בלונים (צילום: ליאור קסון)
במלוא כובד משקלם. בלונים מקרמיקה | צילום: ליאור קסון
הדיירים: אמנית המתמחה ביצירות מקרמיקה, בעלה ושני בניהם המתבגרים.

הבית: בית בן שתי קומות בתל אביב בגודל של כ-220 מ"ר בנוי, על שטח של חצי דונם. הבית נבנה במקור בתחילת שנות ה-90. לפני השיפוץ הוא היה מוזנח למדי וסתמי למראה.

החזון: המטרה הייתה ליצור בית המשקף את אישיותם היצירתית של בעליו. בית אקלקטי מיוחד המציג את העושר התרבותי של המשפחה, ההומור ושמחת החיים שמאפיינים אותם. כבכל שיפוץ מסיבי מהסוג הזה ישנם אילוצים מבניים: עמודים קיימים, תקרות נמוכות יחסית ומעטפת קיימת שלא רצינו לשנות. בהתחשב בכך נגענו בכל מה שיכולנו: שיפוץ הגג, חיפוי חדש לחזיתות המבנה וכמובן מערך פנימי חדש לחלוטין.

פינת ישיבה במטבח (צילום: ליאור קסון)
בית אקלקטי מיוחד | צילום: ליאור קסון
קיר תמונות (צילום: ליאור קסון)
מתכתבים עם יצירות האמנות הרבות | צילום: ליאור קסון

משך השיפוץ: עשרה חודשים.

תיאור כללי של השיפוץ: במסגרת השיפוץ נגענו בכל פינה בבית, למעט המעטפת החיצונית. חיפינו את הבניין בלוחות דמויי עץ ובבריקים, שיפצנו את הגג, השלמנו פינות "נגוסות" שהיו חלק מהעיצוב המקורי של המבנה והחלפנו רעפים. החלונות הישנים הוחלפו בחלונות ברזל לבנים.

מבט למטבח (צילום: ליאור קסון)
שילוב של חזית ברזל וחזית עץ אלון מיושן במטבח | צילום: ליאור קסון
מחבתות (צילום: ליאור קסון)
אי של מחבתות | צילום: ליאור קסון
כלי הגשה במובח (צילום: ליאור קסון)
כלי הגשה מקרמיקה בעבודה אישית | צילום: ליאור קסון

תכננו מחדש את כל מערך פנים הבית: מטבח מפואר וחדרי רחצה מפנקים. שילבנו מערכות טכניות מתקדמות של חשמל, מיזוג אוויר, אודיו וידאו וכד'. על אף העובדה שמדובר בשיפוץ לא הרגשנו שיש צורך להתפשר בדבר. האילוצים הניבו פתרונות יצירתיים ומעניינים שרק תרמו לאופי המיוחד של הבית.

שיש שחור במטבח (צילום: ליאור קסון)
יחידות מיזוג אוויר שולבו בארונות | צילום: ליאור קסון
נישות במטבח (צילום: ליאור קסון)
ארגזים על הקיר | צילום: ליאור קסון

סלון צבעוני, חלל נונשלנטי

נכנסים דרך חצר קדמית של צמחייה עשירה וצבעונית. דלת הכניסה עשויה ברזל מעוטר וזכוכית שקופה, שמאחדת את פנים הבית עם החוץ הססגוני.

מקרר (צילום: ליאור קסון)
אי שיוצר בהזמנה מיוחדת | צילום: ליאור קסון
הול (צילום: ליאור קסון)
ומזווה מזמין במיוחד | צילום: ליאור קסון

החלל הציבורי של הבית כולל את חדר המגורים, חדר האוכל ומטבח רחב ידיים. רצפת הטאדלקט האפורה (בניגוד לבטון שיוצקים אותו, את הטאדלקט מורחים על הרצפה בטכניקה מיוחדת), הקירות הלבנים, המחסור בפאנלים, תעלת מיזוג אוויר חשופה – כל אלו תורמים לחלל נונשלנטי שלא גונב פוקוס מאהבתם של בעלי הבית לאמנות, ספרות ובישול. אלמנט עיצובי מקורי ששמחנו להשתמש בו הוא בלוני הקרמיקה של בעלת הבית, המייצרים רגע של הפתעה, צבע והומור שאי אפשר להתעלם ממנו.

טלוויזיה (צילום: ליאור קסון)
ספרייה הבנויה מרצועות מתכת דקיקות | צילום: ליאור קסון
סולם (צילום: ליאור קסון)
כדורי קרמיקה על הרצפה | צילום: ליאור קסון

עיצוב הסלון נעשה בכפיפה אחת עם כל הבית, עיצוב לא פורמאלי ולראיה שולחנות קפה קטנים ואישיים, שונים אחד מהשני, במקום שולחן אחד. הצבעוניות בסלון הרמונית, מאופקת ואוורירית ומשלבת טונים של לבן ואופוויט. ההדום הצבעוני שממוקם בסמוך לספרייה נרכש בתקופת שהותה של בעלת הבית בניו יורק מחברה שנקראת Mackenzie-childs המייצרת פריטים משברי קרמיקות. הספרייה עצמה בנויה מרצועות מתכת דקיקות כמו נייר. העיצוב מקורי שלנו ואת העבודה ביצע מסגר בשם פרוייקה.

הדום (צילום: ליאור קסון)
בלוני קרמיקה על התקרה | צילום: ליאור קסון
ספרים (צילום: ליאור קסון)
והדום שנקנה בניו יורק | צילום: ליאור קסון

הקירות לבנים בוהקים וכך גם מסגרות הברזל של החלונות וזאת על מנת לתת את המקום ליצירות האמנות הרבות בבית ולצבע והחינניות הפורצים מהן. בבחירת מגוון היצירות עזרה האוצרת קרן בר גיל.

תמונה של אישה (צילום: ליאור קסון)
עולים אל הקומה השנייה | צילום: ליאור קסון

מזווה אסתטי ומזמין במטבח

המטבח הוא שילוב של חזית ברזל, חזית עץ אלון מיושן, אי שיוצר בהזמנה מיוחדת על ידי מפעל איטלקי וקונסטרוקציית ברזל המתנוססת מעליו. תשומת לב יתרה הוקדשה לתכנון מזווה אסתטי ומזמין במיוחד עם רצפת פסיפס קרמיקה מחלמיש. מכיוון שלא רצינו לעשות הנמכה לתקרה שגובהה שלושה מטר, לצורך העברת תעלה למיזוג אוויר – יצרנו תעלה חשופה, אך לא סטנדרטית שנבנתה על פי מפרט ייחודי בחתך אובלי. כמו כן, שולבו יחידות מיזוג אוויר בצורה אנכית בארונות ועל גבי הקירות. השולחן הססגוני שבפינת האוכל נרכש בטיול משפחתי בפוזיטנו שבאיטליה.

מדרגות (צילום: ליאור קסון)
גם כאן מסתתרת יצירה | צילום: ליאור קסון
כלוב (צילום: ליאור קסון)
בדרך נתקלים בכלוב הציפורים | צילום: ליאור קסון
מנורת ציפורים (צילום: ליאור קסון)
המשמש כגוף תאורה | צילום: ליאור קסון

כמה מדרגות מעל קומת הכניסה ישנו מפלס הכולל את שירותי האורחים, חדר עבודה ויחידת המאסטר. הרצון כאן היה להכניס לחדרים את הצמחייה השופעת והפרועה מן החוץ. הכיור בשרותי האורחים גם הוא מעשה ידיה של בעלת הבית. אוסף האמנות וגופי התאורה הייחודיים נוכחים גם בחדרים הללו.

פינת ישיבה (צילום: ליאור קסון)
לילדים יש סלון משלהם בין החדרים | צילום: ליאור קסון
כיור (צילום: ליאור קסון)
חושבים על הפרטים הקטנים. שירותיי האורחים | צילום: ליאור קסון

סלון לילדים

מעל גרם המדרגות המוביל לקומת הילדים מתנוסס גוף תאורה מלא חן בצורת כלוב ציפורים. חדרי הבנים מעוצבים בצבעים מאופקים. שילוב הטקסטורות של הבריקים בקירות, הנגרות והבדים מניב גם כאן מראה לא שגרתי. לכל חדר מוצמד חדר רחצה מחופה כולו אריחים שחורים לאווירה אפלולית וגברית יותר. בין חדרי הבנים ממוקמת פינת טלוויזיה שאנחנו מכנים אותה "סלון הילדים", ובה מוקמה ספה מזמינה שנרכשה בסטודיו טאץ' וכן סוני פלייסטיישן וכל המשחקים שהבנים אוהבים.

חדר שינה (צילום: ליאור קסון)
קיר בריקים בחדר הילד המתבגר | צילום: ליאור קסון
פוף (צילום: ליאור קסון)
כורסה בצבעים רגועים | צילום: ליאור קסון
חדר רחצה 2 (צילום: ליאור קסון)
וחדר רחצה צמוד לכל חדר | צילום: ליאור קסון

חדר שינה הורים: כמו הריצוף בבית, גם הקיר שבגב המיטה בחדר ההורים הוא קיר טאדלקט. גופי התאורה בצדי המיטה, המעוצבים כאסופת ספרים, נרכשו בפנטהאוז. השידות אקלקטיות מהאוסף שליווה את בני הזוג במשך השנים. וגולת הכותרת: הארגז למרגלות המיטה הוא מעלית לטלוויזיה – שנכנסת ויוצאת מהארגז בלחיצת כפתור.

מנורת לילה בחדר שינה (צילום: ליאור קסון)
שידות מהאוסף הפרטי של ההורים | צילום: ליאור קסון
חדר רחצה אורחים (צילום: ליאור קסון)
מבט לחדר הרחצה | צילום: ליאור קסון

צמחייה עשירה וסבוכה בחצר

החצר, כמו הבית, אינה מוקפדת במכוון ויש בה צמחייה עשירה וסבוכה ומערך בישול מיציקת בטון שהשקענו בו כיור וגריל. הבריכה מחופה טאדלקט, צבעה אפור והיא מקבלת את צבע השתקפות השמים. כמו כן היא כוללת משטח ציפה - חלק רדוד לרביצה בגובה 30 ס"מ מתחת לפני הקרקע.

חזית_הספרייה (צילום: תומר ושחר צלמים)
אי אפשר להתבלבל, מבט אל הסלון לפני השיפוץ | צילום: תומר ושחר צלמים
מדרגות (צילום: תומר ושחר צלמים)
וכך נראו המדרגות בגרסה המקורית | צילום: תומר ושחר צלמים

דבר המעצב: חוקי העיצוב הקונבנציונאליים לא חלו על הבית הזה, ודווקא משום כך העבודה על הפרויקט הייתה מרתקת, מפתיעה ומתגמלת.

חצר (צילום: ליאור קסון)
מערך בישול מיציקת בטון ליד הבריכה | צילום: ליאור קסון
מנורה מעל הספה (צילום: ליאור קסון)
פינת זולה לא רשמית | צילום: ליאור קסון
_OBJ_OBJ

אדריכלות ועיצוב פנים: דולפי לוי אדריכל, עדי חמיצר מעצבת פנים, לוי חמיצר אדריכלים

במדור הקודם: וילה מודרנית עם נגיעות וינטאג'
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

 מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו