שרון אלה, ספה צהובה (צילום: שי אפשטיין)
רהיטי רטרו | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, מסגרת (צילום: שי אפשטיין)
מסגרת מעוטרת ללא תמונה | צילום: שי אפשטיין
הדיירים:
זוג עם שני ילדים, היא עובדת סוציאלית והוא מהנדס. הילדים בני 5 ו-12.

הבית: בית מאוד ישן שנבנה בשנות ה-60, כחלק מבית דו משפחתי, בשכונת כרמליה בחיפה. הבית, ששטחו הכולל כ-200 מ"ר (כולל מרפסות) ומתפרס על פני 3.5 קומות, ממוקם על רכס ההר, וכתוצאה מכך הנוף המדהים של הוואדיות הירוקים, שנשקף מכל החלונות. בימים בהירים אפשר לראות גם פיסת ים כחולה ממערב.

החזון: כאדריכלית, רציתי לייצר בית שיש בו סיפור, המתייחס לדייריו, לאהבתם לסגנון הרטרו ולסגנונות הוינטג' השונים. בית שישמר את הפשטות שסימלה את האדריכלות בזמנים שבהם נבנה. פשטות נקייה שתכיל ותמלא את החלל בחפצים ורהיטים מתקופות שונות. פשטות שלא תשתלט אל החפצים המיוחדים בבית. בית נוח ומכיל ואקלקטיות במינון מדויק. יחד עם זאת, היה חשוב לייצר מול הרקע הנקי והפשוט גם צבעוניות מעניינת, חמה ועוטפת.

עיקרון חשוב נוסף היה העצמת הקשר בין החללים הפנימיים לנוף המרהיב של הוואדי הירוק, לטבע אשר מתפרץ ביופיו מכל חלון בבית. לפיכך, הוגדלו פתחי החלונות ואף שונו מיקומי חלק מפתחי הבית, על מנת לייצר זוויות ראייה רחבות יותר ומעניינות יותר.

לבעלי הבית היה חשוב שחדרי השינה והמשפחה יהיו מרוכזים בקומה אחת, שהחלל הציבורי ובו סלון, מטבח, פינת אוכל ושירותי אורחים יהיו בקומת הכניסה לבית ושקומת המרתף תוסב ליחידה נפרדת עם כניסה פרטית, יחידה בה יוכלו הילדים לגור בעתיד. כמו כן, חלק מקומת המרתף נשאר בתוך חלל הבית המרכזי והפך להיות חדר עבודה שקט ורגוע לבעלי הבית.

שרון אלה, ספרייה (צילום: שי אפשטיין)
ספריית המדפים נרכשה באנגליה | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, מנורה ירוקה (צילום: שי אפשטיין)
מנורת רטרו ירוקה | צילום: שי אפשטיין

אילוצים: במהלך השיפוץ היו אילוצים רבים: שטח כל קומה אינו גדול ונדרש תכנון נכון בכדי לייצר חדרי שינה גדולים ומרווחים (שהתרכזו, כאמור בקומה אחת). מצבו של הבית היה מאוד קשה והשיפוץ ארך יותר זמן מהצפוי, עקב הפתעות שהתגלו בשטח. אילוץ נוסף היה העובדה שבעלי הבית התגוררו במהלך השיפוץ בלונדון במסגרת שליחות. התקשורת נעשתה בעיקר במיילים, תכתובות אינסופיות של תוכניות, סגנונות, קניית הרהיטים השונים, אם דרך אתרים ואם בדרכים אחרות. תמונות נשלחו לגבי כל רהיט ופריט שנבחר, ומחשבה מעמיקה נעשתה לגבי כל אחד מהרהיטים שנבחר לבית.

שרון אלה, פינת אוכל (צילום: שי אפשטיין)
נוף לוואדי מכל חלון | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, מזנון (צילום: שי אפשטיין)
מסגרות ריקות על המזנון | צילום: שי אפשטיין

משך השיפוץ: השיפוץ ארך כשבעה חודשים, בסופו חזרו הדיירים לביתם בארץ.

עלות השיפוץ: כ-800 אלף שקלים. עלות זאת כללה תכנון ועיצוב, תשתיות חשמל ואינסטלציה חדשות, מערכת מזגנים בכל חלקי הבית השונים, הריסה, בנייה ופינוי רב ומסובך (בהתחשב בתנאי השטח ובעובדת מיקומו של הבית על מדרון ההר), שינוי רוב הפתחים בבית והחלפתם, עבודות גבס רבות, החלפה וציפוי מחדש של כל המדרגות בבית ומטבח חדש.

תיאור כללי של השיפוץ: בקומת הכניסה שונו כל גדלי הפתחים, החלונות והדלתות, על מנת לייצר דו שיח עם הנוף המרהיב. כמו כן, חדר השירות של המטבח וממנו יציאה לחצר קטנה וקסומה, סופח לתוך שטח המטבח, והיציאה לחצר נעשית עתה מהמטבח.

שרון אלה, מבט למדרגות (צילום: שי אפשטיין)
מהמטבח יש יציאה לחצר קטנה וקומה | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, מטבח (צילום: שי אפשטיין)
חיפוי הקיר במטבח נעשה על ידי זכוכית צבועה | צילום: שי אפשטיין

מדרגות יציקת הטראצו הישנות היו במצב קשה ולכן הוחלט שלא להרוס אותן ולייצר עוד פסולת ועלויות נוספות, אלא לצפות בפרקט עץ אלון טבעי, כדוגמת הפרקט שנבחר לחדרי השינה. מעקה המדרגות פורק ובמקומו הורכב מעקה ברזל שתוכנן על ידי ונצבע בגוון המתאים לסקאלת הגוונים שנבחרה לבית. כל המעקות במרפסות, שהיו שבורים והרוסים, הוחלפו בחדשים ונוספו מעקות חוץ באזורים החיצוניים המובילים לקומת המרתף. כל דלתות הפנים בבית חדשות.

כל הריצופים בבית הוחלפו, כולל במרפסות. הריצוף שנבחר לבית לחללים הציבוריים שלו, הוא אריחי טראצו 60X60, של חברה איטלקית. הריצוף שנבחר לרצפות חדרי השינה הוא פרקט עץ אלון שנצבע בגוון כהה. לחדר הרחצה נבחר ריצוף גרניט פורצלן המדמה רצפת עץ טבעי.

בקומת חדרי השינה והרחצה, נהרסו רוב הקירות ונבנו קירות גבס חדשים בהתאם לחלוקה החדשה שנוצרה בקומת המגורים. במפלס האחרון מוקם חדר המשפחה, בעברו היה חלל זה סגור באופן חלקי עם מחיצות אלומיניום ישנות, הדרישה הייתה לתכנן שם חדר משפחה סגור, ולכן נבנו קירות חדשים והורכבה דלת חדשה. בקומת המרתף נהרסו רוב הקירות על מנת לייצר יחידת מגורים נפרדת. גם שם שופץ כל החלל, כולל הרכבת מטבח חדש. חלק מחלל המרתף נשאר בתוך חלל הבית המרכזי והוסב לחדר עבודה.

גם חלק גדול מפתחי החלונות שונה בגודלו כדי לייצר קשר עם הנוף המדהים. כל החלונות בכל הבית הוחלפו לחלונות מפרופיל אלומיניום חדשים, הכוללים תריסים חשמליים.

שרון אלה, ספרייה תקריב (צילום: שי אפשטיין)
שולחן בעיצובו של איסמו נגוצ'י | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, מדרגות (צילום: שי אפשטיין)
המדרגות צופו בפרקט עץ אלון | צילום: שי אפשטיין

ספרייה מאנגלייה ורהיטי רטרו

כל קומה בבית מחולקת לשני מפלסים. נכנסים לבית למבואת כניסה, הפותחת את מראהו המרהיב של הסלון והנוף הנשקף דרך הפתחים. בכניסה לבית יורדים מספר מדרגות למפלס הנמוך יותר של קומה זו ושם נמצאים הסלון, המטבח ופינת האוכל. כמו כן, בכניסה לבית קיימים שירותי האורחים ויחידת רטרו מיוחדת לתליית מעילים וחפצים.

מטבח: המטבח עשוי מיחידות נגרות צבועות בגוון לבן –" שלייף לק" (צביעה אטומה) בשילוב יחידות עשויות מעץ אלון אשר נשטף בגוון כהה, כדוגמת גוון העץ במדרגות. חיפוי הקיר במטבח נעשה על ידי זכוכית צבועה, כדי לקבל משטח נקי ואחיד שישתלב במראה של המטבח. מהמטבח יש יציאה לחצר קטנה שרוצפה גם היא באריחי טראצו כדוגמת האריחים בבית, אך מיועדים לתנאי חוץ.

סלון: בסלון ישנם רהיטים בסגנון רטרו ומתקופות נוספות. כל הרהיטים וגופי התאורה מקוריים. השולחן למשל, הוא שולחן רטרו בעיצובו של מעצב העל היפני אמריקני איסמו נגוצ'י. ספריית המדפים נרכשה באנגליה, ואפילו קטלוג הצבעים נשלח ישירות על ידי החברה למשרדי, בכדי שאוכל לבחור את הגוונים לספרייה ולתכנן אותה בהתאם לצרכי הלקוחות. השטיח בסלון נקנה בחברת "צמר שטיחים". מהסלון ישנה יציאה רחבה של דלתות הזזה רחבות, למרפסת קטנה המשתקפת לנוף.

שרון אלה, ארונית (צילום: שי אפשטיין)
פריטים מכל הזמנים | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה, בובות חרסינה (צילום: שי אפשטיין)
מוצגים בארונית שקופה | צילום: שי אפשטיין

חדר משפחה בסגנון אנגלי

ממפלס הכניסה לבית, מוביל גרם המדרגות לקומת חדרי השינה. בקומה זו שלושה חדרי שינה, עם מרפסת קטנה לחדר ההורים, חדר רחצה כללי ועלייה של מספר מדרגות למפלס נוסף שיוצר את חדר המשפחה.

חדר ההורים: בחדר ההורים נשקף נוף מקסים מהחלונות. החדר נבחר להישאר בגוונים בהירים, למעט רצפת עץ האלון הכהה וגם כאן שולבו רהיטי רטרו וטפט בסגנון דומה, שהודבק על חלק מקירות החדר. בכל חדרי השינה, כמו גם בחדר שינה של ההורים תוכננו ארונות בגדים חדשים, בגימור "שלייף לק". כיסויי המיטה והטקסטילים השונים לחדר שינה הורים נבחרו בארץ בחנות הטקסטיל "רוזבאד" אשר נמצאת ברעננה.

חדר שינה - שרון אלה (צילום: שי אפשטיין)
להתעורר לחלום | צילום: שי אפשטיין
שרון אלה,חדר שינה מיטה (צילום: שי אפשטיין)
בחדר השינה הבהיר | צילום: שי אפשטיין

חדר רחצה: חדר הרחצה הכללי של בני המשפחה, קטן יחסית ולכן תוכנן בקפידה ומתוך רצון לייצר תחושת מרחב. הרצפה שנבחרה היא מסוג גרניט פורצלן המדמה פרקט עץ כהה, מאוד דומה לדוגמת פרקט העץ הטבעי שבחדרי השינה ובמדרגות, זאת מהסיבה שבחדרי אמבטיה לא ניתן ליישם רצפת עץ אלון טבעי.

שרון אלה, חדר רחצה (צילום: שי אפשטיין)
חדר רחצה קטן שתוכנן בקפידה | צילום: שי אפשטיין
חדר רחצה - שרון אלה (צילום: שי אפשטיין)
גרניט פורצלן לרצפה ומראה מיוחדת | צילום: שי אפשטיין

חדר משפחה: בחדר המשפחה שוררת אווירה ביתית וחמה בזכות הרהיטים והחפצים בסגנון האנגלי שנבחרו לחדר זה, כולל צבעוניות אותה מעניקים הטקסטילים שגם נבחרו ב"רוזבאד" אשר ברעננה וצבעוניות של גוונים עדינים שנבחרו לקירות בחדר. בחדר זה יש אזור ישיבה וטלוויזיה ואף שולחן עבודה.

קומת מעבר: מהסלון יורדים חצי קומה למפלס שבו יש מחסן וכניסה למקלט משותף לבעלי הבית ולשכניהם הצמודים בדו המשפחתי. בקומת מעבר זאת מוצבת יחידת ויטרינה ישנה, שמכילה בתוכה כלי זכוכית מסוגים שונים. יחידת הוויטרינה מונחת על רקע של קיר שחופה בטפט אפור כהה עם דוגמאות מוטבעות, מאוד עדין ומשתלב עם הסגנון והצבעוניות שנבחרה לבית.

מרתף: מקומת המעבר יורדים עוד חצי קומה לחדר העבודה בקומת המרתף. חדר העבודה משמש בעיקר את בעלת הבית, חובבת הרטרו, ובחדר זה, למעט הרהיטים המיוחדים שנבחרו בקפידה, וארון קיר עשוי בגמר של "שלייף לק", הוחלט להשתולל קצת עם הצבעוניות ולשלב הומור ולשם כך נבחר טפט הפלמינגו. הכניסה בקומת המרתף ליחידה הנפרדת היא פרטית ומחוץ לבית.

דבר המעצב: חווית התכנון והעיצוב לבית זה הייתה מאוד עוצמתית עבורי. התחברתי בשלב הראשון לבעלי הבית, בשלב השני התחברתי ונקשרתי לחלל הבית, למיקום שלו ולייחודו, ובשלבים הבאים, למעט תהליך התכנון והעיצוב, ליוויתי את תהליך השיפוץ בבית באופן אינטנסיבי, מאחר והלקוחות שהו בחו"ל והתהליך היה באחריותי, הקשר והתקשורת עם הדיירים היו טובים ומפרים לכל אורך הדרך. כמו כן, נהניתי להגיע לבית במהלך השיפוץ עונות השנה השונות. בכל עונה הבית היה בשלב אחר של השיפוץ והטבע שהשתקף מהפתחים השתנה בהתאם לעונה בצורה מדהימה.

שרון אלה, פינת עבודה (צילום: שי אפשטיין)
טפט פלמינגו נועז בחדר העבודה | צילום: שי אפשטיין

טיפ: לא לפחד לשלב סגנונות. במינונים נכונים נוצר חלל הרבה יותר מעניין, שמשקף את הדיירים החיים בבית, את אופיים, סגנון חייהם ועוד. לא לחשוש לשלב צבע, לא בהגזמה, ברמיזות, ובקישור לקונספט העיצובי. צבע לא חייב להיות רק על הקירות, אפשר לבטא צבע בטקסטיל, אביזרים ועוד.

היו נאמנים לעצמכם ולסגנון שמייצר אצלכם תחושת בית, אל תיכנעו לטרנדים חולפים וכמובן, אם כבר שכרתם את שירותיו של אדריכל או מעצב, סמכו עליו ואפשרו לו ליצור ולייצר - התוצאה תהיה שלמה יותר.

שרון אלה, פינת ישיבה (צילום: שי אפשטיין)
היחידה הנפרדת תשרת בעתיד את הילדים | צילום: שי אפשטיין

פריט אהוב: טפט הפלמינגו הנועז בחדר העבודה הוא חיפוי שנבחר, יחסית, בשלב מאוחר של שיפוץ הבית. מצאתי את הטפט באחת מחנויות הטפטים בארץ, מחירו היה מאוד יקר, מאחר וייבאו אותו מאנגליה, יצרתי קשר עם הלקוחה שלי באנגליה, והטפט נרכש שם במחיר הרבה יותר נמוך ונשלח ליישום בארץ.

אדריכלית ומעצבת פנים: שרון אלה

במדור הקודם: הדירה הראשונה שלנו: 120 מ"ר לזוג פלוס תינוק
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו