לפני כמה שנים עברה המשפחה - האישה מטפלת ברפואה סינית, הגבר איש עסקים חובב עיצוב מושבע ושלושת ילדיהם הקטנים – להתגורר בשכירות בבית במרכז תל אביב. הבית, שנבנה בשנות ה-70 המאוחרות, בנוי משבעה חצאי מפלסים ושטחו הכולל 325 מ"ר.

הם התאהבו בבית, רכשו אותו ובהמשך החליטו לשפץ אותו. הם רצו לשלב בבית חדר טיפולים עבור האם וחדר כושר, וליצור בחצר "אווירה של מלון איכותי בתאילנד" עם צמחייה טרופית ובריכת שחייה. בתחילה חשבו לעשות שיפוץ פנימי בלבד ופנו אל אדריכלית יוליה סטרוסלסקי. בהמשך הוחלט לעשות שיפוץ מסיבי הכולל גם שינוי חזיתות. מכיוון שמדובר בפרויקט מורכב שמצריך תכנון מסיבי מחודש וקבלת היתר בניה מהעירייה, הציע הלקוח לצרף אדריכלים בעלי ניסיון רב בפרויקטים בקנה מידה כזה. סטרוסלסקי הכירה זמן קצר לפני כן את עדי ותמר סמט, בעלי המשרד סמט אדריכלים, והתרשמה מעבודותיהם. היא הציעה ללקוח להיפגש איתם וכך החל שיתוף הפעולה. בהמשך הצטרפו לנבחרת גם אדריכלי הנוף סמדר מור ואליק אבידן ממשרד מור אבידן.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

התקרה הנמוכה כמעט לא מורגשת

התלבטות מרכזית במהלך התכנון הייתה אם להשאיר את ריבוי חצאי המפלסים, או לפלס לפחות את החלל המרכזי (סלון-מטבח) למישור אחד. בנוסף, המתכננים נאלצו להתמודד עם תקרה בגובה 230 ס"מ בלבד בחללים המרכזיים. לאחר התלבטויות הוחלט לשמור על המבנה הכללי ולהשאיר את חצאי המפלסים, ולפתוח את הבית כלפי חוץ בשילוב אלמנטים נמוכים וארוכים, שיחמיאו בפרופורציות לתקרה הנמוכה. בהתאם לכך הוחלט להתקין חלונות זכוכית גדולים הפונים לבריכה ולצמחייה העשירה. "בזכות הגדלת הפתחים ובחירת הצורניות של כל האלמנטים בחלל, הגובה הנמוך כמעט ולא מורגש", אומרים האדריכלים. "החלל המשותף הגבוה יחד עם גרם המדרגות הפיסולי שמחבר בין כל המפלסים נותנים לעין מרחב ועושר של עומקים ותורם לחווית החלל".

בכניסה מהרחוב יש מדרגות רחבות המובילות אל דלת הכניסה. המבואה כוללת ארון לבן ונקי המשלב נישה מעץ אגוז ובתוכה ראי כהה. בנישה אפשר לשבת כדי לחלוץ או לנעול נעליים וכן להניח תיקים.

בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חוץ (צילום: שי גיל)
מדרגות רחבות המובילות אל דלת הכניסה | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, כניסה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
נישה מעץ אגוז ובתוכה ראי כהה | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, מדרגות (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, מדרגות (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

מעבר למבואה נפתח החלל ובמבט ראשון מתמזג מפלס הסלון עם מפלס פינת האוכל והמטבח ועם החוץ. בסלון נבנה רהיט המשלב טלוויזיה נשלפת, קמין, ארונות ומדפים לספרים ופריטי קישוט. מהסלון יש יציאה ישירה לחצר האחורית שבה נמצאת הבריכה.

בית בתל אביב, סמט אדריכלים, סלון (צילום: שי גיל)
במבט ראשון מתמזג מפלס הסלון עם מפלס פינת האוכל והמטבח ועם החוץ | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, סלון (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, סלון (צילום: שי גיל)
קמין ומדפי ספרים | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, סלון (צילום: שי גיל)
יציאה לבריכה מהסלון | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, סלון (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

גן עדן פרטי

בחצי המפלס שמעל נמצאים פינת האוכל, המטבח ופינת משפחה הכוללת שולחן עבודה ופינת טלוויזיה. מפינת האוכל יש יציאה למעבר בין החצר הקדמית לאחורית. המעבר, שלא היה בשימוש, הוגדל על חשבון פינת האוכל והפך פינת ישיבה חיצונית המשקיפה מלמעלה אל הבריכה. החצר האחורית הפכה לגן עדן קטן ופרטי בזכות הצמחייה העבותה המסתירה אותה מהשכנים.

בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר עבודה (צילום: שי גיל)
חדר המשפחה | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, מטבח (צילום: שי גיל)
המטבח | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, פינת אוכל (צילום: שי גיל)
פינת האוכל | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, פינת אוכל (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, פינת אוכל (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
פינת ישיבה חיצונית המשקיפה מלמעלה אל הבריכה | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

בחצי המפלס הבא נמצאים חדרי ההורים - חדר שינה, חדר ארונות וחדר רחצה. במהלך השיפוץ נבנו רהיטי עץ חדשים ומתאימים ונבנו חדר ארונות חדש וחדר רחצה מפנק.

בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר עבודה (צילום: שי גיל)
חדר הלימוד של הילדים | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר שינה (צילום: שי גיל)
חדר השינה של ההורים | צילום: שי גיל

מעל נמצא חדר הילדים. בני הזוג ביקשו ששלושת הבנים יהיו ביחד באותו חדר, ולכן אוחדו ושני חדרי שינה קטנים אוחדו לחדר אחד גדול ומרווח. חדר נוסף הפך לחדר לימודים ומשחקים וחדר הרחצה שופץ מהיסוד. את פרטי העץ בקומת הילדים תכננה שרית שני חי.

בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

בחצי המפלס העליון נמצא חדר הכושר. הקיר המרכזי עשוי מזכוכית חומה והרצפה והתקרה מחופות בפרקט שיוצר תחושה נעימה, יוקרתית וחמה. מחדר הכושר יש יציאה למרפסת קטנה המשקיפה לגינה. לפני השיפוץ, מספרים אדריכלי הנוף סמדר מור ואליק אבידן, הנוף שנשקף מהמקום כלל דודי שמש וגגות. כדי להתאים את הנוף לחלום החופשה האסייתית פוזרו על הרצפה חלוקי נחל לבנים ועציצים עם צמחים שנועדו להסתיר את המבנים שמסביב ולימור תמונת נוף אינטימית. בזכות הנוף, הם אומרים, השהות בחדר הכושר מזכירה ביקור בטבע ותחושת "חופש גדול".

בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר כושר (צילום: שי גיל)
חדר כושר | צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר כושר (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

שיתוף פעולה פורה

מתחת לקומת הכניסה (הסלון) נמצא חצי מפלס ובו שירותי אורחים, מחסן, מטבח והקלינקה של בעלת הבית. למפלס זה יש גם כניסה נפרדת.

בית בתל אביב, סמט אדריכלים (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר טיפולים (צילום: שי גיל)
הקלינקה | צילום: שי גיל

בחצי המפלס התחתון יש יחידת אורחים וחדר רחצה. הכלים הסניטריים בחדר הרחצה הם בסגנון מודרני המזכיר את הקונספט האסייתי של הגינה. כדי ליצור תחושה של גינה עוצמתית למרות השטח המצומצם נבחרו צמחים בעלי עלים גדולים וחומרים כמו גרניט וחלוקי נחל.

בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, חדר רחצה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חוץ (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חוץ (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, סמט אדריכלים, בריכה (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל
בית בתל אביב, ג, סמט אדריכלים, חוץ (צילום: שי גיל)
צילום: שי גיל

אדריכלית יוליה סטרוסלסקי

אדריכל עדי סמט, סמט אדריכלים

אדריכלות נוף – מור אבידן

"הפרוייקט הזה היה הבייבי שלי", מספרת סטרוסלסקי. "למדתי ששיפוץ מסיבי של בית פרטי יכול להיות קשה הרבה יותר מבניית בית פרטי. עברתי יחד עם הלקוח גלגולים עיצוביים ותכנוניים רבים עד שנולד התכנון שאתם רואים. סמט אדריכלים הוסיפו המון ידע ונקודות מבט חדשות ומעניינות. הלקוח לקח חלק מאוד פעיל בכל התהליך. יחד תכננו פרטים, בחרנו חומרים, דנו על צבעוניות והגענו כמעט תמיד להחלטות משותפות. מבחינתי היה שיתוף פעולה מאוד פורה שהביא לתוצאה ייחודית".

"שמחנו לחבור ליוליה בפרויקט המאתגר והמעניין זה", אומרים עדי ותמר סמט. כשהצטרפנו הבנו שיש לחשוב על התכנון בצורה חדשה, כי הפרויקט הפך משיפוץ פנים בלבד לכמעט בנייה מחדש, עם שינויים מסיביים בשלד ובחזיתות. נתנו פתרונות תכנוניים, קונסטרוקטיביים ועיצוביים לאורך כל התהליך. שיתוף הפעולה בין המתכננים ואנשי הביצוע בשטח היה מפרה ומהנה, והתוצאה כמובן נראית לעין. לדעתנו בית טוב הוא קודם כל לקוח טוב, והלקוח של הבית הזה היה חלק בלתי נפרד מהתהליך המורכב והמעניין הזה".

"האב, שלקח על עצמו אחריות לגן, הוא אדם מיוחד, אוהב טבע, מרבה לטייל בעולם ובעל טעם משובח", מסכימים סמדר מור ואליק אבידן. "היכולת להתמסר ללקוח ולחלומו היא קסם שמפתיע בכל פרויקט מחדש. בסיום נשארת מזכרת מחוויה של שיתוף ויצירה, ועוד גן לבקר ולנוח בו באחד מימי חופשה".