בשלב גיבוש הקונספט לעיצוב הבית התאהבו הלקוחות בתמונה דרמטית שהשפיעה על המשך העבודה כולה. בתמונה נראה שדה חציר על רקע שמים כהים שבהם שטים ענני סערה. התמונה אצרה בתוכה באופן מאוד מגובש את הצבעים והחומרים שבהם הולבש הבית כולו: ענני הסערה יצרו את גוני האפור והשימוש בברזל ובבזלת, ושדה החציר את השימוש בצהובים ובעץ טבעי. נוף הים הנשקף מחלונות הבית התחנן למעט כחולים וירוקים, וכך נוצרה פלטת הצבעים. התמונה עצמה קיבלה מקום של כבוד במרכז הבית.

הדירה נמצאת בבניין חדש בשכונת עיר ימים בנתניה, ושטחה 158 מ"ר. לפני השיפוץ היו בה חמישה חדרים וחצי, ואחרי השיפוץ חמישה חדרים. הדירה שופצה (שלא במסגרת שינויי דיירים) מיד עם קבלת המפתח. הדיירים, איש הייטק ואשת קבע וילדיהם (8, 4), רצו בית פונקציונלי, עם חלוקת חלל אופטימלית. כדי להימנע מהמגבלות הרבות המוטלות על רוכשי דירת קבלן המעוניינים לעשות שינויים בדירה, רוב השיפוץ נעשה לאחר קבלת המפתח. עם זאת, היה צריך להחליט על התכנון הסופי בשלב מוקדם, על מנת לבחור את החומרים צמודי המבנה במסגרת הזכאות ועל מנת להעביר הוראות רלוונטיות לקבלן בנוגע למיקום אינסטלציה והנמכת רצפה עבור פרקט בחדרים.

"מבחינת עיצוב היה חשוב ללקוחות להכניס צבע, ייחודיות וחום, ושתישמר שפה עיצובית אחידה בבית. אף שהלקוחות הגדירו עצמם כאוהבי טרנדים, ולמרות השימוש שנעשה בבריקים ובכיסאות בסגנון איימס, היה חשוב להם ליצור עיצוב שיהיה ייחודי עבורם", מתארת המעצבת שימעת יהב, "הקווים המנחים היו: חומרים במראה טבעי, לא מעובד, מראה מינימליסטי ונקי אך לא מודרני מוחלט, נגיעה של ראסטיק, חם ולא קר, ריצוף דמוי בטון. נוכחות רבה של עץ במראה טבעי, ברזל שחור ונגיעות צבע".

שימעת יהב, סלון (28) (צילום: הגר דופלט)
עיר ימים בנתניה. שיפוץ לאחר קבלת מפתח | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב (23) (צילום: הגר דופלט)
חומרים במראה טבעי, לא מעובד | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב (24) (צילום: הגר דופלט)
התמונה הדרמטית שהשפיעה על כלל העיצוב | צילום: הגר דופלט

שימעת יהב (25) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

סגנון עיצובי שהתגבש לאט

תהליך התכנון נמשך כשנה וחצי. בשלב הראשון העבודה הייתה תכנון השינויים הקשורים לתשתיות, ובחירת חומרים צמודי מבנה. במהלך תקופת ההמתנה לקבלת המפתח התגבש הקונספט העיצובי - צבעים, חומרים וריהוט. השיפוץ עצמו נמשך כחודשיים וחצי. המטרה העיקרית הייתה ניצול אופטימלי של השטח ומיצוי פוטנציאל הנראות של הדירה. חדרון המזווה בוטל לטובת הרחבת אזור פינת האוכל, כך שגם חלון פינת האוכל קיבל את המקום הראוי לו. ביטול חלל המעבר לחדרים וביטול חצי חדר אפשרו את הגדלת חדרי הילדים, יצירת ארון שירות במסדרון והגדלת חדר ההורים, שבו גם חדר ארונות מרווח, פינת עבודה פרטית וחדר רחצה מפנק. מרפסת השירות בוטלה לטובת הגדלת חדר האמבטיה.

למעט הריצוף הכללי, חלק נכבד מהריצוף, האריחים והכלים הסניטריים נקנה אצל ספקים חיצוניים ולא אצל הספק מטעם הקבלן. בחדרים הרטובים הקבלן התבקש לעשות הכנה של טיח בלבד, ללא חיפויים. הריהוט והתאורה נרכשו, בין השאר, בחנויות קסטיאל as is, i.d.design שבמתחם הום דיזיין פולג נתניה. 

"תהליך גיבוש הסגנון העיצובי נמשך זמן רב, מכיוון שהלקוחות התלבטו בין פריטים מסגנונות עיצוב שונים - מודרני, תעשייתי, כפרי, ראסטיק. בילינו יחד שעות רבות בחנויות, הרבה לפני שגובש הקונספט הסופי. עם התקדמות התכנון, לאחר שיטוטים רבים בחנויות ובאתרי אינטרנט, ולאחר שינויי דעה תכופים, התגבשה בסופו של דבר תפיסה עיצובית המכילה את כל אהבותיהם של הלקוחות, תוך שמירה על הרמוניה ושפה אחידה", מתארת יהב.

שימעת יהב, סלון (20) (צילום: הגר דופלט)
מזנון הטלוויזיה ושולחן הקפה היו בין הפריטים הראשונים שנבחרו | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, סלון  (21) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, סולם (12) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

שימעת יהב, ג, עציץ (10) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

עץ, ברזל וכתמי צבע

עם הכניסה לבית נפרש בפני המבקר כל החלל הציבורי: המטבח, פינת האוכל, הסלון, וכמובן המרפסת עם הנוף לים. השילוב בין עץ לברזל שבה את לב הדיירים בשלב מאוד מוקדם בתהליך, ושולחן האוכל, מזנון הטלוויזיה ושולחן הקפה היו הפריטים הראשונים שנבחרו (ושרדו את כל התהפוכות). "אכזבה קלה נרשמה כאשר שידת מגירות מושלמת של אלון דודו, שהייתה התגלמות הקונספט החומרי בבית, נאלצה להישאר בבית יוצרה משיקולי תקציב", נזכרת יהב.

ביטול המזווה יצר פינת אוכל מרווחת, שיותר מכל ממחישה את הקונספט העיצובי והשילוב החומרי: שולחן אוכל מחוספס, כיסאות צבעוניים, ספריית ברזל ועץ (שנבנתה על ידי הלקוחות עצמם) – כל אלו על רקע קיר בזלת, וכתם של צהוב עז מאחורי הספרייה. בסלון, ספה באפור כהה על ריצוף גרניט פורצלן דמוי בטון, וריהוט המשלב עץ וברזל. קיר הטלוויזיה חופה בטפט כסוף ועדין בדוגמת ענפים לתחושה מעודנת של טבע פראי, וסולם דקורטיבי מוקם כדי לאזן את המזנון הנמוך, למשוך את המבט מעלה ולהזכיר את צבעוניות פינת האוכל.

למרפסת נבחרה רצפת קרמיקה דמוית דק, וריהוט המזכיר פינות זולה בחופשה באיים. שירותי האורחים משלבים את החומריות והצבעוניות של החלל הציבורי, באמצעות טיח גס באפור, חפצי ברזל וגוף דמוי תאורת רחוב, עם קריצה קלילה של אריחים הנראים כאילו צוירו בטוש.

בתוכנית המקורית, נבחר עבור המטבח פורניר אשא מעושן בעל נוכחות חזקה, אף הרגע האחרון התחרטו הדיירים והעדיפו מטבח עם חזיתות כפריות לבנות. "מכיוון שעדיין אהבו מאוד את הפורניר הוחלט לעשות בו שימוש בחדר האמבטיה, במקום פורניר האלון שתוכנן במקור", מספרת יהב, "שינוי חומריות המטבח יצרה חוסר איזון, ועל מנת לקשר מחדש בין המטבח לשאר החלל הציבורי נבחרו ידיות ברזל, משטח אלון מבוקע וכסאות צבעוניים". בחדר האמבטיה הכללית מוקמו ארון (עם הפורניר מהמטבח) ומראה באורך כשלושה מטרים, עם כיור רחב ושני ברזים על מנת למנוע מריבות של בוקר. לריצוף נבחרה דוגמה יפואית של אריחים מעוטרים, והקירות חופו בטיח מרוקאי (טדקלט). פורניר האשא המעושן בארון האמבטיה – זה שיועד למטבח. "כאשר בוחרים בפורניר בדוגמה בעלת נוכחות חזקה כל כך, מומלץ לבקר במפעל ו'לתפור' את הפלטה בעצמכם, כדי לקבל מראה טבעי יותר ופחות תעשייתי ורפטטיבי שאופייני לפלטות פורניר".

שימעת יהב, ג, מטבח (16) (צילום: הגר דופלט)
המטבח. שמירה על הרמוניה ושפה אחידה | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, מטבח (14) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, מטבח (15) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

שימעת יהב, ג, עבודה (9) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

בין פרקטיקה לאסתטיקה

על מידת שיתוף הפעולה בין לבין הלקוחות מספרת יהב: "התהליך כולו נעשה בשיתוף מלא. המקום היחיד שבו היה צורך להתפשר נבע מהוויכוח הנצחי שבין פרקטיקה לאסתטיקה. במעבר בין חדר האמבטיה למרפסת הכביסה מוקמו דלת זכוכית ושני חלונות מצדיה. הדגשתי בפני הלקוחות כי חלון בתחום האמבטיה עצמה יוצר חוסר פרטיות וגם דורש תחזוקה רבה יותר וניקיון תכוף. החלופה הפרקטית הייתה חלון אחד בלבד, מימין לדלת, או שימוש בחלונות עם תריס פנימי. הלקוחות העדיפו את המראה הסימטרי". 

בחדר הילד נבחרו צבעים זהים לצבעי הבית, אפורים עם נגיעת צהוב. לחדר הילדה נבחר טפט פסים צבעוני, ריהוט לבן וטקסטיל לבן ורך. בחדר ההורים, אשר שניים מקירותיו הם קירות מסך הצופים לנוף הים, נבחרה פלטת צבעים חמימה - לבן, פרקט עץ ותכלת. פינת העבודה שבחדר השינה של ההורים, עוצבה באותם הגוונים. גם כאן הוכנסה נגיעה יפואית באמצעות שימוש במשרבייה ובגופי תאורה תואמים, שידות בסגנון וינטג' ומראה עם תאורה תואמת. חדר האמבטיה של ההורים עוצב, לבקשתם, באווירת ספא – חיפוי דמוי בטון משופשף בשילוב רצפת טיק במקלחון מרווח, משטח עץ אלון וארון כיור לבן.

שימעת יהב, שינה (2) (צילום: הגר דופלט)
בעלי הבית ביקשו להכניס צבע, ייחודיות וחום | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, כורסה (6) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, שידה (4) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

שימעת יהב, ג, מראה (5) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט

שפצו אחרי קבלת המפתח

"עיצוב הדירה היה לי הפרויקט הראשון, והעבודה עם הלקוחות החלה בעודי סטודנטית בסמסטר רביעי", מספרת יהב, "לא יכולתי לבקש לקוחות ראשונים טובים יותר, אשר בטחו בי וסמכו עלי לאורך כל הדרך, תמכו בהתקדמות שלי והשקיעו בהצלחה שלי, וכן, גם עשו לי בית ספר על עבודה מול לקוחות אמיתיים. גם לאחר שנתיים שהלקוחות גרים בדירה, תמיד נעים לשמוע שהם מרוצים ושהם קיבלו בדיוק את מה שחלמו עליו".

עוד מבקשת יהב לציין שברכישה של דירה חדשה מקבלן, עבודה מול מחלקת שינויי דיירים עלולה להיות מתישה, מייגעת ומתסכלת, ללקוחות ולמעצב כאחד. "כאשר מתאפשר, מבחינת תקציב ולוחות זמנים, עדיף לשפץ לאחר קבלת המפתח. פחות מגבלות, יותר מקום לחלום, ויותר אפשרויות להגשים".

שימעת יהב, ילדים (26) (צילום: הגר דופלט)
אותה פלטת צבעים גם בחדרי הילדים | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, צעצועים (13) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, רחצה (17) (צילום: הגר דופלט)
ארונות מפורניר אשא מעושן בעל נוכחות חזקה | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, רחצה (18) (צילום: הגר דופלט)
דוגמה יפואית של אריחים מעוטרים | צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, רחצה (8) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, רחצה (7) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, ג, שירותים (19) (צילום: הגר דופלט)
צילום: הגר דופלט
שימעת יהב, התוכנית (1) (צילום: הגר דופלט)
התוכנית | צילום: הגר דופלט

שימעת יהב, תוכנית (29) (צילום: הגר דופלט)
התוכנית | צילום: הגר דופלט

תכנון ועיצוב פנים: שימעת יהב תכנון מטבחים, תכנון חלל ועיצוב פנים