לרגל יום האישה הושק בביתן אהרון שבעמק חפר חלל חדש המיועד רק לנשים - חלום של נשים למען נשים שמתגשם אחרי לא מעט אתגרים. החלל, הנקרא "בית הראשונות", הוקם על ידי ארגון סופרסונס שהקימה היזמית חנה רדו במבנה נטוש של מועצה אזורית עמק חפר.

בית הראשונות נועד לשמש חלל עבודה לנשים מהאזור, שרוצות לצאת מהבית ועם זאת לא רוצות לעמוד בפקקים בדרכן למרכז. במקביל נערכים במקום שלל אירועים באוריינטציה נשית-עסקית-חברתית, כמו קורס תכנון פיננסי, השקות, אירועי חברה, סדנאות ריקוד, סדנאות אלכוהול, הופעות אינטימיות, תערוכות ועוד.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> במקום ספריי: השיטה הגאונית לבישום השירותים

>> המטבח ההיסטרי בבית המשפחה של מתמודדת מאסטר שף מיטל רייכל

את המקום מנהלות מיכל סביון קושמרו ואורית גרינבוים-לירון, וסביון קושמרו, מעצבת פנים במקצועה, גם אחראית לעיצוב ושיפוץ החלל. "בשנים האחרונות עייפתי וחיפשתי אתגר. לפני שנתיים בדיוק, ביום האישה, שמעתי הרצאה של חנה רדו וראיתי שהיא מלאה בתשוקה, נוסעת בכל הארץ – מצפה רמון, צפת, אופקים ועוד. יצאתי והייתי מהופנטת. כתבתי לה שאני רוצה להיות נהגת שלה לשבוע. וכך היה. נפגשנו, היא נתנה לי את ההגה תרתי משמע", מספרת סביון קושמרו כיצד הכירה את רדו.

בית הראשונות - 9 (צילום: מירב גביש)
20 עמדות עבודה בחלל משותף | צילום: מירב גביש
בית הראשונות - 7 (צילום: מירב גביש)
לרהיטים יש גלגלים ואפשר להזיז אותם | צילום: מירב גביש
בית הראשונות - 5 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות, ג - 4 (צילום: מירב גביש)
עוד 20 מקומות ישיבה במרפסת | צילום: מירב גביש
בית הראשונות, ג (צילום: מירב גביש)
מימין: ליאת שקד, מנכ"לית סופרסונס. משמאל, עומדת: חנה רדו. יושבת: מיכל סביון קושמרו | צילום: מירב גביש

בית הראשונות - 8 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
המבנה לפני השיפוץ | צילום: מיכל סביון קושמרו

סביון קושמרו תכננה מחדש את המבנה המוזנח החלל מחדש כך שיהיה פתוח ויכיל את כל הפונקציות החשובות לעבודה, אך גם יתאים לאירועים שונים. מבחינת העיצוב נשמר אופיו הכפרי של החלל. סביון קושמרו עשתה חלק גדול מהעבודה בעצמה. "אחרי יום וחצי של עבודה פיטרתי את הקבלן ועשיתי הכל לבד. לא זרקתי שביב עץ", היא אומרת.

חלק גדול מהתקציב המצומצם הושקע בהחלפת תשתיות (חשמל, מיזוג, אינסטלציה), בטיחות והנגשה. משיקולי תקציב וכדי לצמצם את הנזק לסביבה העבודה נעשתה תוך מיחזור החומרים שהיו במקום, שיפוצם ושדרוגם – עץ שפורק מהמבנה המקורי שימש לבניית עמדות העבודה, חיפוי קירות, דלתות, פרגולות ועוד. באתרי יד שנייה היא רכשה חלונות שאליהם היא התאימה את הפתחים, שולחנות, כיסאות צבעוניים טרנדיים ועוד. המטבחון וכמה פריטים מעטים נרכשו באיקאה.

כיום המקום כולל 20 עמדות עבודה בחלל משותף, חדר ישיבות אינטימי וחדר פגישות וכן מרפסת דק שממנה נשקף הנוף ובה עוד 20 מקומות ישיבה. קיר אקורדיון נפתח מאפשר לחבר את המרפסת לחלל הפנימי, ולרבים מהרהיטים מחוברים גלגלים, כך שאפשר להזיז אותם. רבים מהפריטים הם רב שימושיים. שולחנות העבודה, למשל, הופכים לעמדות בר כשבמקום נערכת סדנת ג'ין או יין.

לפני כחודש, לאחר דחיות רבות בשל הסגרים, נפתח בית הראשונות. השימוש במקום בעלות של 45 שקל לחצי יום (כולל קפה ותה חופשי), והיזמיות מקוות שהחלל יאפשר לנשים עצמאיות לקדם את העסק שלהן באמצעות קהילה נשית חזקה ותוכניות פיתוח והכשרה מקצועיות. לדבריהן, הביקוש לעמדות העבודה עולה בהדרגה. "כעצמאית במשך 30 שנה אני כבר לא יכולה להיכנס לחדר העבודה שלי בבית. הרגשתי שאני חייבת לצאת וכמוני עוד נשים שעבדו בבית בכלל ובמיוחד במהלך הקורונה", מספרת סביון קושמרו.

בית הראשונות, ג - 9 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
פיטרתי את הקבלן" ועשיתי הכל לבד". מיכל סביון קושמרו | צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות - 3 (צילום: מירב גביש)
צילום: מירב גביש
בית הראשונות - 6 (צילום: מירב גביש)
קפה ותה חופשי | צילום: מירב גביש
בית הראשונות (צילום: מירב גביש)
צילום: מירב גביש
בית הראשונות - 4 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות, ג - 3 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות - 7 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות - 2 (צילום: מירב גביש)
צילום: מירב גביש
בית הראשונות, ג - 6 (צילום: מיכל סביון קושמרו)
צילום: מיכל סביון קושמרו
בית הראשונות - 1 (צילום: מירב גביש)
צילום: מירב גביש
בית הראשונות - 1 (צילום: מירב גביש)
צילום: מירב גביש
_OBJ_OBJ

_OBJ

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

זה המיזם הטרי אך לא היחידי של רדו, לשעבר המשנה ליו"ר ״מקאן״, קבוצת הפרסום הגדולה בישראל, המרבה לפעול למען נשים, בעיקר בפריפריה.  ב־2015 הקימה את ארגון סופרסונס להשגת שוויון מגדרי וקידום נוכחות נשים בתפקידים בכירים, וב־2016 את המיזם "מדבר תשעשרה" –  חברת מיקור חוץ לשירותי אדמינסטרציה הפועלת במצפה רמון ומעסיקה נשים תושבות המקום. בהמשך הוקמו  ״לב תשעשרה״ בצפת ו״נגב תשעשרה״ באופקים. "אין פה מימד של רחמים אלא של מתן מענה לנשים במקומות האלו", אומרת רדו, שזכתה על פעילותה באות האבירות של מרכז פרס לשלום. "אין להן אגו, הן לומדות, מוכנות לקבל ביקורת וקשובות. במבחן התוצאה הלקוחות מרוצים מהן והן מתפרנסות בכבוד".