הדיירים: זוג הורים בשנות ה-40 שלהם ילדה בת 6.

הבית: הבית, בסגנון קוטג' טורי, נמצא באזור צפון תל אביב. בבית שבעה מפלסים ובו מרפסת גן קטנה וגג גדול. לאחר השיפוץ שונו הפונקציות במפלסים השונים, וכעת בקומת המרתף ישנו אזור בילוי משפחתי ופינת עבודה. במפלס 1/2 סלון בחלל כפול ומרפסת גן. במפלס הכניסה מטבח גדול ושירותי אורחים. במפלס הראשון שני חדרי שינה וחדר רחצה. במפלס אחד וחצי יחידת ההורים ובמפלס השני גג רחב ידיים. בעקבות השינויים שטח הבית אמנם קטן על הנייר אך מרגיש ונראה הרבה יותר גדול, מואר, מרווח, פונקציונלי ונעים.

טרם הרכישה נבדקה האופציה לביטול קומה במטרה לייצר חלל כפול בסלון. הבית נרכש לאחר אישור זה והקשר עם מעצבת הפנים נוצר לאחר תקופת מגורים בבית כפי שהוא. לאורך תקופת התכנון המשותפת, בעל הבית התעניין יותר בנושא התשתיות, ואילו בעלת הבית בכל הקשור בחלוקה, חומרי גמר, סגנון עיצובי וכדומה.

טליה קסוס, ג, חוץ (2)
טורי רב מפלסי בעל שני כיווני אוויר ואור | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, דלת
בכניסה נגלית תמונה מפתיעה של חלל מואר ופתוח | צילום: שירן כרמל

משך הבנייה: כשנה וחודשיים כולל תכנון ושיפוץ.

עלות הבנייה: מעל מיליון שקלים, שכללו רק את התשתיות והדברים הקבועים בבית ובהם בנייה, אינסטלציה, חשמל, איטום, חלונות, מדרגות, ריצוף, חדרי אמבטיה, דלתות, מזגנים וזכוכיות. נוסף לכך, השקיעו בעלי הבית גם בעיצוב הפנים הכולל ריהוט, טקסטיל, פרזול, ארונות, קורות עץ, תאורה, פתרונות הצללה וכדומה.

הבית נקנה כבית להריסה ושיפוץ מאסיבי, ואכן הדיירים החליפו בו הכל, כך שלא נשאר מהבית המקורי דבר פרט לקירות החיצוניים. כמו כן, הדיירים לא הביאו איתם שום ריהוט או אביזרים מביתם הישן.

החזון: הדיירים ביקשו בית מואר ומרווח מאוד עם חלל כפול, חלונות גדולים ומדרגות קלות. כמו כן, ביקשו בסיס צבעוני קבוע בשחור-לבן ועץ שעליו יולבשו אביזרים צבעוניים בני החלפה. עוד ביקשו אלמנטים מברזל, מראות עץ ומקומות אחסון רבים שלעתים באו על חשבון חלומות אחרים כמו תנור תעשייתי במטבח או מרחב במבואה. האילוצים נבעו מהיותו של הבית טורי רב מפלסי בעל שני כיווני אוויר ואור בלבד.

טליה קסוס, סלון (8)
שבעה מפלסים, מרפסת גן קטנה וגג גדול | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, סלון (7)
בית מואר ומרווח מאוד | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, סלון (6)
בסיס בשחור-לבן ועץ שעליו אביזרים צבעוניים | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, סלון (2)
וכל החלונות עשויים פרופיל ברזל בלגי שחור | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, חלל (2)
תקרה משופעת שבה נחשפו קורות העץ | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, סלון (5)
הבית כולו מרוצף גרניט פורצלן דמוי עץ | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, סלון (9)
על קיר הסלון הגבוה נתלו בגבהים שונים דמויות מפוסלות עשויות ברזל | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, מדרגות (5)
צילום: שירן כרמל

עוד בערוץ עיצוב הבית:

לבחור תוך כדי תנועה 

במהלך התכנון חשבנו, בעלת הבית ואני, על בית שונה ויצירתי ועם זאת פרקטי ונטול חומרי גמר הדורשים טיפול או תחזוקה מיוחדים. פרטים רבים ובהם שימוש בפלטות אפורות במטבח, בחירה בחלונות ברזל איכותיים נטולי חלוקות, דלת כניסה מברזל מעוטרת זכוכית חלבית ועוד רבים אחרים נבחרו תוך כדי תנועה. בשל הזמן המוגבל של בעלת הבית, בחירות רבות נעשו לאחר דיונים, שיטוטים משותפים בימי שישי, שימוש בתמונות השראה והרבה שיתופים וירטואליים ושיחות טלפון אל תוך הלילה. כך נוצרו חלל ציבורי מואר ופתוח בסגנון משפחתי עם נגיעות תעשייתיות וחלל פרטי בעל עיצוב רומנטי ופרטיות מרבית.

הבית כולו מרוצף גרניט פורצלן דמוי עץ, הקירות נצבעו בגוון לבן שבור למוקה וכל החלונות עשויים פרופיל ברזל בלגי שחור. כל החללים הציבוריים מעוצבים בסגנון משולב תעשייתי-מודרני לצד חומרים המשדרים חום וביתיות.

הכניסה: הכניסה אל החלל הציבורי מתבצעת דרך מבואה שמצדה האחד ארון נעליים, מצדה השני דלת הזזה לשרותי אורחים ולצדה ארון המשמש גם כארון חשמל וגם מיועד לאחסון דברי יומיום. ממול לדלת הכניסה נמצא גרם המדרגות והחלל הכפול והמואר של הסלון. מעקה זכוכית בקצה המפלס נבחר כדי להעצים את תחושת הקלילות והמינימליזם.

טליה קסוס, ג, מדרגות
יד חופשית בהתאם לדרישות ולצרכים המשפחתיים | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, מבחוץ
צילום: שירן כרמל

המטבח ופינת האוכל: נמצאים משמאל למבואה. למרות שתקרת הקומה ישרה, בקצה המטבח, היכן שהיה ממוקם המזווה, נשארה תקרה משופעת שבה חשפנו את קורות העץ הגבוהות. קיר המטבח הדומיננטי חופה בפלטות פורצלן מדוקק במראה מתכת כהה. חזיתות המטבח תוכננו בקווים נקיים, חלקים ולבנים והן מכילות ארונות לאחסון. עוד במטבח, פלטת כיריים מקצועית להקפצות וצלייה וברז תעשייתי מקצועי.

הסלון: בחלל כפול ובגובה של מעל שישה מטרים נמצא חצי מפלס נמוך יותר. מחלונות מסך ענקיים ישנה יציאה למרפסת גן קטנה, מרוצפת ומקורה. על קיר הסלון הגבוה נתלו בגבהים שונים דמויות מפוסלות עשויות ברזל.

המרתף: ירידה של חצי מפלס נוסף מובילה אל המרתף המשפחתי המשלב בצדו האחד פינת משפחה לרביצה, שבה טלוויזיה ומשחקים, ובצדו האחר פינת עבודה. המרתף פתוח לסלון כדי שמצד אחד תהיה הפרדה בין הסלון לפינת המשפחה ומצד שני ההורים יוכלו לראות מהסלון את מה קורה במרתף כשהילדה משחקת שם עם חברים.

טליה קסוס, מטבח
המטבח. קיר המטבח הדומיננטי חופה בפלטות פורצלן | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, פינת אוכל
פינת האוכל. משמאל למבואה | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, פינת אוכל
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, פינת אוכל (2)
צילום: שירן כרמל

קלילות ומינימליזם

חדרי השינה: החלל הפרטי, בשני המפלסים מעל קומת הכניסה, מאופיין בגוונים רגועים ועדינים יותר ובמראה רומנטי יותר. אזור זה מחולק לשניים - במפלס הראשון שני חדרי שינה וחדר אמבטיה, ובחצי המפלס מעל מוקמה יחידת ההורים עם חדר רחצה שבו מקלחון רחב.

הגג: ממפלס זה עולים חצי קומה לגג גדול. בחדרי הרחצה נמשכת רצפת הבית כשרק הקירות בחלק הרטוב חופו באריחי קרמיקה. כיורים שניצבים על קונזולת נירוסטה משדרים קלילות ומינימליזם.

טליה קסוס, בין החדרים
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, חדר השינה (4)
חדר השינה. גוונים רגועים ועדינים יותר ומראה רומנטי | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, חדר השינה (1)
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, חדר השינה (5)
צילום: שירן כרמל

דבר המעצב: החוויה הייתה בהחלט מיוחדת, הבית הוצג כמיועד להריסה וניתנה לי יד חופשית בהתאם לדרישות ולצרכים המשפחתיים. כמו כן, קיבלתי מבעלת הבית, שהייתה ממוקדת מאוד וידעה מה היא אוהבת, מצגת שכללה אוסף תמונות וצילומים של חומרי גמר אהובים, מה שעזר מאוד בקיצור תהליכים ובקבלת החלטות ולהשגת תוצאות משביעות רצון.

הכימיה והדינמיקה הטובות עם הקלו מאוד את תהליך העבודה. שעות העבודה הרבות של הלקוחה הביאו לכך שרכישות רבות נעשו דרך האינטרנט או לאחר שהפניתי את הלקוחה לכתובות. ריהוט הסלון והחוץ למשל נרכשו כאשר אני בביתי מול מסך המחשב גולשת באתר של החנות והיא בחנות עצמה, מנחה אותי על מה להסתכל ומה האופציות.

התוצאה הסופית היא בית צנוע מבחוץ שברגע פתיחת הדלת נפרשת לפני הבאים תמונה מפתיעה של חלל מואר, פתוח, רחב ידיים הגורמת לסקרנות להתעצם וללב להתרגש.

טליה קסוס, ג, רחצה (3)
כיורים שניצבים על קונזולת נירוסטה משדרים קלילות ומינימליזם | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, רחצה (4)
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, רחצה (6)
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, רחצה (1)
צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, ג, חדר ילדה
חדר הילדה | צילום: שירן כרמל

טיפ: המוטו שלי הוא להפוך חיסרון ליתרון. בבית הזה, ריבוי המפלסים נתן פתרון ומענה לדרישות לא רק ליצור חלל ציבורי גדול, מרווח ומואר, אלא גם אפשר להפריד באופן מוחלט בין החללים הציבוריים והפרטיים.  

פריט אהוב: פלטת גרניט פורצלן מדוקקת במראה דמוי ברזל משופשף שנבחרה בחזיבנק כמשטח במטבח הייתה אהבה ממבט ראשון; שטיח לסלון שנקנה בג'וזפין לאחר שכנוע ונחשב היום כפריט האהוב על בעלת הבית; ארון ויטרינה צהוב בסלון שנרכש ספונטנית בחנותא לאחר שנראה במקרה במגזין; פלנקים דמויי פרקט מגוטשטיין; קיר מראות בשירותי האורחים שבוצע על ידי רוני דר; וציורים שבוצעו במיוחד על ידי הציירת עדנה זמיר.

טליה קסוס, לפני השיפוץ, שיפוץ ביתי (3)
לפני השיפוץ | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, לפני השיפוץ, שיפוץ ביתי (2)
לפני השיפוץ | צילום: שירן כרמל
טליה קסוס, לפני השיפוץ, שיפוץ ביתי (1)
במהלך השיפוץ | צילום: שירן כרמל
_OBJ_OBJ

טליה קסוס סידי – תכנון ועיצוב פנים

במדור הקודם: איך נראה ביתו של האמן הישראלי המצליח?
לכל הכתבות במדור בשיפוץ