"לפני כשנה פנו אלי בני זוג ברצון לשפץ את ביתם הישן", פותחת המעצבת ליבנת כהן מרין את סיפורו של הבית בקריית אתא. "הבית הישן שימש אותם ואת ילדיהם המתבגרים כ-22 שנה וכעת הילדים בגרו, עזבו את הקן התחתנו והקימו משפחה". בני הזוג בשנות השישים לחייהם, בעלי גן ילדים פרטי, ולהם שני ילדים. הבכורה התחתנה ולה 3 ילדים שמגיעים לבקר את הסבים כל יום. הבן הצעיר יותר מתגורר בעיר ליד טוקיו, עם אשתו היפנית ושני ילדיהם.

"בני הזוג עצמאיים ומנהלים עסק למופת, הם עובדים קשה, המון שעות כל יום, והם רצו לפתוח את הבוקר בסביבה מפנקת שתעניק להם אנרגיות לשאר היום. הם ביקשו שאצור עבורם סביבה נוחה ומעוצבת שיהיה נעים להתעורר אליה בכל בוקר מחדש", מתארת כהן מרין את תחילת התהליך. "האם שהקימה את העסק המשפחתי חרוצה בצורה בלתי רגילה, מלאת עשייה, משקיענית, פרפקציוניסטית ומנהלת ביד רמה, התגלתה לי תוך כדי התהליך כאישיות מיוחדת במינה בעלת סיפור חיים מרגש ומרתק שאפשר לי לראות אותה באור אחר. היכולת של בני הזוג להיפתח אלי יותר ויותר בתהליך הוא שאפשר לי להוציא את כל הרגש והאור החוצה וליצור חלל כל כך מואר מרשים ומעצים בתקציב של 350 אלף שקלים".

הבית הפינתי בגבעת טל הוותיקה בקריית אתא שוכן במרכז שכונה שקטה ונהדרת, בית דו מפלסי, פונה אל הפארק. הבית בן 22 שנים, דו-משפחתי מקבלן, היה במצב מאוד רעוע, החלונות בקושי נפתחו, הקירות מלאי סדקים, האינסטלציה הייתה מאוד ישנה ונדרש היה להחליפה.

לבנת כהן מרין, כניסה, ג (22)
הכניסה. ריצוף 90X90 מעניק תחושת מרחב | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון ופינת אוכל (27)
חלונות הסלון הורחבו למקסימום האפשרי | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון (12)
פלטת צבעים מונוכרומטית ומתונה | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון (10)
שולחן סלון וכורסה בעלי רגלי עץ קלילות | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון, ג (31)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון (13)
גם יחידת הטלוויזיה הצפה תורמת לגישה האוורירית | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון, ג (33)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, סלון (28)
צילום: יואב פלד

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

חושך, צפיפות ומוזאיקה ישנה

"כשנכנסתי לבית לראשונה ראיתי בית חשוך, קטן, סגור ולא מזמין. גרם המדרגות הישן והמגושם הוא הדבר הראשון שנראה והמטבח היה סגור בקיר מצד שמאל ובו דלפק נורא שלא אפשר כמעט לעבור לאזור חדר העבודה ושירותי האורחים. לא היה מספיק אור כי המפתחים היו מאוד קטנים, לחלון בסלון הייתה צורת קשת שלא אפיינה את האזור או את התקופה, הסלון קטנטן וחשוך, המטבח לא אפשר להכיל יותר משני אנשים. אפילו האוויר היה חסום. הריצוף ישן 30X30, מדרגות מוזאיקה של פעם, מעקה מיושן ומקלחות במצב גרוע. חדר השינה שגם הוא היה אמור לעבור מהפך עבר כבר שיפוץ אחד, אך עדיין המקלחת הייתה קטנטנה", מתארת כהן מרין את מצבו של הבית לפני השיפוץ.

"הדבר הראשון שרציתי להשיג הוא אור טבעי ואמיתי, שמגיע מבחוץ, שברגע שנכנסים הביתה אפשר לראות בית רחב ומואר. בתחילה דיברנו על להיפטר מגרם המדרגות הישן ובמקומו להכניס גרם מדרגות חדש וקל שיפתח את הבית, אך מטעמי תקציב הוחלט שאי אפשר. במקום זה הכנתי תכנית הריסה של החלק העליון של מבנה המדרגות, של המעקה הישן והחוסם, מדרגות המוזאיקה הישנות, המטבח הישן והקיר שחסם את הכניסה אליו. רצינו לייצר חלון אחד גדול בסלון אך בייעוץ קונסטרוקטיבי התגלו עמודים תומכים שהסרתם גררה שוב הוצאה כספית עצומה שלא באה בחשבון. אבל את האור השגנו בסוף.

התחלנו כבר בדלת הכניסה: בחרנו דלת המאפשרת לאור להיכנס דרך הזכוכית. פתחנו את חלון הסלון כמה שרק יכולנו ויישרנו את הקשת. הגדלנו את פתחי החלונות הקיימים וכך הצלחנו להכניס הביתה כמה שיותר אור. כבר ביום הראשון להריסות בעל הבית הרים את ידיו בפליאה ואמר: 'וואו כמה אור, אני לא מאמין, הבית כבר נראה שונה'".

לבנת כהן מרין, פינת אוכל (11)
פינת האוכל במראה מינימליסטי ודקיק | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, פינת אוכל, ג (9)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, פינת אוכל (10)
גרם המדרגות חופה עץ אלון ואובזר במעקה זכוכית שקוף | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, פינת אוכל, ג (8)
עבודת האמנות בפינת האוכל בהשראת המטריקס | צילום: יואב פלד

לשבור את כל הקירות המיותרים

"התהליך היה ארוך ועברנו מהמורות לא קטנות בדרך. התכנון הראשוני כולל הצעות מחיר נמשך כשלושה חודשים. לפני תחילת העבודה לחיים היו תכניות אחרות עבורנו: העסק המשפחתי התרחב ודרש השקעה כספית מידית. העבודה נעצרה למשך שבעה חודשים, וכשחזרנו לעבוד התקציב קטן ונעשו ויתורים משמעותיים, והקומה העליונה לא עברה את השיפוץ שיעדנו לה.

"ויתרנו על חדר הארונות המתוכנן באחד החדרים, ויתרנו על החלפת הפרקט בקומה זו והוויתור הגדול היה בסוויטת הורים: חדר השינה שתוכנן כולו לעבור חידוש יידחה לשלב הבא והחלטנו לבצע שינוי מבני רק באזור המקלחת. החלטנו להסתכל על חצי הכוס המלאה ולמקסם את הדברים החשובים ביותר: להחליף אינסטלציה, להחליף את חדרי הרחצה,  ובמדרגות ללכת על פתיחה מקסימלית של הגרם הקיים עם השארת מבנה המדרגות הישן וחידושו".

הקירות המיותרים של גרם המדרגות נשברו, המוזאיקה הוחלפה בעץ אלון, והמעקה הוחלף לזכוכית שקופה בעלת מראה קליל ופתוח. החלונות הוחלפו ונצבעו לצבע אפור אבן ממניפה מותאמת אישית. הריצוף הוחלף לריצוף מודרני אורבני 90X90 המעניק לבית נראות מעודכנת, מודרנית, עם תחושה של חלל מוגדל ופתוח. הקירות נצבעו לבן להעצמת האור.

המטבח עבר תכנון ועיצוב מחדש: "שינינו את מבנה הארונות, סגרנו את החלון המזרחי הקטן ובמקומו פתחנו חלון גדול יותר הפונה אל חזית הבית. יצרנו קיר של גבוהים הכולל בתוכו מקרר, תנור ודלת לטוסטר ומסחטות המיצים, כולל הנגשה נוחה בגובה השיש למכשור הכבד - לא רציתי יותר שיצטרכו להרים דברים כבדים".

בשאר המטבח הושארו ארונות נמוכים, ותוכננה חלוקה נכונה של האחסון עם מגירות נשלפות נוחות ומזווה עמוק ומסודר. המטבח לבן בגימור מאט כדי להגדיל את החלל עד כמה שאפשר. "הקיר שרואים מהסלון חופה באריח דמוי שיש קררה בגודל 150X300 דק להפליא - 2 מ"מ. 3 אריחים השלימו את המלאכה. משטח קוריאן לבן משלים את המראה הנקי. מתחת למדרגות ובסמוך למטבח השלמתי אחסון נוסף לכלי אירוח.

לבנת כהן מרין, מטבח (15)
גם במטבח הוגדל החלון | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, מטבח, ג (18)
הקיר חופה באריח דמוי שיש קררה | צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, מטבח, ג (19)
צילום: יואב פלד

מניפה מונוכרומטית לאזור הסלון

בחלק התחתון של פודסט המדרגות הפונה לפינת האוכל נפתח כיס מחופה מעץ אלון למפתחות ולטלפונים. נבחרה פינת אוכל במראה דקיק, קליל ואוורירי בזכות הרגל המיוחדת של השולחן והכיסאות עם הגב האמורפי המתעקל מעץ אגוז. "בפינת האוכל פריט אמנות ייחודי המכונה MATRIX של סטודיו  DESIGN GLYPHS, זוג תמונות עשויות אלומיניום מצופה זהב, בטכניקת כיפוף תלת ממדית. מעבר לעוצמה הוויזואלית שלהן העבודה שואבת השראה פילוסופית מהמטריקס על מודרניזציה, החיים והחיפוש אחר משמעות בתוך העולם הטכנולוגי המשתנה - קריצה לסיפור חיים המיוחד של הזוג. התמונות הן הדבר הראשון שרואים כעת כשפותחים את הדלת, והתמונות כמו נולדו לקיר הענק הזה שהיה ריק בעבר".

קיר הסלון הארוך חולק לאזור פינת האוכל ולאזור הסלון. קיר הטלוויזיה חופה בפריט נגרות עשוי MDF צבוע בתנור בגוון קפה-אפרפר משולב עם עץ אגוז, וכל מכשירי הטלוויזיה נמצאים בתוך הארונית ונשלטים ע"י עינית. מבנה הנגרות הצפה מעניק לבית זרימה של אוויר גם הוא. בני הזוג ביקשו ספה נוחה וארוכה שמתרוממת ותומכת את גב, צוואר ורגליים.  לעור המוקפד והמתוח צורפה כורסה במראה רטרו, עשויה מעץ אגוז במינימום חיבורים, בעלת צורה מקומרת וצבע חרדלי חם ומיוחד.

השולחנות האמורפיים בסלון בצורתם הייחודית כשל ענף עץ, נבחרו גם הם כנראים ולא נראים, על מנת לייצר תחושת חלל גדולה, רחבה ונעימה. האור, הגן והצמחייה הירוקה מבחוץ משתקפים על הזכוכית במשך כל אחר הצהריים. השטיח בגוון בהיר, לבן שבור עם נגיעות ירוק זית שומר על המניפה המונוכרומטית שנבחרה לאזור הסלון. תמונה של אישה אפריקאית בגוונים חמים ונגיעת חרדל מתחברת לשאר הבחירות בבית. כריות בגוני זהב וברונזה, ואגרטלי ברונזה כסף על השולחנות בסלון. התאורה הדקורטיבית עשויה פליז.

לבנת כהן מרין, מדרגות, ג (26)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, מדרגות (27)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, רחצה, ג (24)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, רחצה (25)
צילום: יואב פלד
לבנת כהן מרין, לפני
צילום: יחסי ציבור
לבנת כהן מרין, לפני
גרם המדרגות לפני | צילום: יחסי ציבור

הסבלנות משתלמת והכל אפשרי

בקומה העליונה שופץ חדר הרחצה כליל: מקלחון רחב ידיים וגדול עם ספסל נוח לישיבה במקלחת ומקלחת רחבה נעימה ונגישה. בשל התקציב הנמוך חופה רק קיר המקלחון באריח דקור אפרפר בגוון בהיר, הספסל קיבל הדגשה באריח דמוי עץ וכל שאר המקלחת חופתה באריח לבן מאט.

"הבית הזה ההוא הוכחה ניצחת לכך שהכל אפשרי, שהטוב תמיד מנצח, שניתן לייצר שינוי משמעותי מכל חלל גם אם הוא ישן, כבוי, חשוך ובעייתי מבחינה קונסטרוקטיבית", מסכמת כהן מרין. "הבית הזה הוא הוכחה לכך שמעז יוצא מתוק וכמו בחייהם הפרטיים של הזוג הנפלא הזה וגם כשנתקלנו בקשיי תקציב הצלחנו בתקציב נמוך מאוד לייצר תוצאה מרשימה ונפלאה".

טיפ: "אם אתם מגדירים עצמכם אנשי מקצוע טובים, איכותיים ואמינים, היאזרו בסבלנות - היא משתלמת. גם כשקורה הנורא מכל ופרויקט נעצר באמצע, המתינו ואל תשברו את הכלים עם הלקוח. שיחה אישית ופתוחה עם הלקוח תלמד אתכם הרבה עליו. הגדירו מחדש צרכים ובצעו שינויים פרדיגמטיים ומצאו את דרך המלך להשלמת המשימה. ואתם הלקוחות כשקורה מקרה חריג מעין זה, הבינו כי יש לו השלכות מהותיות על מתכנני התהליך וסמכו עליהם שיכוונו אתכם לטוב ביותר".

רשימת מכולת:

שולחנות סלון אמורפיים מזכוכית: 2,500 שקלים, סוהו עיצוב ריהוט ותאורה
כורסת סלון BRONO: טולמנ'ס אאוטלט, 4,200 שקלים  
מנורת פליז שולחנות: אסף וינברום, 1,500 שקלים
קערות ברונז דקורטיביות בשולחן פינת האוכל: 250 שקלים, אי די דיזיין
מנורות קיר מפליז בפינת האוכל: 320 שקלים, אורות 2000.

לבנת כהן מרין, לפני
צילום: יחסי ציבור
_OBJ_OBJ

תכנון ועיצוב פנים: ליבנת כהן מרין סטודיו לעיצוב פנים

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק