הדיירים: זוג בשנות ה-30 לחייהם, מהנדסים במקצועם והורים לילדה בת שנתיים שנולדה במהלך השיפוץ.

הדירה: במקור בית בקומה שנייה במבנה בן שתי קומות, עם כניסה נפרדת, בשכונה ותיקה בכרמל שבחיפה. הבית מוקף עצים ומשקיף לנוף ים נהדר. גודלו לאחר השיפוץ כ-130 מ"ר ו-45 מ"ר מרפסות. לבית ארבעה כיווני אוויר, חמישה חדרים והוא בן שתי קומות, האחת היתה קיימת והשנייה נוספה במהלך השיפוץ. הבניין בן כ-70 שנה, ישן ובעל אופי של פעם -תקרות גבוהות, קירות מדבש עם קורות גלויות. הבית כבר שופץ על ידי אחד מדייריו הקודמים, אז חולק לשלושה חדרים, אך חלוקה זו לא התאימה לדייריו החדשים והם ביקשו להגדילו ולהתאימו לצורכיהם ולטעמם.

החזון: חלומם של הדיירים היה בית מרווח בן חמישה חדרים ומרפסת גדולה לכיוון הים מהקומה השנייה. הושם דגש גדול על הצורך באחסון מאחר שאין לבית מחסן. הדיירים ביקשו קו מודרני אך עם זאת חמים וביתי עם צבעוניות עדינה. כמו כן ביקשו מטבח מרווח לבית "מבשל" עם מקרר גדול, ובעיקר ביקשו למקסם את השטח המצומצם שעמד לרשותם כך שתשתמר תחושת הגודל והאור. דיירת נוספת שהיה צורך להביא בחשבון בתכנון היתה החתולה, ונפרצו עבורה שתי דלתות קטנות למרפסות שבקומה השנייה כדי שיהיה לה מעבר חופשי בשעות היום.

אילוץ השטח המותר שעמד לטובת השיפוץ בתוספת מגבלות התקציב הציבו קושי לא קטן בהגשמת החלומות הללו. מקסום השטח לפתרון בעיות האחסון תוך שמירה על אופי החללים הגבוהים, על תחושת הגודל ועל האוורור היו בראש מעייני. לצורך כך בחרתי לסגור את החלל תחת המדרגות החדשות כדי לייצר מזווה/מחסן, ואת הקומה השנייה למקם במרכז הגג כדי שיהיו לה שתי מרפסות, מזרחית ומערבית, עם פרוזדור מואר המחבר בין שתיהן ומעצים את תחושת הפתיחות, הגודל והאור בחלל הקומה כולה.

משך השיפוץ: חמישה חודשי בנייה ושיפוץ. התכנון עצמו לקח כשנה וכלל כמה חודשים לאישורים בעירייה.

אסנת ברוקמן
חלומם של הדיירים היה בית מרווח בן חמישה חדרים ומרפסת גדולה לכיוון הים | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מדרגות
המבואה מאפשרת לנכנס לחוות את החלל במנות | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, סלון
הרמוניה בהירה מוארת ונעימה | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, סלון
מוקף עצים ומשקיף לנוף ים נהדר | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן , חלל
מרפסת דק קטנה מכניסה ירוק ומאירה את הסלון בצבעים בהירים | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, סלון
הסלון רוהט בספה בהירה עם כריות המדגישות כתמי צבע | צילום: אילן לופו

עוד באתר לעיצוב הבית:

אלמנט פיסולי מעניין או פונקציית אחסון?

בשיפוץ הוחלפו כל תשתיות החשמל, המים החלונות והדלתות. בקומה התחתונה שהיתה קיימת נהרסו מרבית הקירות – קירות שירותי האורחים וחדר האמבטיה הוסרו לטובת פינוי מקום למדרגות לקומה עליונה שנוספה. במקביל אוחדו שני החללים לחדר אמבטיה מרווח ובהיר עם חלון גדול. קירות חדר שירות הוסרו לטובת הגדלת פינת האוכל בהמשך לסלון. זו גם זכתה לתוספת חלון לכיוון צפון. הקיר שחצץ בין המטבח לסלון נחתך בחלקו, כך שנוצר קשר עין עם הסלון ואור מגיע כעת מאזור היציאה מהסלון למרפסת. גם החלון המערבי של המטבח הוגדל.

שני חדרי השינה הושארו בגודלם המקורי אך הצפוני שבהם הפך לממ"ד במסגרת שיפור מיגון. קירותיו עובו והוכנסו פתחי הדף. החדר השני, שהיה במקור חדר השינה של ההורים, הפך כעת לחדר המשחקים. החלל שתחת המדרגות נוצל למזווה גדול סגור, למרות חששות הדיירים שהמהלך יקטין את תחושת החלל הפתוח במבואה. החששות התבדו כשהמדרגות הורכבו, חופו בעץ אלון ולוו במעקה זכוכית שקוף על מנת להוריד מתחושת הכובד ולייצר אלמנט פיסולי מעניין לצד פונקציית אחסון מתפקדת. נוסף לכך מוקם קיר קטן חדש המפריד את המבואה מהמטבח כדי לא להיכנס ישר למטבח החדש אלא לעצור רגע במבואה, שם מוקמו שידה ומראה שהיו ברשות הדיירים.

אסנת ברוקמן, פינת עבודה
פינת עבודה. ספרייה ייחודית מוקמה בפינת האוכל | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן , מגורים
המורכבת מארון תחתון נמוך ומדפים לבנים שביניהם שלוש קוביות יסוד | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, עבודה
הקוביות מוסיפות עניין ומשב רענן למונוכרומטיות של הרקע | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, פרחים
קריצות צבע שובבות בדירה | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, סוס נדנדה
צילום: אילן לופו

הירגעות מול הים

נפתח פתח בתקרה הקיימת עבור עלייה לקומה השנייה שמוקמה במרכז הגג הקיים כדי לשמר את תחושת האוורור והאור מכל הכיוונים, וכך נולדו שתי המרפסות. האחת מזרחית וקטנה יותר לתליית כביסה והשנייה מערבית וגדולה לאירוח והירגעות מול נוף מדהים לים.

בין שתי המרפסות פרוזדור עם דלת שקופה למזרח ודלת שקופה למערב ומצדדיו שני חדרי שינה, של ההורים ושל הבת, וגומחה סגורה בארון למכונת הכביסה והמייבש וחדר המקלחת המרווח שבו שני כיורים והוא משמש את כל דיירי הקומה. בחדר המקלחת מוקם חלון גדול וצר הממסגר עץ אורן ישן בחצר ומוסיף לתחושת הירוק גם בקומה העליונה.

המרפסת המערבית חופתה בדק וחומשה במעקה זכוכית שקוף שלא מפריע לים לחדור לרחבי הקומה הן דרך הפתחים בפרוזדור והן דרך דלת יציאה גדולה בחדר השינה של ההורים. הבית כולו חופה בפרקט למינציה אלון בהיר המשרה תחושת חמימות. החלונות ברחבי הבית מפרופיל בלגי של קליל בגון אלומיניום טבעי המשתלב ברקע המונוכרומטי הנעים ומשאיר לכתמי הצבע העזים את הבמה הראויה.

אסנת ברוקמן, סלון ומטבח
הסלון והמטבח. כבוד גדול לבניית העבר | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מטבח
המטבח. מהחלל הציבורי צופים במדרגות הפיסוליות שנוספו | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מטבח
המדרגות חופו עץ כדי להמשיך את אווירת החמימות אך לוו במעקה זכוכית כתרומה למראה נקי, מודרני ופחות כבד | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מטבח
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מטבח
יש משהו נעים בכך שלא הכל מבוצע בבת אחת | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מטבח
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מדף
צילום: אילן לופו

צהוב ששובר את הלובן

המבואה: מאפשרת לנכנס לחוות את החלל במנות ולעצור לרגע להתרשמות כללית. מהמבואה יש הצצה למטבח העשוי פורמייקה לבנה, נירוסטה ועץ אלון בהיר, כולם במראה מודרני וקו נקי. את כתמי הצבע הקטנים מקבלים ממכשירי החשמל והאביזרים הפזורים על השיש.

הסלון ופינת האוכל: מהמבואה ממשיכים לסלון ולפינת האוכל ששטחם הוגדל והם מוארים בחלון ובדלת יציאה למרפסת דק קטנה המכניסה ירוק ומאירה את הסלון בצבעים בהירים ונעימים עם סט ריהוט גן צבעוני שמהדהד דרך פתח בקיר גם אל תוך המטבח ומחבר את כל החללים הציבוריים להרמוניה בהירה מוארת ונעימה אחת. הסלון רוהט בספה בהירה עם כריות המדגישות את אותם כתמי צבע, וכך עושה גם הספרייה הייחודית שמוקמה בפינת האוכל, המורכבת מארון תחתון נמוך ומדפים לבנים שביניהם שלוש קוביות בצבעי יסוד חזקים המייצרים עניין ומשב רענן למונוכרומטיות של הרקע.

המדרגות: מהחלל הציבורי אנו צופים במדרגות הפיסוליות שנוספו המפרידות בין המבואה והחללים הציבוריים לאזור השינה, חדר המשחקים וחדר האמבטיה. הן חופו בעץ כדי להמשיך את אווירת החמימות אך לוו במעקה זכוכית כתרומה למראה נקי, מודרני ופחות כבד. כדי לתרום לאווירת הפיסוליות ולהדגיש אותה מוקמו נקודות תאורה שקועות המלוות את העלייה לקומה העליונה.

אסנת ברוקמן, גובה, מסדרון
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, שינה
חדר שינה. ממנו יוצאים דרך דלת גדולה אל המרפסת המערבית | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, מתלה
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, רחצה
חדר רחצה. אל תתפשרו על החלומות שלכם | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, גובה, שירותים
צילום: אילן לופו

הקומה העליונה: פרוזדור מואר המחבר שתי מרפסות. אל המזרחית נוכל לצאת בדלת זכוכית, והיא משמשת לתליית כביסה. לפני היציאה מוקמה גומחה עם שתי דלתות בהירות שמאחוריהן מסתתרים מכונת הכביסה והמייבש. מולן מוקם חדר השינה של הבת, המאופיין בגוונים ורודים בהירים כיאה לנסיכה.

ליד גומחת המכונות מוקם חדר מקלחת משותף ויחיד להורים ולבת המחופה באריחים לבנים בטקסטורות שונות, רצפה אפורה וארון גדול לשני כיורים בצבע יסוד צהוב חזק השובר את הלובן ומייצר דיאלוג מעניין בחיבור בין הגוונים. ממול ארון שירות לבן, ולידו חדר השינה של ההורים, שממנו יוצאים דרך דלת גדולה אל המרפסת המערבית הגדולה המחופה בדק איפאה ומוקפת מעקה זכוכית שקוף המאפשר מבט רחוק אל נוף הים.

המרפסת: בקשתם של הדיירים היתה מרפסת מספיק גדולה שבה יוכלו לארח וכמובן מקום לגריל החדש שנקנה לשם כך. במרפסת ריהוט גן בגוני תכול ים וסוכך בד גדול בגוון צהוב עז מצבעי היסוד המתכתב עם שאר הצבעוניות המרומזת ברחבי הבית. מהמרפסת נוכל לחזור בדלת זכוכית נוספת חזרה לפרוזדור המואר.

אסנת ברוקמן, גובה, מדרגות
פינה חמה בלב לבתים ישנים ולאווירה של פעם | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, גובה, אמנות
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן
צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, חוץ
המרפסת. ריהוט גן בגוני תכול ים וסוכך בד גדול בגוון צהוב | צילום: אילן לופו
אסנת ברוקמן, גג מלמעלה
צילום: אילן לופו

חיבור מיידי עם הדיירים

דבר המעצב: את הבית אהבתי מהרגע הראשון, מאחר שיש לי פינה חמה בלב לבתים ישנים ולאווירה של פעם וכבוד גדול לבנייה שנעשתה בעבר. הבית שוכן בשכונה ותיקה בכרמל ויש לו נוף נהדר וירוק מסביב שתמיד מרגשים אותי.

החיבור עם הדיירים היה כמעט מיידי. הם הזכירו לי את עצמי ובן זוגי כשבנינו את ביתנו לפני שהיו לנו ילדים. הזדהיתי עם כל החששות והלבטים, החלומות והרצונות אל מול הכורח לחשוב על הכול מראש, לחזות את העתיד והלחץ מההוצאות הגדולות הכרוכות בשיפוץ מהסוג הזה.

נדבקתי בחדווה שלהם ובהתרגשות העשייה, ולמרות השטח המצומצם שעמד לרשותי קיוויתי שאוכל להגשים עבורם את מרבית החלומות. נהניתי ללוות אותם דרך כל הבחירות והלבטים עם הרבה סבלנות והבנה. שמחתי שיכולתי לסייע ולייעץ להם מניסיוני ועדיין לאפשר הרבה מקום לחלומותיהם ולאפשר לטעמם האישי לקרום עור וגידים. לנגד עיני צמחו כל אותם חלומות לצד הבטן המקסימה של בעלת הדירה שטמנה בתוכה את הדובדבן של השיפוץ.

טיפ: חשוב לחלום את כל החלומות ולא בהכרח להתפשר גם אם זה במחיר דחיית חלקים בשיפוץ למועד מאוחר יותר. חשוב למקסם את הפוטנציאל שבכל בית ולהביא אותו הכי קרוב למה שחלמתם. רשמו את סדר העדיפויות שלכם ובצעו תכנון מושכל של הדברים, המביא בחשבון תוכנית על, כך שיהיה אפשר לעמוד בתקציב המתוכנן ולהמשיך לשפר כשהתקציב יחודש. יש גם משהו נעים בכך שלא הכל מבוצע בבת אחת ואין צורך להילחץ מזה, שהרי הטעם משתנה עם הזמן ובית הוא דבר דינמי שבכל פעם אפשר לשפר עוד קצת. בסופו של יום העלויות נשכחות והבית נשאר, וכדאי שהוא יהיה הכי קרוב לחלום שלנו.

פריט אהוב: הספרייה בפינת האוכל, שבנה הנגר רפי קגנוביץ, התורמת לקריצות הצבע השובבות שנמצאות ברחבי הבית.

רשימת מכולת

תמונה עם פרצופים נרכשה ביוון תמורת 100 דולר
תמונה עם כתב סיני עתיק נקנתה בסין ב-100 שקל
כוורת בחדר שינה הורים נקנתה ביפו ב-500 שקל
חיות קטנות מעץ על המדפים נרכשו בחנות יפנית בת"א ב-150 שקל

אסנת ברוקמן, תוכנית קומה עליונה
תוכנית קומה עליונה
אסנת ברוקמן, תוכנית קומת כניסה
תוכנית קומת כניסה
אסנת ברוקמן, תוכנית קומת כניסה אחרי שיפוץ
תוכנית קומת כניסה אחרי שיפוץ
 

אסנת ברוקמן אדריכלות ועיצוב פנים 

במדור הקודם: דירה אקזוטית על הפארק ברעננה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ