דיירים: רווק בשנות ה-30 המאוחרות העובד בתחום התקשורת.

הבית: הדירה נמצאת בבניין משנות ה-50 בשדרות יהודית שבשכונת מונטיפיורי, תל אביב. שכונה הולכת ומתפתחת באזור הסמוך למתחם שרונה. גודל הדירה 65 מ"ר. במקור היתה דירת שני חדרים. לפני כמה שנים עברה שיפוץ קל של החלפת ריצוף ומטבח. לאחר השיפוץ הנוכחי הפכה ללופט בעל חלל אחד.

בשיפוץ, משחק קובייה
תפיסה מרובעת | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
רגלי השולחן נקנו באיקאה ונצבעו בספריי צבע | צילום: אוהד אשר

החזון: החלום הראשוני של הדייר היה דירה שונה, כזו שעוד לא ראה. הדייר אוהב לארח, וסיפר שבדירות תל אביביות קטנות לרוב חלל האירוח קטן וצפוף. הדרישה היתה חדר שינה מרווח, פינת עבודה נוחה, מטבח גדול שיספק את אהבתו לבישול וכמובן חלל אירוח מרווח הכולל פינת אוכל גדולה וסלון מפנק.

כשניגשנו לחלק את החלל ניסינו להבין מהי תפיסת האינטימיות והפרטיות בדירה של רווק. האם יש צורך אמיתי בקירות ומחיצות? רצינו לייצר תנועה חופשית בחלל שתיצור חוויה מעניינת, נעימה ופתוחה לשוהים בו. האילוץ של שני כיווני אוויר בלבד ומעט אור חיזק את הרצון לייצר מרחב פתוח.

בזכות היד החופשית שהדייר העניק לנו, יכולנו באמת להגשים את חלומו ולעצב דירה לא קונבנציונלית. החלטנו ללכת על שיפוץ מלא, לשבור את כל הקירות הפנימיים ולהשאיר עמודים וקורות בלבד.

משך השיפוץ: מתחילת תהליך התכנון כארבעה חודשים.

עלות השיפוץ: העלות הכוללת של השיפוץ היתה כ-200 אלף שקל. סכום זה כולל סניטציה, מכשירי חשמל וריהוט.

בשיפוץ, משחק קובייה
צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
החלוקה החדשה נוצרה על ידי הקובייה | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
כל החלונות בדירה עשויים ברזל בעבודת יד ו | צילום: אוהד אשר

עוד באתר לעיצוב הבית:

פונקציה אחרת בכל פאה

הדירה שונתה מהיסוד, הופשטה לחלוטין והתחדשה בחלונות, מיזוג וחיפויים. בתהליך השיפוץ היו לא מעט פשרות, בין השאר, משום שהתקציב לא היה גבוה ביחס לחזון העיצובי. החלטנו, יחד עם הלקוח, שבחלקים העיקריים והחשובים של העיצוב אנחנו לא חוסכים, וכך השקענו בתשתיות, בקונסטרוקציית הקובייה, בחדר המקלחת ובמטבח. התחומים שבהם היינו צריכים להתפשר בגלל אילוצים תקציביים היו דלת הכניסה, שלא הוחלפה אלא קיבלה טיפול בשיוף, והאילוץ לוותר על שפכטל אמריקאי שיחליק את התקרה והקירות, למרות שמצבם היה מאוד לא טוב.

הדירה אינה מחולקת באמצעות קירות, אלא באמצעות קובייה גדולה שמוקמה במרכז החלל, מגדירה אזורים, יוצרת אינטימיות, מסתירה ומגלה. הקובייה, ה"כלואה" תחת קורה הנמתחת לכל אורך הדירה, מנותקת בחמש מתוך שש פאותיה ויוצרת קשרים בין החלקים השונים בחלל. בעצם אפשר להקיף את הקובייה בתנועה חופשית ובכל פעם להיתקל בפונקציה אחרת.

הקובייה מכילה בתוכה את חדר הרחצה והשירותים, מכונת הכביסה וארון השירות. בחדר המקלחת הושקעה מחשבה רבה, הן מבחינה עיצובית והן מבחינה טכנית. כיוון שהקובייה ממוקמת במרכז הדירה ולא בנויה מקירות, כל מערכות האינסטלציה נאלצו להגיע מהרצפה. לכן, ראש טוש רצפתי הוזמן באינטרנט. האסלה, שהיתה חייבת להיות אסלת מונובלוק, נבחרה בקפידה. רהיט הכיור, העשוי אבן קיסר לבנה, עוצב על ידינו. בצדו האחד הוא חובק עמוד בטון חשוף ובצדו השני עובר את זכוכית המקלחון ומשמש בו מדף. הפלטה העליונה של יחידת הכיור כורסמה במרכזה לעומק של כ-4 מ"מ ומשמשת ככיור. המקלחון עצמו גדול ומרווח, ופלטות הבמבוק שבתוכו חופו זכוכית ונאטמו. 

כל אחת מארבע הפאות הצדדיות של הקובייה משרתת אזור אחר של הדירה - אחת את המטבח, השנייה את ספריית הטלוויזיה בסלון, השלישית את פינת העבודה והרביעית את חדר השינה.

בשיפוץ, משחק קובייה
צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
שולחן טורקיז בפינת העבודה | צילום: אוהד אשר

גם ירוק וגם תעשייתי

הכניסה לדירה מתבצעת דרך מבואה קטנה, אזור שבו חשוב היה לנו ביותר לייצר שדה ראייה עד לקצה הדירה, שם יש ויטרינה גדולה ומוארת. עוד היה לנו חשוב שכבר מהכניסה יראו זווית אחת של הקובייה ויוכלו להתחיל להבין את חלוקת החלל.

אם נמשיך ישר, נגיע למטבח. משמאל, באחת מפאות הקובייה, נמצא אחד ממשטחי העבודה של המטבח, המכיל כיור, כיריים, תנור מובנה ואחסון סגור. ממול יש משטח עבודה נוסף, מקרר ואחסון פתוח.

בקצה הדירה נמצאת פינת אוכל לשישה אנשים וסלון מרווח. כאן, פאת הקובייה הפונה לסלון מכילה ספרייה גדולה הכוללת גם אחסון סגור וטלוויזיה תלויה.

אם נפנה ממבואת הכניסה שמאלה נגיע לחלל השינה, המכיל מיטה זוגית, ארון בגדים גדול וחלון עם ספסל ישיבה תחתיו. פאת הקובייה באזור זה ניטרלית יחסית אך כוללת את חלונות חדר הרחצה שמשתלבים במשחק הגראפי שלה. בפאה האחרונה נמצאת פינת העבודה הכוללת שולחן כתיבה ומדפי אחסון ואת דלת הכניסה לחדר הרחצה.

בחירת החומרים לדירה היתה ברורה. רצינו גם לשלב חומרים ירוקים וגם להתכתב עם השכונה שבה נמצאת הדירה, שהתחילה את דרכה כאזור מוסכים ותעשייה קלה. החלטנו להשתמש בשלושה חומרים עיקריים - עץ גלריה ממוחזר לחיפוי הרצפה, שהגיע ממוסך לצמיגים; ברזל לקונסטרוקציית הקובייה ולחלונות; ופלטות עם פורניר במבוק לקובייה עצמה.

בשיפוץ, משחק קובייה
פינת אוכל לשישה אנשים וסלון מרווח | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
פופים גדולים מרופדים בד עמיד וכביס במיוחד | צילום: אוהד אשר

הרמוניה צעירה

מבחינת ריהוט רצינו להמשיך את הקו הלא קונבנציונלי, אך עם זאת להשאיר את הדירה נקייה, מאווררת וצעירה. גם כאן עמד לפנינו אתגר תקציבי והיינו צריכים להיות יצירתיים. ארון הבגדים הלבן נקנה ברחוב הרצל, והידיות שלו הוחלפו לידיות מתכת בצביעה בתנור שיתאימו לידיות הקובייה. הכיסאות בפינת האוכל ובפינת העבודה הם כיסאות לואי גוסט של פיליפ סטארק לקרטל, שקנינו מיד שנייה. שולחן האוכל מורכב מרגלי חמור עץ של איקאה שנצבעו בספריי צבע. הפלטה של השולחן עשויה זכוכית מחוסמת שהוזמנה במיוחד לפי הגודל הרצוי. גם פלטת פינת העבודה נצבעה באותו ספריי בגון טורקיז. למשטח העבודה במטבח הוזמנה פלטת אבן קיסר מהקולקציה הממוחזרת שלהם.

לסלון רצינו פתרון אלטרנטיבי וצעיר שיאפשר לדייר לשנות את הסידור בו בקלות לפי צרכיו. בחרנו פופים גדולים מרופדים בד עמיד וכביס במיוחד. גוף התאורה בסלון עוצב ויוצר על ידינו מחלקים שנקנו בשוק פשפשים בברוקלין ופעמון זכוכית שנקנה בחנות תאורה.

כל החלונות בדירה עשויים ברזל בעבודת יד ומשלימים את המראה התעשייתי של הדירה בכלל ושל הקובייה בפרט.

וילונות ארוכים ועשירים נתלו בכל החלונות בדירה, ולצדם כריות נוי ושטיח הסלון מספקים את הרוך והחמימות ומאזנים בהרמוניה את המראה הגס של הדירה.

שלוש עבודות אמנות תלויות בדירה. שתיים של האמן אוהד אשר ואחת של הצלמת קרן אסף. העבודות נבחרו בגלל הצבעוניות והחומרים המוצגים בהן, שמוסיפים תחושת טבע וחוץ שלרוב חסרה בדירות בעיר.

בשיפוץ, משחק קובייה
פאה אחת משרתת את המטבח, פאה שנייה את הסלון | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
משטח המטבח מכיל כיור, כיריים, תנור מובנה ואחסון סגור | צילום: אוהד אשר

חשיבה טכנית ועיצובית

דבר המעצב: חוויית העיצוב בפרויקט זה היתה סוג של הגשמת חלום. יכולנו לשבור תפיסות ולהתאים את הדירה ללקוח שעמד מולנו. למרות אילוצי התקציב הלא פשוטים הרגשנו שאנו מממשים את החזון העיצובי שלנו לחלל. למדנו המון בתהליך. החל מחיפוש החומרים, דרך פתרון האתגרים הטכניים ועד ההתנהלות בתוך תקציב מוגבל. נהנינו במיוחד מעיצוב הקובייה עצמה, תוך חשיבה פונקציונלית, טכנית ועיצובית גם יחד. כמעצבים שהפרטים הקטנים חשובים להם ביותר, האכזבות העיקריות הסתכמו בפשרות שנאלצנו לעשות בגלל אילוצים תקציביים, בייחוד איכות הגמר של עבודות הטיח והשפכטל.

טיפ: חשוב להישאר עם ראש פתוח ולהבין ששיפוץ דירה צריך קודם כל להתאים לדיירים החיים בו ולא לשאר החברים, הקרובים או יועצים אחרים. חשוב לא לפחד ולהעז. רצוי לעבוד עם מעצבים שיש לכם תקשורת טובה ופתוחה איתם ושאתם סומכים עליהם.

פריט אהוב: יחידת הכיור בחדר הרחצה שעוצבה במיוחד לחלל הזה. מעבר לפונקציונליות של הרהיט, הוא תורם לתחושה יוקרתית בחדר זה. המעבר בין הרעיון היצירתי לבין הביצוע וההצבה הממשית שלו בפועל בשטח היה מרגש ומשמח.

בשיפוץ, משחק קובייה
חדר הרחצה והשירותים, מכונת הכביסה וארון השירות נכנסו לקובייה | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
הצינורות עברו מתחת לרצפה | צילום: אוהד אשר
בשיפוץ, משחק קובייה
צילום: אוהד אשר

מיכל אינדיצקי, מעצבת פנים; חגי ויינבלום, מעצב מוצר -  WID studio

במדור הקודם: וילה מפנקת בראשון לציון
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

הדירה תוצג במסגרת "אירועי בתים: מבפנים שיערך ברחבי העיר תל אביב בסוף השבוע - לכל אירועי "בתים מבפנים"