הדיירים: זוג הורים העובדים בהיי טק, שלושה ילדים מתבגרים בעלי חיי חברה עשירים - חברים, חוגים, צופים – וכלבה.

הדירה: במרכז תל אביב, בבניין סטנדרטי משנות ה-70 שעבר תמ"א 38 ושופץ כליל מבפנים ומבחוץ. שטח הדירה כעת 165 מ"ר, אך לפני כן הייתה קטנה בכ-20 מ"ר ומחולקת מאוד, עם מטבח סגור והול כניסה, ללא מרפסת. הרבה מאוד קירות ומחיצות כמקובל בתקופה שנבנה. בעקבות תוספת חדר בקצה הדירה נוצר חלל ללא חלונות והדירה התארכה בכעשרה מטרים. כעת הסלון גדול ומחובר לפינת אוכל, ולמטבח יש חיבור למרפסת. עוד בדירה יחידת הורים עם חדר רחצה, חדר שירות, שירותי אורחים, חדר רחצה מרכזי וחדר משפחה נוסף המחובר לשלושה חדרי שינה נוספים.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

החזון: יצירת שני אזורים ציבוריים המסוגלים להיפרד הייתה הבסיס לתכנון הדירה המשפחתית במרכז תל אביב. החלטנו להדגיש את אורכה של הדירה בעזרת מסדרון ארוך שבו קיר חשוף ותאורה מלווה. הדיירים רצו בית משפחתי נעים ופונקציונלי, שיתאים לכל דיירי הבית.

משך השיפוץ: השיפוץ נערך בשלבים, מכיוון שביצוע התמ"א אילץ אותנו להפסיק לעבוד לאחר הבינוי, ויכולנו לחזור לעבוד על גמרים רק כמה חודשים אחרי.

עלות השיפוץ: 700 אלף שקלים.

רענן שטרן, חלל (16) (צילום: גדעון לוין)
בבניין סטנדרטי משנות ה-70 שעבר תמ"א 38 | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, סלון ופינת אוכל (4) (צילום: גדעון לוין)
במקור היו הרבה מאוד קירות ומחיצות | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, סלון (3) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, סלון (2) (צילום: גדעון לוין)
מגוון חומרים, צבעים ואלמנטים המחלקים את הפונקציות ללא קירות | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, ג, מדפים (10) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

חלוקת חלל בעזרת פתרונות אחסון

למשפחה היו דרישות הקשורות לסוגי אחסון ואזורי ישיבה שונים: ישיבה בצמוד לחלון הגדול, פינת אוכל נוחה וגדולה, מקלחת רחבה ומוארת ואזור שירות נוח. כל פרטי הנגרות בבית תוכננו במיוחד לצורכי הדיירים ומסתירים מאחוריהם אזורי אחסון רבים המיועדים כל אחד לפונקציה הקרובה אליו ומשתלבים בסידור החלל. לדוגמה: חיפוי העץ השחור בסלון מסתיר את מערכת המדיה וממשיך לכיוון המטבח כארון גדול המשמש לאחסון כלי המטבח הרבים של המשפחה; ספסל עץ צהוב בחזית הדירה משמש גם לאחסון אוסף התקליטים של האב. ארון השירות של המטבח משמש כמחיצה אוורירית מהסלון - לכיוון המטבח הוא תוחם מוצרי חשמל ומשמש כמזווה, ובצדו הפונה לסלון הוא ספרייה.

פרטי נגרות מרחפים ושינויים בגוונים ובחומרים על הקירות מאפשרים חלוקה של החללים הציבוריים לפי פונקציות, מבלי לחסום בקיר או במחיצה. פרטי ניתוק כמו פרופילי ברזל עדינים בגוון שחור או פרופיל אלומיניום בין לוחות הגבס לבלוק מאפשרים לחומרים שונים לעמוד זה לצד זה בצורה הרמונית.

לדיירים היה חשוב לחבר את המטבח לחלל הציבורי ובכל זאת לשמור אותו סגור כדי לא לחשוף את כל משטחי העבודה (חיו במשך שנים עם מטבח סגור ואהבו את ההפרדה). בגלל סוגי אחסון שונים ופונקציות שונות, תוך שמירה על חלל פתוח ואוורירי, השתמשנו במגוון חומרים, צבעים ואלמנטים המחלקים את הפונקציות ללא קירות: שינויים ברצפה, מדפים מרחפים, שינוי בצבע הקיר ונגרות בחומר או בצבע מתחלף.

רענן שטרן (6) (צילום: גדעון לוין)
המשפחה דרשה מקומות אחסון רבים | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מטבח (7) (צילום: גדעון לוין)
המטבח סגור חלקית בעזרת פרטי נגרות | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מגירות (9) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן (1) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מדפים (8) (צילום: גדעון לוין)
שימוש רב במדפים מרחפים | צילום: גדעון לוין

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

כיכר באמצע הבית

מבואת כניסה קטנה נוצרה בעזרת שני ארונות אחסון גדולים לחפצים אישיים ונעליים. המבואה נמצאת בקצה האחד של המסדרון הארוך, ובצדו האחר נמצא החלל הציבורי שמחובר למטבח חצי פתוח ולפינת אוכל. אזורים טכניים אלה מרוצפים, וכן אזור הקריאה והספסל הארוך הצמוד לוויטרינה הגדולה. הספסל משמש גם לאחסון אוסף התקליטים של אב המשפחה.

את המסדרון הארוך מלווים גופי תאורה המדגישים את מהלך התנועה בבית, ושינויים בצבע ובחומרי הגמר מייצרים מקצב משתנה ועשיר. בצדו השמאלי של המסדרון אזור שירות, פינה לכלבה ושירותי אורחים, ובצידו הימני יחידת ההורים וחדר הרחצה המשותף. בקצה המסדרון דלת עץ גדולה בעלת צירים נסתרים וידית מגרעת שחורה שעוצבה במיוחד. הדלת נעלמת במצב פתוח, וכשהיא סגורה היא משמשת מחיצה אקוסטית בין החלל הציבורי של הילדים לשאר הדירה.

מעברה השני של דלת העץ האקוסטית יש חלל חסר חלונות שנוצר בעקבות הארכת הדירה. את החלל הזה הפכנו לחלל ציבורי נוסף, כמו כיכר המובילה לחדרי הילדים. בחלל הציבורי של הילדים אזור טלוויזיה, ספה נוחה ואזורי עבודה ומחשבים לצד אחסון גדול לציוד הטיולים וספרי הילדים. שלוש דלתות לבנות פונות מתוך חלל זה אל חדרי הילדים. לכל ילד ארון גדול שתוכנן במיוחד, ובו גם מדפים פתוחים. הקירות צבועים בגוונים עדינים.

רענן שטרן, ג, עבודה (20) (צילום: גדעון לוין)
אזור העבודה בחלל הציבורי של הילדים | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מסדרון (5) (צילום: גדעון לוין)
אורכה של הדירה הודגש בעזרת מסדרון ארוך | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מסדרון  (17) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, מסדרון (18) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

חזיתות שקופות ואור מקסימלי

בבית פזורים פרטי ריהוט שונים, נוחים ובגוונים בהירים, והם משתלבים עם פרטי הנגרות המשלבת שימוש בעץ אלון שורש צרפתי וצביעה אפוקסית. גופי תאורה טכניים פזורים בבית ומאפשרים לגופים דקורטיביים לבלוט ללא מפריע. כלל פרטי הנגרות (מטבח, ארונות, מיטות, פינות משפחה וישיבה) והמסגרות בבית תוכננו אצלנו במשרד, עד תכנון ידיות ופרזול.

כדי לשמור על מקסימום אור טבעי בחללים הפרטיים, נעשה שימוש בחזיתות שקופות, דלתות ברזל עם שילוב זכוכית, מחיצות עם חלונות עליונים ושימוש בצבעים בעלי ברק. שילוב של פרטי מסגרות בחדר השינה של ההורים אפשר פתיחת חלונות רחבים בין חלל הרחצה לחדר השינה. מגוון הצבעים נותן אופי וזהות לכל חדר (גם בקירות וגם בפרטי הנגרות). לכל אורך הבית פרקט אלון מבוקע ובאזורים הטכניים אריחי בטון בגודל 120X120. חדרי הרחצה רוצפו בפסיפסים ואבן טבעית.

רענן שטרן, רחצה (13) (צילום: גדעון לוין)
חדרי הרחצה. חלונות גדולים למקסימום אור טבעי | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, רחצה (15) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, ג, רחצה (14) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, רחצה (12) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

דבר המעצב: בשונה מזוגות צעירים, משפחה עם ילדים מתבגרים יודעת ומכירה את חייה המשותפים והצרכים שלהם, האתגר הוא ליצור דירה שמחולקת נכון ומתאימה פונקציונלית לחיי המשפחה.

החשש המובן של הלקוחות מהצבע השחור היה מובן ומוכר, אבל אנחנו תמיד מתעקשים שהשחור אינו משמש צבע אלא מאפשר להרבה צבעים, בהירים וכהים להשתלב יחד. השימוש שלנו בצבעים הוא מאוד חשוב וחוזר בכל העבודות שלנו, ויש רגע משעשע שבו הלקוחות מוותרים, לא נרתעים יותר מכמות הצבעים ומקווים שיהיה בסדר. אנחנו תמיד ולאורך כל הדרך מתאימים כל צבע וחומר ככה שפלטת החומרים והצבעים תמיד איתנו לאורך התכנון והרכש.

רענן שטרן, טלוויזיה (19) (צילום: גדעון לוין)
הטלוויזיה ב"כיכר הילדים" | צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, שינה (11) (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
רענן שטרן, ארון (21) (צילום: גדעון לוין)
בארונות בחדרי הילדים שולבו מדפים פתוחים | צילום: גדעון לוין

טיפ: חלוקת חלל אינה מצריכה תמיד קירות, הרצון להשאיר חללים פתוחים לא חייב להיות מעל הכל, ישנן פונקציות שניתן לסגור או לפחות להסתיר מעט, אבל שימוש נכון בפרטי נגרות וחומרים שונים יכול לייצר חלוקת חלל בצורה עדינה.

פריט אהוב: מנורת הזרוע של FLOS, היוצאת מקיר פינת האוכל, נקנתה בקרני תכלת. חלק מעיצוב הבית הפשוט והגרפי היה מציאת פרטים שאינם מקושטים מדי, וגוף התאורה הזה נע בין תאורת עבודה טכנית לבין גוף דקורטיבי עדין ממתכת.

רענן שטרן, לפני השיפוץ (צילום: צילום ביתי)
לפני השיפוץ | צילום: צילום ביתי
אין תמונה
לפני השיפוץ
רענן שקד, ג, התוכנית
התוכנית

רשימת מכולת:
שטיח מיובא ממרוקו, כ-7,000 שקלים: וילה מרוק
מנורות צילינדר שחורות, 350 שקלים: קרני תכלת
שולחן עץ גושני, 5,000 שקלים: פיקאפ
כורסת לאונג' ירוקה, 2,500 שקלים: בייסיק קולקשיין

עיצוב, תכנון ופיקוח: RUST אדריכלים. צוות עיצוב: אדריכל רענן שטרן ואדריכלית שני טל
במדור הקודם: משפריץ וגרנוליט לבית עדכני
לכל הכתבות במדור בשיפוץ