בין מטעי הזיתים באחת הנחלות של מושב בשפלה ניצב בית שנבנה בהתאמה לעצי הזית המפארים את חזיתו בשורות מקבילות ומאונכות. המבנה המייצר מעבר וקשר עין דומיננטי בין חלקת הזיתים הקדמית לזו האחורית עוצב כקופסה ניטרלית לבנה, המהווה רקע לעצים ומחזקת את מראם בשעות היום השונות. בבית מתגוררים בני זוג בשנות ה-30 המוקדמות לחייהם ושלושת ילדיהם, בני שנתיים עד שמונה, הממתינים לבואו של האח הרביעי שבדרך.

בית בין כרמים, חוץ (14)
חוויית מגורים שכולה חיים בתוך טבע נוף וסביבה | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, חוץ (13)
200 מ"ר על פני קומה אחת | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, חוץ (25)
מבנה המתפקד כשער בין פנים לחוץ | צילום: אסף פינצ'וק

כמה אתגרים בתכנון הבית עמדו לפתחם של משרד האדריכלים הנקין שביט בניצוחם של עירית הנקין וזהר שביט: הראשון - גודלו לא יכול היה להיות גדול מ-200 מ"ר על פני קומה אחת. השני - הבית נבנה על נחלה חקלאית משפחתית ופונה לבית ההורים של בעל הבית. לכן נתבקשו האדריכלים לתכנן חזית מופנמת, המכילה פתחים קטנים המבודדים את החצר בין בית ההורים לבית החדש, אך עם זאת לייצר נגישות גבוהה לחצרות שיאפשרו לילדים לשחק בחוץ ולאפשר להוריהם לצפות. "נהנינו מתכנון מבנה שכולו מתפקד כשער בין פנים לחוץ וככזה מייצר חוויית מגורים שכולה חיים בתוך טבע נוף וסביבה", מספרים הנקין ושביט. "הבית היה חריג בתפיסתו העיצובית, אך עם הזמן הפך למוקד עלייה לרגל בכל האזור וכיום משרת בכיף את דייריו".

בית בין כרמים, מטבח (15)
תקרה גבוהה וחלונות אלומיניום שחורים | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, מטבח (7)
עיצוב חלל הפנים מכבד וניטרלי | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, ג (6)
כר נוח לעיטור פנים הבית בפרטיים ייחודים | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, ג, אוכל (21)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, מטבח (3)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, מבט מלמעלה (16)
מבט מלמעלה | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים (5)
פריטי עיצוב מגלריית סאגה | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים (4)
צילום: אסף פינצ'וק

עוד בערוץ עיצוב הבית:  

בית המתפקד כפנס רחוב

תכנון הבית ארך כחצי שנה, ובנייתו כשנה וחודשיים. "ידענו שאנו רוצים לתכנן מבנה שונה מבנית ועיצובית משאר בתי המושב ובייחוד מבית ההורים הסמוך אליו", מספרים האדריכלים, המתארים את בתי המושב כבתי כפר אירופיים עם גגות רעפים משופעים ופתחים קטנים המסתגרים מפני הנוף, האור הטבעי והאופי של המושב. "בנסיעה בשעות החשיכה במושב, הבנו כי אנו מעוניינים לתכנן מבנה שישמש מקור אור ברחוב ובקנה המידה הציבורי. הבית תוכנן כמורכב משתי מסות בצדדיו ומחלל מרכזי גדול יותר המתפקד כ'כלוב אור', ובלילה, בקנה המידה הציבורי, כפנס רחוב המהווה נקודת ציון מרכזית על הכביש העוטף את המושב כולו והסמוך אליו".

בית בין כרמים (17)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים (20)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, שינה (23)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, שינה (19)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, שינה (11)
מבנה שמשמש מקור אור בקנה מידה ציבורי | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים (22)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, שינה (12)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, שינה (10)
צילום: אסף פינצ'וק

לבית שתי כניסות: כניסה ראשית דרך דלת/חלון אל החלל הפתוח המרכזי, וכניסה מצדו האחורי, המעוררת תחושה של "חצי בפנים, חצי בחוץ". הוא מכיל, כאמור, קומת מגורים אחת, ונבנתה לו תקרה גבוהה וחלונות אלומיניום שחורים מינימליסטיים הממסגרים את השדות והכרמים הסמוכים. החלל הפתוח והמרווח משלב סלון, פינת אוכל ומטבח. מלבדם יש שני חדרי שינה לילדים, יחידת אירוח ויחידת הורים, המכילה גם מקלחת ושירותים. הם הצליחו לשלב גם חללים נוספים כגון משרד, חדר שירות לכביסה וניקיון וכן מקלחת ושירותים נוספים.

בית בין כרמים, פסים (18)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, ילדים (9)
שלושה ילדים ועוד אחד בדרך | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, ילדים (8)
צילום: אסף פינצ'וק

"כאשר המבנה פתוח מאוד כלפי החוץ, על עיצוב חלל הפנים להיות מכבד וניטרלי, שייתן לתמונות הנוף השונות להיות דומיננטיות ומעצבות", מסבירים המעצבים. אותו חלל ניטרלי הופך לכר נוח לעיטור פנים הבית בפרטיים ייחודים, בהם שטיח עור, כיסאות אימס ועוד פרטי עיצוב דקורטיביים מגלריה סאגה היפואית. אך עם כל הניטרליות, אי אפשר להתעלם מהפתח החריג והייחודי בקיר החזית: הפתח העגול, הפרט האהוב על האדריכלים, משנה את מראה הבית ביום ובלילה, ומתקשר עם הירח בלילות.

בית בין כרמים, חוץ לילה (1)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, חוץ (24)
צילום: אסף פינצ'וק
בית בין כרמים, חוץ לילה (26)
הפתח מתקשר עם הירח בלילות | צילום: אסף פינצ'וק
בית בין הכרמים
מהלך העבודה | צילום: יחסי ציבור
בית בין הכרמים
צילום: יחסי ציבור
בית בין הכרמים, תכניות, שרטוט
התוכנית | שרטוט: יחסי ציבור

House among the olive grove from Henkin Shavit on Vimeo.

הנקין שביט עיצוב פנים ואדריכלות

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק