בית פוזנר, מנורות
זה מה שנקרא קשר עם החוץ | צילום: עוזי פורת
כשפוסעים בשביל הכניסה המוביל אל הבית ואדריכלית הפנים קרן פוזנר מספרת על עברו הקודר והחנוק, קשה להצליב את המידע עם החזות המזמינה שנחשפת לעין - מבנה עתיר פתחים בהירים המוהלים את חלקת הגן הנעימה שמשתרעת בחזיתו עם חללו הפנימי, תוך יצירת תחושה של מרחב אחד. הבית, חציו של דו משפחתי הממוקם ברחוב שקט באחת מערי המרכז, נבנה לפני 40 שנה, וכשהוצע למכירה הקשה מצבו העגום להלהיב קונים פוטנציאליים, כך שעבר פרק זמן לא מבוטל עד שנרכש.

עמוד בין הפתחים

לביצוע פרויקט חידושו פנו הדיירים למשרד "בילגוראי פוזנר" שבעליו, אדריכלי הפנים קרן פוזנר ושמוליק בילגוראי, השכילו לזהות את הפוטנציאל הגלום בו והשיפוץ המסיבי שתכננו למימושו אכן חולל מהפך של ממש.  פוזנר: "בבית שלפני השיפוץ היו אך פתחים קטנים ומעטים ששיוו לו תחושה דחוסה ללא קשר ראוי עם החוץ, כך שהמטרה עיקרית הייתה "לפתוח אותו" - למצות את בונוס הקשר עם החוץ שמעניק בית צמוד קרקע, וכמובן לשוות תחושת פתיחות ומרחב גם לחלל הפנים".

בשלב הראשון הוסרו מהחלל כל מחיצות החלוקה המקוריות למעט קורות ועמודים, והמעטפת הסגורה נפתחה לחלוטין על ידי הרחבת פתחים קיימים ופריצת פתחים חדשים העוטפים את כלל קומת הקרקע בשקיפות. כך, כבר עם חציית שער הכניסה לחצר יכול המבט לנדוד אל תוך הבית פנימה ול"טעום" את חללו האוורירי, כאשר הפתחים הנתונים במסגרות פרופיל בלגי בהיר מלווים את השביל מרוצף העץ שמוביל אל פתחו, תחום בחלוקי אבן שבתוכם שתולים שבטבטים. בדופן זה של הבית תוכנן בין הפתחים עמוד, ששילובו נעשה מטעמים אסתטיים של יצירת "אתנחתא" כלשהי ביניהם, ובתוך החלל הוא מייצר סימטריה נעימה לעין ואף מנוצל לשילוב קמין עצים.  

בית פונזר, שטיח סלון
חומרים, מרקמים וסגנונות שונים בסלון | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, סלון
התאורה תוכננה ב"סימן ירוק" | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, אמנות
כמו בטון, אבל לא בטון. רצפת קרבוטק | צילום: עוזי פורת
  

הכניסה לבית אינה מפרה את תחושת הפתיחות, כשהיא חושפת חלל בהיר, אוורירי ומסביר פנים הנחלק לארבעה חצאי מפלסים: מפלס מרתף המשמש כחדר טלוויזיה, מחשב ומשפחה, מפלס כניסה בו מרוכזות הפונקציות הציבוריות, מפלס חדרי ילדים הכולל בשטחו גם חדר שירות, ומפלס עליון בו שוכנת יחידת ההורים הנהנית ממרפסת חזיתית. פוזנר: "בשל מגבלת המפלסים נאלצה חלוקת החלל להיצמד ללייאאוט המקורי בכל הקשור למיקום הפונקציות, אך השינויים שכן בוצעו במסגרתה, דוגמת "ביטולי" חללים לטובת הרחבת אזורים אחרים, יצרו מרחב שונה בתכלית".

כך, למשל, את אחד השינויים המשמעותיים יצר התכנון במעבר בין מפלס הכניסה למפלס חדרי הילדים: חלל שירותי אורחים שהיו ממוקמים בקדמת מפלס הילדים בוטל, גרם המדרגות הצר - 90 ס"מ - שקישר בינו לבין מפלס הכניסה הורחב לכדי מדרגות עץ רחבות -2.40 מטר, והמרחב שהתקבל אגב כך מייצר ממד של עומק נוסף לחלל כולו.

מהלך זה אף הדגיש את תחושת הפתיחות המבוקשת, אשר מתעצמת הודות לסקיילייט לבני זכוכית שנותר כירושה מעברו של הבית ומקרה את חלקו זה של החלל, ולשני גופי תאורה כדוריים ונדיבי ממדים המשתלשלים מטה מרום התקרה ונוסכים עניין ויזואלי. מידת השינוי באה לידי ביטוי גם בחללים עצמם ששטחם "אורגן" מחדש, ובעיקר ביחידת ההורים- חלל שבגלגולו הקודם של הבית שימש כמחסן ובמסגרת השיפוץ נוצל מיטבית תוך שילוב חדר רחצה ואזור ארונות/ הלבשה.

בית פוזנר, כיסאות
יצירות אמנות גדולות ומרשימות | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, מזנון
שולחן אוכל מעוצב בתצורת איקסים | צילום: עוזי פורת

הארה: גופי תאורה דקורטיביים

 לצד המהפך הדרמטי שחוללה פריצת המעטפת, מאפיין משמעותי בשפת הבית הוא השימוש החומרי המושכל - עשיר ומקורי, ובה בעת כזה המשמר מסגרת נקייה ללא השתלטות על החלל. הקירות נצבעו בלבן, לריצוף נבחר קרבוטק - חומר פולימרי חדשני למדי שעוביו שני מ"מ בלבד, והוא מיושם ישירות על ריצוף קיים תוך שיווי מראה של בטון מוחלק לכל דבר, והתאורה תוכננה ב"סימן ירוק", כשהיא נשענת בעיקרה על גופי לד וגופי PL חסכוניים.

בסלון, לדוגמה, תוכננה תקרה מנותקת להצנעת גופי לד המספקים את התאורה הכללית. גופי תאורה נוספים בחלל הינם גופים דקורטיביים, אשר במקביל לפונקצית ההארה מתפקדים כחלק בלתי נפרד משפת עיצובו כמארג אסתטי מובחן, אקלקטי ונקי בעת ובעונה אחת. זה לצד זה משתלבים כאן חומרים, מרקמים וסגנונות שונים זה מזה לכדי מרחב מגורים נינוח, מוקפד אך לא מתאמץ, שאינו עונה על תבנית מוגדרת ו/או מוכרת, ובתוך כך מייצר ממד אישי, מסוגנן ונעים: ספת עור בסגנון צ'סטרפילד לצד ספה מרופדת בד בקווים נקיים, שולחן קפה אובאלי-מאורך שצורתו מזכירה צורת קאנו ואליו מוצמדים שני שולחנות קטנים עשויים עץ בעיצוב טבעי-גולמי, פריטי נוי ייחודיים שנבחרו בקפידה, יצירות אמנות גדולות ומרשימות המאצילות את תכניהן על החלל, וכמובן נוף החוץ הירוק החודר מלוא חופניים פנימה.

פינת האוכל, הממוקמת בתווך בין הסלון לבין העלייה למפלס הילדים, מתנאה בשולחן ארוך המשלב משטח שלייף לק מט לבן ובסיס עץ אלון מעוצב בתצורת  איקסים, והכיסאות השקופים שצוותו אליו מעניקים לפינה כולה נוכחות מעוצבת וקלילה המשתלבת במדויק בחלל האוורירי, כמו "נולדה" מתוכו.

בית פוזנר, מטבח
המטבח פתוח אל החלל ובה בעת מוגדר כאזור עצמאי | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, אי מטבח
יחידת אי גדולה מחופה משטחי במבוק | צילום: עוזי פורת
 

עיצוב המטבח, הממוקם בסמוך לאזור הכניסה כשהוא פתוח אל החלל ובה בעת מוגדר בבירור כאזור עצמאי, נרקם משימושים מקוריים בצבע ובחומר, כמו גם מעולם השראות עשיר ומפתרונות לא שגרתיים. כזה הוא, למשל, חיפוי מראה שהותקן בעומק שטחו על מנת לשוות לו יתר תחושת גודל ומרחב, ומנוצל אף לשילוב מדפים המאכלסים פריטי נוי. במרכז חללו ניצבת יחידת אי גדולה מחופה משטחי במבוק המייצרים מראה עשיר וייחודי, אותו משלים גוף תאורה מרשים שהותקן מעל - כעין שתי זרועות המשתלבות זו בזו. לצד יחידת האי תוכננה יחידת קיר גדולה, וגם בה ניכר הטוויסט היצירתי ששילב בה ידיות  מהסוג המאפיין מקררים תעשייתיים, וצבעה מתוך סדרת צבעי RAL מטאליים, זהה לצבע המקרר המשתלב בתוכה בהרמוניה מושלמת.

בית פוזנר, מיטה
בית פוזנר, מיטה | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, חדר רחצה
אזור רחצה ללא הפרדה רשמית | צילום: עוזי פורת

טפט פרחוני בחדר הרחצה

מפלסי המגורים רוצפו בפרקט אלון חמים ושירותי האורחים עוצבו כחלל דרמטי, הנשלט על ידי גון שחור ומואר עמומות באמצעות גוף תאורה דקורטיבי. קריצה חיננית מפתיעה מתגלה בחדר הרחצה של הילדים, שאחד מקירותיו חופה בטפט פרחוני בצבעוניות עזה ויחידת הכיור עוצבה בהתאמת גוונים אליו.

בית פוזנר, שירותים
שירותי האורחים עוצבו כחלל דרמטי | צילום: עוזי פורת
בית פוזנר, מראה
קריצה חיננית בחדר הרחצה של הילדים | צילום: עוזי פורת

אל יחידת ההורים שבמפלס העליון מוביל גרם מדרגות שחופה אף הוא בקרבוטק ונתחם במעקה זכוכית שקוף, וחללה נחלק באורח פונקציונאלי ונוח לאזור שינה, אזור רחצה הממוקם כמו מאחורי קיר ללא הפרדה "רשמית", ואזור ארונות/הלבשה שתקרתו המשופעת נגזרה מגג המבנה. את גב המיטה עיצבה פוזנר כגב מרופד בתצורת ריבועים גדולים ותחמה אותו באמצעות מסגרת/מגרעת בקיר שמכילה אותו, ושני גופי תאורה כסופים הניצבים משני עבריה חותמים מראה חם ומסוגנן. אחד הבונוסים של המפלס העליון הוא מרפסת חזיתית צמודה שרוצפה בדק עץ, וג'קוזי שניצב בשטחה מהווה חלק בלתי נפרד מהפינוק הפרטי שהיא מעניקה.

ובסיומו של הטיול בבית, כשיורדים שוב לקומת הכניסה והמבט נפתח ישירות אל רחבת הישיבה מרוצפת העץ שמתקבלת כחלל המשכי של מרחב המגורים, אין ספק שנדרש הרבה דמיון כדי להבין שהבית המרווח שמפנק את דייריו בנוחות ומקושט בנופה המלבב של הגינה, הוא אכן אותו בית מיושן וחנוק שמכירתו התעכבה בשל מצבו העגום.

בית פוזנר, חצר
מי היה מאמין שפעם היה כאן בית שאינו מזמין | צילום: עוזי פורת

תכנון: בילגוראי פוזנר, אדריכלות ועיצוב פנים
קבלן ביצוע: קרט ברזילי, בנייה וייזום בע"מ

רוצים לעשות סיבוב בעוד אחד? היכנסו לבית זורח במדבר

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"