הדיירים: זוג, בשנת ה-60 לחייהם, שמדי פעם מארח ללילה בן בוגר.

הדירה: בצפון הישן של תל אביב, כמה דקות הליכה מהים. הבניין, בן כ-60 שנה, עבר בשלב מסוים שיפוץ בסיסי. שטח הדירה 55 מ"ר, והיא הפכה מדירת שני חדרים ומרפסת במקור לדירת שלושה חדרים ומרפסת חיצונית אחרי השיפוץ.

החזון: הדיירים ביקשו להפוך דירה קטנה, חשוכה וישנה לדירת שלושה חדרים מודרנית, ביתית, מוארת ונעימה. הבקשה היתה ליצור חיבור בין החללים אך גם לוודא שתהיה תחושת פרטיות. הם חלמו על דירה שבה פריטים ייחודיים ושלל גוונים במראה מתון ולא מוגזם. כמו כן, ביקשו מקום אחסון רב והעדיפו חלל ציבורי מרווח על פני חדרי שינה גדולים.

משך השיפוץ: התהליך ארך כחודש של תכנון ועוד שלושה חודשי שיפוץ.

עלות השיפוץ: כ-400 אלף שקלים כולל הכל - תשתיות, נותני שירותים, ריהוט ופרטי נוי.

כל קירות הדירה נשברו וכל התשתיות הוחלפו, כך שלא נשאר זכר מהדירה הישנה פרט לקיר לבני סליקת שנחשף באחד מחדרי השינה. התוכנית החדשה, שתוכננה ועוצבה בהתאמה אישית לדיירים, שונה לחלוטין מהמקורית. התכנון הקפדני של התקציב אפשר להשיג את כל הרצונות. עם זאת, בהחלט היה צורך בתכנון תקציבי יעיל מאוד ובהבנה היכן להשקיע וכמה.

סלון (צילום: גדעון לוין)
הסלון. ספה אפורה רחבת ידיים | צילום: גדעון לוין
סלון (צילום: גדעון לוין)
תמונות הקיר, התלויות מעל לספה, נרכשו באיטליה | צילום: גדעון לוין
שולחן סלון (צילום: גדעון לוין)
שולחן הסלון שעוצב במיוחד | צילום: גדעון לוין
סלון (צילום: גדעון לוין)
מדף פונקציונלי שחור מתקפל שבו מקום רב | צילום: גדעון לוין
פינת עבודה (צילום: גדעון לוין)
פינת העבודה. מעין נישה פנימית שנצבעה טורקיז | צילום: גדעון לוין
עבודה (צילום: גדעון לוין)
גם כאן ישנו אחסון סודי המתגלה על ידי לחיצה על דופן הנישה | צילום: גדעון לוין

עוד באתר לעיצוב הבית:

טלוויזיה מרחפת ומדפים מתקפלים

המבואה: הכניסה מתבצעת ישירות לחלל הציבורי - הסלון ממול והמטבח מצד ימין, שניהם באותו חלל פתוח. ממול לכניסה ניצבת מראה, מרצפה עד תקרה, וסביבה תאורה נסתרת. הסלון: בסלון שולבו ספה אפורה רחבת ידיים ושולחנות קפה שעוצבו במיוחד, נעשו בעבודת מסגרות ונצבעו טורקיז. לנישה לצד הספה תוכנן מדף פונקציונלי שחור מתקפל שבו מקום רב. תמונות הקיר, התלויות מעל לספה, נרכשו באיטליה ומוסיפות צבע ועניין. כדי לחסוך מקום ולהימנע מבניית קיר מיותר, הטלוויזיה ניצבת על עמוד שחור וכמו מרחפת בחלל כך שאפשר לסובב אותה ולצפות בה מזוויות שונות בבית. מעל נתלה גוף תאורה משמעותי של serge mouille המשמש כפריט פיסולי בולט בחלל.

המטבח: תוכנן במיוחד, נצבע אפור ושולב עם פורמייקה עשויה עץ אלון מולבן. הוא מורכב מחלק אחד לאורך הקיר וחלק שני שהוא אי שבו כיור, מדיח ובר ישיבה. מוצרי החשמל אינטגרליים ומוסתרים בתוך הנגרות. עוד יש במטבח אחסון סודי - לחיצה על צדו של חיפוי הקיר מובילה לפתיחת פתח ובו מדפי אחסון.

המרפסת: לאורך המטבח והסלון יש ויטרינה ארוכה עם דלת הזזה רחבה היוצאת למרפסת פתוחה. למרות גודלה הקטן של הדירה, לא ניתן היה להתעלם מהנוף הירוק והקסום שנשקף ממנה, וכך יכולים דייריה ליהנות מישיבה נעימה במרפסת. דלתות ההזזה הגדולות של הוויטרינה מכניסות את החוץ פנימה כמו גם אור טבעי במהלך רב שעות היום. ריהוט המרפסת מורכב מכיסאות ישנים שנמצאו ברחוב ומוסיפים אופי קצת שונה לדירה החדשה.

הדירה כוללת פרטי נגרות מתוחכמים רבים. בהם, ארון דו כיווני משמש כקיר מחיצה משמאל לכניסה ומפריד בין השטח הציבורי והפרטי. קיר הארון חוסך שטח יקר ומייצר מראה חלק, ייחודי ויוקרתי, וכן מאפשר אחסון הן מצד החלל הציבורי והן מצד החלל הפרטי. מכונות הכביסה והמייבש, כמו גם כל ציוד התקשורת, ממוקמים בתוך קיר-ארון זה ונחשפים רק בלחיצות כפתור.

מרפסת (צילום: גדעון לוין)
המרפסת. נוף ירוק וקסום נשקף ממנה | צילום: גדעון לוין
מטבח (צילום: גדעון לוין)
המטבח. נצבע אפור ושולב עם פורמייקה עשויה עץ אלון מולבן | צילום: גדעון לוין
מטבח (צילום: גדעון לוין)
מוצרי החשמל אינטגרליים ומוסתרים בתוך הנגרות | צילום: גדעון לוין
מטבח (צילום: גדעון לוין)
אי שבו כיור, מדיח ובר ישיבה | צילום: גדעון לוין
דלת (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין

פינת עבודה: בתוך הקיר החוצץ, בצדו של החלל הציבורי, יש פינת עבודה שעוצבה כחלק אינטגרלי מהנגרות כמעין נישה פנימית שנצבעה טורקיז. גם כאן ישנו אחסון סודי המתגלה על ידי לחיצה על דופן הנישה.

חדר השינה: המעבר לחדר השינה הראשי מתבצע דרך פתח בארון שנצבע ורוד-אפרסק. בחדר מיטה מפנקת שעוצבה ומוקמה מתחת לחלון גדול. שידת מגירה, שעוצבה גם היא במיוחד, מוסיפה מעט צבע לחדר. גוף תאורה מוזהב משתלשל מהתקרה מצד אחד של המיטה ומתכתב עם גוף תאורה שולחני בצד השני.

חדר הרחצה: אינו גדול אך כולל את כל הפונקציות הנדרשות. בשני צדי חדר הרחצה יש דלתות הזזה רחבות וגבוהות שנצבעו סגול, המאפשרות גישה משני חדרי השינה. מצדו האחד של חדר הרחצה ישנה מקלחת מפנקת, ומצדו השני, יחידת אחסון גדולה שעוצבה במסגרות הממוקמת מעל הכיור והאסלה.

חדר האורחים: אל חדר השינה הנוסף נכנסים דרך מעבר מדלת ורדרדה נוספת הממוקמת בקיר הארון החוצץ. בחדר נחשף קיר מקורי של לבני סיליקט וממוקמת מיטה המשמשת מבקרים בדירה. מעליה, מתלה ייחודי בגוון ירוק העשוי פלטת חורים שעליה ווים ומאחוריה תאורה נסתרת. גם בחדר זה יש אחסון מרצפה עד תקרה.

שינה (צילום: גדעון לוין)
המעבר לחדר השינה מתבצע דרך פתח בארון | צילום: גדעון לוין
חדר שינה (צילום: גדעון לוין)
מיטה מפנקת שעוצבה ומוקמה מתחת לחלון גדול | צילום: גדעון לוין
שינה (צילום: גדעון לוין)
שידת מגירה מוסיפה צבע לחדר | צילום: גדעון לוין
שינה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
שינה (צילום: גדעון לוין)
חדר האורחים. קיר מקורי של לבני סיליקט | צילום: גדעון לוין
שינה (צילום: גדעון לוין)
נכנסים דרך מעבר מדלת ורדרדה | צילום: גדעון לוין

החופש של המרפסת

דבר המעצבת: האתגר של הפקת המקסימום מחלל קטן ויצירת תוכנית מוצלחת וסביבת מגורים נעימה ופתוחה היה מהנה ביותר. נהנינו מהיכולת להשתמש בגוונים לא סטנדרטיים ולהפגיש חומרים חמים עם קרים וטקסטורות שונות כמו רצפת בטון מוחלק בחדרים ובמטבח ופרקט יוקרתי בסלון. נהנינו במיוחד מעיצוב פריטים בעצמנו, ובהם כל הנגרות בבית ופרטי ריהוט. למדנו שלפעמים עדיף לוותר על שטח פנים של דירה לטובת תחושת החופש שנותנת מרפסת חיצונית הפונה לנוף מקסים. כמו כן, הבנו שצריך להתאים את התכנון לדיירים וכך למשל ויתרנו על פינת אוכל. היינו שמחים להכניס לתכנון חדר שירותים נוסף, אך זה היה בא על חשבון חלק אחר של הבית שהלקוחות לא היו מעוניינים לוותר עליו.

טיפ: אפשר ליצור דירת חלומות העונה על דרישות הלקוחות ושעדיין תתאים לאורך החיים היומיומיים, ובהחלט אפשר לשלב בין פרקטי למעוצב.

פריט אהוב: אנחנו במיוחד מחוברים לפרטי ריהוט שעיצבנו: שולחנות הקפה והמדף המתקפל בסלון ופלטת התלייה בחדר השינה. אלו מוסיפים ממד ייחודי שלא ניתן לקנות או להשיג ומורגש שנעשתה חשיבה להתאימם לקונספט של הבית.

זוסמן ונבון (צילום: גדעון לוין)
חדר הרחצה. דלתות הזזה רחבות וגבוהות שנצבעו סגול | צילום: גדעון לוין
רחצה (צילום: גדעון לוין)
צילום: גדעון לוין
אין תמונה
לפני השיפוץ
אין תמונה
הסלון לפני השיפוץ
אין תמונה
המטבח לפני השיפוץ
אין תמונה
חדר השינה לפני השיפוץ
אין תמונה
חדר הרחצה לפני השיפוץ
_OBJ

המעצבים: מעיין זוסמן / אמיר נבון – סטודיו 6b

במדור הקודם: לבית העץ הקסום נוספה קוביית בטון
לכל הכתבות במדור בשיפוץ