הדיירים: משפחה צעירה. בני זוג בשנות ה-30 ושתי בנות קטנטנות.

הדירה: דירת ארבעה חדרים בשטח של 104 מ"ר + 3 מרפסות, ממוקמת במתחם הדואר שבצפון יפו. הדירה נקנתה על הנייר במהלך שנת 2012 ואוכלסה בשנת 2014, מה שאפשר גמישות תכנונית והתאמתה לצורכי המשפחה.

אנה גולדברג, אוכל
פינת האוכל שעשויה מתכת, עץ ופלסטיק בגוני לבן, אפור ושחור | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, פינת אוכל גובה
מנורה בעיצוב עצמי מורכבת מחמש מנורות פחם | צילום: דרור סיתהכל

החזון: מיקומה הייחודי של הדירה, בפאתיה הצפוניים של יפו ובגבולה הדרומי של תל אביב, הכתיבו את השפה העיצובית שכוללת שילוב מוטיבים אוריינטליים מקומיים לצד אורבניות תל אביבית מודרנית.

התכנון המקורי של הדירה הציע חלל מגורים ארוך וצר ללא חלוקה מוגדרת לחללי שהייה שונים. דרישות התכנון היו לתכנן מטבח מרווח ונוח כמענה לחיבתם של בעלי הבית לבישול ואירוח, ליצור חלל עבודה ולהציג את אוסף פרטי וצעצועי הווינטג' שלהם.

הקו העיצובי מדבר בשפה של ערבוב והתאמה ובא לידי ביטוי בבחירות חומריות מעולמות שונים כמו שילוב ריצוף שטיח אריחי בטון מצוירים לצד ריצוף גרניט פורצלן דמוי בטון. שילוב קיר משרבייה מעודן מול קיר בטון חשוף. הצבת ריהוט מודרני של איקאה לצד דלתות אותנטיות מפירוק וטפטים רומנטיים. גם גופי תאורה עורבבו סגנונית כשחלקם נאספו מחנויות יד שנייה וחלקם נרכשו בחנות ייעודית ידועה.

אנה גולדברג, מטבח
המטבח הורחב על חשבון שירותי אורחים | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, מטבח
התווספו בו משטח עבודה וארון מזווה | צילום: דרור סיתהכל

עוד באתר לעיצוב הבית:

משרבייה לקשר עין

עלות השיפוץ: כ-150 אלף שקל, כולל שדרוג סטנדרט קבלני של ריצוף, חיפויים, כלים סניטריים, מטבח, ריהוט ותאורה וכן כולל תוספת עלויות שינויי קבלן.

תיאור השיפוץ: על מנת להרחיב את המטבח בוטלו שירותי האורחים לטובת ארון מזווה מרווח. תוספת קיר בטון חשוף, בגובה 1.40 מטר, שחוצץ בין המטבח לסלון, מאפשר חלוקה ברורה של החלל, כשבצדו האחד הוצמד אליו שולחן אוכל ומצדו השני הותקנו הטלוויזיה ומערכות השמע כך שפינת הישיבה בסלון מכוונת אליו. חלל עבודה, שלא היה בתוכנית המקורית, הוגדר באמצעות הוספת קיר משרבייה עד גובה התקרה, כך שהוא גם תוחם את חלל המגורים וגם מאפשר חלל עבודה מופרד ששומר על קשר עין עם שאר חללי הבית. עבור אוסף פריטי הווינטג', שמקורו בשוקי הפשפשים בקרבת הבית ומטיולים בשווקים בעולם, תוכננה נישת גבס שבה שולבה גם ספרייה שתוכננה במיוחד.

אנה גולדברג, סלון
ערוב סגנונות שיוצרים תמונה הרמונית | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, ספרייה
ספרייה מקשרת בין החללים | צילום: דרור סיתהכל

קריסטל איטלקי

מבואה: נישת הכניסה, שמסתירה ארון חשמל, נצבעה בצבע גיר שחור ושולבה בה שידה שנקנתה בשוק הפשפשים ועברה חידוש וצביעה בגוון צהוב לימון. מעליה נתלה גוף תאורה וינטג' מקורי עשוי קריסטל איטלקי משנות ה-50.

מטבח ופינת אוכל: המטבח הורחב על חשבון ביטול שירותי אורחים, וכך התווספו בו משטח עבודה רחב ידיים וארון מזווה שתוכנן לכל הגובה. הארונות התחתונים חופו בפורניר עץ אלון ואילו המזווה חופה פורמייקה דמוית אלומיניום. פלטת אבן קיסר בגוון לבן שלג משלימה מראה מודרני ונקי יחד עם חיפוי קרמיקה לבנה לכל הגובה וברז נירוסטה אימתני שנועד לאזכר בקצת מטבחים תעשייתיים של מסעדות. מעל כל זה נתלתה מנורת וינטג' מקריסטל.

אנה גולדברג, עבודה גובה
תיחום אזור עבודה באמצעות קיר משרבייה | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, עבודה גובה
שולחן העבודה פשוט ואליו הותאמו כיסא צבעוני ו | צילום: דרור סיתהכל

פינת האוכל שעשויה מתכת, עץ ופלסטיק בגוני לבן, אפור ושחור, מרוצפת שטיח אריחי בטון אוריינטליים מצוירים שנמשך מתוך חדר מגורים. מעל הפינה נתלה גוף תאורה שעוצב בעיצוב עצמי המשלב חמש מנורות פחם מסוגים ובאורכים שונים.

סלון: הצבת קיר הבטון ותליית הטלוויזיה עליו שינו את כיוון פינת הישיבה באזור המגורים. העמדתו החופשית של הקיר בחלל מאפשרת תנועה משני צדדיו, ואילו הצבתו על גבי שטיח אריחי בטון מצוירים יוצר קונטרסט מרבי בשילוב בין הסגנונות העיצוביים השונים.  

ספה מקטיפה ירוקה הוצבה כנגד קיר המשרבייה ולצדה מוקמו כורסה ושולחן בסגנון שונה אך הרמוני. לצד הספה שולבה גם ספרייה בנישת גבס ובה מידוף עשוי מסגרת מתכת שחורה ולוחות עץ ממוחזר. שם הוצבו ספרי דיירי הבית ואוסף פרטי וצעצועי הווינטג'. כל הדלתות הפונות לאזור הסלון הוחלפו לדלתות אותנטיות מפירוק ופתחי הדלתות הוגבהו ליצירת תחושת חלל גבוהה. כולן נצבעו בצבע תכול ושויפו בצורה לא אחידה לחשיפת שכבות ההיסטוריה שהן מייצגות.

אנה גולדברג, סלון
ספה מקטיפה ירוקה הוצבה כנגד קיר המשרבייה | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, סלון
צבתו על גבי שטיח אריחי בטון מצוירים יוצר קונטרסט | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, ספה
ל הדלתות הפונות לאזור הסלון הוחלפו לדלתות אותנטיות מפירוק | צילום: דרור סיתהכל

תריסים יפואיים ומנורות פח

חלל עבודה: מבניות הדירה, שמסתיימת בקיר אלכסוני, היוותה אתגר לא קטן בתכנון. תיחום אזור עבודה באמצעות קיר משרבייה נועד לאפשר פרטיות נדרשת תוך שמירה על קשר עין עם הנעשה בחלל האירוח והמטבח. שולחן העבודה פשוט ואליו הותאמו כיסא צבעוני ומעליו נתלה מדף מגירות וגוף תאורה מיוחדים.

חדר שינה ראשי: מיקום מקלחת ההורים שונה לטובת הוספת ארון קיר בחדר השינה הסמוך. המיטה הועמדה  מול המרפסת והחוץ. הרצפה חופתה פרקט עץ אלון ואליו הותאם הטפט בעל טקסטורה נעיםמהופלטת הגוונים רגועה להפליא. ארון הקיר, שנצבע לבן, מדמה תריסים יפואיים ואל כל אלו הוספה מנורת פח שחורה עם נורת פחם שנתלתה במרכז החדר. במקלחת הצמודה חופו הקירות באריחי קרמיקה לבנים בשילוב ריצוף טורקיז שנבחרו כפשרה מתוך הסטנדרט קבלני.

אנה גולדברג, הורים
המיטה בחדר השינה הוצבה מול המרפסת | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, מיטה
הרצפה חופתה פרקט עץ אלון ואליו הותאם טפט בטקסטורה נעימה | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, רחצה
מיקום מקלחת ההורים שונה לטובת הוספת ארון קיר | צילום: דרור סיתהכל

חדרי ילדים: בשונה מהתוכנית המקורית, דלת כניסה לחדר הצמוד לחדר ההורים הוצבה בסלון מתוך מחשבה עתידית להפוך את החדר לחלל משחקים ולאפשר קשר עין וגישה יותר קלה. שינוי זה אפשר גם גניבת נישה לתכנון ספרייה באזור הסלון. הצבעוניות ניתנה באמצעות בחירת טפט פרחוני שנוכח לאורך הקירות עד גובה 1.2 מ'. בחדר זה הונח ריצוף למינציה בהירה ושולבו רהיטים קלילים, בהירים וניטרליים.

בחדר הילדים השני שולב טפט צבעוני תכול וגם בו הונח פרקט למינציה בהיר. בשני החדרים שולבו ארונות אחסון נמוכים מתוך חשיבה על הילדות הפעוטות, וכן הושם דגש על מגירות אחסון צבעוניות לצעצועים ובגדים שיהיו נגישות למשתמשות הקטנות. מגירות אחסון צבעוניות מקשטות את הקיר ומאפשרות תצוגה של פריטים אהובים, ספרים וכדומה. ארון ספרים בצבע דשא בוהק מטולמנ'ס היה הפריט היחיד שנדד משתי דירות שכורות קודמות ומצא את מיקומו כארון ספרים ומשחקים.

חדר אמבטיה כללי: הקירות חופו באריחי קרמיקה לבנים בשילוב ריצוף טורקיז. להוזלת עלויות, קיר האסלה הסמויה חופה בקרמיקה זהה מחורצת ליצירת קיר פסיפס. בשני החדרים הרטובים תוכננו ארונות נגרות תלויים שנצבעו בתנור בצבע לבן, ולהוזלת עלויות נעשה חרוץ דמוי תריס בחזיתות.

אנה גולדברג, תינוק
טפט צבעוני תכול וגם בו הונח פרקט למינציה בהיר | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, כיסא גובה
. מגירות אחסון צבעוניות מקשטות את הקיר ומאפשרות תצוגה של פריטים אהובים | צילום: דרור סיתהכל

להשתגע לפחות עם פריט אחד

דבר המעצבת: אני מאמינה שחלל מגורים נועד לשרת ולשקף את דייריו ואת הסביבה המקומית שבה הוא נמצא. החיבור ליפו וסביבתה הייחודית של הדירה הנחה את הקו העיצובי לצד הסגנון המודרני המתכתב עם הסגנון המועדף עלינו כבעלי הבית. תוכנית מבנית ארוכה, המסתיימת עם קיר אלכסוני לאורך החזית הצפונית, הציבה אתגר תכנוני ועיצובי לגבי חלוקתה לתת-אזורי שהייה. עם זאת, פיצוח התוכנית אפשר גיאומטריה נוחה יותר לשימושים השונים תוך התייחסות עיצובית פרטנית לכל אזור. בדיעבד, גם הפשרות שעשינו, שנראו לנו כמו סוף העולם, מתמזגות עם המראה הכללי ואינן מורגשות ככאלה.

אנה גולדברג, ילדים
ארון ספרים בצבע דשא בוהק מטולמנ'ס היה הפריט היחיד שנדד משתי דירות שכורות | צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, ילדים
צילום: דרור סיתהכל
אנה גולדברג, ילדים גובה
צילום: דרור סיתהכל

טיפ: רוכשי דירה חדשה מקבלן לרוב מוותרים על פנייה למעצב בשלב הבנייה. אם זה מפאת עלויות נוספות הכרוכות בדבר או מתוך חוסר הבנה של תוכנית קיימת והתאמתה לצורכיהם. חשיבות תכנון בשלב מוקדם תאפשר חלל המותאם למשפחה וצרכיה ותחסוך עלויות של שינויים משמעותיים בעתיד. חשוב מאוד גם לא לפחד מצבע. הבית נועד גם לרגש ולשמח ולכן כדאי ליצור רקע ניטרלי ולהשתגע לפחות עם פריט ריהוט צבעוני אחד בכל חלל.

אנה גולדברג, רחצה גובה
חדר שירותי אורחים | צילום: דרור סיתהכל

פריט אהוב: ללא ספק המשרבייה שנחשפת כבר מדלת הכניסה לבית ומלווה את כל חלל המגורים. שילובה התעכב מפאת אילוצי תקציב אך הצבתה יצרה מיד את השינוי הדרמטי ביותר. התרומה שלה היא לא רק ביצירת סביבת עבודה נעימה ואינטימית אלא גם בהפיכת פינה בעייתית בצורת משולש לפינה האהובה בבית.

אנה גולדברג
התוכנית לפני השיפוץ
אנה גולדברג, תוכנית
התוכנית אחרי

עיצוב פנים: אדריכלית אנה גולדברג // GoldA architecture&design.

במדור הקודם: היכנסו למטבח ותתחילו לגהץ
לכל הכתבות במדור בשיפוץ