אמיר גולן, סלון דלפק (צילום: סיגל סבן)
ניצול שטח מקסימלי | צילום: סיגל סבן
הדיירים: זוג ו-3 ילדים. האב מהנדס מכונות, האם מנהלת קשרי לקוחות, הבן הבכור חייל והבן והבת הנוספים הם תלמידי י"א-י"ב. למשפחה כולה יש תחביב משותף - מוזיקה: כל אחד מנגן על כלי נגינה שונה, והבת היא רקדנית מקצועית.

הבית: נמצא בקריית אונו בשכונה שקטה וותיקה, ברחוב ללא מוצא הנושק לגינה ציבורית מטופחת. גודלו הוא כ-250 מ"ר בנוי, על מגרש שגודלו כ-350 מ"ר, שכוללים ארבעה חדרי שינה מרווחים, סלון כפול, מטבח, חלל פינת אוכל ומקלט. המבנה עצמו בן כ-30 שנה ותוכנן כפי שתוכננו בתים בזמנו עם חללים שלא מנוצלים נכון, פתחים קטנים ואזורים חשובים נטולי חלונות כלל.

אמיר גולן, סלון מבט לחצר (צילום: סיגל סבן)
לראות את הגינה מכל נקודה | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, סלון פסנתר (צילום: סיגל סבן)
מוזיקה כאלמנט חוזר | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, סלון ספסל (צילום: סיגל סבן)
פינת ישיבה שפונה אל החוץ | צילום: סיגל סבן

החזון: להכניס אור טבעי לבית על ידי תכנון מחודש של החללים ופתיחת חלונות בהתאם לכיווני אוויר, לפתח את השטח המקיף ולהגיע למצב שאת הגינה ההיקפית יהיה ניתן לראות כמעט מכל נקודה. הרעיון הכללי היה התאמת הבית על כל שטחו לצרכי הלקוחות, תוך מחשבה תכנונית מחודשת וניצול השטח באופן מקסימלי.

משך השיפוץ: השיפוץ ארך כשלושה חודשים, בעלות של כ-600 אלף שקלים, שכללו עבודות חשמל, תאורה, נגרות, ריהוט, פיתוח חוץ וכו'. האדריכל ליווה את הלקוחות משלב התכנון ועד לרכישת כלל התכולה בבית, כולל פיקוח על עבודות הסניטריה, הנגרות והקבלנים עד לקבלת המפתח.

אילוצים: המקלט שנבנה עם הבית המקורי הוטמע בתכנון המחודש של הבית והוסב למזווה במטבח. חיזוקים שנעשו בזמנו במפלס העליון, אשר יצרו מעין במות גסות, הוסבו למדרגות שהובילו למסדרונות קטנים ובסופם מוקמו ארונות בגדים.

אמיר גולן, מטבח כללי (צילום: סיגל סבן)
שימוש בחומרים טבעיים | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, מטבח חיפוי (צילום: סיגל סבן)
נוף אל החצר | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, כניסה (צילום: סיגל סבן)
הצצה לפינת האוכל | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, פינת אוכל גובה (צילום: סיגל סבן)
לחוש את הירוק והצבעוני | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, פינת אוכל פרחים (צילום: סיגל סבן)
עם יציאה לחצר | צילום: סיגל סבן

אור, עולה בבוקר

אין איזור בבית שלא טופל, כולל כל קירות הבית הפנימיים והחיצוניים, הגינה והגג. האיזור היחיד שלא נהרס היה המקלט, ששופץ באופן מלא וכאמור הוסב למזווה. אחד מדלתות המתכת של המקלט שופצה וחודשה, וכעת היא משמשת כאלמנט עיצובי בחלל פינת האוכל. בכל חלל בבית הושקעה מחשבה רבה בכל הנוגע לנושא התאורה. בשלב התכנון נלקחו בחשבון חישובים כגון כמות התאורה שכל חלל צריך, צורת האלומות, גופים שרצינו להאיר וכמובן, עיצוב גוף התאורה עצמו, שידבר בקו העיצובי של הבית. 

הסלון: הכניסה הורחבה ונפתחה לחלל המרכזי, בו סלון עם שתי מערכות ישיבה, אחת מהן תוכננה כחלון צרפתי עם מרבץ ישיבה המשקיף לגינה המוריקה. זהו אלמנט שחוזר על עצמו במספר מקומות בבית. לגבי גופי התאורה: שני ספוטים הוצבו מעל לקיר הבריקים כדי להדגיש את הגוונים של האבן (אבן מפירוק, יבוא מבלגיה). ככלל, כל גופי התאורה מתפקדים כרהיטים בפני עצמם. 

המטבח: המטבח והרהיטים שבו (שידת פרי סטנד ופינת האוכל), תוכננו עבור צרכי הלקוחות (נגריית חמד) וכמובן נותנים את הטון העיצובי והאופי בחללים אלו. נעשה אף שימוש בחומרים טבעיים וגווני צבע מיוחדים. בפינת האוכל מרבץ מרופד לסועדים מצד אחד ומעברו השני של השולחן הוצבו כסאות מרופדים ונפתח חלון נוסף שגם ממנו ניתן לחוש את הירוק והצבעוני, הגינה והצמחייה הסמוכה. בסמוך לפינת האוכל והמטבח תוכננה יציאה לחצר האחורית, שבה פינת ישיבה ואירוח, הכוללת שולחן לסועדים ומטבח חיצוני מאובזר.

חדר הורים: בחדר השינה של ההורים, שכולל חלל אחד גדול בו מקלחת ושירותים פתוחים לחלל החדר, תוכננו רהיטים על פי צרכי הלקוחות. רהיט המקלחת המרכזי הוא יחידת שידה פרי סטנד גדולה, הנראית מכל מקום בחדר ונותנת אופי עיצובי לחלל. תוכננה דלת יציאה לגג שמעל פינת האוכל, שיוצרת ניצול של שטח עבור מרפסת פרטית ליחידת ההורים. החלונות בחדר הוגדלו וכעת החדר ניזון מאור טבעי המשך רוב שעות היום.

אמיר גולן, חדר שינה גובה (צילום: סיגל סבן)
אופי עיצובי לחלל | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חדר שינה מנורה (צילום: סיגל סבן)
תאורת לילה בלבד | צילום: סיגל סבן

חדרי הילדים: חדרי השינה של הילדים תוכננו בקפידה בהתאם לצרכיהם ורצונותיהם. בחדר הבת הוגדלו חלונות החדר באופן משמעותי מה שנתן לחדר תחושת מרחב למרות גודלו. בחדר הבן תוכנן חלון צרפתי עם מרבץ אירוח, וכלי הנגינה שלו מוקמו בחלל לשימוש וכמובן כחלק מעיצוב החלל.

אמיר גולן, חדר ילדה גובה (צילום: סיגל סבן)
תחושת מרחב | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חדר גיטרות (צילום: סיגל סבן)
חלון צרפתי עם מרבץ אירוח | צילום: סיגל סבן
חדר מיטה (צילום: סיגל סבן)
בהתאם לרצונות הילדים | צילום: סיגל סבן

חלל המקלחת המשותפת הורחב באופן משמעותי ועוצב בקו העיצובי של כלל הבית (סניטריה, ריצופים וחיפויים נרכשו בבוטיק קרמיק ברמת השרון).

אמיר גולן, חדר רחצה (צילום: סיגל סבן)
בהתאם לקו העיצובי בבית | צילום: סיגל סבן

לראות את השמים

הכניסה לקומה השנייה תוכננה כבר מתחילת גרם המדרגות שמוביל למעלה: בתחילתו הותקנה דלת בפרופיל בלגי (ערן ליסמן), אשר נראית כבר במסדרון שבקומה הראשונה. דרכה ניתן לראות את חיפוי הבריקים הממשיך עד לשפיץ שבגג הרעפים, אשר נפתח ונתן תחושת גובה ונפח.

אמיר גולן, מדרגות גובה (צילום: סיגל סבן)
במות שהפכו למדרגות | צילום: סיגל סבן

כלל תקרת הרביץ שהייתה בבית נהרסה, קורות הגג נחשפו כשאת העץ עיבדנו וצבענו, והבלטנו לקבלת אלמנט עיצובי בחלל. בגג הרעפים תוכננו שני סקי לייטים לקבלת אור טבעי ליחידה העליונה.

חצר הבית תוכננה יחד עם בעל הבית, שביצע כמעט את רוב העבודה בעצמו, והתוצאה מדהימה. הדיירים נתנו אופי מיוחד לחצר תוך שימוש בחפצי אמנות, אספנות ועבודות שנעשו על ידי בעלת הבית.

אמיר גולן, חצר מרפסת (צילום: סיגל סבן)
אופי מיוחד לחצר | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חצר גדר (צילום: סיגל סבן)
נוף מכל פינה | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חצר דק (צילום: סיגל סבן)
גם בעלי החיים מרוצים | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חצר שולחן (צילום: סיגל סבן)
פינת אוכל חיצונית | צילום: סיגל סבן

דבר המעצב: אין ספק שכימיה בין הלקוח לאדריכל\מעצב רק תתרום לעשייה טובה יותר. במקרה הזה הקשבה של שני הצדדים ושיתוף הפעולה רק תרם לתהליך ולתוצאה.

פריט עיצוב אהוב: ארון האמבטיה שתכננתי עבור יחידת ההורים והכניס לחדר אופי מיוחד. היחידה יוצרה בנגריה שביצעה את כלל עבודות הנגרות בבית.

אמיר גולן, חוץ תאורה גובה (צילום: סיגל סבן)
יפה גם בלילה | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חצר פנס גובה (צילום: סיגל סבן)
תאורה שמשתלבת עם הנוף | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חצר צמחייה (צילום: סיגל סבן)
והכל בוצע על ידי בעל הבית | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, כניסה לבית גובה (צילום: סיגל סבן)
כניסה מזמינה | צילום: סיגל סבן
אמיר גולן, חוץ כללי (צילום: סיגל סבן)
צאתכם לשלום | צילום: סיגל סבן

תכנון, אדריכלות ועיצוב פנים: אמיר גולן, גולן אדריכלים

במדור הקודם: דירה לדוגמה שהפכה לדירת תחביבים
בשיפוץ - לכל הכתבות