הדיירים: רווק בן 37, איש מחשבים.

הדירה: דירת באואהאוס, 55 מטר, ממוקמת בקומה השנייה בבניין פינתי הפונה לרחוב ג'ורג' אליוט בלב תל אביב. הדירה הייתה מחולקת לשני חדרים וחצי והייתה במצב מוזנח.

נטע פרץ, פינת עבודה וחלון מטבח (צילום: שרהלה גור-לביא)
נעים לעבוד כאן | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, מטבח (צילום: שרהלה גור-לביא)
העצים הסבוכים מחוץ לחלון יוצרים תפאורה כהה | צילום: שרהלה גור-לביא

החזוןהלקוח חלם על דירה שתהווה עבורו בית חם בו יוכל לנוח, לעבוד ולארח בשמחה. הוא איחל לעצמו חלל מואר ושקט, ביקש בית באווירה קלילה ולא של אולם תצוגה קר ואופנתי. בתחילת התהליך הוא דיבר על חלל בהיר בשילוב עץ, צבע לבן, קצת וינטג' ורומנטיקה.

עוד באתר לעיצוב הבית:


בדרך כלל גם אני נוטה למינימליזם וניטרליות, אבל כשראיתי את הפוטנציאל של הדירה ואת סבך ג'ונגל העצים הירוק מבעד לחלון - הבנתי שיש כאן איזה שהוא קסם מיוחד, קסם שלקח אותי עד אירופה ונסע איתי בזמן. הבנתי שבדרך הנכונה אהפוך את הדירה לתכשיט המציץ מבין העצים. בילדותי הייתי חולפת על בתים של דירות בשוויץ ובצרפת, במיוחד בפריז ומציצה פנימה לתוך האור ומנחשת איך נראה הבית מבפנים ומי גר שם. את התחושה הזאת רציתי לממש.

הבנתי שחלונות הוויטרינה המרכזית צריכים להיות שחורים ולהיראות אחרת מחלונות בלגים אותם אנו כל כך רגילים לראות. העצים הסבוכים מחוץ לחלון יוצרים תפאורה כהה. אם היינו עושים חלונות בהירים על רקע זה, זו הייתה טעות ומה שהיה נראה לעין זה רק הגריד של החלונות ולא מה שבחוץ. מה שיותר בהיר מובלט יותר לעין. כמובן שתגובתו הראשונית של הלקוח הייתה התנגדות, אך מתוך האינטואיציה החזקה נוצר אמון. הלכנו יחד אחרי התחושות וזה היה נכון.

נטע פרץ, שולחן סלון (צילום: שרהלה גור-לביא)
קיר אחד חוצץ בין השטח החזיתי לעורפי | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, מעמד יין (צילום: שרהלה גור-לביא)
יין לכל דורש | צילום: שרהלה גור-לביא

אילוצים: בתוכנית המקורית רציתי לחשוף את העמודים ולהבליט איתם את הגדרת החלל, קיוויתי שיהיו אלה לבנים אדומות, אך ברגע החשיפה ראינו שהלבנים לא ממש סיפקו את הפנטזיה, ביטלתי עמוד אחד בתוכנית והכנסתי אותו לקיר.

משך השיפוץ: התהליך נמשך יותר משחשבנו בשל בעיות של נזילות בתקרה שלא הצלחנו לאתר. הבאנו צוות מקצועי עם מצלמה תרמית, אבל הדליפה העקשנית הפתיעה אותנו שוב ושוב. השיפוץ כולו ארך חמישה חודשים.

עלות השיפוץ כ-400 אלף שקלים שכללו בין היתר, הריסה מלאה של כל המערכות ומיקומם מחדש: צנרת, חשמל ומיזוג אויר. וכן, חומרים ייחודיים שייקרו את השיפוץ כמו חלונות בלגיים, טיח בחדרי הרחצה, הרהיטים ואביזרי האמבט, ומערכת האודיאו, המסך והמקרן.

נטע פרץ, מטבח רוחב (צילום: שרהלה גור-לביא)
המטבח מונח לו כפס מדויק מתחת לחלונות | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, כיור (צילום: שרהלה גור-לביא)
כל הירק מבחוץ שוטף את גוון הדירה | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, שיש (צילום: שרהלה גור-לביא)
מכונת הקפה עומדת בפינה | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, ארטישוק (צילום: שרהלה גור-לביא)
כלי עץ על המשטח המבריק | צילום: שרהלה גור-לביא

תיאור כללי של השיפוץבעברה הדירה הייתה בת שני חדרים וחצי, מטבח קטן חדר אמבטיה ושירותים נפרדים. המטבח היה בצד העורפי וחדר השינה פנה לרחוב - כמובן שרצינו לשנות את החלוקה וליצור שני איזורים ברורים; האיזור הפתוח - פונקציות המחיה היום יומיות הכוללת סלון, פינת עבודה, מטבח ופינת אוכל, ולאיזור הפרטי - הכולל את חדר השינה, האמבטיה והשירותים. היה ברור שכדאי להוסיף שירותי אורחים ועל ידי כך ליצור הפרדה מוחלטת בין חדר השינה ואמבטיית המאסטר לשאר הבית.

כל קירות הדירה הוסרו ובמקום החלוקה הרוחבית, חולק החלל על ידי קיר שעוקב אחרי חגורת הקונסטרוקציה של הדירה וחוצץ בין השטח החזיתי לעורפי. שתי הדלתות היחידות בדירה הן דלתות פוקט מרצפה עד תקרה. כשהן סגורות הקיר המרכזי מקבל אחדות והופך למישור נקי ואחיד.
מערכת המיזוג והצנרת הוכנסו לקיר, וכך נוצר חלל אחד פתוח שגרם לדירה להיות מוארת ומרווחת יותר. המטבח תוכנן ומוקם בעצם במרפסת המקורית שנסגרה, ונעלם בקו המתאר החיצוני.

הדבר היחידי שהתפשרנו עליו בתכנון הדירה הוא העמודים. מדובר בשני עמודים תומכים בחלל המרכזי וקיר חיצוני תומך במרפסת האחורית, אותה רציתי להפוך לחלק מחדר השינה על ידי הכנסת קורות ברזל. הלקוח לא רצה להיכנס להוצאות מיותרות ושינויים הנדסיים, ולכן באומץ רב החלטנו להשאיר את העמוד במטבח. עמוד זה יצר מעין חלוקה מינימלית בין הסלון למטבח ואף נותן תחושת עוגן.

נטע פרץ, כניסה לחדר שינה (צילום: שרהלה גור-לביא)
שתי הדלתות היחידות בדירה הן דלתות פוקט מרצפה עד תקרה | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, פינת אוכל (צילום: שרהלה גור-לביא)
ספסל לשולחן האוכל שמשמש גם כמדף | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, צלחות (צילום: שרהלה גור-לביא)
יש מקום לשמונה | צילום: שרהלה גור-לביא

המטבח: פס מדויק מתחת לחלונות

הכניסה ושירותי האורחים: בכניסה לדירה הצבנו ארון מרצפה עד תקרה ובו ניירת, כלים ובעיקר הרבה זוגות נעליים. מול דלת הכניסה ישנה דלת הזזה מרצפה עד תקרה שמעניקה תחושת גובה לחלל הכניסה - מאחוריה מוקמו שירותי האורחים. הקיר הבסיסי של השירותים מעוטר באריחי ג'ליג' - עבודת יד שהזמנו ממרוקו. על משטח מעץ אקליפטוס נח לו כיור קרמיקה שהכינה אמנית הקרמיקה, יעל ברעם-שלום.

החלל הציבורי: אלמנט מרכזי שמלווה את המבט מהכניסה לתוך החלל המרובע של הדירה הוא ספסל לשולחן האוכל, שמשמש גם כמדף. זהו ספסל מעץ אורן גושני באורך שלושה מטרים ובעובי של 10 סנטימטרים. היה לי חשוב לבחור דווקא בעץ האורן המקומי והפשוט, כדי לתת לו את הכבוד הראוי לו.

כבר מדלת הכניסה נפרשת הפרספקטיבה של החלונות וכל הירק מבחוץ נכנס פנימה. המטבח מונח לו כפס מדויק מתחת לחלונות ונחבא מהעין. החלון המעוגל סובב סביב פינת עבודה נעימה ומאווררת. הלקוח חובב מוסיקה טובה וסרטים, ולכן בתקרת הסלון נבנתה מסילה פנימית, ממנה נשלף בלחיצת כפתור מסך קולנוע ביתי.

נטע פרץ, חדר שינה (צילום: שרהלה גור-לביא)
האזור הפרטי חבוי מהעין | צילום: שרהלה גור-לביא

חדר השינה: בחדר השינה קיר הבסיס נצבע בגוון כחול אפור ממניפת הצבעים של ראלף לורן - ומוסיף עוד עוד ממד לחדר הקטנטן. מול המיטה הוצב ארון בגדים מקיר לקיר ודלת הזזה מזכוכית מוברשת מפרידה בין חדר השינה לרחצה.

חדר הרחצה: כדי ליצור חדר שקט ונקי במראהו, בחרנו בקירות טיח שיהוו רקע למספר אלמנטים שימושיים ודקורטיבים: אסלה בעבודת יד של  המעצב האיטלקי claudio Silvestrin מבית Cielo (ניתן להשיג בויה ארקדיה), ראש דוש עצום, כיור בטון יצוק ועמוד בטון חשוף עליו הונחו מדפי עץ.

נטע פרץ, מקלחון (צילום: שרהלה גור-לביא)
שקט וניקיון עיצובי בחדר הרחצה | צילום: שרהלה גור-לביא
נטע פרץ, כיור שירותים (צילום: שרהלה גור-לביא)
אריחי ג'ליג' עבודת יד בשירותי האורחים | צילום: שרהלה גור-לביא

דבר המעצבת: פרויקט מאתגר ומהנה בעיקר בשלב התכנון והבחירות. ההנאה הגדולה מכל הייתה בכך שהלקוח הפתיע אותי ואת עצמו בפתיחות שלו לשינויים, וכמובן, באמון שנתן בי. הרגשתי שהוא הולך איתי למחוזות חדשים ומסקרנים גם עבורו, עד שלבסוף הרגיש שהדירה משקפת אותו.

רשימת מכולת: ספת Teo, אלמנטו, יפו, מחיר: 20 אלף שקלים; כורסת ספירלות מעץ, ניסים פורת יפו, מחיר: 3,600  שקלים; שולחן סלון אתיופי , AFRO, יפו, מחיר: 4,200; מנורת רצפה עם ראש לבד, Luca studio/ קרן נחושתן - טבעון, מחיר: 3,200 שקלים; מנורות תקרה, נקודת חן, יפו, מחיר: 1,800; שולחן אוכל וכסאות - NATURA, רשפון, מחיר: 15 אלף שקלים; כיור ומשטח בטון,  decor craft, פלורנטין, מחיר:                   5,500 שקלים.

נטע פרץ, מבט מבחוץ (צילום: שרהלה גור-לביא)
לילה יורד על העיר | צילום: שרהלה גור-לביא

אדריכלות פנים: נטע פרץ, net A design

במדור הקודם: הכפילו את סכום השיפוץ ושדרגו את הדירה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ