דן טרוים, ספה (צילום: שי אדם)
כשהחלל קטן, חשוב להשקיע בסלון | צילום: שי אדם
"אין בה כלום בדירה הזו. היא פשוטה ונזירית ולדעתי מאוד אנושית", כך מגדיר האדריכל דן טרוים את הדירה הקטנה בשכונת פלורנטין שבתל אביב, אותה תכנן, עיצב ואף גר בה במשך שנתיים. "היא לא עוצמתית", הוא מוסיף, "אלא להיפך, מאוד שקטה ונעימה. פשוטה וברורה. כשגרתי בה, הרגשתי בה מאוד נח".
דן טרוים, עמוד (צילום: שי אדם)
לחשוף את הטקסטורות ולהבין את החומרים | צילום: שי אדם
לגור בתל אביב, עיצוב פנים עיצוב פנים סטודיו דן טר (צילום: שי אדם)
שולחן מברזל חשוף וזכוכית משוריינת | צילום: שי אדם

דן טרוים, ספרייה (צילום: שי אדם)
ספרייה מעץ אגוז לבן | צילום: שי אדם

 להרגיש ולהבין את החומרים

את החלוקה הבסיסית המקורית של הדירה, שגודלה 49 מ"ר, השאיר טרוים כפי שהייתה, מלבד קיר וחצי שהפריד בין המטבח לחלל הכניסה, אותו הסיר. במקור המטבח היה ממוקם באותו האזור, רק שהוא היה מופרד בצורה מוחלטת מחלל המגורים. הדירה כוללת חדר שינה, סלון, מרפסת שירות ועוד מרפסת שמחברת בין חדר השינה לסלון וצופה לרחוב.  

"מה שמעניין בדירה וגורם לה לתת תחושה חמה ונוחה אלו הטקסטורות של החומרים ממנה היא עשויה", אומר טרוים, "הקירות, הרצפה וגם הרהיטים, חשופים וכך אפשר לראות את הטקסטורה שלהם ולהבין ממה הם עשויים. גם כשאנחנו מזמינים מנה במסעדה ומבינים ממה היא מורכבת, נהנה ממנה יותר".

ואכן, הדירה עשויה מחומרים מוכרים. שולחן האוכל עשוי מברזל חשוף ומזכוכית משוריינת שהייתה בשימוש בשנות ה-70 (זכוכית לא שקופה שבתוכה רשת חוטי ברזל), בחלק מהקירות נעשה שימוש בלבני סיליקט של תל אביב (חום אפור) ולא של אירופה (האדומות). הרצפה עשויה לוחות אריזה של קופסאות מהנמל (עשויים מהחומר osb), וחלק מהרהיטים, שאת כולם עיצב טרוים, עשויים עץ אגוז לבן שהיה בשימוש גם הוא בשנות ה-70.

דן טרוים ארון מטבח (צילום: שי אדם)
רצפה מלוחות אריזה של ארגזים | צילום: שי אדם

דן טרוים, מטבח (צילום: שי אדם)
במקום מגירות ארגזי תנובה | צילום: שי אדם

לא צריך להעמיס

"לפי התפיסה שלי חפצים יקרים מנוונים את הפשטות", אומר טרוים. "לכן אין בדירה אביזרים או רהיטים שמשדרים יוקרה, אלא צניעות ופשטות. לעתים היש הוא רק תירוץ ואריזה והאין הוא האוצר האמיתי. לא צריך להעמיס בשביל להראות שיש או למלא את החלל. מוטב להשתמש בדברים פרקטיים או באבזרים שיוסיפו לאווירה". במקום מגירות במטבח השתמש טרוים בארגזי פלסטיק גדולים, כדי להכניס, לדבריו, קצת ילדותיות לעיצוב.

דן טרוים, חדר שינה (צילום: שי אדם)
לבני סיליקט שנחשפו | צילום: שי אדם
לגבי עיצוב חללים קטנים, טוען טרוים שהטיפ החשוב ביותר הוא להשקיע בחלל שבו אנחנו נמצאים מרבית הזמן. "במקרה של חללים קטנים", אומר טרוים, "לרוב הם מיועדים לאדם אחד או שניים, שמעבירים את רוב הזמן בסלון ולכן, עוד בשלב התכנון, כדאי להשקיע בעיצוב של החלל הזה - שיהיה המקום עם הנוף השווה ושיהיה נוח". אם צריך, הוא מוסיף, כדאי לוותר על דברים אחרים למען החלל המרכזי. כמו כן, טרוים אומר שלא צריך לפחד מחללים קטנים: "דברים שגורמים לנו טוב, אפשר להשיג גם בחללים קטנים".

דן טרוים (צילום: שי אדם)
"היש הוא רק תירוץ ואריזה והאין הוא האוצר האמיתי". דן טרוים | צילום: שי אדם

"לפי התפיסה שלי, עיצוב זה עניין של תחושות ובדירה הזו הכנסתי הרבה שקט, חום ושלווה ומעט אלגנטיות. זה מה שהייתי צריך אחרי יום עבודה", מסכם טרוים.

דן טרוים, מבט מהחלון (צילום: שי אדם)
נוף של פלורנטין מהחלון | צילום: שי אדם

תכנון ואדריכלות: דן טרוים
התמונות מתוך ספר "לגור בתל אביב", של אורלי רובינזון וצילה ירון, הוצאת מודן

אם כבר הגעתם לדרום העיר, כנסו לראות את מבני התעשייה שהפכו ללופטים משגעים
 ואיך מעצבים דירת 55 מ"ר ב-35 אלף שקלים?