הדיירים: דיירת בת 35, די.ג'יי ומפיקה מוזיקלית.

הדירה: דירת 67 מ"ר, ממוקמת בשכונת יד אליהו בתל אביב, כוללת: חדר שינה, חדר עבודה, חדר רחצה, מרפסת שירות, סלון ומטבח. לפני השיפוץ הדירה היתה חשוכה, צפופה ומוזנחת. הבניין בן 35 שנה, נמצא במרכז שדרה רחבה וירוקה, שרובה בנויה מבתים פרטיים ומספר בניינים נמוכים. זהו הבניין הגבוה היחיד בשדרה והוא יחסית שמור ומטופח (אינטרקום, שתי מעליות, חנייה פרטית). הדירה הספציפית נמצאת בקומה שישית מתוך עשר. בשנים האחרונות צעירים רבים (רווקים ומשפחות) קונים דירות בבניין זה והאוכלוסייה הוותיקה והמבוגרת מתחלפת בצעירה.

החזון: הדיירת חלמה על בית הרמוני ומזמין, מלא באור טבעי, שיעטוף אותה בחמימות ובהרגשה ביתית (לא בית מוזיאוני). מכיוון שבכל יום לפנות בוקר היא חוזרת מעבודה לילית במועדונים ובמסיבות, היא ביקשה לעצמה דווקא מפלט שקט ולא עמוס, משופע בגוונים טבעיים עם מעט כתמי צבע ("הכי לא מועדוני") ועם שילובים של ישן וחדש. בנוסף, הדיירת אוהבת מאד לארח חברים ומשפחה ולכן היה לי חשוב לייצר עבורה מרחב פתוח, שיכיל בקלות עשרה אנשים, שניתן יהיה בו לארח, לאכול, לבשל, לשמוע מוזיקה, לראות טלוויזיה - הכול בו זמנית.

ספה (צילום: שי אפשטיין)
לא לפחד משולחן טורקיז | צילום: שי אפשטיין
קיר חום 2 (צילום: שי אפשטיין)
גם צבע האופניים הותאם לדירה :) | צילום: שי אפשטיין

דירה בהפתעה

אילוצים: הדיירת היתה צריכה לעזוב את דירתה השכורה תוך כחודש וחצי מתחילת העבודות ולעבור לדירתה המשופצת ולכן כל השיפוץ התנהל במהירות יחסית, תוך כדי תהליך קבלת החלטות מהיר. בנוסף, מכיוון שהדיירת מנהלת סדר יום הפוך (ישנה בבקרים) וגם שהתה בחו"ל בחלק מהזמן, הגדרנו מראש סכימת צבעים, פונקציות נדרשות, קווים מנחים לחללים השונים, חלומות ושאיפות וכך, למעשה, התאפשר מצב בו את כל הפגישות מול הספקים ובעלי המקצוע ואת כל בחירות החומרים עשיתי בעצמי, ללא נוכחות הלקוחה. אפשר לומר שהלקוחה כמעט קיבלה דירה בהפתעה.

משך השיפוץ: השיפוץ נמשך כחודשיים, מתחילת ההריסה ועד כניסת הלקוחה לדירה מוכנה ומאובזרת לגמרי. בשל לו"ז צפוץ, הדירה נהרסה כליל ובמקביל בוצע התכנון החדש.

עלות השיפוץ: הפרויקט עלה כ-250 אלף שקלים. סכום זה כולל את עבודת הקבלן (הריסה מלאה, בנייה בגבס, החלפת כל תשתיות החשמל הגז והאינסטלציה בדירה, ריצוף וחיפוי, גמר וצביעה), וגם: אביזרי סניטריה חדשים, חיפויים וריצופים חדשים, נגרויות לפי הזמנה (מטבח, אי, ארון כיור, ארונות הזזה), חלונות אלומיניום בפרופיל בלגי, מזגן מיני מרכזי ושני מזגנים קטנים לחדרים, פרקט אלון, מכשירי חשמל (כולל מסך טלווזיה על עמוד מסתובב), גופי תאורה, דלתות פנים בצביעה אפוקסית, ספה, שולחנות משוק הפשפשים, כסאות, מדפים ואבזור.

תיאור כללי: כל הקירות וכמעט כל הריצוף בדירה נהרסו לטובת קירות חדשים ותשתיות חדשות. בדירה התגלו ארבעה עמודים מאסיביים שכמובן היה צריך לשלבם בתוך מערך הריהוט החדש. כל עמוד מונף לטובת פונקצייה אחרת: עמוד אחד מוסתר בקיר במרפסת השירות ולכן נעלם מהנוף. עמוד בחדר הרחצה מסתיר מאחוריו נישה עם מדפי זכוכית למגבות ולסבונים. העמוד שתקוע בסלון קיבל שתי נישות לא עמוקות, אך גדולות, משני צדיו והן מכילות מדפים צרים המאפשרים מעין גלריה מתחלפת ולא מחייבת (אין מסמרים, רק מניחים מסגרות), את העמוד העצום במטבח מקיף אי גדול ורב צדדי בעל מספר שימושים - מכיוון המבואה יש שידת מגירות לדואר, מפתחות וכיוב', מכיוון המטבח שש מגירות עמוקות לסירים ולצלחות ומכיוון הישיבה מדפים פתוחים למגזינים, שש-בש וכו'.

כמו כן, העמוד במטבח הפך מחיסרון ליתרון והוא נצבע בצבע גיר בגוון זית כהה (קולקציית ראלף לורן), כך שניתן לשרבט עליו איורים והודעות. למעשה העמוד הוא הפוקל פוינט של החלל הפתוח.

כיסאות בר (צילום: שי אפשטיין)
האי מקיף את העמוד | צילום: שי אפשטיין
קיר חום (צילום: שי אפשטיין)
אז מה אם יש כאן עמוד. להיפך, הוא רק מוסיף | צילום: שי אפשטיין

אלכסון זה לא אסון

קירות: בתכנון המקורי של הדירה היו מספר קירות אלכסוניים שנהרסו כליל. רציתי לייצר חלל עם קווים ישרים שגורמים לשקט צורני. עם זאת, מכמה אלכסונים לא ניתן היה להיפטר והם מרוכזים באיזור חדר הרחצה. גם שם האלכסונים כמעט לא מורגשים: בפינה אחת ממוקמת האסלה התלויה ובפינה השנייה נמצאת האמבטיה, שבקצה שלה משטח ישיבה מרוצף.

בדירה יש רק שני כיווני אוויר כך שלא התאפשר למקם חלון בחדר הרחצה. לטובת האוורור הנדרש מיקמתי ונטה טובה מעל האסלה ולטובת אור טבעי (ושלא תהיה הרגשה של בונקר) מיקמתי חלון קבוע צר ורחב, דרכו נכנס אור טבעי מהסלון לחדר הרחצה. החלון מוקם סמוך לתקרה, כך שאין פגיעה בפרטיות.

הדירה כולה (פרט לחדר הרחצה) חופתה בפרקט אלון כהה WIDE BODY שמקנה מצד אחד חמימות ומצד שני נותן נופך אורבני. הדירה נצבעה כולה בגוון אבן בהיר, כולל כל דלתות הפנים וכל הפאנלים.

מבואה: בכניסה לדירה יש מעין מבואה קטנה, ממנה ניתן לקבל הצצה קטנה לחלל הציבורי עד העצים שבחוץ. במבואה נתלה מתלה ווים העשויים מצינורות אינסטלציה (נבנה על ידי המעצבת) ועליו ניתן לתלות מעיל, תיק, מטריה וכיוב'. כבר בכניסה ניתן לראות את העמוד המסיבי שנצבע בירוק זית. מהמבואה ניתן לגשת ישירות למטבח או לפנות שמאלה לכיוון הסלון והחדרים.

פינת התרגעות: משמאל לכניסה מוקמה פינת קריאה מתוקה הכוללת כורסה והדום ששופצו ורופדו מחדש, מדפים קלילים מברזל לבן לספרים, מתקן ברזל לבן לשלושה עציצים (הדיירת התעקשה על "קצת ירוק בעיניים") ומקום לאופניים, החונות קבוע בדירה.

נברשת מעל השולחן (צילום: שי אפשטיין)
פריט נוסטלגי בעל ערך סנטימנטלי. השנדליר המשופצת | צילום: שי אפשטיין
מטבח (צילום: שי אפשטיין)
אריחים קטנים וצבעוניים, מתאימים לגוונים שבדירה | צילום: שי אפשטיין

המטבח: שנדליר עתיקה מעל האי

המטבח מחולק לשניים: בצד אחד מקרר, ארונות נמוכים, כיור, כיריים, מדיח אינטגרלי ותנור; הארונות מצופים פורמייקה בגוון שקד בהיר ומשטח העבודה עשוי קוריאן בגוון אבן תואם. מעל משטח העבודה - קרניז המשלב את פתח יציאת המזגן ותאורה שקועה. הקיר מעל משטח העבודה חופה באריחים קטנים וצבעוניים, כשכל גוון חוזר על עצמו במקום אחר בדירה.

בצד השני אי גדול (1*3 מטרים) המכיל שש מגירות גדולות ועמוקות לכוסות, צלחות וסירים. המשטח מעל האי עשוי אלון טבעי שתורם לתחושת החמימות. גובהו של האי 90 ס"מ, כך שניתן לעבוד עליו בנוחיות (בניגוד לגובה בר - 110 ס"מ). 

בצד הנוסף של האי, מדפים פתוחים לשימושים שונים, כך שניתן ליהנות ממקומות אחסון רבים באזור הציבורי (חשוב מאוד, כאשר מדובר בחלל פתוח). כמובן, יש מקומות ישיבה סביב האי ומעבר לארבעת הכסאות הקיימים ניתן להוסיף עוד שלושה במידת הצורך.

מעל האי תלויה בגאון שנדליר עתיקה ויפה שהושארה בדירה על ידי בעליה הקודמים. השנדליר שופצה ותוקנה וכעת מהווה פריט נוסטלגי בעל ערך סנטימנטלי. על העמוד מוקמה מנורת קריסטל להשלמת האווירה.

בקצה המטבח ממוקמת מרפסת השירות המכילה מכונת כביסה ומייבש, סלי מיחזור, דלי ומגב וארון מזווה קטן. בקיר החיצוני של מרפסת השירות יש חלון גדול, כך שניתן לפתוח את דלת המרפסת, על מנת לאוורר ריחות בישולים.

חדר שינה (צילום: שי אפשטיין)
מיטה מאיקאה וארון קיר גדול. חדר השינה | צילום: שי אפשטיין
פינת עבודה (צילום: שי אפשטיין)
וליד, חדר עבודה קטן ופונקציונאלי | צילום: שי אפשטיין

הסלון: מסך טלוויזיה מסתובב, גלריית תמונות מתחלפת

בין מרפסת השירות והמטבח למסדרון המוביל לחדרים ממוקם הסלון. בסלון ספה עם שז לונג להשתרעות מקסימלית ומולה שולחן המחופה פורמייקה מבריקה בצבע טורקיז משוק הפשפשים. קנינו בשוק שולחן נמוך נוסף המשמש כשידת מדיה פתוחה. מסך הטלווזיה נתלה על עמוד, דבר המאפשר תנועה כמעט מלאה של המסך כך שניתן לצפות גם מהסלון, גם בישיבה לצד האי ואפילו מפינת הקריאה בקצה השני של הדירה.

מאחורי הספה עמוד קונסטרוקטיבי ומשני צדיו נישות ובהן מדפים צרים המשמשים גלריה מתחלפת לתמונות ולגלויות. בסלון חלון גדול מרצפה עד תקרה, האחראי למעשה על כל האור והאוויר בחלל הציבורי ואפילו בחדר הרחצה. על החלון נתלה וילון כמעט שקוף שנועד לתת מעט תחושת פרטיות.

חדרים: ידיות הומוריסטיות בחדר הרחצה

לחדר השינה נקנו מיטה ושידת צד חדשות (איקאה), ליד המיטה נתלתה מנורת לד לקריאה. בנוסף, מוקם ארון קיר גדול עם דלתות הזזה הכוללות מראה. החלונות הישנים הוחלפו בחדשים הכוללים תריסים (חובה: הדיירת ישנה בבקרים). מתחת לחלון המזרחי מוקם מתלה עדין שבניתי, המשלב ידיות וינטאג' ומיועד לתכשיטים, חגורות וכיוב'. בסמוך לארון הותקנו ספוטים חיצוניים שנועדו להאיר את תכולת הארון.

בחדר העבודה הסמוך מוקם ארון זהה לזה שבחדר השינה ולידו שולחן גדול (פלטת זכוכית ורגלי חמור- איקאה) שלידו יושבים בקלות שניים (לעיתים קרובות הדיירת עובדת עם אדם נוסף).

חדר הרחצה מרווח ומפנק (לבקשת הדיירת) ומכיל אסלה תלויה, אמבט עם ראש גשם וארון כיור לפי הזמנה. ארון הכיור שתוכנן על ידי, עומד על רגלי עץ נמוכות המשוות לו מראה מעט מיושן ורומנטי. לארון נבחרו ידיות הומוריסטיות בצורת כפות רגליים. מאחורי הדלת הותקן ארון גבוה ומרווח המיועד למגבות ולחומרי ניקוי.

בחרתי דווקא להדגיש את העמוד התומך הנמצא בכניסה לחדר הרחצה על ידי חיפוי באריחים 60*60 בעלי נוכחות תעשייתית מעט. מאחורי העמוד נוצרה נישה ובה הותקנו מדפי זכוכית למגבות ולתכשירים. בקצה האמבט נוצרה זווית כתוצאה מהקיר האלכסוני. זווית זו נוצלה ליצירת מקום ישיבה בקצה האמבט.
המראה הגדולה שנקבעה מעל הכיור משקפת את האריחים על העמוד ואפילו את הנוף הנשקף מחלון הסלון.

חדר רחצה (צילום: שי אפשטיין)
חיפויים בלוק תעשייתי, ופינת ישיבה במקלחת | צילום: שי אפשטיין
מגבות (צילום: שי אפשטיין)
נישה עם מדפי זכוכית למגבות וסבונים | צילום: שי אפשטיין

דבר המעצב: תהליך העיצוב והשיפוץ היה קל, בעיקר בזכות קבלת החלטות מהירה והודות לדיירת ממוקדת וזורמת. שמחתי לקבל יד חופשית מהדיירת ולשלב בבית פריטים שעיצבתי והכנתי בעצמי. ההנאה הגדולה של הדיירת מהשהות בדירתה החדשה מספקת מאד.

טיפ: באופן כללי, רצוי לעבוד עם בעלי מקצוע שהומלצו על ידי אחרים, שניתן לסמוך עליהם מבחינת המוצר, השירות ולוח הזמנים. כדאי מראש להבין ששיפוץ הוא תהליך דינמי ושעלולות לצוץ הפתעות, למשל עמודים במיקומים אסטרטגיים. במקום להתאכזב, פנו מקום לאופטימיות יצירתית וחישבו כיצד אפשר למנף את העמוד וליהנות מנוכחותו.

אל תפחדו מצבעים עזים, גם להם יש מקום כל עוד מקפידים על מינונים נכונים. לדירה הזו, שכולה על טהרת צבעי האדמה והחול, נקנה שולחן קפה בטורקיז בוהק, דווקא בגלל הרקע המונוכרומטי השולחן בולט ברעננותו. גם בחיפוי מעל המשטח במטבח שולבו אריחים בגוון כתום חרדלי, שמפתיעים את העין בין כל האריחים האחרים.

פריט אהוב: הפריט האהוב עלי בדירה הוא דווקא העמוד הצבוע בצבע זית. העמוד הרחב והמאסיבי הפך לעוגן של החלל הציבורי וסביבו נבנה אי גדול, שימושי ומפנק. העזתי לבחור לו צבע דומיננטי (קולקציית ראלף לורן) שקשה להתעלם ממנו.

רשימת מכולת: אריחים צבעוניים 10*10- חזי בנק, כ-400 שקלים למ"ר. כסאות דגם לילי בשמנת ובזית - פיק אפ, 400 שקלים ליחידה.פרקט דגם Harbour Oak של חברת קרונו (פלאנקים רחבים) - שבא פרקטים בפתח תקוה, כ-170 שקלים למ"ר. שולחן קפה מעץ בשילוב משטח פורמייקה צבעונית - צביקה בשוק הפשפשים, 800 שקלים..ספה באורך 2.80 מטרים מרופדת בבד של חברת רנבי - בדוסה עיצובים, 4,000 שקלים (מציאה!). מדפי גלריה שחורים בסלון - איקאה, 65 שקלים ליחידה. כל הנגרויות בבית, כולל משטח הקוריאן במטבח - אבי רביבו, סטודיו דארק בפלורנטין.

סקיצה
גם לאלכסונים נמצאו הפתרונות. התוכנית

תכנון ועיצוב פנים: ורד בונפיליולי

במדור הקודם: עושים את זה פעם בשבוע בדירת סטודיו משגעת
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו