הדיירים: אנחנו זוג עם שלושה ילדים בגיל בית הספר היסודי. אני מעצבת פנים בעלת סטודיו בהוד השרון, ואת פרויקט הבנייה תכננתי והובלתי. אחרי עשר שנים של מגורים בשכירות החלטנו לבנות את ביתנו בהוד השרון בשכונה ותיקה ומתחדשת.

הבית: על מגרש של 500 מ"ר, המבנה הקיים נהרס כמעט לחלוטין והורחב לבית ששטחו 180 מ"ר בקומה אחת ולסטודיו בקומה השנייה.

החזון: החלום היה בית מואר, מרווח, שהחוץ והפנים יהיו כאחד ושישקף את האופי השמח של דייריו ואת האהבה לחברים ולאירוח. יחד עם זאת ביקשנו פרטיות ואינטימיות לכל אחד מבני המשפחה. הגדרתי כמה נקודות חשובות שהיו הבסיס לתכנון: בית חד קומתי כדי להתאים את הבית לחיי המשפחה ולקשרים בין בני הבית במשפחה המגובשת שלנו; הפרדה בין החלל הציבורי לחלל הפרטי; קשר עין בין הסלון למטבח ולפינת האוכל - אזורים שבהם כולם נפגשים ושוהים בהם יחדיו רוב היום; הבית מואר באור טבעי; הרבה מקומות אחסון; תכנון הבית צריך לאפשר לו לגדול ולהצטמצם על פני רצף הזמן בהתאם לצורכי המשפחה.

אורית דרום, חוץ
,בהוד השרון בשכונה ותיקה ומתחדשת | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, שביל כניסה
שביל עטוף תמחייה מוביל אל הבית שנמצא באמצע המגרש | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, מבואת כניסה ומטבח
כל חדרי השינה בקומה אחת, ובקומה השנייה סטודיו | צילום: גלעד רדט

עוד בערוץ עיצוב הבית:

משך השיפוץ: היינו מאוד מתואמים לגבי הצרכים והתכנון ולכן תהליך הבנייה עבר ללא עיכובים. הבנייה נמשכה כתשעה חודשים, המהירות התאפשרה בזכות היכרותי עם תחום הבנייה, תוכניות שהיו סגורות לפרטי פרטים עוד לפני תחילת הבנייה, פיקוח צמוד וקבלן מצויין שעמדו בזמנים.

עלות השיפוץ: הוגדר תקציב מהודק לפרויקט. קיבלתי החלטה להשקיע במוקדים חשובים שייתנו את האימפקט הגדול ביותר מבחינה עיצובית, שישרתו אותנו לאורך זמן ושהחלפתם כרוכה בשיפוץ כמו: פרקט עץ טבעי, חיפוי מדרגות מעץ גושני, חלונות בלגי ברזל וריצוף חוץ מאבן טבעית בדוגמת אידרת דג נותנים אוירה טבעית ונעימה והם הבסיס העיצובי לבית.

ההשקעה בתכנון תקציב הפרויקט לפרטים וההשקעה בבעלי מקצוע טובים הוכחו כמתכון מוצלח לעמידה בתקציב ובזמן. במסגרת התקציב השארנו 10% שהשתמשנו בהם ל"חריגות והפתעות" אבל בעיקר לצורך שדרוגים של חומרים.

אורית דרום, סלון
לחלל הציבורי יציאה לגינה | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, סלון
הפרטי הריהוט , הפרקט והשטיחים מחממים את הבית | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, חלל ציבורי
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, חלל ציבורי
חלונות זכוכית גדולים ממסגרים את הגינה | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, מטבח
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, מטבח
צילום: גלעד רדט

הספרייה המפתיעה במדרגות

אל דלת הכניסה מוביל שביל עטוף בצמחייה. המגרש מלבני ולכן הכניסה לבית תוכננה ממרכז המגרש על מנת ליצור הפרדה בין הפונקציות השונות: שני חללים, חלל ציבורי עם יציאה לגינה וחלל פרטי שבו מוקמו שלושה חדרי שינה ויחידת הורים ובקומה השנייה סטודיו. עבור הכניסה לבית עיצבתי שידת עץ כחולה עם "רגלי נעץ" מברזל שהוזמנו ממסגר. משמאל למבואה אזור אחסון וכניסה לשירותי האורחים. ממול הכניסה בקצה גרם המדרגות שמוביל לסטודיו, נפתח חלון גדול שחושף צמחייה ירוקה ושוטף את חלל המדרגות באור טבעי.

אני מאמינה כי תכנון מייצר תרבות ולכן תוכננה ספרייה לאורך גרם המדרגות כך שהספרים תמיד זמינים, והילדים והחברים יושבים על המדרגות וקוראים ספרים להנאתם. בשלב הבנייה לא היה ברור לכולם למה צריך ספרייה לאורך המדרגות, זה נשמע לא הגיוני, קשה להגיע לספרים במדפים הגבוהים ומי ירצה לשבת על המדרגות לקרוא? בדיעבד, הספרייה היא באמת מרכז הבית ומושכת גם את בני הבית וגם את האורחים לבחור ספר מאחד המדפים.

מיד אחרי המבואה יש מעבר לשני החללים, הפרטי והציבורי. מימין נכנסים לחלל הציבורי ומשמאל לחלל הפרטי. אני פועלת מתוך אמונה כי לעיצוב ולתכנון החלל יש השפעה על אופיו של התא המשפחתי ועל הקשרים בין בני הבית, ולכן בחרתי לבנות בית חד קומתי תוך שימת דגש על החלל הציבורי. במטבח, בסלון ובפינת האוכל מתרחשת רוב האינטראקציה בין דיירי הבית ושם בני המשפחה יכולים לבלות יחד באותו חלל בזמן שהם עוסקים בפעילויות שונות. חלונות זכוכית גדולים ממסגרים את הגינה באמצעות פרופילים בלגיים בהירים ומכניסים צמחייה ירוקה ונגיעות פריחה ססגונית אל תוך מרחב המחיה הציבורי.

אורית דרום, ג, ספרייה
הספרייה במעלה המדרגות. מרכז הבית | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, מדרגות וכניסה
המדרגות מחופות עץ גושני | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, פסנתר
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, מדרגות
צילום: גלעד רדט

חומרים ואביזרים המשקפים את אופי המשפחה

על מנת לאפשר לשבת בסלון גם מול טלויזיה אך גם מול נוף צמחיית החצר, תוכנן בור בעומק 50 ס"מ בשלד הבית שמאפשר לטלוויזיה להיבלע בתוך רהיט עם מעלית. כך הטלוויזיה לא נוכחת כל העת והיושבים בסלון יכולים לבחור אם לשבת מול החוץ או לשבת מול טלוויזיה. גם הילדים מבקשים פחות לצפות בטלוויזיה כי היא לא מול העיניים כל הזמן. המטבח גדול וארוך ומכיל בתוכו את פינת האוכל העגולה ומדף במטבח שיצרתי מרצועת עור שחור שהזמנתי באינטרנט וקרש עץ ממיטה ישנה. המדף הזה אהוב עליי במיוחד, ובעלות נמוכה מאוד מוסיף המון לקיר הריק במטבח.

עיצוב הפנים של הבית ובחירת החומרים והאביזרים בו משקפים את אופי המשפחה: הבית בהיר והוכנסו בו חומרים טבעיים כדי לחממו, הרצפה חופתה בפרקט תלת שיכבתי, פסנתר עתיק, שולחן עץ כפרי ששובר את המראה המודרני של המטבח, מנורת קש מאיקאה, והשטיח הצבעוני בסלון מעשיר את הבית בגוונים יותר חמים וגם העציצים הקטנים והגדולים שמוסיפים לסגנון הטבעי.

משמאל לכניסה מסדרון מרווח מוביל לאגף הפרטי הכולל את חדרי הילדים ובקצהו את יחידת ההורים. שני חדרי הילדים של שני הבנים אוחדו לחדר אחד גדול שכולל אזור שינה ואזור משחקים וכולל את כל ההכנות הנדרשות לפיצול לשני חדרים בעתיד. בחדר ההורים היה לי חשוב לשמור על קו נקי ורך על מנת לייצר אווירה רגועה המתאימה לחדר שינה. שידה בגוון פודרה בחדר השינה היא שידת איקאה שצבעתי והחלפתי בה את הידיות כך שקיבלה מראה חדש ומרענן.

אורית דרום, חדר הורים
קו נקי ורך באווירה רגועה | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, חדר הורים
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, חדר בנים
חדר הבנים. מאוחד, עם אפשרות לפיצול | צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, חדר בנים
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, חדר בנים
צילום: גלעד רדט
אורית דרום, ג, חדר בנים
צילום: גלעד רדט
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

דבר המעצב: הרבה אנשים חווים את תהליך בניית הבית כחוויה קשה ומערערת. אצלנו היתה חוויה טובה, התהליך זרם, היינו סגורים על התוכניות והפרטים ובעלי המקצוע שליוו אותנו היו מעולים. הבקרים שטופי האור מכניסים אותנו אל תוך ימי פעילות מלאי אנרגיה, האווירה שמשרים החומרים החמים והגינה מאפשרים מרחב של שקט פנימי ומשפחתי. גם בימי החורף נדמה כאילו הגשם בתוך הבית, אך אנו יושבים סביב הקמין עם כוסות תה ושוקו, משוחחים, משחקים ובפסנתר מנגנים. הספרייה ממגנטת אותנו בכל הזדמנות למשוך ספר ולדפדף, גם בישיבה על המדרגות.

המטבח הרחב והאי שבמרכזו מאפשרים מרחב יצירה קולינרית משפחתית שבו העשייה מענגת לעיתים עוד יותר מהתוצרים. ניתן לומר שהדיירים עושים את הבית, אך הניסיון מגלה שגם הבית עושה את הדיירים.

תכנון ועיצוב פנים: אורית דרום

במדור הקודם: שיפוץ דירה בת 50 בכיכר דיזנגוף
לכל הכתבות במדור בשיפוץ