הדיירים: זוג הורים ושני ילדים. בני הזוג הם פרופסורים מוכרים באוניברסיטה. בנם הגדול לומד וחי בחו"ל ושני ילדיהם הנוספים עדיין גרים עמם בדירה, הילדה משרתת בצה"ל והבן בן 14, כמו כן, מתרוצצים במרחב כלב נבחן ושתי חתולות שמנמנות.

עיצוב: פנינית שרת
מניפת הצבעים בדירה משדרת מראה מודרני ונקי | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
שילוב העץ הגס והברזל הטבעי מוסיפים לחלל את הזרימה והחספוס | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
זו הספרייה שממנה החל העיצוב כולו | צילום: שי אפשטיין

הדירה: ממוקמת בקומה רביעית (מתוך שש) בבניין ותיק בן 19 שנים ברמת השרון. 110 מ"ר + מרפסת קטנה של 10 מ"ר. הדירה לא שופצה מעולם, מאז נרכשה מהקבלן.

החזון: חלומם של הדיירים היה לעצב בית שיהיה נעים להיכנס אליו; נוח, נקי, חם, נינוח, וכמובן יפה. הלקוחה ציינה, כבר בראשית הדרך, שאסתטיקה נותנת לה תחושת ביטחון, וביקשה לשלב בדירה אלמנטים בסגנון אירופי – אלגנטי ורומנטי. הקו המנחה הראשוני לתכנון, היה פתרון עיצובי לאוסף העצום של הספרים. היה ברור שהספרים הם המוטיב המרכזי בחיים ובהווייה של בעליה, ויהוו עוגן לתכנון המחודש של כל הבית.

משך השיפוץ: כשנה מתחילת תהליך התכנון. השיפוץ עצמו ארך ארבעה חודשים.

תיאור כללי של השיפוץ: במסגרת השיפוץ נהרסו כל הקירות הפנימיים בדירה (למעט הממ"ד), והדירה חולקה מחדש לחלל ציבורי פתוח הכולל סלון, מטבח, פינת אוכל וספרייה גדולה; ולחלל פרטי הכולל סוויטת הורים, חדר עבודה, שני חדרי ילדים, חדר רחצה מרכזי וחדר שירות וכביסה.

במקור, היה חדר נוסף בבית (של הבן הבכור שחי בחו"ל) שגבל בסלון. במקומו הורחב הסלון ומוקם המטבח הפתוח לחלל הציבורי. בתכנית החדשה, חדר השינה של ההורים עבר לחלל בו היה המטבח, כאשר מרפסת השירות הישנה הפכה לחדר הרחצה של ההורים. באזור בו היה חדר השינה הישן של ההורים מיקמנו חדר רחצה מרווח לילדים וחדר כביסה ייעודי.

כל התשתיות בדירה, בהם אינסטלציה, חשמל, מיזוג – הוחלפו בחדשות, כל הרהיטים נרכשו, ולמעשה לא נשאר בה זכר מימיה הקודמים, למעט מראת קיר ותמונה, בעלות ערך סנטימנטלי, שנתלו בחדר השינה של ההורים. התהליך מול הלקוחות, לאורך כל הדרך, היה הרמוני ופורה, ולשמחתי לא נדרשה כל פשרה בתהליך התכנון והעיצוב.

עיצוב: פנינית שרת
אורך הספרייה כשישה מטר | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
מדפים פתוחים המכילים בגאווה את הספרים הרבים | צילום: שי אפשטיין

הסטייל: אקלקטיות קלאסית

שפת העיצוב בדירה באה לידי ביטוי בחומרים שנבחרו עבורה: MDF צבוע בתנור בגוון לבן שבור (ספרייה, מטבח, קופסת טלוויזיה), ברזל טבעי בגוון חלוד (סולם ספרייה, מסגרת קונזולת כניסה ומוט טלוויזיה), ועץ אלון מבוקע גס (קונזולת כניסה ושולחן פינת אוכל). מניפת הצבעים בדירה משדרת מראה מודרני ונקי, אבל שילוב העץ הגס והברזל הטבעי מוסיפים לחלל את הזרימה והחספוס ומכניסים אקלקטיות, חום ונינוחות. הדירה כולה מחופה בפרקט אלון טבעי בתצורת פישבון (אדרת דג) המשווה לחלל כולו נופך אלגנטי-אירופאי.

הספרייה: לאורך קיר הכניסה משתרעת ספרייה באורך של כשישה מטר עשויה MDF צבוע בתנור, שאליה מחובר סולם ברזל בגוון טבעי חלוד (עלות: כ- 20 אלף שקלים). בחלקה העליון של הספרייה תוכננו מדפים פתוחים המכילים בגאווה את הספרים הרבים של הדיירים, ובחלקה התחתון תוכננו דלתות סגורות המשמשות לאחסון כללי של כלי מטבח שלא משמשים את הדיירים ביומיום – מה שנקרא "תגבור" לארונות המטבח.  לצד הספרייה ניצבת כורסת קריאה בסגנון קפיטונז' מרופדת בעור בגוון ירוק כהה, אשר הוזמנה במיוחד עבור הפינה ומוסיפה ניחוח אלגנטי-תרבותי.

קונזולת כניסה: מול דלת הכניסה והספרייה ניצבת קונזולה נמוכה, בגובה הספה הנשענת עליה, המקדמת את פני הנכנסים ומייצרת הפרדה בין מבואת הכניסה לבין הסלון. הקונזולה עשויה ממסגרות ברזל טבעי בשילוב מדפי עץ אלון מבוקע גס. על הקונזולה מונחת מנורת שולחן אלגנטית ומרשימה עשויה מעצי סחף עם אהיל בד, ועל המדף התחתון שלה מונחים ספרים נוספים.

סלון: ספת שזלונג גדולה ומזמינה מרופדת בעור משופשף בגוון קאמל בהיר. מולה ניצבות שתי תיבות במראה ישן המשמשות כשולחנות קפה. את מקום שידת הטלוויזיה המסורתית מחליף מוט מסתובב מברזל טבעי שעליו קופסה בנויה מ-MDF בצבע לבן שבור בה מאוחסנים הטלוויזיה ומכשירי האודיו. בדרך זו לא נחסמים החלונות הגדולים למרפסת אשר עליהם נתלו וילונות עשירים במראה בהיר, נקי ומדויק.

עיצוב: פנינית שרת
שולחן פינת האוכל עשוי עץ אלון מבוקע במראה גס | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
ספת שזלונג גדולה ומזמינה מרופדת בעור משופשף בגוון קאמל בהיר | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
עוד מקום מנוצל לטובת ספרים | צילום: שי אפשטיין

מטבח ופינת אוכל: המטבח צנוע בממדיו (הדיירים אינם חובבי בישול), אך מתוכנן בקפידה. חזיתות המטבח עשויות MDF צבוע בתנור בגוון לבן שבור, המשטח והכיור עשויים קוריאן בגוון זהה, והמקרר הלבן משלים את התמונה ההרמונית.

פינת האוכל מוקמה במרכז המטבח, כחלק אינטגרלי ממנו, מתוך הבנה של אורחות החיים והצרכים האמיתיים של דיירי הבית. שולחן פינת האוכל עשוי עץ אלון מבוקע במראה גס ולצדו ניצבים כסאות עור בהירים במראה מינימליסטי נקי.

מעל פינת האוכל תלוי גוף תאורה מלבני – מסגרת ברזל לבנה עם חזיתות זכוכית, דרכן נראות נורות פחם יפיפיות. זהו למעשה גוף התאורה הדקורטיבי היחיד שתלוי בחלל הציבורי, כאשר יתר התאורה בתקרה ובקירות הינה תאורה נטמעת.

אווירה רומנטית בחדר השינה

סוויטת הורים: סוויטת ההורים מוקמה בכניסה לחלל הפרטי, מופרדת מאזור חדרי הילדים. היא תוכננה במבנה של חדר בית מלון ועוצבה בסגנון קלאסי אלגנטי לאווירה רומנטית, רכה ושקטה. במבואה לחדר ממוקם חדר ארונות פתוח, ובהמשך מאחורי דלת זכוכית חלבית ממוקם חדר רחצה עם מקלחון גדול שבו ראש גשם מפנק.

רצפת חדר הרחצה חופתה באריחים גדולים (1/1 מטר) בגוון אפור והקירות חופו באריחים גדולים ולבנים בגימור מט כאשר בתוך המקלחון חופו הקירות באותו האריח עם דוגמא בולטת של גלים. ארון הכיור תוכנן בקווים נקיים בגוון חאקי בהיר וכיור אובלי גדול במיוחד עם ברז קיר, משלימים את התמונה הנקייה. נישות מעל האסלה ובתוך המקלחון משמשות לאחסנה ומשלימה אותן מראה מרחפת בקווים מקבילים. התאורה בחדר הרחצה שקועה בתקרה למראה מינימליסטי.

בחדר השינה מיטה זוגית מרופדת בבד בגוון חאקי בהיר, ולצדה שני ארגזי מגירות במראה ישן המשמשים כשידות צד. מעל השידות משתלשלים גופי תאורה תלויים - צילינדרים ארוכים לבנים במראה מודרני. לאורך הקיר תוכננה שידת מגירות במראה נקי, צבועה בגוון חאקי בהיר (תואם לארון בחדר הרחצה), המשמשת לאחסנה של לבנים, תיקים, צעיפים ואקססוריז. מעל השידה תלויה מראה במסגרת מהודרת - פריט סנטימנטלי שעבר עם הדיירים לאחר השיפוץ.

עיצוב: פנינית שרת
במבואה לחדר ממוקם חדר ארונות פתוח | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
סוויטת ההורים תוכננה במבנה של חדר בית מלון | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
בהמשך מאחורי דלת זכוכית חלבית ממוקם חדר רחצה | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
מקלחון גדול שבו ראש גשם מפנק | צילום: שי אפשטיין

חדר העבודה: חדר העבודה ממוקם בממ"ד ובכניסה אליו ממוקם בנישה ארון מעילים ותיקים שמכיל גם את ארון החשמל הביתי. כנגד הקיר המעוגל בממ"ד צפה פלטת שולחן עבודה בעץ אלון טבעי מעל מגירות בצבע בתנור בגוון אפרפר בהיר וחם. לאורך החדר מוקמה ספריה נוספת עשויה מסגרות ברזל בגוון חלוד אשר אוחזים במדפים ארוכים בגוון המגירות.

חדרי הילדים: חדרי הילדים ממוקמים בקצה המסדרון, ובכל אחד מהם מיטה רחבה ומפנקת. לחדרו של הבן הצעיר עוצב במיוחד ארון בגדים המשלב טלוויזיה בנישה מובנית עם מדף אחסון פתוח לרוחב כל הארון.

עיצוב: פנינית שרת
ארון בגדים המשלב טלוויזיה בנישה מובנית בחדר הבן | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
חדר העבודה ממוקם בממ"ד | צילום: שי אפשטיין

חדר הרחצה של הילדים: חדר הרחצה המרכזי, הסמוך לשני חדרי הילדים, הינו רחב ידיים ותוכנן בקפידה. רצפת החדר חופתה באריחים גדולים (1/1 מטר) בגוון אפור והקירות חופו אף הם באותם אריחים בגוון בהיר.

בחדר ארון כיור גדול במיוחד עם חזיתות אלון טבעי במראה נקי וקלאסי, אשר מתחבר במגירת ספסל נמוכה למישור האמבטיה. חיפוי הקוריאן של הארון "מתקפל" אל מגירת הספסל ומקיף את האמבטיה הגדולה. ראש גשם מפנק ונישות מובנות בקירות (מעל האמבטיה ומעל האסלה) משלימים את חוויית הרחצה. גם התאורה בחדר זה תוכננה בקפידה ומורכבת מספוטים שקועים בתקרה ומתאורה סמויה בניתוק תקרה אשר שוטפת באור נעים ורך את המראה הגדולה.

עיצוב: פנינית שרת
ארון כיור גדול במיוחד עם חזיתות אלון טבעי | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
רצפת החדר והקירות חופו באריחים גדולים בגוון אפור | צילום: שי אפשטיין

דבר המעצב: בפרויקט הזה הייתה לי הזכות לעבוד עם לקוחה חכמה, חדה ומהירת החלטה, מה שסייע רבות לתהליך עבודה ממוקד, יעיל ואפקטיבי. הבנתי, שוב, שלקוח שבטוח בעצמו וסומך בלב שלם על המעצב שבחר לעבוד איתו, משיג תוצאה אופטימלית וגם זוכה ליהנות מהתהליך. אני באופן אישי נהניתי מכל רגע.

טיפ: המשכיות וקשר בין החומרים המרכיבים את עיצוב הבית מייצרים מראה הרמוני. יחד עם זאת, תמיד חשוב להוסיף "קריצות" מחוץ לקופסא כדי לייצר עניין.

רשימת מכולת: ספת שזלונג מעור בסלון – סטודיו רביבו, 17 אלף שקלים; תיבות שמשמשות כשולחן סלון – פלורליס, 1,500 שקלים; שולחן פינת אוכל – סטודיו רביבו, 9,500 שקלים; מנורת ברזל וזכוכית מעל שולחן פינת האוכל – קמחי דורי תאורה, 3,000 שקלים; קונזולה בכניסה – סטודיו רביבו, 6,500 שקלים.

עיצוב: פנינית שרת
חדר הבן הגדול בוטל. התכנית לפני | צילום: שי אפשטיין
עיצוב: פנינית שרת
הדירה חולקה מחדש לחלל ציבורי ולחלל פרטי נפרד | צילום: שי אפשטיין

עיצוב ואדריכלות פניםפנינית שרת-אזולאי

במדור הקודם: הדירה השקופה של הרווק
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו