בהרחבה של קיבוץ אפק מתגוררת משפחה בת חמש נפשות. זוג הורים בשנות ה-40 המשרתים בכוחות הביטחון ושלושה ילדים בגילי העשרה. הקיבוץ גובל בשמורת אפק, קרוב לקריות ולחיפה ועם זאת מוקף בטבע. הבית דו משפחתי נמצא על מגרש בגודל 350 מ"ר (מגרש צר וארוך בסביבה בנויה יחסית) ושטחו כ-220 מ"ר בשתי קומות.

חלומם של בני הזוג היה בית בסגנון כפרי. אבל מעצבת הפנים ענבל איילון, שעיצבה בתים רבים בהרחבות בקיבוצים, ניסתה לשכנע אותם שהסגנון מיצה את עצמו ומשכה לכיוון נקי ומינימליסטי בשילוב חומרים חמים במינון הנכון. בעיני רוחה ראתה בית ייחודי שלא יימאס עם הזמן ושיהיה ניתן להחליף בו סגנון במהלך השנים באמצעים פשוטים כמו כלים, אביזרים וריהוט קל. התהליך ארך כשנה ועלה כמיליון וחצי שקל.

"אל תזרמו עם הלקוח לכל חלום שהוא רוצה", מייעצת איילון למעצבים, "הלקוח זקוק להכוונה ולהצגת התמונה המלאה של הבית ולאו דווקא למטבח בסגנון פרובנס כפי שנתבקשתי לעצב בתחילה".

העיקרון המנחה היה בניית בית שישתלב בעיצובו החיצוני בסביבה הקיימת בצורה הטובה ביותר. את זה, אומרת המעצבת, ניתן לעשות באמצעות תכנון מדויק, בקווים נקיים, בצניעות ותוך שילוב חומרים המתאימים בסגנונם ובגוניהם לסביבה.

ענבל איילון, חוץ (2) (צילום: אביעד בר נס)
על מגרש בגודל 350 מ"ר | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, חצר (19) (צילום: אביעד בר נס)
בית ייחודי שלא יימאס עם הזמן | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, חוץ (18) (צילום: אביעד בר נס)
הסלון גולש למרפסת חיצונית | צילום: אביעד בר נס

עוד באתר לעיצוב הבית:

הסלון גולש למרפסת

שביל הכניסה לבית הוא למעשה המשך של שבילי הקיבוץ הישן הממשיך ככניסה פרטית לבית. במבואת הכניסה לבית יש משטח מרוצף שסביבו צמחי תבלין שמניבים ריחות נעימים ושבו שולחן קטן ושני כיסאות לקפה של בוקר.

מול דלת הכניסה ניצב קיר דו כיווני שכולל בתוכו נישה רחבת ידיים ורבת שימושים. הקיר מסתיר אזור דלתות חדרי הממ"ד והמקלחת בקומת הקרקע. בכיוון החלל הציבורי מכילה הנישה, המוארת על ידי שלושה ספוטים שקועי תקרה, מזנון באופן פרטני הכולל מגירות ומקומות אחסון לכלי הגשה שמשרתים את פינת האוכל שניצבת ממול. בצדו השני של אותו הקיר ארונות קיר גדולים שנצבעו בגוון הקיר וכמו נטמעים בו. המזנון בכניסה הצבוע באפור בהיר שתוכנן במיוחד והפך לרהיט ייחודי הוא האהוב ביותר על המעצבת ועל הלקוחות. "היו הרבה דיונים לגבי צבעו והחומר שממנו יהיה עשוי, ולבסוף הוחלט על גוון זה ולא על עץ שמהווה בחירה צפויה מדי".

מימין לכניסה נמצא הסלון שגולש למרפסת חיצונית. הסלון, שמידותיו לא עצומות אך פרופורציונליות לחלל, מייצר תחושה אינטימית ונינוחה. עם זאת, התקרה בו יחסית גבוהה, מה שמקנה תחושת פתיחות ומרחב. חשוב היה לייצר מפתח רחב בסלון שיאפשר תנועה נוחה פנימה והחוצה, וכן שהמרפסת תפנה לכיוון שבו הפרטיות יחסית נשמרת. בנישה במרכז החלל מוקם קמין עצים המחמם בחורף ומולו מזנון עץ מינימלסטי שמעליו תלויה הטלוויזיה. לכל זה הותאמו רהיטים בגוני בז' ואפור המשלימים תמונה הרמונית ואחידה.

המטבח בעל אלמנטים כפריים שמכניסים אופי וצביון לחלל אך ללא הגזמה. כך למשל, תנור עצמאי ברוחב 90 סנטימטר ומשטח לאי ומדף מעץ גושני בגימור במראה טבעי. דלתות ארונות המטבח עשויות עץ צבוע בתנור בגוון משי לבן שנבחר באופן שלא יהיה לא קר מדי אבל גם לא שמנתי מדי. למקרר, בעל חזית הזכוכית הלבנה שמשתלבת עם הסביבה, הוכנה נישה ייעודית כך שהוא אינו בולט.

אי המטבח כולל בצדו האחד בר עם כיסאות גבוהים ובצדו השני ארונות אחסון. מעל נתלו גופי תאורה מבטון המספקים הן תאורה ממוקדת והן תאורת אווירה ומתחברים בחומריות לאריחי הרצפה שמדמים בטון.

ענבל איילון, פינת אוכל (3) (צילום: אביעד בר נס)
פינת האוכל. כי הסגנון הכפרי מיצה את עצמו | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, מטבח (7) (צילום: אביעד בר נס)
המטבח. תכנון מדויק, קווים נקיים, צניעות | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, מטבח (4) (צילום: אביעד בר נס)
תחושה אינטימית ונינוחה | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון (6) (צילום: אביעד בר נס)
המזנון בכניסה הצבוע באפור בהיר תוכנן במיוחד והפך לרהיט ייחודי | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון (8) (צילום: אביעד בר נס)
צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, ג, מדרגות (13) (צילום: אביעד בר נס)
כ-220 מ"ר בשתי קומות | צילום: אביעד בר נס

רוח צעירה וקלילה

חדר השינה הראשי תוכנן עם חלון בעל אדן רחב שאפשר יצירת נישות מצדדיו לספרים, תמונות וחפצי נוי. קיר הטלוויזיה נבנה מגבס ויצר מראה תלת ממדי שאפשר את שיקועו של לתאורת אווירה חלופית לאור המרכזי בחלל. רצפת החדר חופתה בפרקט עץ תלת שכבתי צבוע בגוון מולבן.

חדר הרחצה הצמוד חופה באריחים אפורים דמויי בטון. להדגשת הקיר המרכזי נתלה עליו רהיט העשוי עץ אלון מבוקע שעליו מונח הכיור. "הרהיט בעל ידית עשויה מעץ לרוחבו וכן המראה שתלויה לרוחבו של הקיר, בעלת המסגרת הדקיקה, הינם פרטים המזוהים איתי לאורך שנים רבות והינם מסימני ההיכר שלי", מספרת המעצבת.

חדרי הילדים עוצבו בסגנון דומה זה לזה. בחדר הבת נצבע קיר אחד בגוון סגלגל, הותאמה רצפת פרקט עשויה עץ מולבן והותקן אדן חלון רחב המשמש גם כמדף. בדומה לחדר ההורים, גם כאן יצר החלון נישה של מדפים המוארים על ידי ספוט בתקרה.

ענבל איילון, שינה (9) (צילום: אביעד בר נס)
חדר השינה. חלון בעל אדן רחב שאפשר יצירת נישות מצדדיו | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, שינה (11) (צילום: אביעד בר נס)
צפת החדר חופתה בפרקט עץ תלת שכבתי צבוע בגוון מולבן | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, רחצה (10) (צילום: אביעד בר נס)
חדר רחצה הורים. אריחים אפורים דמויי בטון | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, ג, רחצה (14) (צילום: אביעד בר נס)
עץ אלון מבוקע שעליו מונח הכיור | צילום: אביעד בר נס
ענבל איילון, ג, רחצה (12) (צילום: אביעד בר נס)
קווים נקיים עם אריחים דמויי פרקט לבן | צילום: אביעד בר נס

מקלחת ושירותים משרתים גם את אורחי הבית וגם את הבת הקטנה. אלו מובילים לחדר כביסה היוצא למרפסת כביסה. המקלחת עוצבה בקווים נקיים עם אריחים דמויי פרקט לבן ששולבו עם קירות לבנים צחורים ונגיעה של עץ בארון הרחצה שעליו מונח הכיור.

מדרגות מובילות לקומת הבנים שכוללת שני חדרי שינה, פינת טלוויזיה, חדר רחצה ומרפסת.

במקלחת הבנים נעשה שימוש באריחי רצפה, וקיר הכיור והאסלה בגימור דמוי פרקט בגוני חום. ארון הכיור, בגוון כחול סגלגל, מכניס רוח צעירה וקלילה לחדר. קיר הכיור והאסלה אוחדו לאותו גובה, ומעליהם הונח מדף שיש אבן קיסר בגוון לבן ומעל מוקמה מראה בעלת פרופורציה רוחבית.

"עבדתי בשיתוף פעולה הדוק ופורה עם אדריכלית ענת האוזנר", מספרת איילון, "וברגע שחלוקת העבודה הייתה ברורה, הכל זרם בצורה נעימה. עם זאת, עבודת העיצוב היא תהליך מאוד אישי ואינטנסיבי. הכימיה עם הלקוחות הייתה נהדרת והאמון ההדדי תרם לתהליך שעברנו יחדיו. היום הלקוחות מעידים שהם מאוד מרוצים מההכוונה, שיצרה מראה הרמוני ושלם לבית. בסוף התהליך הלקוחות הפתיעו אותי בהזמנה חגיגית ומושקעת לביתם החדש. היה חשוב להם להגיד תודה ולהראות את שביעות רצונם מהבית".

ענבל איילון, הבנייה(1)
הבנייה
ענבל איילון, במהלך הבנייה (17)
במהלך הבנייה
ענבל איילון, במהלך הבנייה (16)

אדריכלות: ענת האוזר; עיצוב פנים: ענבל איילון