נורדאו, כיסא סגול (צילום: גדעון לוין)
חיבור בין עיצוב בינלאומי להוויה תל אביבית-ישראלית | צילום: גדעון לוין
נורדאו, שטיח (צילום: גדעון לוין)
חלל צר וארוך | צילום: גדעון לוין
הדיירים
: זוג ישראלים המחלקים את חייהם בין אירופה לישראל.

הדירה: דירה שמשתרעת על 135 מ"ר בבניין בן שלוש קומות בצפון הישן של תל אביב, בסמיכות לחוף הים והנמל. מצבה של הדירה לפני השיפוץ היה מוזנח להפליא, היה ניכר שהיא לא תוחזקה כראוי במהלך השנים. החלל הפנימי היה מחולק להרבה חדרונים קטנים עם גבהי ריצוף בלתי אחידים. המרפסות נסגרו לטובת הרחבת החלל הפנימי של הדירה, והמטבח נבנה בחלל סגור בקצה העורפי של הדירה.

החזון: בעלי הנכס, אשר מחלקים את זמנם בין ישראל לאירופה, ביקשו ליצור שיח מעניין וחיבור בין עיצוב בינלאומי להוויה תל אביבית-ישראלית. הם ביקשו ליצור בית חם אך נקי ומודרני, שיענה על הצרכים שלהם ויכיל משרד קטן וחדר אירוח נוסף. קרבת הדירה לים ולנמל תל אביב השפיעה רבות על ההחלטות לגבי הצבעוניות של הדירה ועל אופי החומרים בהם בחרו לעשות שימוש.

משך השיפוץ: כחמישה חודשים.

נורדאו, שולחן 1 (צילום: גדעון לוין)
הריצוף מהמרפסת נכנס אל הבית | צילום: גדעון לוין
נורדאו, חלון (צילום: גדעון לוין)
ואור טבעי מציף אותו | צילום: גדעון לוין
נורדאו, שולחן (צילום: גדעון לוין)
המרפסות נפתחו מחדש כדי להכניס את החוץ פנימה | צילום: גדעון לוין

תיאור כללי של השיפוץ: הדירה ממוקמת בבניין בן שלוש קומות, שמכיל שלוש דירות בלבד, כשכל דירה משתרעת על פני קומה שלמה. היתרון העצום מאפשר ליהנות מארבעה כיווני אוויר ומכמות עצומה של אור טבעי. החלק היותר מאתגר טמון בחלל הפנימי שבנוי בצורה אורכית. החלטנו לשמור על קווי האורך ולזרום עם המעטפת בתכנון החלל הפנימי. לאחר ניתוח נתוני הבסיס של הדירה הוחלט לגלח את כולה ולתכנן אותה מחדש, מן היסוד. ראינו חשיבות בהחזרת המרפסות החוצה בכדי לקרב כמה שיותר את החוץ.

הדירה מורכבת מחלל מרכזי פתוח ורחב ידיים, אשר כולל את הסלון, חדר האוכל והמטבח ויציאה לשתי מרפסות שמש. אחת ממוקמת ליד המטבח והיציאה למרפסת שמש הנוספת אפשרית מהסלון ומחדר השינה המרכזי. בנוסף ישנם  שני חדרי שינה אחד מתפקד כחדר שינה מרכזי הכולל חדר רחצה פרטי, חדר שינה משני, חדר רחצה ומשרד קטן.

ריצוף ונגרות: בחרנו בריצוף בטון מוחלק בחלל המרכזי ופרקט בחדרים. את חיפויי חדרי הרחצה, תכננו ועיצבנו באופן אישי, כמו גם את כל פרטי הנגרות, תוך עבודה מול נגר פרטי הן במטבח, בחדרי השינה, ובחדרי הרחצה.

נודאו, עציץ (צילום: גדעון לוין)
כחול עמוק על הקיר | צילום: גדעון לוין

לאכול בפנים ולהרגיש בחוץ

סלון: הדירה עוצבה בסגנון מודרני ואקלקטי מתוך תפיסה של שילוב בין התרבות והאסתטיקה האירופית של הלקוחות, לבין מיקומה הגיאוגרפי של הדירה. כדי לשמור על זרימה טבעית של החלל, נשמרו העמודים המרכזיים והקורות בדירה והם מחזקים את האורכיות של הדירה ומייצרים ציר מרכזי לחלל האירוח. הבחירה בצבע הכחול העמוק שמתפקד כמוטיב עיצובי על חלק מהקירות ובמבואת הכניסה לבית, הוא מעין אזכור לים התיכון שנמצא בסמוך.

חיפוי העץ שברצפת המרפסות, גולש פנימה אל תוך החלל המרכזי, כרצועה המקשרת בין שתי המרפסות ויוצרת רצף והמשכיות בין המרפסות לפנים הבית ומזכירה את רציף הנמל. ביום של שמש נעימה חשים היושבים בשולחן האוכל כאילו הם סועדים את לבם במרפסת פתוחה.

נורדאו, עמודים (צילום: גדעון לוין)
העמודים מייצרים ציר מרכזי לחלל האירוח | צילום: גדעון לוין

מטבח: כחלק מהעיצוב הפתוח של החלל, ארונות המטבח לא נקטעו בסופו של המטבח, אלא המשיכו ועטפו את מבואת הכניסה ואת הכניסה למשרד והמשיכו עד הסלון ובכך יצרו קיר ארונות מרכזי ופונקציונאלי בדירה (חלק מארון זה הינו דו צדדי ואף משמש את החלל הפנימי של המשרד). המטבח הפתוח לאזור האירוח מעוצב בסגנון מודרני ונקי, עם אי ישיבה במרכזו, המשמש גם ככיריים ותנור.

מרפסת משותפת לחדר השינה ולסלון

חדר שינה: חדר השינה המרכזי והמפנק מרוהט במיטה זוגית ובארון קיר גדול. משני צדיו של קיר גב המיטה ישנן שתי דלתות זכוכית המובילות לחדר רחצה פרטי, עם שירותים ומקלחון זוגי ברוחב 1.80 מטר, עם שני ראשי גשם. כדי לייצר ניתוק מוחלט ופרטיות בין חדר הרחצה לחדר השינה נוצרה הפרדה באמצעות זכוכית ענקית בחלק העליון של הקיר ברוחב 3.5 מטר. מחדר השינה יש יציאה רחבה למרפסת משותפת עם הסלון.

נורדאו, קיר כחול (צילום: גדעון לוין)
מחדר השינה יש יציאה רחבה למרפסת משותפת עם הסלון | צילום: גדעון לוין
נורדאו, אמבטיה (צילום: גדעון לוין)
אמבטיה שקועה בבת עץ, כמו בספא | צילום: גדעון לוין

חדר רחצה אורחים: אלמנט ייחודי נוסף נמצא בחדר רחצה זה: האתגר בחלל זה נבע האורכית של הדירה כך שנוצר חלל רחצה צר וארוך (1.30 מטר). בחרנו לעטוף את האמבטיה השקועה בבמה עשויה עץ אורן בגוון טבעי המאפיין סאונות שוודיות. שימוש בחומר זה, בשילוב עם אריחים לבנים ושקטים יצר תחושת ניקיון ומראה של ספא .

חדר אורחים: חדר אחד הוא חדר שינה משני שמתפקד כחדר אורחים עם מיטה זוגית ומדף מאחורי המיטה המשמש לספרים ולתאורה.

נורדאו, מזנון וחלון (צילום: גדעון לוין)
ארון תלוי שהוזמן במיוחד | צילום: גדעון לוין
נורדאו, מזנון (צילום: גדעון לוין)
עיצוב מינימליסטי ונקי | צילום: גדעון לוין

דבר המעצבות: במסגרת פרויקט ה"מנטורינג" של בית הספר לעיצוב B6, בו מקשרים בין בוגרים מצטיינים ללקוחות רלוונטים, נוצר החיבור הראשוני והמוצלח בינינו לבין הלקוחות. האדריכל אמיר נבון, ממייסדי בית הספר לעיצוב, ליווה את הפרויקט.

מבחינתנו, כמעצבות, זהו פרויקט ייחודי, שכן לאחר שאישרנו עם הלקוחות את תכנון החלל קיבלנו חופש פעולה מלא בכל הנוגע לעיצוב והסטיילינג של הדירה, וזאת לאור היעדרותם התכופה של הלקוחות מישראל. חופש הפעולה אפשר לנו לממש את הרעיונות בצורה גמישה. העבודה הייתה מרעננת וכייפית מאוד והיה קשה להיפרד מהדירה. זו היתה חוויה לא שיגרתית..

נורדאו, חדר שינה לבן (צילום: גדעון לוין)
חדר האורחים משמש כחדר שינה משני | צילום: גדעון לוין

טיפ: בדירה היו מספר אילוצים איתם היינו צריכות להתמודד, מבנה הדירה היה אורכי וצר, חלק מן הקירות הינם אלכסוניים וכשחשפנו את העמודים נחשפה בפנינו שורת עמודים בקו אלכסוני. באורכה של הדירה התאהבנו ממבט ראשון, זה יצר אצלנו תחושה של זרימה וחופש. אורכיות זו  איפשרה לנו ליצור חלוקה הגיונית ונוחה בין החלק הציבורי בפתח הדירה לחלק הפרטי בסופה.

את הקירות האלכסונים היה לנו קצת יותר קשה לעכל, לאחר מחשבות רבות החלטנו להתעלם מהם ולהמשיך עם עיצוב החלל כפי שאנחנו מאמינות בו. היה מפתיע לגלות עד כמה האלכסונים התמזגו עם העיצוב והפכו לבלתי נראים.

 פריט אהוב: ישנם פריטים רבים שאנו מאוד אוהבות: פינת האוכל המשלבת שולחן עץ כפרי עם כיסאות ברזל של אימס (מהחנות פיק אפ בקיבוץ גלויות בתל אביב). שידת טלוויזיה לא שיגרתית מחנות מקסימה בשם בלומפילד (על גבול תל אביב יפו). ותמונת פסל מדהימה של יוסי פלד, אמן מוכשר שמפסל בחוטי ברזל, הממוקמת בסלון ואי אפשר להתעלם ממנה.

נורדאו, שולחן עבודה (צילום: גדעון לוין)
פריטי הנגרות תוכננו על ידי המעצבות | צילום: גדעון לוין
נורדאו, מיטה כחולה  (צילום: גדעון לוין)
מוטיב הים הכחול חוזר גם בחדר המשרד | צילום: גדעון לוין

 אדריכלות פנים: הדס פרידלר ואסנת ספיבק שמעוני, ספיבק פרידלר

במדור הקודם: הדירה שהפכה את אורה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו