הדיירים: בני זוג בשנות החמישים לחייהם, עולים חדשים מאירופה, שהחליטו לעלות ארצה לאחר שילדיהם הבוגרים עזבו את הבית.

הדירה: דירה תל אביבית ישנה, שנבנתה בשנות ה-30, ברחוב צבי ברוק, ליד מתחם ביאליק המתחדש והמבוקש. בת שני חדרים וחצי ומרפסת קטנה הצופה למבנה בית העירייה הישן. שטח הדירה 55 מ"ר וצורתה רייש - מאופיינת במסדרון ארוך בשל החלוקה קיימת של תא שירותים מופרד מחלל הרחצה, ומטבח מופרד בחדר קטן, כפי שהיה נהוג פעם, עם תקרות גבוהות ורצפה מצוירת. הפוטנציאל היה ברור כבר במפגש הראשון שלנו.

צבי ברוק, נישה
כך נוצרה נישה המלווה את הנכנסים עד לחלל המרכזי | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

החזון: בני הזוג ביקשו לתכנן לעצמם דירה בת שלושה חדרים, מרווחת בעיצוב עדכני, שתאפשר להם לגור ולארח חברים וכל זאת בשטח המוגבל של 55 מ"ר. תהליך התכנון ארך כחודש. וכדי להרוויח חדר נוסף וחלל ציבורי פתוח ככל הניתן, החלל חולק מחדש לצד שימור ובחירת חומרים שיתנו לדירה מראה תל אביב חדשני. חדר השינה הראשי נבנה על במה מוגבהת בתוך החלל הציבורי הנותן מראה לופטי פתוח, אך מופרד בקיר זכוכית עם וילון הנפתח ונסגר לפי הצורך. בזמן אירוח ניתן לפתוח את הווילון ואז, באופן ויזואלי, החלל הציבורי גדל מ-18 מ"ר ל-30 מ"ר.

צבי ברוק, כיור
המטבח הדומיננטי מדגיש את גובה החלל | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי בורק, מדפים במטבח
נישת מדפים בקיר שנחשף | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, פרחים
בלוק סליקט קיים נתחם בגבס | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

משך השיפוץ: ארבעה חודשים: התכנון ארך כחודש והשיפוץ, שלושה חודשים.

עלות השיפוץ: כ-300 אלף שקלים כולל עיצוב, נגרות, גבס, קירות זכוכית, אינסטלציה וכו'.

תיאור כללי של השיפוץ: שברנו את כל המחיצות הקיימות לטובת חלוקה חדשה. הקירות הוחלפו בקירות זכוכית, דבר המאפשר הפרדה בין החללים במינימום בזבוז שטח ויצרת קשר עין בין החללים, במידה והדיירים ירצו בכך, על ידי הסטת הווילונות. תכננו ארונות אחסון שמשמשים יותר מחלל אחד ואת חדר השינה הראשי בנינו על במה מוגבהת בתוך החלל הציבורי, הנותן מראה לופטי פתוח. 

הרצפה המצוירת, שלצערנו לא הייתה במצב טוב, הוחלפה ברצפת בטון מוחלק, אך השארנו שטיח של רצפה מצוירת בחלל המטבח המגדיר את פינת האוכל שבשטחו. בחדר הרחצה הונחה רצפה מצוירת חדשה. בקירות חיצוניים בדירות משנות ה-30 בתל אביב יש אוצר והוא בלוק סליקט שמסתתר מאחורי הטיח ובמקומות נבחרים חשפנו אותו.

צבי ברוק, חדר שינה (2)
חדר השינה נבנה על במה | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, חדר שינה גובה
קיר מפריד שכולו זכוכית | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, חדר שינה שקוף
לשכב במיטה ולצפות בטלוויזיה שבסלון | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי בורק, מתלה
ארון בגדים שחור | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

שולחן אוכל נפתח על שטיח רצפה מצוירת

מסדרון כניסה: חשפנו בלוק סיליקט קיים ותחמנו אותו בגבס ובריילס (פסי) ברזל חשוף וכך יצרנו נישה המלווה את הנכנסים עד החלל הפתוח. בנישה ניתן להניח מפתחות ולהשעין פריטי אמנות וספרים. מצידו השני קיר זכוכית המפריד בין המסדרון לחדר שינה אורחים וחדר רחצה שקיבל דלת זכוכית אטומה. ארון חדר האורחים חודר את קיר הזכוכית ומאפשר אחסון וגישה גם מהמסדרון.

מטבח: המטבח, פינת האוכל והסלון ממוקמים בחלל אחד פתוח של 18 מ"ר. זה לא חלל גדול במיוחד, אבל עם תקרה גבוהה, העמדה נכונה וחומרים השגנו חלל שמרגיש הרבה יותר גדול. המטבח השחור והדומיננטי יוצר עומק ומדגיש את גובה החלל. גם במטבח חשפנו בלוק סיליקט קיים ומה שבעבר היה כיס של חלון הזזה הפך לנישת מדפים פתוחה.

פינת האוכל: בלב המטבח הוצב שולחן אוכל נפתח התחום בשטיח ריצפה מצוירת בגוון אפור חאקי עם דוגמה גיאומטרית, המשתלב בטבעיות ברצפת הבטון המוחלק. מעל לפינת האוכל נתלה גוף תאורה מחנות אספנות, אהיל וינטג' מזכוכית "מורנו". לצד המטבח - קיר כחול שעוטף את פתח המסדרון ויוצר מעין שער כניסה.

סלון: הסלון ניצב בחלל הפתוח, הטלוויזיה תלויה על קיר ומערכת השמע והממיר מופעלים על ידי עינית בלבד, כך שהמכשירים מוסתרים בארון המטבח ואין צורך בארונית שהייתה מקטינה וחוסמת את החלל. את הספה תכננו שתהיה נוחה לאירוח וגם תתאים בעיצוב ובמידות לבמת חדר השינה הראשי שנמצאת מאחוריה.

צבי ברוק, מדרגות למיטה
שידות מובנות בראש המיטה | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, אחסון במיטה
מגירות נסתרות לאחסון | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, מגירות
כך הן נבנו | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

לשבת, לקום: מיטה על במה

חדר שינה: את חדר השינה הראשי מקמנו על במת עץ בחיפוי פרקט אלון מולבן הנמצא בחלל הפתוח. הבמה היא ללא ספק האלמנט שהכי אהבנו לתכנן ולעצב עבור הלקוחות שלנו ומאוד שמחנו שהם תמכו ברעיון כבר בתחילת הדרך, על אף העלויות הגבוהות הכרוכות בכך. את המיטה השקענו בבמה ומשני צידיה יצרנו מדרגות לגישה נוחה למיטה (להתיישב ולקום) וכך גם קבלנו שידות מובנות בראש המיטה ומראה לא שגרתי מהחלל הציבורי לחדר השינה ומהחדר חזרה.

ניצלנו את העובדה שחזית הבמה של המיטה נגישה ובנינו בחזית מגירות נסתרות לאחסון. נבנתה מחיצת זכוכית ווילון בין חדר השינה לחלל הציבורי, וכשרוצים, פותחים את הווילון מקבלים חלל רחב של 30 מ"ר במראה לופטי שמאפשר אפילו לשכב על המיטה לצפות בטלוויזיה שבסלון.

חדר רחצה: רצפה מצוירת חדשה בדוגמה ים תיכונית צבעונית וחיפוי קיר בקרמיקה צרה וארוכה בגוון אבן ניטרלי. שידת הכיור נבנתה בשילוב ספסל שנכנס לתוך חלל המקלחת הרחבה והמפנקת.

צבי ברוק, חדר רחצה
חיפוי קיר בקרמיקה צרה וארוכה בגוון אבן | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, מקלחת
רצפה מצוירת חדשה בדוגמה ים תיכונית | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

מרפסת: המרפסת חופתה בדק אורן והוצב בה שולחן בר בנוי עם אדניות פורחות, כל זה על רקע נוף לבית העירייה הישן.

צבי ברוק, מרפסת
שולחן בר בנוי עם אדניות פורחות | צילום: גדעון לוין 181 מעלות

דבר המעצבים: במסגרת פרויקט מנטורינג לבוגרים מצטיינים במסלול עיצוב פנים של סטודיו 6B ובהנחייתו של האדריכל אמיר נבון קבלנו לידינו לעצב את הדירה הזו עבור בני זוג אירופאיים מבוגרים. הדרישה של הלקוח לשלושה חדרים בחלל של 55 מ"ר, הובילה אותנו למציאת פתרונות יצירתיים עבורם, כמו הבמה והשימוש במחיצות זכוכית, וכך קבלנו גם תוצאה של מראה מאוד ייחודי ומתאים עבורם ושאנחנו כמובן מאוד אוהבים.

טיפ: כדי ליצור מחיצות בין חללים לא חייבים לבנות קיר בלוק. תמיד צריך עוד מקום אחסון אז בעזרת נגר ניתן לבנות "קירות" שהם גם מחיצות וגם מקום אחסון.

צבי ברוק, גיל ותומר
פרויקט מאתגר. תומר אלון וגיל שחם-עמית | צילום: גדעון לוין 181 מעלות
צבי ברוק, תכנית דירה
כל המחיצות הקיימות נשברו לטובת חלוקה חדשה. התכנית | צילום: גיל שחם עמית ותומר אלון

המעצבים: גיל שחם עמיתתומר אלון 
מנחה, תכנון וליווי הפרויקט: אדריכל אמיר נבון, סטודיו 6B

במדור הקודם: כמו באמריקה: בית המעצבת בשרון
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו