצובי התלבטו הדיירים לגבי צבע פרופיל החלונות, וחששו שהפרופיל השחור יחשיך את הדירה ויהיה קשה לעיכול עבורם. אך לאחר שהשתכנעו והחלונות הורכבו היה זה בסופו של דבר אחד האלמנטים האהובים עליהם ביותר בדירה".

רובם ככולם של הפריטים המרכזיים בבית תוכננו בהתאמה אישית על ידי המעצבת ובוצעו על ידי נגר (ארז אילוז). ארונות הבגדים בשלושת חדרי השינה, ארון הכניסה, ארון השירות במסדרון, ארונות שני חדרי הרחצה, נישת מדפים בחדר ילדים, שידת מגירות בחדר שינה של ההורים, שולחן כתיבה בחדר המשחקים – כולם תוכננו בהתאם אישית לקו העיצובי המודרני של הבית ובהתאמה ספציפית לצורכי הלקוח ולגודל החלל.

תכנון ועיצוב פנים: יעל גוטרייך אורון, מעצבת פנים 
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?