בקומה ה-14 בבניין בן 15 שנה אי שם בהרצליה שוכנת לה דירת 110 מ"ר בת ארבעה חדרים וחצי. כשנכנס אליה בעל הדירה (גרוש עם שלושה ילדים המגיעים לסירוגין) היתה הדירה במצב טוב, אך החלל הציבורי ותכנונו לא היו לשביעות רצונו. התכנון המקורי של הדירה היה "מעניין": חלל ציבורי ארוך וצר, המטבח סגור כחדר. היה בה מסדרון שמוביל (רק) לממ"ד ולשירותי האורחים (הלא שימושיים), מה שאכל שטח בעל ערך. בעל הדירה רצה למצות את הפוטנציאל של החלל הציבורי מבחינת מרחב וזרימה בחלל.

רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
למצות את הפוטנציאל של החלל הציבורי מבחינת מרחב וזרימה בחלל | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
קונסולה להנחת מפתחות ודואר בכניסה | צילום: גלעד רדט

עוד באתר לעיצוב הבית:

זרימה נעימה בין הפונקציות

ההגדרה הראשונה והכי חשובה היתה חלל ציבורי (מטבח, פינת אוכל וסלון) פתוח וזורם עם תחושת מרחב ופתיחות. נוסף לכך התבקשה המעצבת רוני ברטל לשדרג את חדר השינה והרחצה. דרישותיו וצרכיו של הלקוח כללו מטבח נוח ונכון לעבודה, כמי שאוהב לבשל ולארח חברים לארוחות. מקלחון גדול בחדר הרחצה ושטחי אחסון נדרשים בלבד, מכיוון שאינו אוהב לאגור ולצבור חפצים.

הקו המנחה של ברטל כמתכננת היה בראש ובראשונה לפתוח את החלל הציבורי לחלל אחד משותף שהזרימה בין כל הפונקציות בו נעימה ונוחה, תוך השארת תחושת המרווח. "רציתי לסלק את המסדרון המיותר לממ"ד", היא מספרת, "להגדיל מעט את הסלון, שהיה קטן בנתח שתפס בחלל הציבורי, ולארגן מחדש את חדר השינה והרחצה וחדר הרחצה הכללי". תהליך התכנון ארך כחודשיים ותהליך השיפוץ ארך כארבעה חודשים.

רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
מטבח נוח ונכון לעבודה | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
אוהב לבשל ולארח חברים לארוחות | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
תכנון נכון בפשטותו | צילום: גלעד רדט

נכון בפשטותו

תכנון הדירה נראה לכאורה פשוט, אך זה הקסם שלו - הוא נכון בפשטותו. החלון הגדול שנמצא בקצה החלל הציבורי הגדיר את מיקום הסלון, יחד עם היציאה למרפסת. המטבח נשאר בקדמת הדירה. המטבח הישן סולק ונשברו כל קירותיו, כך שהוא נפתח לחלוטין לחלל הציבורי ומחבק בתוכו את שולחן האוכל לחוויה משפחתית וחברתית נעימה.

המטבח החדש תוכנן בצורת ר' עם ציר ארונות גבוהים (גובל בחדר הרחצה הכללי) וציר ארונות נמוכים (הציר שפונה לדלת הכניסה). החזית הפונה לדלת הכניסה היא חזית גבוהה מעט המסתירה את הנעשה במטבח ומאפשרת כניסה רכה והדרגתית לחלל. צורה זו של המטבח יצרה את הפתיחות האדירה בחלל ואפשרה להימנע מתחושת המסדרון המוביל לממ"ד.

בתכנון המקורי של הדירה החלל הפרטי מפוצל לשני חלקים: חלק אחד בקדמת הדירה והוא כולל את הממ"ד ואת שירותי האורחים, והחלק השני הכולל את חדר השינה העיקרי, שני חדרי שינה לילדים וחדר רחצה כללי. המעצבת החליטה לבטל את שירותי האורחים ולנצל את החלל שלהם לטובת ארון מזווה, ואת הממ"ד תכננה כחדר עבודה. החלל הפרטי שודרג. חדר השינה העיקרי וחדר הרחצה תוכננו מחדש, ושטחי האחסון הנדרשים תוכננו.

הפונקציות (החדרים והחללים) נשארו במקומן, אך חודשו ותוכננו מחדש באופן מדויק יותר לבעל הדירה. כמו כן תוכננה נגרות לכל הדירה - מטבח, חדרי רחצה וארונות בגדים.

רוני ברטל, תוכנית  (צילום: גלעד רדט)
מסדרון קטן מוביל אל שלושה חדרי שינה | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
הגוונים והחומרים טבעיים ובהירים - מעניקים ותורמים לתחושת אור ונעימות | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
חדר הרחצה הכללי רוצף וחופה בגוונים בהירים | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
צילום: גלעד רדט
רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
צילום: גלעד רדט

כניסה הדרגתית לבית

במבט ראשון חווים את החלל הציבורי במלואו עם הכניסה לדירה. החלל פתוח ונפרש לעיני הנכנסים. תחושת מרחב ופתיחות מלווה את הנראה. מתקיים קשר עין בין כל הפונקציות בחלל הציבורי. משמאל לדלת הכניסה נמצא ארון מעילים ותיקים. הארון הזה מגדיר את מבואת הכניסה לדירה. הוא מסתיים בקו אחד עם ציר המטבח הנמוך. מצד שני לדלת הכניסה ממוקם המטבח. כדי להימנע מכניסה ישירה וחשיפה מלאה שלו תוכננה חזית ארונות המטבח הפונים לדלת הכניסה מעט גבוה יותר כדי להצניע ולאפשר כניסה הדרגתית ונעימה לבית.

המטבח בגוונים בהירים ואבן קיסר בגוון אפור בטון. המטבח תוכנן בסכמת ר' המחבקת בתוכה את שולחן האוכל לאירוח נעים של בישול ואכילה ביחד. שולחן האוכל יכול להכיל ביומיום שישה אנשים, וכשצריך הוא נפתח לעשרה. מעל שולחן האוכל שלושה גופי תאורה בשני גוונים (לוצ'ה תאורה). החלק הגבוה בחזית הארונות הנמוכים במטבח משמש כבר ישיבה, בעיקר בבקרים לשתיית הקפה וכשרק חוטפים משהו קל לאכול. גם הבר הזה מאפשר ישיבה, אירוח ובישול בו זמנית, ונשמרים קשר עין ויכולת שיחה בין המבשל ליושב. שירותי האורחים הוסבו לחלל אחסון ומשמשים כיום כמזווה והשלמת אחסנה לצורכי המטבח.

ממול למטבח ובהמשך למבואת/אזור הכניסה לדירה ממוקמת קונסולה להנחת מפתחות ודואר, שהיא הפריט האהוב על המעצבת בבית. עליה מונחות תמונות ולמרגלותיה שטיח קילים בצבעוניות עדינה (פרימיטיב). הקיר בגבה מחופה בריקים (פרקטים) בגוון אפרפר בהיר. זהו קיר מאוד גדול שנוכחותו בחלל מורגשת, ולכן הושם דגש על הטיפול בו. הבריקים נבחרו להעדפתו של בעל הדירה. הקיר מלווה את כל החלל הציבורי, ועליו  גופי תאורה ותמונות כדי לעדן את המסה שלו בחלל.

בסלון ספת תלת שהיתה לבעל הדירה וכורסה מעץ מחוספס צבוע לבן (פרימיטיב). ממול לספה תלויה הטלוויזיה, גם היא על קיר הבריקים, ותחתיה שידה שהיתה לבעל הדירה. בהמשך לסלון מרפסת המרוצפת דק שהיה בדירה, המרוהטת בריהוט במבוק (קנה קש) ופריטים מאוסף אישי ובכריות מבייסיק.

רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
חדר העבודה בממ"ד. תכנון נכון הוא המפתח לחוויית חלל נעימה | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
חדרי השינה עבר הילדים אורגנו מחדש | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
צילום: גלעד רדט

כניסה אינטימית אל החלל הפרטי

החלל הפרטי מוצנע והכניסה אליו אינטימית. מסדרון קטן מוביל אל שלושה חדרי שינה וחדר רחצה המהווה גם שירותי אורחים. חדרי השינה עבר הילדים אורגנו מחדש, וחדר השינה הראשי, יחד עם חדר הרחצה שבו, תוכננו מחדש.

חדר השינה הראשי תוכנן בשקיפות חלקית לחדר הרחצה שבו. הוא מכיל את כמות שטחי האחסון בהתאם לצרכיו של בעל הדירה. בגב המיטה חופה הקיר בבריקים לבנים ומשני צדי קיר הבריקים ישנן זכוכיות. האחת דלת זכוכית לכניסה לחדר הרחצה והשנייה מחיצה בין המקלחון לחלל השינה. חדר הרחצה מרוצף אריחי גרניט פורצלן בגוון אפור והקירות מחופים באריחים בהירים (חזי בנק). חדר הרחצה הכללי רוצף וחופה בגוונים בהירים. דלת אלומיניום מהווה מקשרת למרפסת שירות וכביסה.

רוני ברטל  (צילום: גלעד רדט)
מרפסת מפנקת שמשקיפה מהקומה ה-14 | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
סגנון נקי בשילוב סגנון מחוספס | צילום: גלעד רדט
רוני ברטל, גובה  (צילום: גלעד רדט)
צילום: גלעד רדט

נקי בשילוב מחוספס

הדירה כולה מרוצפת פרקט עץ אלון ופריטי הנגרות בה בהירים. הסגנון הכללי של הדירה נקי בשילוב מחוספס: חיפויי הבריקים בעלי המראה המחוספס, שילוב בין רהיטים נקיים ומדויקים לרהיטים בעלי אופי מחוספס ומעט ישן יצרו מראה ייחודי, מרוכך ואלגנטי. הגוונים והחומרים טבעיים ובהירים - מעניקים ותורמים לתחושת אור ונעימות.

"כמעצבת המתמחה בשיפוצים כוללים לדירות ובתים פרטיים אני מודעת לחשיבות החיבור בין המעצב ללקוח", אומרת ברטל, "כשהחיבור מוצלח תהליך העבודה זורם ומהנה, הדינמיקה חיובית והתוצאה משביעת רצון ונפלאה. תכנון נכון הוא המפתח לחוויית חלל נעימה ולזרימה נכונה בו. הפשטות שבדברים לפעמים היא הדבר החכם ביותר".

רוני ברטל תוכנית לפני
התוכנית לפני
רוני ברטל תוכנית
התוכנית אחרי
 

מעצבת פנים - רוני ברטל