דירת סבתא, בר (צילום: גלית דויטש דביר)
העמודים התומכים הפכו ממגבלה ליתרון ומייצרים מטבח אינטימי | צילום: גלית דויטש דביר
דירת סבתא, בר במטבח (צילום: גלית דויטש דביר)
בין העמודים נבנה דלפק רחב לעבודה ולאכילה | צילום: גלית דויטש דביר
דירתם של בני הזוג ל' בבניין ישן בתל אביב נרכשה לפני כשנתיים ושופצה מן היסוד. "זו הייתה דירה חשוכה וסגורה מאוד בגודל 115 מ"ר, והתלבטנו אם לרכוש אותה", מספרים בני הזוג. "רצינו סלון גדול ופתוח שיתאים לאירוח ושאפשר יהיה לפתוח בו שולחן אוכל גדול, ושלנכדים יהיה מרחב נוח לשחק בו. תהינו אם אפשר יהיה לעשות זאת בדירה".

אדריכלים דנה גורדון ורוי גורדון הבטיחו לעמוד במשימה, וכך היה. "אחד הדברים הראשונים שהיו חשובים לנו בשיפוץ ושהכתיבו את המשך הבנייה היה לייצר פינת חוץ שאפשר יהיה לצאת אליה", מספרת גורדון, ומצביעה על מרפסת קטנה ונעימה בחזית הבית שעץ דקל ותיק ניצב ממש מולה. "בדירה המקורית בכלל לא הייתה מרפסת, אז הגדרנו שטח קטן של 6-5 מטרים רבועים שאותו הקדשנו למרפסת קטנה. לאחר מכן, בעקבותיה, מיקמנו את פינת האוכל והסלון". ואכן, המרפסת המקסימה, שצמרתו הענפה של הדקל חולשת עליה, מקנה לבית תחושה של אי ירוק ושקט בלב העיר. "למעשה התאהבתי בדירה בזכות הדקל הזה", מודה בעלת הבית. "זו דירה בלב העיר אך הדקל נותן לה נוף ירוק ממש כמו בכפר. חוץ מזה גדלתי בשווייץ ואני עדיין רואה בעצי דקל מקומיים, שאינם קיימים באירופה, משהו מיוחד". 

כאמור, מיקומה של המרפסת הכתיב את מיקום פינת האוכל. זו הוגדרה באמצעות שני ספסלי בטון שנבנו סביבה לאורך קירות הבית. "הם מזכירים לי את המטבח בבית ילדותי, שבו גם היו ספסלים בנויים כאלה", מגלה בעלת הבית. "הם גם חוסכים המון כיסאות ומספקים מקום לכולם". פינת האוכל, שנבנתה בהזמנה מיוחדת, מורכבת משולחן מסיבי מעץ אגוז ומחמישה כיסאות תואמים המצטרפים לשני הספסלים. המטבח הקטן פתוח למחצה אל פינת האוכל.

דנה מספרת כי בעת השיפוץ התגלו באזור המטבח שני עמודים תומכים שאי אפשר היה להסיר או להזיז. הגילוי הכתיב שינויים בתכנון המקורי של המטבח, ובין שני העמודים נבנה דלפק רחב שצדו האחד נוצל לבניית פינת בישול וצדו השני משמש כמשטח אכילה מרווח. "למעשה, העמודים הפכו בסופו של דבר ליתרון", אומרת דנה. "הם מייחדים את המטבח, תוחמים אותו ויוצרים בו תחושה אינטימית בלי להפריד אותו מן הבית". ארונות המטבח (רגבה) נבנו מפורניר אלון וחופו במשטח קוריאן חלק – יציקת פלסטיק דמוית שיש המאפשרת חיבורים חלקים בין משטחים בצבעים שונים וניתנת לליטוש מחדש במידת הצורך לחידוש המראה. שעון מטוטלת מעץ, שהיה תלוי במשרדו של סבה של בעלת הבית, תוקן ונתלה על אחד מעמודי המטבח. "בעלי מאוד רצה שעון כזה", היא מספרת. "סבו היה שען והעביר את המקצוע לבנו, שהיה אף הוא שען מצליח ומוביל שעבד עד גיל 90. שניים מן השעונים שתכנן מוצגים עד היום במוזיאון בז'נווה".

דירת סבתא, פינת אוכל (צילום: גלית דויטש דביר)
ספסלים מובנים יוצרים מקומות ישיבה נוספים | צילום: גלית דויטש דביר
דירת סבתא, פינת ישיבה (צילום: גלית דויטש דביר)
שטח קטן הוקצה לטובת מרפסת עם פינת ישיבה | צילום: גלית דויטש דביר

כניסה מחושבת

החלטה אדריכלית חשובה נוספת הייתה לבנות חלל רבוע בכניסה לבית שמטרתו כפולה: להגדיר את אזור הכניסה כאזור נפרד ולייצר בו שטח אחסון רחב. "היה חשוב לנו שלא ייכנסו ישר אל תוך מרכז הבית, ושטח האחסון שנבנה בכניסה מייצר אזור כניסה מופרד ואינטימי", מסבירה דנה. דלתות חלל האחסון נבנו מעץ אגוז בהזמנה מיוחדת (גדעון סגל) ושולבו בהן מתלים, מדפים ותאים קטנים מאותו עץ, המשמשים לתליית מעילים ולהנחת דואר ומפתחות. "הן נבנו מתוך תכנון מדוקדק ומחושב ומשמשות פתרון אסתטי למי שמחפש מקום להניח בו מעיל, נעליים או מפתחות בכניסה לבית", היא מסכמת. 

דירת סבתא, סלון (צילום: גלית דויטש דביר)
הספרייה בסלון קלה לתחזוק ומאכלסת פריטי נוי | צילום: גלית דויטש דביר

הסלון רחב ידיים ונעים ובולטת בו ספריית קיר תלויה בחלקה, בעלת תאים ומדפים בגדלים שונים לאחסון ספרים, תקליטורים וחפצי נוי. "היה חשוב לנו שהספרייה תהיה תלויה על הקיר ולא מונחת על הרצפה, גם כי זה צובר פחות אבק ומסייע בתחזוקה ובניקיון, וגם כדי ליצור מראה קליל ומרחף יותר", אומרת בעלת הבית. הספות החומות והרכות נרכשו באיי.די.דיזיין, ומתקן עיתונים מבמבוק ושרפרף הבנוי מאגודת זרדים מוסיפים טאץ' חומרי וחם לחלל. מנורת התקרה הגדולה בסלון, העשויה מבד מתוח ונראית כמעשה אוריגמי, נרכשה עם שאר גופי התאורה בבית בקמחי תאורה. משטח עץ לבן שנצבע בתנור הוצמד לקיר הסלון האפרפר-ירקרק, ובולטות ממנו מגירות אחסון בצבע זהה, שעל אחת מהן מונחת הטלוויזיה.

המשטח עוצב בהתאמה לדלתות שטח האחסון הנוסף שבסלון – מעין ארון קיר עמוק בעל מדפים ותאים בגדלים שונים. "אנחנו מאוד אוהבים פיצ'פקס וחפצי נוי ורצינו לייצר אזורים מסודרים להצגתם", אומרת בעלת הבית. גורדון מספרת כי מחשבה רבה הושקעה בתכנון הקומפוזיציה הסופית של תאי הארון. "היה חשוב לנו לייצר אלמנט עיצובי בולט בחלל, אך כזה שמספק גם סדר וארגון ואינו מתחרה בתמונות ובחפצי הנוי הרבים בבית". ואכן, משטח העץ הלבן שנתלה על הקיר משמש רקע הולם לכמה פריטי אמנות שחורים, דוגמת מובייל ממתכת שנרכש בשווייץ ובו דמות קטנה המטפסת על סולם, פסל ברונזה וסקיצה ממוסגרת של אותו פסל. מדפי הספרייה מלאים אף הם בחפצי נוי שנרכשו בעת טיוליהם של בני הזוג בחו"ל או התקבלו במתנה: פסל מבנה כתום שנרכש ברודוס, בובה משעשעת של נחש בשחור-לבן משווייץ, בובות בד מבאלי ובובות אפריקאיות מסורתיות וקומקום חרסינה משולש בדוגמת משבצות, שהובאו מדרום אפריקה.

דירת סבתא, מסדרון (צילום: גלית דויטש דביר)
המסדרון הורחב לטובת מקומות אחסון ויצירת הפרדה עם חלל המגורים | צילום: גלית דויטש דביר
דירת סבתא, נישה (צילום: גלית דויטש דביר)
נישות גלויות וסגורות בקיר | צילום: גלית דויטש דביר

יתרון של מסדרון

אל אזור חדרי השינה מוביל מסדרון ארוך. דנה מספרת כי בדירה המקורית השתרע המסדרון הצר לצד חדרי השינה, וכי בתכנית האדריכלית של השיפוץ הוחלט להסיט אותו למרכז הבית ולייצר לצדו קיר אלכסוני שהופך את המסדרון לרחב בתחילתו וצר בקצהו. "כך יכולנו לטשטש מעט את אורכו של המסדרון, אותה תחושה 'מסדרונית', ולייצר שטח לחדר נוסף", היא מסבירה. רוי מוסיף כי שאיפתם לייצר שטח משחק לנכדים התממשה, שכן "היום הילדים באמת מתגלגלים במסדרון ונהנים לשחק בו באולינג". האלמנט הבולט בחדר הילדים הנמצא בסוף המסדרון הוא ארון קיר שדלתותיו התחתונות עשויות לוח שאפשר לצייר עליו בגיר. דנה מספרת כי בחרו בקפידה את הלוחות שישובצו בארון, והקפידו כי הקומפוזיציה של משטחי צבע לא תהיה צבעונית או צעקנית מדי.

בחדר השינה של ההורים נפתח חלון גדול כמעט לכל אורך הקיר. במקום חדר ארונות נבנה בפינת החדר ארון קיר פינתי לבן, המשתלב בשידת המגירות שמעליה נתלה מסך הטלוויזיה. ידיות מוארכות מעץ אלון מגוון, שגווניו הותאמו לגון של פרקט האלון שבחדר, מוסיפות עניין לארון. "הארון מכיל המון ומוסיף אלמנט עיצובי לחלל בלי לגנוב הרבה שטח", מסבירה דנה את הבחירה.

דירת סבתא, חדר שינה (צילום: גלית דויטש דביר)
ארון קיר פינתי עם ידיות מעץ במקום חדר ארונות | צילום: גלית דויטש דביר
דירת סבתא, חדר רחצה (צילום: גלית דויטש דביר)
שילובים של חומרים שונים בחדר הרחצה | צילום: גלית דויטש דביר

חדר הרחצה הצמוד קטן אך כולל חומרים שונים המשתלבים בהרמוניה. קיר אחד נצבע בטיח וגה מחוספס בגוון בהיר, והשני חופה באריחי קרמיקה לבנים מבריקים שבהם שולב פס פסיפס מחלקיקי אבן טבעית. הנגרות בחדר הרחצה תוכננה בהזמנה מיוחדת, ומעל שידת העץ הצפה הותקן כיור מאבן טבעית שחורה (קנה קש). "רצינו לייצר בחדרי הרחצה תחושה טבעית אך אלגנטית, משהו שמצד אחד לא ישעמם ומצד שני יהיה רגוע בצבעוניות שלו ובנוי מחומרים טבעיים", היא אומרת. גם בחדר הרחצה של האורחים הושקעה מחשבה רבה. "מאחר שהוא משמש גם את הנכדים החלטנו על עיצוב קליל יותר עבורו", אומרת גורדון. "למעשה החדר עוצב בהשראת פסיפס של חלקי שיש הודי שמאוד אהבנו, ששובץ כפס לאורך קיר הקרמיקה". מאחר שבאבני הפסיפס יש גם גוונים אדמדמים וחומים, נצבע הקיר שמעל משטח הקרמיקה בטיח וגה בגוון חמרה. את עיצוב החדר משלימים מתקן מבמבוק לתליית מגבות ומראה במסגרת קני במבוק (קנה קש) שמוסיפים עניין לחדר. חדרי הרחצה מדגימים את תפיסתם העיצובית של האדריכלים. "אחד העקרונות המנחים אותנו בתכנון הוא לייצר מפגש בין הרבה חומרים", מאשרת דנה. "חשוב לנו לשלב בין חומרים שונים ואנחנו תמיד נמצאים בחיפוש אחר חומרים חדשים ומעניינים". 

דירת סבתא, חדר שירותים (צילום: גלית דויטש דביר)
פסיפס ובמבוק בחדר הרחצה של הילדים | צילום: גלית דויטש דביר
דירת סבתא, מתלים (צילום: גלית דויטש דביר)
שלל מתלים בכניסה לבית | צילום: גלית דויטש דביר

אדריכלות ועיצוב פנים דנה גורדון ורוי גורדון

כשהבטון נותן את הטון: בית משפחתי במושב עין שריד

הכתבה התפרסמה באתר 
allmag לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן