הדיירים: בני זוג בשנות ה-40 העוסקים בהיי-טק, ושלושת ילדיהם, בני 11, 7 ו-4.

הבית: בית פרטי, דו משפחתי, בשכונת הרצליה הירוקה והוותיקה. שטח הבית כ-250 מ"ר, ובו ארבע קומות - קומת מרתף, קומת כניסה, קומת מגורים וקומת גג. זהו בית בן 40 פלוס שלא עבר שיפוץ שנים רבות. המצב בבית בכל חלקיו היה קשה, ולא היה אפשרי לשמר אותו באופן חלקי, כולל מעטפת חיצונית של הבית, דלתות וחלונות. היה צורך לשנות, להחליף ולשפץ את כל הקומות והאזורים באופן טוטאלי ואינטנסיבי.

שרון אלה, גרם מדרגות
דרישה הדיירים: בית שיצור אינטראקציה משפחתית | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, בטון גובה
בקומת הכניסה נוצקה רצפת בטון מוחלק | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, כיסאות בר
כיסאות בר נמוכים לצד האי במטבח | צילום: גלעד רדט

החזון: חלומם של הדיירים היה לחיות בבית צמוד קרקע בפשטות והנאה. בקשתם היתה ליהנות מהגינה המקיפה את הבית ולהנגישה מכל אזורי המחיה הציבוריים בקומת הכניסה. רצונם היה ליצור אינטראקציה משפחתית עיקרית ומרכזית, רוב שעות היום, בעיקר בקומת הכניסה, המחולקת לאזורי מחיה משותפים.

מתוך רצון לשמור על פשטות, אחדות ומשפחתיות היתה דרישה למקם את כל חדרי השינה בקומת מגורים אחת, ולא לפזר את החדרים בקומות הבית השונות, גם אם במחיר חדרי שינה קטנים יותר ויחידת הורים יחסית קטנה. המושג master bedroom בהחלט לא הוביל את דרישות הלקוחות לתכנון הבית. קומת המרתף יועדה לקומת משחקים ונגינת מוסיקה של בני המשפחה. קומת הגג, הקטנה יחסית - 25 מ"ר, הכוללים יציאה למרפסת גג גדולה של עוד כ-50 מ"ר - יועדה בשלב זה לחדר אירוח לבני משפחה וחברים ולמשרד ביתי. הדרישה היתה שבעתיד יהיה אפשר לשנות את ייעוד קומה זו לקומת מגורים של הנערה המתבגרת.

המילים המנחות שהובילו אותי כמעצבת ללקוחות אלה, כבר בשלב התכנון, היו פשטות וארציות - בית המייצר חום אנושי מעצם היותו פשוט יחסית ומאפשר לבני הבית להיטמע בו ולהרגיש בבית.

שרון אלה, ספה
המטבח מורכב משני פסי עבודה מקבילים | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, משקל
צילום: גלעד רדט

משך השיפוץ: כשלושה חודשים וחצי, לא כולל תהליך התכנון. לוח הזמנים היה צפוף ואינטנסיבי, זה היה אחד למעשה אחד האילוצים העיקריים בתהליך.

עלות השיפוץ: כמיליון שקל.

שרון אלה, שולחן אוכל גובה
גופי תאורה מבטון הם של המעצב יואב וספי | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, שולחן
צילום: גלעד רדט

עוד באתר לעיצוב הבית:

קשר עם החלקים החיצוניים

כל הקומות בבית, כאמור, שונו ושופצו באופן אינטנסיבי. קומת הכניסה עברה את השינויים המשמעותיים ביותר.יצרתי קו רצף פתוח לכל אורך הבית, משער הכניסה לגינה, דרך דלת הכניסה לבית ולאורכה של קומת הכניסה, עד לוויטרינות גדולות עשויות פרופיל בלגי, שדרכן משתקפת הגינה כבר ברגע הכניסה לבית. דרכן גם אפשר לצאת אל הגינה, וכך נוצר קשר פנים/חוץ הדוק בחלל קומת הכניסה. משני צדיו של קו הרצף האורכי, המייצר שביל תנועה מרכזי בבית, ממוקמות כל הפונקציות הציבוריות של המשפחה. פינת משפחה, מטבח, פינת אוכל וסלון. קומת הכניסה במצב הקיים היתה מאוד חשוכה, סגורה ובלי קשר עין ונגישות לגינה הגדולה המקיפה את הבית.

שרון אלה, ספרייה
צילום: גלעד רדט
שרון אלה, מדרגות
צילום: גלעד רדט

הגדלתי פתחים קיימים, באופן משמעותי, באזור המטבח, הסלון ופינת האוכל. פתחנו דלת יציאה לחצר האחורית המרוצפת מאזור המטבח, ובצמוד לה נוצר חלון גדול מעל משטחי העבודה. כך נוצר קשר עין עם חלקיו החיצוניים של הבית ועם הגינה לכל אורך קו הרצף האורכי שנוצר במצב החדש בקומת הכניסה, המודגש ברצפת בטון מוחלק המתחילה מאזור שער הכניסה לבית וממשיכה למשטח בטון מוחלק ביציאה לגינה מהסלון.

שרון אלה, מדרגות
רשת EXTENDED מחוטי נירוסטה | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, מדרגות
צילום: גלעד רדט

גרם מדרגות מוקם בחלקה המרכזי של קומת הכניסה ושל הבית. המדרגות שופצו ושונו ללא היכר, מתוך החלטה עיצובית שחלק זה, המשקף חיבור ישיר בין כל קומות הבית ונמצא בחלקו המרכזי של הבית, יטופל בחומרים מעניינים, אחרים, ולמעשה תיווצר העצמה עיצובית המייצרת קשר לשפה העיצובית של הבית על חלקיו השונים. גרם המדרגות שופץ לחלוטין כולל המעקה. השלחים חופו בפלטות של עץ אלון מלא והרומים חופו בלוחות מאסטר קיר. המעקה עשוי מפרופילי ברזל מלא בגדלים שונים המייצרים מסגרות, וביניהם נמתחה רשת EXTENDED מחוטי נירוסטה.

כל החומרים בבית הוחלפו. לפתחי החלונות והדלתות נבחר פרופיל ברזל בלגי שהושחר. רצפת הבית הוחלפה. בקומת הכניסה נוצקה רצפת בטון מוחלק. רצפת קומת המגורים וחדר הרחצה הכללי חופתה באריחי בטון מעוטרים, רצפת חדרי השינה חופתה בפרקט עץ אלון שכבתי ורצפת חדר הרחצה של ההורים חופתה בחלוקי נחל. רצפת החצר האחורית חופתה באריחי בטון מוטבעים.

שרון אלה, תמונות
צילום: גלעד רדט
שרון אלה, תמונות על קיר
צילום: גלעד רדט

טוויסט סקנדינבי

המטבח: תוכנן כולו מסנדוויץ ליבנה חשוף. הקנטים של הסנדוויץ נותרו חשופים ומעניקים טוויסט עיצובי של הסגנון הסקנדינבי, המייצג פשטות וניקיון. המטבח מורכב משני פסי עבודה מקבילים. פס אחד צמוד לקיר היציאה לגינה האחורית והפס השני יוצר אי עבודה שמצדו האחד יחידות אחסון ומצדו השני כיסאות בר נמוכים. משטח האי עשוי עץ אלון מלא מושחר.

הסלון: באזור הסלון התבקשתי לתכנן ספרייה לספרי הקריאה. הספרייה תוכננה והותאמה למידות הספרים השונים. כל הספרייה עשויה מלוחות MDF צבועים בצביעת "שלייף לק" – צביעה אטומה.

כל ארונות הבגדים, ארונות חדרי הרחצה והשידות תוכננו ועוצבו לפי צורכי הלקוחות. את כל עבודות הנגרות בבית ביצעה נגריית "פטיש בראש".

שרון אלה, ספרייה
צילום: גלעד רדט
שרון אלה, חדר שינה
שרון אלה, חדר שינה | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, חדר רחצה
חדר הרחצה של ההורים חופה בחלוקי נחל | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, מראה
צילום: גלעד רדט
שרון אלה, מדרגות
צילום: גלעד רדט

שלבו חומר חדש

דבר המעצבת: תהליך העבודה עם הלקוחות התבצע בשיתוף פעולה מלא מצדם למן הרגעים הראשונים. תהליך העבודה היה נעים, פורה ומפרה לכל אורך הדרך, על אף אילוצי הזמן הקשים והשיפוץ האינטנסיבי. הלקוחות סמכו על החלטותי העיצוביות ועל בחירות החומרים שעשיתי לביתם מתוך אמונה שלמה שכאשר שוכרים את שירותיו של בעל מקצוע מותר ורצוי לשחרר את החששות הלגיטימיים שמייצרים שיפוץ או תהליך בנייה ופשוט לתת לבעלי המקצוע להוביל את התהליך למקומות גבוהים.

שרון אלה, חדר ילדה
הצצה לחדר הילדה | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, חדר ילדים
צילום: גלעד רדט

טיפ: כימיה בין בני אדם היא התנאי העיקרי להצלחת הפרויקט. הקשיבו ללקוחות שלכם. למדו את אורח חייהם ובמקביל, הישארו נאמנים לאמת המקצועית שלכם. השקפת עולמי המקצועית מחוברת בצורה הדוקה לחומר ולידע שלנו כיוצרים בחומרים. ככל שניחשף יותר לחומרים חדשים וותיקים, נצליח לייצר חללים מעניינים ומרגשים יותר. השתדלו לשלב חומר חדש, אחר, אחד לפחות, בכל פרויקט. זה מבטיח חללים אחרים, שונים כאלה שטביעת האצבע שלכם מורגשת בהם. חללים שמדוייקים ללקוחות שלכם יצמיחו אתכם מקצועית. כמו כן, הימנעו מטרנדים מוגזמים, והשתדלו ליצור חללים עם מינון עיצובי מדויק. לא מוגזם. כזה שנעים ונוח לחיות בו.

פריטים אהוב בבית: אני אוהבת מאוד את גרם המדרגות החדש, שקיבל ביטוי חומרי מעניין, אחר, כזה שמשאיר חותם ומאידך לא משתלט על החלל. נוסף לכך אהובים עלי השטיח בסלון (הביטאט) וגופי התאורה. חלק מגופי התאורה, העשויים בטון ומפוזרים בחלקי הבית השונים, הוזמנו ממעצב המוצר הישראלי יואב וספי. כמעצבת פנים חשוב לי תמיד לשלב פרטים נבחרים של יוצרים ומעצבים ישראלים מוכשרים, ויש הרבה כאלה.

שרון אלה, וטרינה
קשר ישיר בין חוץ לפנים | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, חצר
רצפת החצר האחורית חופתה באריחי בטון מוטבעים. | צילום: גלעד רדט
שרון אלה, מרצפות
צילום: גלעד רדט
_OBJ

אדריכלית ומעצבת פנים: שרון אלה

במדור הקודם: מאושר עד הגג: הווילה של איש העסקים הגרוש
לכל הכתבות במדור בשיפוץ