הדיירים: זוג הורים ושלושה ילדים קטנים עומר (6), רון (3) ומיקה (2). אב הבית איש עסקים.

הדירה: דירת הגן ממוקמת במבנה טרומי של תחילת שנות ה-70 בראש העין בסמוך לשטח חלקאי פתוח. הדירה היא חלק ממבנה דו-משפחתי, דו-קומתי. המבנה המקורי נבנה כולו בשיטה טרומית של קירות בטון נושאים, ללא עמודים וקורות. לפני השיפוץ וההרחבה הדירה היתה מוזנחת, צפופה וחשוכה, ולא תאמה את אופי המשפחה המתרחבת. שטחה עמד על כ-65 מ"ר שהתחלקו לשלושה חדרים.

סלון מהצד
מעין התמזגות לדנ"א האמיתי של הבית | צילום: מושי גיטליס
בריכה
בריכה בחצר. אוהבים לארח | צילום: מושי גיטליס

עוד באתר לעיצוב הבית:

החזון: הקו המנחה שנשמר בתהליך התכנון והעיצוב היה שמירה על פשטות, פונקציונליות ופרטיות. הדיירים רצו דירה מעוצבת, בהירה, מודרנית ובעלת קווים נקיים. האתגר הגדול היה החדרת האור הטבעי ופתיחת מבטים אל החצר המקיפה את הבית. כל זאת תוך כדי התייחסות לקירות הבטון הקונסטרוקטיביים הנושאים מעליהם קומה נוספת, והריסה מינימלית שלהם, מה שהפך את תכנון וארגון החלוקה הפנימית למורכבת ביותר.

סלון
חדר המגורים. תקרת בטון חשופה, סמי מבריקה | צילום: מושי גיטליס
שטיח סלון
שטיח קילי מסורתי משלים את המראה | צילום: מושי גיטליס

משך השיפוץ: התכנון ערך כחמישה חודשים והבנייה והייצור כארבעה חודשים וחצי.

עלות השיפוץ: השיפוץ הסתכם בכ-900 אלף שקל, וכלל בתוכו תכנון אדריכלי ועיצוב פנים, ביסוס וקונסטרוקציה, עבודות תשתית כמו אינסטלציה, חשמל, מיזוג אוויר, תאורה, בית חכם מערכות סאונד וצפייה מתוחכמות. וכן עבודות בנייה, גבס, צבע, אלומיניום, נגרות ועבודות חוץ.

תיאור כללי של השיפוץ: מכיוון שהדירה היתה צפופה, כוכית, מסורבלת וחשוכה, הדיירים הדגישו בפנינו את נושא הזרימה החופשית של החלל, את הצורך בתחושת מרחב וכמובן את נושא התאורה. משום שבני הזוג נוטים לארח, היה להם חשוב לייצר הפרדה בין אזור האירוח לחדרי השינה. לאחר בחינה של כמה חלופות, הוחלט לתכנן את הבית כשני אגפים מקבילים: ציבורי ופרטי. תקרת הבטון החשוף ואופן הטיפול בה (בטון "מצולק" בעל מראה מחוספס) הרתיעו תחילה את בני הזוג, לכן תכננו את החלוקות ואת מיקום "הפציעות" מראש. בני הזוג התאהבו במראה התקרה לאחר היציקה ולבסוף לא היינו צריכים להסתירה בטיח.

חדשות בשיפוץ, כפיר גלאטיה אזולאי, סלון
זרימה בין החללים | צילום: מושי גיטליס
פינת אוכל
מערכת מודולרית בפינת האוכל | צילום: מושי גיטליס
אהילים
גופי התאורה נראים מרחפים במקביל לתקרת הבטון | צילום: מושי גיטליס

חלל מדיטטיבי

הכניסה לדירה מתבצעת דרך מבואה קטנה, ומיד אל פינת האוכל הגדולה. פינת האוכל ממוסגרת בספרייה לבנה מודרנית. אור עליון מהסקיילייט שבקצה החלל מכוון את התנועה אל אזור המגורים המרכזי.

חלל המגורים מוגדר בתקרת בטון חשופה, סמי מבריקה. הוא תוכנן כחלק מההרחבה והוא פונה אל החצר והבריכה. הבחירה בבטון חשוף כחומר בנייה וגמר היתה טבעית לחלוטין לאור העובדה שהמבנה המקורי כולו טרומי, וזוהי מעין התמזגות לדנ"א האמיתי שלו. ההבדל היחיד היה בלהשאירו חשוף ומצולק ללא כיסוי של טיח או צבע, מה שגרם ליצירתו של חלל ייחודי. לא היה שום ניסיון לטשטש את החיבור בין הישן לחדש, ובמקום החפיפה הקונסטרוקטיבי והאסתטי ניצב לו עמוד בטון חשוף ומצולק, הממרכז ומארגן סביבו את החלל כולו, מה שמייצר חלל מדיטטיבי.

שולחן עץ וברזל שחור מודולרי (8,000 שקל, בהומאז', שוק הפשפשים) מורכב מחמישה חלקים, שולחן עליון וארבעה שולחנות קטנים. שאפשר לפתוח ולהזיז את חלקיו. המראה הטבעי, החם והחשוף שלו משלים את פלטת הגוונים הקרים. גוף התאורה בסלון בעל קווים נקיים ומינימליסטים נראה כאליו מרחף במקביל לתקרת הבטון העוברת תחתיו, הוא מגדיר את חלל הישיבה מבלי לקטוע את רציפות התקרה. את המראה משלימים ספסל בטון אורכי, רהיטי עץ ובד טבעיים, שטיח קילי מסורתי וחפצי אמנות מקומיים.

ילדים
שימושי ויפה, ספסל בטון בסלון | צילום: מושי גיטליס
לפני הול
חלל הכניסה מכוון את התנועה לאזור המגורים | צילום: מושי גיטליס
מטבח
המטבח. יחידה בתוך יחידה | צילום: מושי גיטליס
חדשות בשיפוץ, כפיר גלאטיה אזולאי, מטבח גובה
מערך דו צדדי | צילום: מושי גיטליס
כלי מטבח
צבע בדירה מינימליסטית | צילום: מושי גיטליס

המטבח, שמיקומו הועתק למרכז הבית, גובל בקיר בטון קונסטרוקטיבי ותוכנן כאי בחלל הציבורי, אלמנט שהודגש באמצעות ריצוף ייחודי, המגדיר אותו כיחידה בתוך יחידה, וכחלל בתוך חלל. המטבח מתפקד במערך דו-צדדי, פונקציונלי ונוח. צד גבוה לאחסון, וצד מקביל לו נמוך לעבודה.

באגף הפרטי טרקלין קטן המשמש כפינת קריאה וככניסה לשאר חדרי השינה, מין מקום מפגש אינטימי בין בני המשפחה. ממנו מגיעים אל חדר הרחצה של ילדי הבית, המכיל בתוכו פינת שירות וגישה ישירה אל החצר דרך מרפסת דק. בקיר החיצוני נפערו פתחי "רצפה-תיקרה" מרווחים, העשויים פרופיל בלגי מעושן. אלמנטים המאפשרים את חדירתו של אור יום טבעי השוטף ומאיר את החלל כולו. הפתחים מופרדים באמצעות קיר אריחי פורצלן בגוון תכלת עמוק, המשרים אווירה של ניקיון ונעורים. שאר הקירות מחופים פסיפס לבן וטיח מינרלי טבעי. לצד הקיר תוכננה יחידת נגרות מינימליסטית מעץ טיק עמיד מים ועליה צמד כיורי קרמיקה לבנים.

חדר ילדים
חדר הילדים. כתם צבע | צילום: מושי גיטליס
חדר ילדים
חדר ילדים. כאן משחקים | צילום: מושי גיטליס

יחידת ההורים בדירה היא לבנה ובהירה ויש בה חדר אמבטיה וחדר ארונות. חלון בלגי רחב הממוקם מעל ספסל בטון יצוק פונה אל מרפסת מקורה ומחדיר אור יום צפוני, עדין ורך.

 להתייחס לדירה כאל חלל ריק

דבר המעצב: תהליך התכנון היה מאתגר. שיטת הבנייה של הבית המקורי הובילה ליצירת פתרונות חדשים ולהסתכלות אחרת כלפי ההיררכיה של הפונקציות השונות הממוקמות בדירה. העבודה מול הלקוחות היתה פורה לשני הצדדים. משום שהם היו קשובים ופתוחים לרעיונות חדשים, ולנו היתה היכולת להתנסות בתכנון ובחומרים שונים בסטודיו.

פינת ישיבה
הטרקלין. מקום מפגש אינטימי בין בני המשפחה | צילום: מושי גיטליס
חדר שינה
חדר השינה. הסתכלות אחרת כלפי ההיררכיה של הפונקציות | צילום: מושי גיטליס
שולחן
נקי אך חמים | צילום: מושי גיטליס
מיטה
חדר השינה. פשטות מנצחת | צילום: מושי גיטליס

טיפ: מומלץ לאמץ את הגישה שאין בעיות, יש פתרונות. כמו כן, בשיפוץ דירה מכל סוג, גם דירה קטנה של 60 מ"ר, שינוי מיקום של פונקציה יכול להשביח את הנכס גם פונקציונלית וגם ויזואלית. יש לקרוא נכון את החלל ולנסות לערוך כמה חלופות שאינן תלויות בשום אלמנט פנימי, להתייחס לדירה כאל חלל ריק. לא לפחד לשנות את מיקומן של פונקציות כמו מטבח, חדר רחצה וכדומה. צריך לפתוח את הראש ולהעז, וכמובן להשתמש באנשי מקצוע נכונים ומקצועיים.

חדר רחצה
חדר הרחצה. אווירה של ניקיון ונעורים | צילום: מושי גיטליס
חדר רחצה
יחידת נגרות מינימליסטית מעץ טיק עמיד מים ועליה צמד כיורי קרמיקה לבנים | צילום: מושי גיטליס
חדר רחצה
יחידת המאסטר הלבנה | צילום: מושי גיטליס

רשימת מכולת: 

שולחן פינת אוכל ללא כיסאות מעץ מלא – 9,000 שקל, יוסף בחצר, שוק הפישפשים.
גופי תאורה "רונדו" קוטר 60-120 ס"מ (סלון/מטבח) –  5,000-8,000 שקל, דורי קימחי תאורה, קיבוץ גלויות.
יחידת כיורים מינימליסטית מעץ טיק מלא "קאסטם" (חדר רחצה ילדים) – 9,000 שקל, יוסף הנגר, דווד אלעזר 1, אור יהודה.
יחידת כיור מעץ טיק (חדר רחצה מאסטר) – 2,000 שקל, יוסף בחצר, שוק הפשפשים.
חפצי האמנות: תמונת פשתן ממוסגרת – 6,200 שקל, וקערת פורצלן לבנה – 3,900 שקל,.

חוץ
חלון בלגי רחב ומחדיר אור יום צפוני, עדין ורך | צילום: מושי גיטליס
כניסה
גישה ישירה אל החצר דרך מרפסת דק | צילום: מושי גיטליס
תוכנית לפני
תוכנית לפני | צילום: מושי גיטליס
תוכנית
תוכנית הבנייה | צילום: מושי גיטליס

אדריכל כפיר גלאטיה אזולאי ל-the k.o.t project  - סטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים.

במדור הקודם: הדירה שלא מפחדת מצבע
לכל הכתבות במדור בשיפוץ