הדיירים: האדריכלית, שני ילדיה, בני 6 ו-10, ובן זוגה, רופא במקצועו.

הדירה: הדירה ממוקמת ברחוב קדימה בחיפה בבניין בסגנון באוהאוס משנות ה-40. היא פונה לארבעה כיוונים, המשקיפים על נוף הכרמל והים. גודל הדירה בת שתי הקומות 160 מ"ר, והיא כוללת שתי מרפסות מעוגלות, מרפסת גדולה מהסלון ומרפסת בגג שיוצאת מחדר השינה של ההורים. בתחילת שנות ה-90 קנה קבלן את הבניין והוסיף את הדירה הזאת, מעל לשתי הקומות שהיו, ומבנה הבאוהאוס מעט היטשטש.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
תחושה של לופט מאוורר | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
נשמר משהו מהבאוהאוס גם בפנים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
מרווח, נקי, מואר, מאוורר | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
קומה ללא תריסים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין

עוד באתר לעיצוב הבית:

קודם כל שוברים

החזון: בגלל שהקומה הראשונה יושבת על הלייאאוט של הקומות התחתונות ובקומה למטה יש סלון, מטבח ושירותים, אז הסלון גדול מאוד (בערך 50 מ"ר). הוא היה פתוח עם המרפסת המעוגלת וממנו יש מדרגות שעולות למעלה. אני אישית אוהבת לופטים, והיתה בו תחושה של לופט. ניסיתי לשמור על משהו מהבאוהאוסיות של הבניין עד כמה שיכולתי מבפנים. רציתי להשיג חלל מרווח, נקי, מואר, מאוורר. בכל הקומה התחתונה לא עשינו תריסים למשל. הבניין גבוה מאוד אז הוא נעים ולא חם, ונדיר שצריך מזגן, אבל בחורף הוא חשוף קצת יותר לרוחות ולגשם. בין הקשיים בשיפוץ, היה צריך להתמודד עם זה שמדובר בבניין ישן. החלפנו את כל האינסטלציה, חשמל, ריצוף, דלתות. היתה גם מערכת רדיאטורים, אז פירקנו אותה והשתמשנו בחלקה והוספנו רדיאטורים חדשים, למרות שאנחנו כמעט לא משתמשים בהם.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
מבואת הכניסה | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
מדרגות שעולות מהסלון | צילום: שי אפשטיין

משך השיפוץ: כמעט חצי שנה, שבמהלכה המשפחה לא התגוררה בדירה. השיפוץ נעשה לפני כמעט ארבע שנים, אבל להשלים אותו לחלוטין לקח זמן, שכן הוספו בהדרגה רהיטים ועבודות נגרות.

עלות השיפוץ: ההשקעה הראשונית ביותר היתה בסביבות 250 אלף שקל, ואז הושלמו עוד פרטים כמו הריהוט, כך שהעלות עומדת על כ-300 אלף שקל, כולל תשתיות ועבודות גבס.

תיאור כללי של השיפוץ: המטבח וחדר שינה אחד שהיו למטה התחלפו. כל קירות הקומה הראשונה נשברו. המטבח היה בכניסה, במקום שכיום נמצא חדר העבודה, והמטבח עבר לחזית, לכיוון המרפסת. גם הכניסה לחדר העבודה ולשירותים השתנתה. נוצרה מבואה שממנה נכנסים לחדר העבודה ולשירותים, והמטבח עבר לכיוון החזית ונשאר פתוח והוא חלק מהסלון. כמו כן, ויתרנו על חדר שינה בקומה הראשונה. יש שם גם חדר כביסה קטן שצמוד לשירותים. היו דיירים שגרו פה הרבה שנים בשכירות והם סגרו חדר עם גבס בסלון, שגם אותו פירקנו.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
המטבח | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
מנורה אהובה ממילאנו מלפני 40 שנה | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
חלון צרפתי גדול | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
משטח אבן בצורת רי"ש שפונה מערבה לכיוון הים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
פינת האוכל | צילום: שי אפשטיין

מרפסת אל הוואדי

בקומה השנייה יש מדרגות שעולות מהסלון והיה להן פתח שדרכן היה אפשר לראות את מבואת הכניסה והיתה שם אמבטיה אחת גדולה לשלושת חדרי השינה למעלה. שברנו את הקיר לכיוון המדרגות ויצקנו עוד חתיכת רצפה, שבעצם התחברה לאמבטיה הקודמת, ואז יכולנו לחלק את האמבטיה הגדולה לשתי אמבטיות שאחת פונה כלפי שני חדרי השינה של הילדים ועוד אחת יוצאת מתוך חדר השינה של ההורים. חדר השינה של ההורים היה יחסית קטן אז שברנו קיר ויצרנו ארון גדול שפונה לכיוון החדר שינה של ההורים, והקיר המשותף של אחד מחדרי הילדים וחדר ההורים הפך לשני ארונות שכל ארון פונה לכיוון  חדר אחר. מחדר השינה של ההורים יוצאים גם למרפסת הגג, שהיתה המרפסת של הגג המקורי של חדר המדרגות. על כל הקומה השנייה יושב גג רעפים, חוץ מהאזור שיושב על חלק מהסלון וחדר המדרגות, שם יש אזור בלי גג רעפים וזה יוצר את החלל של המרפסת שצופה לעבר הוואדי והים. המרפסת היתה בטון חשוף ונוסף מעקה כמו למטה בסגנון באוהאוס. במרפסת הוספנו רצפת דק צפה ותאורה וגם הגדלנו את פתח היציאה אליה.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
פינת עבודה | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
חדר השינה הכחלחל | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
היציאה מחדר ההורים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
רצפת דק צפה ותאורה הוספו במרפסת | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
חדר הרחצה של ההורים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
חדר הרחצה של ההורים | צילום: שי אפשטיין

בקומה הראשונה נכנסים לתוך חלל הסלון הגדול. ממול רואים את המדרגות לקומה השנייה ובצד שמאל נפתח כל הסלון, ובסופו יש יציאה למרפסת, שם ממוקמים פינת אוכל וחלון צרפתי גדול ועמוק עם משטח אבן בצורת רי"ש שפונה מערבה לכיוון הים. בתחתית החלון חלל אחסון. במחצית הסלון פנייה שמאלה למבואה קטנה בצורת חי"ת שבה שתי דלתות זו מול זו, אחת לחדר עבודה ואחת לשירותי אורחים. מול פינת האוכל והחלון יש מטבח פתוח כלפי הסלון.

עולים לקומה השנייה במדרגות ומגיעים לפרוזדור שמימינו נמצאים שני חדרי השינה של הילדים ומולם חדר הרחצה של הילדים. בסוף הפרוזדור ממול ממוקם חדר השינה של ההורים, שממנו יש יציאה לחדר רחצה עם קיר משותף לחדר הרחצה של הילדים ויציאה אל המרפסת של הגג.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
אחד מחדרי הילדים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
חדר הרחצה של הילדים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
משקיפה על הכרמל והים | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
צילום: שי אפשטיין

לקחת את הזמן

דבר המעצבת: נהניתי מאוד להתעסק בתהליך עיצוב הבית, שהיה אטי. התהליך לווה בהרבה סטרס, אבל אין כמו לקחת חלל אחד ולהפוך אותו למשהו אחר. זו חוויה שדורשת הרבה מאמץ ועבודה מול בעלי מקצוע, אבל זה נכון לכל שיפוץ שאני עושה. זה תהליך מורכב, אבל אני הכי נהנית לתת אופי למקום אחרי שגומרים את השיפוץ שלו. מבחינת תכנון הבית אני לא חושבת שהיה אפשר לעשות משהו אחרת, אולי הייתי עושה זיגוג לחלונות, אבל זה משהו שאפשר לדעת רק אחרי שמתגוררים בבית.

טיפ: אנשים ממהרים לפעמים לעשות הכל, ואני חושבת שיש טעם לקחת את הזמן, להרגיש את הבית יותר ואז להתקדם. לא כדאי למהר להלביש אותו בבת אחת ברגע שנכנסים.

פריטים אהובים: על הקירות יש ציורים שלי כי אני מציירת. מעל הבר במטבח יש מנורה שהגיעה ממילאנו לפני 40 שנה כשחמותי למדה שם אדריכלות. זו מנורת פח גדולה שרואים הרבה בלופטים ובחללים גדולים. היא היתה הרבה שנים אצל חמותי, עד שהיא עברה דירה, והיא נתנה לי אותה חבוטה כולה. תקנו לי את בעיות הפחחות שלה וצבעו אותה בצבע של רכב. כמו כן, יש שטיחים שהזמנתי מפקיסטן, תהליך שלהפתעתי הרבה היה נחמד מאוד. הגעתי אל המוכר דרך האתר Etsy, ואחרי התכתבות בינינו הוא שלח את השטיחים למדריד, כי לא היה אפשר לשלוח ישירות לארץ, אבל בסוף אחרי חודש וחצי הם הגיעו. יש גם שתי כורסאות שאני אוהבת משנות ה-50, שריפדתי כבר פעם שנייה. בשיפוץ שחמותי עשתה היא העיפה אותן, ומיד לקחתי אותן ושיפצתי. עבור הריפוד השני הזמנתי בד מאיטליה דרך טולמנ'ס. בכלל, הרבה מהרהיטים קניתי מטולמנ'ס.

פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
המרפסת לפני
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
המטבח לפני
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
התוכנית לפני השיפוץ | צילום: שי אפשטיין
פנטהאוז בחיפה מיכל לויתן
התוכנית אחרי השיפוץ | צילום: שי אפשטיין
_OBJ

אדריכלות ועיצוב פנים: מיכל לויתן

במדור הקודם: רחובות: בית שלא רואים כל יום
לכל המדורים של "בשיפוץ"